Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Παραδέχεται την ύπαρξη λαϊκής δυσαρέσκειας, δεν κάνει πίσω στον αυταρχισμό
Eric Tsang /HK01 via AP

Παραδέχεται την ύπαρξη λαϊκής δυσαρέσκειας, δεν κάνει πίσω στον αυταρχισμό

  • A-
  • A+

Στην παραδοχή ότι η ήττα στις περιφερειακές εκλογές οφείλεται στη λαϊκή δυσαρέσκεια προχώρησε σήμερα η κυβερνήτης του Χονγκ Κονγκ, Κάρι Λαμ, αρνούμενη όμως να προχωρήσει σε συγκεκριμένες παραχωρήσεις προς το αντιπολιτευτικό κίνημα, πέντε μήνες μετά το ξέσπασμα της πολιτικής κρίσης στην πρώην βρετανική αποικία.

Στο Πεκίνο επίσης τα μέσα ενημέρωσης αποσιώπησαν την νίκη της φιλοδημοκρατικής αντιπολίτευσης στο Χονγκ Κονγκ, προτιμώντας να εκφράσουν αντ' αυτού δυσπιστία για τις συνθήκες υπό τις οποίες διεξήχθη η εκλογική διαδικασία.

Κατά την εβδομαδιαία ενημέρωση των δημοσιογράφων, η Λαμ αναγνώρισε ότι οι εκλογές αυτές αποκάλυψαν "τις αδυναμίες της κυβέρνησης, κυρίως τη δυσαρέσκεια όσον αφορά τον χρόνο που έχει χρειαστεί για να διαχειριστεί την τρέχουσα αστάθεια και, βεβαίως, να δώσει τέλος στη βία".

Η Λαμ, στο πρόσωπο της οποίας επικεντρώνεται η οργή των διαδηλωτών, δεσμεύτηκε επίσης ότι η κυβέρνηση "θα σκεφτεί σοβαρά" το αποτέλεσμα των εκλογών και "θα βελτιώσει την διακυβέρνηση", χωρίς ωστόσο να προχωρήσει σε συγκεκριμένες παραχωρήσεις προς το φιλοδημοκρατικό κίνημα.

Οι φιλοδημοκρατικοί υποψήφιοι κέρδισαν στις εκλογές αυτές 388 από τις 452 έδρες περιφερειακών συμβούλων, επιφέροντας πλήγμα στην Λαμ και στις κινεζικές αρχές. Αυτές διαβεβαίωσαν ωστόσο χθες Δευτέρα ότι συνεχίζουν να υποστηρίζουν απόλυτα την επικεφαλής της κυβέρνησης του Χονγκ Κονγκ.

Οι διαδηλωτές θεωρούν την Λαμ υπεύθυνη για την άνευ προηγουμένου κρίση που αντιμετωπίζει η πρώην βρετανική αποικία μετά την επιστροφή της στην Κίνα το 1997 και μόλις έγιναν γνωστά τα αποτελέσματα των περιφερειακών εκλογών κάλεσαν την Λαμ να υποχωρήσει στις πέντε διεκδικήσεις τους, μεταξύ των οποίων βρίσκεται η εκλογή μέσω καθολικής ψηφοφορίας της ηγεσίας της μητρόπολης αυτής των 7,5 εκατομμυρίων κατοίκων και η διεξαγωγή έρευνας για τη βία που έχει ασκηθεί, όπως υποστηρίζουν οι ακτιβιστές, από την αστυνομία.

Η Λαμ προτίμησε να αποφύγει τα αιτήματα αυτά και να καταγγείλει τη βία των διαδηλωτών, όπως και να επαναλάβει την πρότασή της για διάλογο ανάμεσα σε όλες τις πλευρές, μια πρόταση που έχει απορριφθεί από τους αντιπολιτευόμενους, οι οποίοι την κρίνουν πολύ χρονοβόρα και ανεπαρκή.

Επίσης στην ερώτηση αν οι Κινέζοι ηγέτες της ζήτησαν να αναλάβει την ευθύνη για την εκλογική αυτή αποτυχία, η Λαμ απάντησε ότι δεν έλαβε κανένα μήνυμα προς αυτήν την κατεύθυνση από το Πεκίνο, ενώ στη συνέχεια επανέλαβε το αίτημά της προς τους ριζοσπάστες διαδηλωτές που έχουν οχυρωθεί εδώ και περισσότερο από μια εβδομάδα στην Πολυτεχνική Σχολή του Χονγκ Κονγκ να παραδοθούν ειρηνικά στην αστυνομία.

Την ίδια ώρα τα κινεζικά μέσα ενημέρωσης, τα οποία αμφισβήτησαν την νομιμότητα των εκλογών αυτών, προτίμησαν σήμερα να υπογραμμίσουν τις βίαιες ενέργειες που αμαύρωσαν την προεκλογική εκστρατεία και να αποσιωπήσουν τη νίκη της αντιπολίτευσης.

Χωρίς να αναφέρει το αποτέλεσμα των εκλογών, η Λαϊκή Ημερησία, το κύριο όργανο του Κομμουνιστικού Κόμματος, επισήμανε ότι οι ταραχές "προκάλεσαν σοβαρή αναστάτωση στην εκλογική διαδικασία".

Σε κύριο άρθρο της παράλληλα η Ημερησία της Κίνας ανέφερε ότι οι εκλογές αυτές "νοθεύτηκαν με χειραγωγήσεις εκφοβισμού" και "βρόμικα κόλπα".

Έληξε η πολιορκία του Πολυτεχνείου

Όλοι οι φιλοδημοκρατικοί διαδηλωτές φαίνεται να έχουν φύγει από την Πολυτεχνική Σχολή του Χονγκ Κονγκ, ανακοίνωσαν σήμερα αξιωματούχοι του ιδρύματος, αφού ομάδες του προσωπικού ερεύνησαν τους χώρους του.

«Ερευνήσαμε συστηματικά όλο τον χώρο του πανεπιστημίου και δεν εντοπίσαμε παρά μία διαδηλώτρια σε κτίριο μίας φοιτητικής ένωσης», δήλωσε ο αντιπρύτανης του πανεπιστημίου Γουάι Πινγκ-πονγκ.

Η διαδηλώτρια, ηλικίας άνω των 18 ετών που δεν είναι φοιτήτρια του πανεπιστημίου, βρέθηκε σε μια «συναισθηματικά ασταθή» κατάσταση, επεσήμανε ο ίδιος.

Το Πολυτεχνείο του Χονγκ Κονγκ, που βρίσκεται στη χερσόνησο Καουλούν, ήταν επίκεντρο στις 16 και 17 Νοεμβρίου της σκληρότερης αντιπαράθεσης μεταξύ αστυνομίας και ακραίων διαδηλωτών από την έναρξη του φιλοδημοκρατικού κινήματος τον Ιούνιο.

Η αστυνομία έχει περικυκλώσει το πανεπιστήμιο από την προηγούμενη εβδομάδα.

Εκατοντάδες διαδηλωτές είχαν καταφέρει να αποχωρήσουν από τους χώρους της Πολυτεχνικής Σχολής. Οι περισσότεροι συνελήφθησαν στη συνέχει από την αστυνομία, ενώ άλλοι κατάφεραν να διαφύγουν χρησιμοποιώντας σκοινιά.

Ερωτηθείς για μια ενδεχόμενη παρέμβαση της αστυνομίας για την εκκένωση του Πολυτεχνείου, ο Γουάι απάντησε ότι δεν έχει λάβει σχετικές πληροφορίες.

Από την πλευρά της η αστυνομία δεν θέλησε να κάνει κάποιο σχόλιο.

Αντίδραση σε ψήφισμα του αμερικανικού Κογκρέσου

Παράλληλα στο Πεκίνο ο πρεσβευτής των ΗΠΑ εκλήθη στο κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών σε διαμαρτυρία για την υιοθέτηση από το αμερικανικό Κογκρέσο κειμένου το οποίο υποστηρίζει το φιλοδημοκρατικό στρατόπεδο στο Χονγκ Κονγκ.

Οι Αμερικανοί κοινοβουλευτικοί υιοθέτησαν την περασμένη Τετάρτη απόφαση για "τα δικαιώματα του ανθρώπου και τη δημοκρατία στο Χονγκ Κονγκ", με την οποία απειλείται να ανασταλεί το ειδικό οικονομικό καθεστώς που έχει χορηγήσει η Ουάσινγκτον στην πρώην βρετανική αποικία.

Το Κογκρέσο ψήφισε επίσης μέτρο με το οποίο θα απαγορεύεται η πώληση στην αστυνομία του Χονγκ Κονγκ δακρυγόνων, σφαιρών καλυμμένων με καουτσούκ και άλλου εξοπλισμού που χρησιμοποιείται στην καταστολή των διαδηλώσεων.

Σε αντίδραση, ο υφυπουργός Εξωτερικών της Κίνας Τσενγκ Ζεγκουάνγκ κάλεσε χθες τον πρεσβευτή των ΗΠΑ Τέρι Μπράνσταντ για να του μεταφέρει "έντονη διαμαρτυρία" του Πεκίνου, αναφέρει σήμερα η κινεζική διπλωματία στον ιστότοπό της.

Η αμερικανική απόφαση συνιστά "προκλητική ανάμειξη στις κινεζικές εσωτερικές υποθέσεις" και "υποστηρίζει την εγκληματική και βίαιη συμπεριφορά των αντικινεζικών δυνάμεων, οι οποίες προκαλούν αναστάτωση στο Χονγκ Κονγκ", γνωστοποίησε το Πεκίνο.

Το ψήφισμα αυτό θα πρέπει να υπογραφεί από τον Ντόναλντ Τραμπ για να τεθεί σε ισχύ. Ο Αμερικανός πρόεδρος δεν έχει προς το παρόν αποκαλύψει σαφώς τις προθέσεις του, σημειώνοντας μόνον ότι υποστηρίζει τους κατοίκους του Χονγκ Κονγκ, αλλά και τον "φίλο" του Σι Τζινπίνγκ, τον Κινέζο πρόεδρο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΑΣΙΑ/ΕΙΡΗΝΙΚΟΣ
Ανεβάζουν επιστήμονες τον αριθμό των κρουσμάτων του νέου κορονοϊού
Σε Χονγκ Κονγκ και ΗΠΑ, οι αρχές ελέγχουν τους ταξιδιώτες που έρχονται από την κινεζική πόλη Βουχάν, όπου ο μυστηριώδης ιός, τύπου SARS, έχει προκαλέσει δύο θανάτους.
Ανεβάζουν επιστήμονες τον αριθμό των κρουσμάτων του νέου κορονοϊού
ΑΣΙΑ/ΕΙΡΗΝΙΚΟΣ
Διαδηλωτές ζητούν παρέμβαση Τραμπ
Εκατοντάδες χιλιάδες αντικαθεστωτικοί διαδηλωτές στο Χονγκ Κονγκ αποφάσισαν να βάλουν στο παιχνίδι ανοιχτά τις ΗΠΑ, τραγουδώντας ομαδικά τον αμερικανικό εθνικό ύμνο και καλώντας τον Ντόναλντ Τραμπ να παρέμβει...
Διαδηλωτές ζητούν παρέμβαση Τραμπ
ΑΣΙΑ/ΕΙΡΗΝΙΚΟΣ
Χονγκ Κονγκ: Αστυνομικές δυνάμεις διέλυσαν τους διαδηλωτές στο αεροδρόμιο
Μεγάλη επιχείρηση για τη διάλυση των διαδηλωτών που για δεύτερη μέρα έκαναν κατάληψη του αεροδρομίου του Χονγκ Κονγκ έκανε η αστυνομία με αποτέλεσμα να σημειωθούν σοβαρά επεισόδια με αρκετούς τραυματίες.
Χονγκ Κονγκ: Αστυνομικές δυνάμεις διέλυσαν τους διαδηλωτές στο αεροδρόμιο
ΑΣΙΑ/ΕΙΡΗΝΙΚΟΣ
Καραντίνα για 56 εκατ. ανθρώπους, κατάσταση έκτακτης ανάγκης στο Χονγκ Κονγκ
Διαρκώς αυξάνονται οι νεκροί μεταξύ των νοσούντων από τον κοροναϊό που εντοπίστηκε στην κινεζική πόλη Γουχάν και ο οποίος έχει στοιχίσει τη ζωή σε 41 ανθρώπους, ενώ τα επιβεβαιωμένα κρούσματα στη χώρα έχουν...
Καραντίνα για 56 εκατ. ανθρώπους, κατάσταση έκτακτης ανάγκης στο Χονγκ Κονγκ
ΑΣΙΑ/ΕΙΡΗΝΙΚΟΣ
Αεροπορική εταιρεία έκανε τεστ εγκυμοσύνης σε επιβάτιδες για να προστατέψει τις... ΗΠΑ
Ένα χρόνο διήρκεσε το μέτρο αεροπορικής εταιρείας χαμηλού κόστους να υποβάλλει σε τεστ εγκυμοσύνης γυναίκες που ταξίδευαν προς το νησί Σαϊπάν, έδαφος που ανήκει στις ΗΠΑ. Στόχος της ήταν να εξασφαλίσει ότι...
Αεροπορική εταιρεία έκανε τεστ εγκυμοσύνης σε επιβάτιδες για να προστατέψει τις... ΗΠΑ
ΑΣΙΑ/ΕΙΡΗΝΙΚΟΣ
Η Κίνα αντικατέστησε ανώτατο αξιωματούχο στο Χονγκ Κονγκ
Το Πεκίνο έπαυσε από τα καθήκοντά του τον επικεφαλής του Γραφείου Συνδέσμου με το Χονγκ Κονγκ, ενώ οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις μπήκαν στον όγδοο μήνα.
Η Κίνα αντικατέστησε ανώτατο αξιωματούχο στο Χονγκ Κονγκ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας