Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εξαντλητική εργασία μαθητών στην Κίνα για συσκευές της Amazon
AP Photo/Kin Cheung, File

Εξαντλητική εργασία μαθητών στην Κίνα για συσκευές της Amazon

  • A-
  • A+

Πάνω από 1.000 Κινέζοι μαθητές, οι περισσότεροι ηλικίας από 16 έως 18 ετών, «στρατολογούνται» για να κατασκευάσουν συσκευές της Alexa της Amazon, στο πλαίσιο μιας αμφιλεγόμενης και παράνομης προσπάθειας να επιτευχθούν οι στόχοι παραγωγής της, όπως αποκαλύπτει η Guardian.

Συνεντεύξεις με εργαζόμενους και έγγραφα που διέρρευσαν από τον προμηθευτή της Amazon, Foxconn, δείχνουν ότι εκατοντάδες από τα παιδιά αναγκάζονται να εργάζονται νύχτες και υπερωρίες κατά παράβαση της εργατικής νομοθεσίας της χώρας που επιτρέπει να απασχολούνται στα εργοστάσια μαθητές άνω των 16 ετών, αλλά όχι σε βραδινές βάρδιες ή υπερωρίες. 

Σύμφωνα με τα έγγραφα, οι έφηβοι «προσλαμβάνονται» ως ασκούμενοι, ενώ οι καθηγητές τους σε σχολεία και τεχνικά κολέγια πληρώνονται για να τους συνοδεύσουν και καλούνται μάλιστα να ενθαρρύνουν τους «μη συνεργάσιμους» μαθητές να δεχτούν να δουλέψουν υπερωρίες.

Μερικοί από τους μαθητές που εργάζονται για τις συσκευές Echo και Echo Dot υποχρεούνται να εργάζονται για περισσότερο από δύο μήνες για να συμπληρώσουν τα επίπεδα προσωπικού στο εργοστάσιο κατά τη διάρκεια των περιόδων αιχμής. 

Η άποψη της εταιρείας

Η Foxconn, η οποία φτιάχνει επίσης iPhones για την Apple, παραδέχτηκε ότι έχει απασχολήσει παράνομα μαθητές υποστηρίζοντας πως ανέλαβε άμεσα δράση για να διορθώσει την κατάσταση.

«Διπλασιάσαμε την επίβλεψη και την παρακολούθηση του προγράμματος πρακτικής άσκησης με κάθε σχετική σχολή για να διασφαλίσουμε ότι σε καμία περίπτωση δεν θα επιτρέπεται στους ασκούμενους να εργάζονται υπερωρίες ή νύχτες» ανακοίνωσε η εταιρεία για να ισχυριστεί το εξής:

«Υπήρξαν περιπτώσεις στο παρελθόν όπου η χαλαρή επίβλεψη της τοπικής ομάδας διαχείρισης επέτρεψε να συμβεί κάτι τέτοιο και, ενώ οι έμπειροι ασκούμενοι πληρώθηκαν παραπάνω ανάλογα με αυτές τις βάρδιες, δεν πρόκειται για κάτι αποδεκτό και έχουμε κάνει βήματα για να διασφαλίσουμε ότι δεν θα επαναληφθεί».

Όμως, η εταιρεία υπερασπίστηκε της απασχόλησης ανήλικων μαθητών αναφέροντας ότι τους παρέχει την ευκαιρία να αποκτήσουν επαγγελματική εμπειρία και εκπαίδευση στο χώρο εργασίας σε αρκετούς τομείς που θα τους βοηθήσει να βρουν δουλειά μετά την αποφοίτησή τους.

Η Foxconn γνωστοποίησε πως προτίθεται να αυξήσει τον αριθμό των τακτικών εργαζομένων και να επανεξετάσει τους μισθούς αμέσως.

Εκπρόσωπος της Amazon του Τζέφ Μπέζος -του πλουσιότερου άνθρωπου στον κόσμο με περιουσία πάνω από από 100 δισ. Δολάρια- δήλωσε ότι η πολυεθνική δεν θα ανεχτεί παραβιάσεις του κώδικα δεοντολογίας του προμηθευτή της.

«Εξετάζουμε επειγόντως αυτούς τους ισχυρισμούς και αντιμετωπίζουμε το θέμα με την Foxconn στο ανώτατο επίπεδο. Επιπλέον ομάδες ειδικών έφτασαν χτες στο χώρο για να ερευνήσουν και ξεκινήσαμε εβδομαδιαίους ελέγχους αυτού του προβλήματος» πρόσθεσε.

Διαφορετική η εικόνα ανήλικων εργαζομένων

Έφηβοι δήλωσαν ότι η δουλειά στο εργοστάσιο δεν έχει σχέση με τα μαθήματά τους και ότι έχουν πιεστεί να εργάζονται υπερωρίες.

Ο 17χρονος Φανγκ εντάχθηκε στη γραμμή παραγωγής της Amazon Echo πριν ένα μήνα. Όπως είπε, αρχικά είχε ενημερωθεί από τον καθηγητή του ότι θα δουλεύει για οκτάωρο και πενθήμερο, αλλά εργάζεται δέκα ώρες την ημέρα και έξι ημέρες εβδομάδα.

Ο ίδιος τόνισε ότι στην αρχή δεν είχε συνηθίσει να δουλεύει στο εργοστάσιο, αλλά πλέον δεν έχει καμία διάθεση να προσαρμοστεί καθώς είναι κουραστικό να δουλεύει τόσο πολύ και σε ένα εργαστήριο όπου έχει πολλή ζέστη. «Προσπάθησα να πω στον διευθυντή μου ότι δεν ήθελα να δουλέψω υπερωρίες. Αλλά ενημέρωσε τον δάσκαλό μου που είπε ότι αν δεν το έκανα, δεν θα μπορούσα να ασχοληθώ με την Foxconn και αυτό θα επηρέαζε την αποφοίτησή μου και τις υποτροφίες μου στο σχολείο. Δεν είχα άλλη επιλογή».

«Οι φοιτητές που δεν εργάζονται υπερωρίες δεν επηρεάζουν μόνο τον στόχο της παραγωγής αλλά και την προθυμία τους να εργαστούν. Οι φοιτητές πρέπει να εργάζονται υπερωρίες» γράφει ένα από τα έγγραφα που έχει στην κατοχή της η οργάνωση China Watch Watch και είδε η Guardian.

Ένα άλλο αποκαλύπτει πως το εργοστάσιο στράφηκε στους μαθητές για να καλύψει τα κενά και να μην προσλάβει μόνιμο προσωπικό.

Όσον αφορά τα εξαντλητικά ωράρια, διαβάζουμε πως οι επικεφαλής των νυχτερινών βαρδιών «παροτρύνονταν» να καταγράφουν συχνότερα τις παρουσίες μαθητών και εκπαιδευτικών και να αναφέρουν τυχόν ανώμαλες καταστάσεις.

Σημειώνεται πως η Amazon συμφώνησε με την Foxconn το 2017 για να προσθέσει 15 νέες γραμμές παραγωγής και να προσλάβει χιλιάδες νέους εργαζόμενους για να αυξήσουν την παραγωγή των συσκευών Echo και Echo Dot και Kindle.

Ωστόσο πέρυσι η Guardian αποκάλυψε πως το εργοστάσιο πάλι απέφυγε να προσλάβει εργατικό δυναμικό, ενώ πολλοί δούλευαν υπερωρίες περισσότερο από το νόμιμο όριο των 36 ωρών το μήνα.

ΑΣΙΑ/ΕΙΡΗΝΙΚΟΣ
Καταδικάστηκαν τρεις γενετιστές για τα πρώτα γενετικά τροποποιημένα μωρά
Δικαστήριο της Κίνας καταδίκασε τον επικεφαλής ερευνητής και δύο ακόμα επιστήμονες γιατί, μεταξύ άλλων, υπερέβησαν το ηθικό όριο για την τροποποίηση εμβρύων.
Καταδικάστηκαν τρεις γενετιστές για τα πρώτα γενετικά τροποποιημένα μωρά
ΑΣΙΑ/ΕΙΡΗΝΙΚΟΣ
Μπανγκλαντές: Στις φλόγες τριώροφο κτίριο – Τουλάχιστον δέκα νεκροί
Ακόμη μια πυρκαγιά, αυτή τη φορά σε εργοστάσιο κατασκευής ανεμιστήρων κοντά στη Ντάκα, κόστισε τη ζωή σε τουλάχιστον δέκα ανθρώπους.
Μπανγκλαντές: Στις φλόγες τριώροφο κτίριο – Τουλάχιστον δέκα νεκροί
ΑΣΙΑ/ΕΙΡΗΝΙΚΟΣ
Πορεία συνταξιούχων στο Χονγκ Κονγκ κατά της αστυνομικής βίας
Μεγαλώνει η αντίδραση στο Χονγκ Κονγκ κατά της αστυνομικής βίας που έχει ασκηθεί και ασκείται εναντίον των διαδηλωτών, οι οποίοι ζητούν πολιτική αλλαγή και προστασία των δικαιωμάτων και των ελευθεριών στη...
Πορεία συνταξιούχων στο Χονγκ Κονγκ κατά της αστυνομικής βίας
ΑΣΙΑ/ΕΙΡΗΝΙΚΟΣ
Κατακραυγή για τις συλλήψεις 750 ανηλίκων στο Χονγκ Κονγκ
Οργή προκαλεί η ανακοίνωση των τοπικών αρχών ότι το ένα τρίτο των συλληφθέντων διαδηλωτών στους τέσσερις μήνες μαζικών διαδηλώσεων υπέρ της δημοκρατίας είναι κάτω των 18 ετών.
Κατακραυγή για τις συλλήψεις 750 ανηλίκων στο Χονγκ Κονγκ
ΑΣΙΑ/ΕΙΡΗΝΙΚΟΣ
«Πικνίκ» όπως διαδήλωση στο Χονγκ Κονγκ
Το κίνημα διαμαρτυρίας που χρησιμοποίησε εφαρμογές ανταλλαγής μηνυμάτων και πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης βλέπει τώρα αυτή η τεχνολογία να χρησιμοποιείται εναντίον του. Διαδηλωτές προσπαθούν να...
«Πικνίκ» όπως διαδήλωση στο Χονγκ Κονγκ
ΑΣΙΑ/ΕΙΡΗΝΙΚΟΣ
Δηλητηρίαση εκατοντάδων μαθητών στη Μαλαισία λόγω τοξικών αποβλήτων
Το κλείσιμο 111 σχολείων μετά την διαρροή τοξικών αποβλήτων σε ποταμό και την δηλητηρίαση περισσοτέρων από 300 μαθητών και καθηγητών ανακοίνωσε την Τετάρτη ο υπουργός παιδείας της Μαλαισίας.
Δηλητηρίαση εκατοντάδων μαθητών στη Μαλαισία λόγω τοξικών αποβλήτων

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας