Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Παράλυση στο Χονγκ Κονγκ, δεν παραιτείται η πρωθυπουργός Λαμ

Διαδηλωτής βάφει με μπογιά τα φανάρια σε δρόμο του Χονγκ Κονγκ εν μέσω κινητοποίησης

AP Photo/Kin Cheung

Παράλυση στο Χονγκ Κονγκ, δεν παραιτείται η πρωθυπουργός Λαμ

  • A-
  • A+
Εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων, πλαστικών σφαιρών από την αστυνομία και εκατοντάδες συλλήψεις διαδηλωτών.

Γενική παράλυση στο Χονγκ Κονγκ, εξαιτίας της γενικής απεργίας που έχει προκηρυχθεί στην ημι-αυτόνομη πόλη κράτος, σε αντίδραση στη συνεχιζόμενη και κλιμακούμενη βία της αστυνομίας εις βάρος των διαδηλωτών που τους τελευταίους μήνες διεκδικούν την προστασία και διατήρηση των κοινωνικών και πολιτικών δικαιωμάτων τους. Εκτεταμένη καταστολή και σήμερα στη διάρκεια νέων κινητοποιήσεων.

Εξαιτίας της γενικής απεργίας προκλήθηκαν τεράστια προβλήματα στις οδικές, τις σιδηροδρομικές και τις αεροπορικές μεταφορές, με τους εργαζόμενους να μην πηγαίνουν στην δουλειά, δηλώνοντας μαζικά «απουσία λόγω ασθενείας», έπειτα από ακόμη ένα σαββατοκύριακο επεισοδίων μεταξύ αστυνομίας και διαδηλωτών.

Σύμφωνα με τους διοργανωτές, περισσότεροι από 14.000 πολίτες από 20 διαφορετικούς τομείς της οικονομίας μετείχαν στην απεργία, ενώ πήραν μέρος και δημόσιοι υπάλληλοι, παρά τη διαταγή που έλαβαν να παραμείνουν «πολιτικά ουδέτεροι». Στο αεροδρόμιο του Χονγκ Κονγκ ακυρώθηκαν δεκάδες πτήσεις.

Αφορμή για τις βίαιες συγκρούσεις στο Χονγκ Κονγκ τους τελευταίους μήνες, το σχέδιο νόμου για την έκδοση υπόπτων στην Κίνα, με τις κινητοποιήσεις σταδιακά να παίρνουν αντικυβερνητικό χαρακτήρα και το κεντρικό αίτημα των πολιτών να είναι ο εκδημοκρατισμός του συστήματος διακυβέρνησης. Δηλαδή, αυτό που ξεκίνησε πριν από μερικούς μήνες ως αντίδραση στο νομοσχέδιο για την έκδοση υπόπτων στην Κίνα, έχει λάβει μεγαλύτερες διαστάσεις και έχει εξελιχθεί σε μια ευρύτερη διαμαρτυρία κατά της κυβέρνησης της πόλης και των πολιτικών κυβερνώντων στο Πεκίνο.

Δακρυγόνα, σφαίρες από καουτσούκ και συλλήψεις

Χιλιάδες πολίτες βγήκαν στους δρόμους, είτε διαδηλώνοντας είτε κλείνοντας δρόμους και σιδηροδρομικούς σταθμούς. Η διαδήλωση αντιμετωπίστηκε με μεγάλη καταστολή για ακόμα μια φορά. 

Ειδικότερα, η αστυνομία έκανε χρήση χημικών και χρησιμοποίησε σφαίρες από καουτσούκ στις συγκρούσεις που ξέσπασαν με διαδηλωτές μετά τη γενική απεργία.

Καθώς έπεφτε η νύχτα, χιλιάδες ακτιβιστές απέκλειαν τους δρόμους σε πολλές περιοχές. Μεταξύ άλλων, διαδηλωτές ντυμένοι στα μαύρα, απέκλεισαν οδούς στην περιοχή Άντμιραλτι κοντά σε κυβερνητικά κτίρια, για πολλές ώρες πριν μετακινηθούν σε άλλες περιοχές.

Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι η βία κλιμακώνεται με ταχείς ρυθμούς και ότι η κατάσταση καθίσταται ανεξέλεγκτη. Οι αρχές ανακοίνωσαν ότι από τις 9 Ιουνίου έχουν συλληφθεί 420 άνθρωποι ενώ έχει γίνει χρήση τουλάχιστον 1.000 δακρυγόνων και περίπου 160 πλαστικών σφαιρών.

Σημειώνεται ότι οι διαδηλωτές ζητούν την παραίτηση της διορισμένης από το Πεκίνο πρωθυπουργού Κάρι Λαμ, η οποία ωστόσο αρνείται να αποχωρήσει από τη θέση της.

Προειδοποιεί η πρωθυπουργός...

Εν μέσω της κλιμακούμενης κρίσης, η Κάρι Λαμ δήλωσε ότι οι διαδηλώσεις των τελευταίων μηνών ωθούν την πόλη -πρώην αποικία της Βρετανίας- στα όρια μιας «εξαιρετικά επικίνδυνης κατάστασης» καθώς θέτουν υπό αμφισβήτηση την κυριαρχία της Κίνας.

Η πρωθυπουργός του Χονγκ Κονγκ, Κάρι Λαμ

AP Photo/Kin Cheung

Μάλιστα, σήμερα Δευτέρα εμφανίστηκε περισσότερο επιθετική και απειλητική έναντι των διαδηλωτών, λέγοντας ότι οι ταραχές «εν ονόματι ορισμένων διεκδικήσεων» πλέον «στρέφονται εναντίον του νόμου και της τάξης και ωθούν την πόλη (...) στα όρια μιας εξαιρετικά επικίνδυνης κατάστασης».

Όπως είπε, η κυβέρνηση της πόλης θα επιδείξει «αποφασιστικότητα» στην προσπάθειά της να «αποκαταστήσει τον νόμο και την τάξη» και «την εμπιστοσύνη» στο Χονγκ Κονγκ. Οι πολίτες οι οποίοι παίρνουν μέρος στις συνεχιζόμενες κινητοποιήσεις οφείλουν να «πουν όχι στο χάος και στη βία», ανέφερε.

Όσον αφορά το ενδεχόμενο να παραιτηθεί, η Κάρι Λαμ είπε ότι αυτό δεν πρόκειται να συμβεί, διότι «η παραίτησή μου ή άλλων μελών της κυβέρνησης, σε αυτή τη χρονική στιγμή, δεν θα φέρει καμία λύση στην κρίσιμη κατάσταση» στην οποία έχει περιέλθει το Χονγκ Κονγκ.

Προειδοποιεί και το Πεκίνο

Σύμφωνα με την κεντρική κυβέρνηση στο Πεκίνο, τα βίαια επεισόδια έχουν πυροδοτηθεί «από ξένες δυνάμεις», οι οποίες έχουν στόχο να ζημιώσουν την πρόοδο της χώρας.

Μάλιστα, στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο CCTV, το βασικό θέμα του δελτίου ειδήσεων είχε τίτλο «Το χάος στο Χονγκ Κονγκ δεν μπορεί να συνεχιστεί» και το κεντρικό άρθρο του δικτύου που δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα του «προειδοποιούσε» τους «μανιακούς και τους κακοποιούς που θέλουν να δημιουργήσουν προβλήματα στο Χονγκ Κονγκ ότι θα πληρώσουν ακριβά τις αγριότητές τους».

ΑΣΙΑ/ΕΙΡΗΝΙΚΟΣ
Διαδηλώσεις στο Χονγκ Κονγκ ώρες μετά τις βίαιες συγκρούσεις
Στους δρόμους του Χονγκ Κονγκ βγήκαν και σήμερα χιλιάδες άνθρωποι για άλλο ένα γύρο αντικυβερνητικών διαδηλώσεων, μια μέρα μετά τις βίαιες συγκρούσεις που έγιναν το Σάββατο με δυνάμεις της αστυνομίας.
Διαδηλώσεις στο Χονγκ Κονγκ ώρες μετά τις βίαιες συγκρούσεις
ΑΣΙΑ/ΕΙΡΗΝΙΚΟΣ
Νέες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στο Χονγκ Κονγκ
Ακόμη ένα Σαββατοκύριακο αντικυβερνητικών διαδηλώσεων στο Χονγκ Κονγκ, όπου περισσότεροι από 1.000 ακτιβιστές, οι περισσότεροι ντυμένοι στα μαύρα, συγκεντρώθηκαν στην περιοχή Μονγκ Κοκ εν όψει της πορείας...
Νέες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στο Χονγκ Κονγκ
ΑΣΙΑ/ΕΙΡΗΝΙΚΟΣ
Βαθαίνει η κρίση στο Χονγκ Κονγκ
Βίαιες συγκρούσεις ξέσπασαν το βράδυ της Τρίτης στο Χονγκ Κονγκ, κατά τη διάρκεια διαμαρτυρίας διαδηλωτών για τις συλλήψεις 44 ανθρώπων κατά τη διάρκεια των κινητοποιήσεων των τελευταίων ημερών.
Βαθαίνει η κρίση στο Χονγκ Κονγκ
ΑΣΙΑ/ΕΙΡΗΝΙΚΟΣ
Συγκρούσεις στο Χονγκ Κονγκ μεταξύ αστυνομίας και διαδηλωτών
Σοβαρά επεισόδια έλαβαν χώρα στο Χονγκ Κονγκ, κατά τη διάρκεια διαμαρτυρίας χιλιάδων διαδηλωτών. Η διαδήλωση ξεκίνησε ειρηνικά, ωστόσο στη συνέχεια ακολούθησαν σφοδρές συγκρούσεις.
Συγκρούσεις στο Χονγκ Κονγκ μεταξύ αστυνομίας και διαδηλωτών
ΑΣΙΑ/ΕΙΡΗΝΙΚΟΣ
Στήριξη στην κυβέρνηση του Χονγκ Κονγκ από τον Κινέζο πρόεδρο
Την υποστήριξή του για «τις πολύ δύσκολες στιγμές» που αντιμετωπίζει η πρωθυπουργός του Χονγκ Κονγκ, Κάρι Λαμ, πρόσφερε πρόεδρος της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, ο οποίος δεσμεύθηκε να τη βοηθήσει να αντιμετωπίσει την...
Στήριξη στην κυβέρνηση του Χονγκ Κονγκ από τον Κινέζο πρόεδρο
ΑΣΙΑ/ΕΙΡΗΝΙΚΟΣ
Απαγορεύουν συγκεντρώσεις και μάσκες για να καταπνίξουν τις διαδηλώσεις
Νόμο της αποικιοκρατίας επανέφερε η κυβέρνηση του Χονγκ Κονγκ στην προσπάθειά της να καταστείλει τις μαζικές κινητοποιήσεις που επί μήνες ταλανίζουν την ημιαυτόνομη πόλη-κράτος, με αίτημα να προστατευθούν οι...
Απαγορεύουν συγκεντρώσεις και μάσκες για να καταπνίξουν τις διαδηλώσεις

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας