• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  35°C 33.2°C / 37.9°C
  1 BF
  30%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  32°C 28.6°C / 35.5°C
  0 BF
  52%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  29°C 29.0°C / 31.0°C
  1 BF
  39%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.9°C / 31.4°C
  1 BF
  47%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  31°C 30.9°C / 30.9°C
  3 BF
  40%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  31°C 28.0°C / 34.8°C
  2 BF
  19%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  29°C 29.4°C / 31.7°C
  2 BF
  26%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  32°C 27.6°C / 35.3°C
  1 BF
  19%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  31°C 29.8°C / 34.4°C
  3 BF
  55%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.9°C / 31.9°C
  3 BF
  62%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  32°C 28.9°C / 32.8°C
  3 BF
  43%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  30°C 28.6°C / 29.7°C
  3 BF
  70%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  33°C 30.9°C / 32.9°C
  0 BF
  38%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.9°C / 32.5°C
  0 BF
  42%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  33°C 32.5°C / 35.1°C
  2 BF
  35%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 32.7°C / 37.8°C
  2 BF
  40%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  35°C 32.7°C / 38.1°C
  0 BF
  27%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  30°C 28.3°C / 31.6°C
  0 BF
  59%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  31°C 28.7°C / 35.6°C
  2 BF
  55%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.8°C / 29.8°C
  0 BF
  20%

«“Απλώς σκοτώνουν” - Οι συνεχιζόμενες εξωδικαστικές εκτελέσεις και άλλες παραβιάσεις στον “πόλεμο κατά των ναρκωτικών” στις Φιλιππίνες» τιτλοφορείται η νέα έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Κατά συρροή δολοφόνος αθώων

 • A-
 • A+
Εκθεση Διεθνούς Αμνηστίας τεκμηριώνει ότι ο «πόλεμος κατά των ναρκωτικών», που έχει εξαπολύσει ο αυταρχικός πρόεδρος Ροντρίγκο Ντουτέρτε, έχει προκαλέσει ατέρμονο κύμα εξωδικαστικών εκτελέσεων από την αστυνομία με θύματα φτωχούς πολίτες και ζητά από τον ΟΗΕ να λογοδοτήσει η κυβέρνησή του.
Ακολουθήστε μας στο Google news

«Τρία χρόνια τώρα, ο “πόλεμος κατά των ναρκωτικών” του προέδρου Ντουτέρτε εξακολουθεί να μην είναι τίποτε άλλο παρά μια μεγάλης κλίμακας δολοφονική επιχείρηση, στην οποία οι φτωχοί συνεχίζουν να πληρώνουν το υψηλότερο τίμημα. [...] Ηρθε η ώρα για τα Ηνωμένα Εθνη, ξεκινώντας από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, να δράσουν αποφασιστικά ώστε ο πρόεδρος Ντουτέρτε και η κυβέρνησή του να λογοδοτήσουν».

Δεν μάσησε τα λόγια του ο Νικολά Μπεκελέν, περιφερειακός διευθυντής της Διεθνούς Αμνηστίας για την Ανατολική και Νοτιοανατολική Ασία, συνοψίζοντας τα συμπεράσματα της νέας, δεύτερης κατά σειρά, έκθεσης της οργάνωσης για τις Φιλιππίνες και συγκεκριμένα για τον αυτοαποκαλούμενο «πόλεμο κατά των ναρκωτικών», που έχει εξαπολύσει ο αυταρχικός πρόεδρος Ροντρίγκο Ντουτέρτε.

Εναν παντελώς αδικαιολόγητο και ασύμμετρο «πόλεμο» σε καιρό ειρήνης, στο όνομα του οποίου συνεχίζεται το ατέρμονο κύμα εξωδικαστικών εκτελέσεων από την αστυνομία -και όχι μόνο-, με θύματα κυρίως ενδεείς και πολύ συχνά αθώους πολίτες, σε τέτοιο μάλιστα βαθμό ώστε να συνιστά έγκλημα κατά της ανθρωπότητας, σύμφωνα με την οργάνωση.

«Δεν είναι ασφαλές να είσαι φτωχός στις Φιλιππίνες του προέδρου Ντουτέρτε. Το μόνο που χρειάζεται για να δολοφονηθεί κάποιος είναι μια αναπόδεικτη καταγγελία ότι κάνει χρήση, αγοράζει ή πουλά ναρκωτικές ουσίες. Οπουδήποτε πήγαμε να ερευνήσουμε φόνους που συνδέονται με ναρκωτικά, ο απλός κόσμος ήταν τρομοκρατημένος. Ο φόβος έχει τώρα εξαπλωθεί βαθιά μέσα στον ιστό της κοινωνίας», περιγράφει γλαφυρά ο Μπεκελέν.

Η κυβέρνηση έχει αναγνωρίσει τουλάχιστον 6.600 ανθρωποκτονίες με θύτες αστυνομικούς, όταν πλήθος πειστηρίων δείχνουν ότι πολλές χιλιάδες επιπλέον έχουν δολοφονηθεί από άγνωστους ένοπλους, που έχουν πιθανότατα διασυνδέσεις με τις διωκτικές αρχές.

Φιλιππινέζοι ακτιβιστές ανεβάζουν τον φονικό απολογισμό σε περισσότερους από 27.000 νεκρούς από το 2016: χρονολογία κατά την οποία ο Ντουτέρτε εξελέγη πρόεδρος της χώρας, υποσχόμενος ανελέητη πάταξη της εγκληματικότητας. Ενα από τα τελευταία θύματα του «πολέμου», που βαφτίζονται συλλήβδην «εγκληματίες» από τα προεδρικά χείλη, είναι ένα παιδί τριών ετών…

Κι όλα αυτά σε καθεστώς πλήρους ατιμωρησίας, αφού ο πρόεδρος έχει δώσει στην αστυνομία πρωτοφανή εξουσία να σκοτώνει οποιονδήποτε θεωρεί ύποπτο ως τοξικομανή ή έμπορο ναρκωτικών.

Η πρώτη έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας τον Γενάρη του 2017 κατήγγειλε δε πως οι διωκτικές αρχές όχι απλά στοχοποιούν συστηματικά ως επί το πλείστον φτωχούς και ανυπεράσπιστους πολίτες σε όλη τη χώρα, αλλά παράλληλα «φυτεύουν» αποδεικτικά στοιχεία σε βάρος τους, ενίοτε τους κλέβουν, στρατολογούν πληρωμένους δολοφόνους και χαλκεύουν τις επίσημες αναφορές για τις ανθρωποκτονίες.

Η νέα έκθεση στοιχειοθετεί 20 υποθέσεις φόνων με συνολικά 27 νεκρούς, πολλοί από τους οποίους φαίνεται πως έπεσαν θύματα εξωδικαστικών εκτελέσεων στην επαρχία Μπουλατσάν, μεταξύ Μαΐου 2018 και Απριλίου 2019. Η οργάνωση πήρε συνεντεύξεις από 58 ανθρώπους, ανάμεσά τους αυτόπτες μάρτυρες, συγγενείς δολοφονηθέντων, τοπικοί αξιωματούχοι και ακτιβιστές υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Οι ανύποπτοι... ύποπτοι

Η Διεθνής Αμνηστία αναφέρει πως το επίκεντρο των φονικών επιχειρήσεων έχει μετατοπιστεί από την πρωτεύουσα Μανίλα στην επαρχία Μπουλατσάν, στη νησιωτική περιφέρεια του Κεντρικού Λουζόν -περιοχή που έχει πλέον μετατραπεί στο «πιο αιματηρό πεδίο δολοφονιών» στη χώρα.

Εκεί συρρέουν τελευταία με αλλεπάλληλες μεταθέσεις υψηλόβαθμοι αστυνομικοί, που πιέζουν ασφυκτικά τοπικούς αξιωματούχους να καταδίδουν ουσιαστικά πολίτες από φτωχές και περιθωριοποιημένες κοινότητες ως «χρήστες», «βαποράκια», «χρηματοδότες» και «προστάτες», συνήθως χωρίς καμία απόδειξη ενοχής, ούτως ώστε να φανεί πως φέρνουν αποτελέσματα!

Οι ανύποπτοι… ύποπτοι καταχωρούνται επ’ αόριστον σε αυθαίρετες λίστες παρακολούθησης. «Η κυβέρνηση Ντουτέρτε έχει δημιουργήσει ένα θανατηφόρο παιχνίδι αριθμών, στο οποίο αξιωματούχοι πρέπει να κατασκευάζουν καταλόγους και να παρακολουθούν άτομα, ασχέτως αν όντως κάνουν χρήση ή πωλούν ναρκωτικά. Αυτό το ακόρεστο και φαύλο σύστημα ανταμείβει την τυφλή συμμόρφωση και τη δολοφονία», καταγγέλλει ο Μπεκελέν.

Η Διεθνής Αμνηστία καλεί το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ να αρχίσει άμεσα ανεξάρτητη έρευνα, προκειμένου «να μπει ένα τέλος σε αυτά τα εγκλήματα και να αποδοθεί δικαιοσύνη και αποζημίωση σε αμέτρητες οικογένειες και θύματα». Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ICC) διερευνά ήδη σε προκαταρκτικό επίπεδο κατά πόσον οι φόνοι αυτοί συνιστούν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Εξοργισμένος ο Ντουτέρτε έχει αποσύρει τη χώρα του από το Καταστατικό της Ρώμης, που προέβλεπε δικαιοδοσία του ICC και στις Φιλιππίνες. Το Δικαστήριο πάντως συνεχίζει απτόητο την έρευνά του, αν και εκφράζονται αμφιβολίες για το αν θα κάτσει εν τέλει στο σκαμνί ο αιμοδιψής Φιλιππινέζος πρόεδρος.

ΑΣΙΑ/ΕΙΡΗΝΙΚΟΣ
«Συμμετείχα στο τάγμα θανάτου του Ντουτέρτε»
Ο πρόεδρος των Φιλιππίνων, Ροντρίγο Ντουτέρτε, ως δήμαρχος της πόλης Νταβάο είχε δημιουργήσει και διευθύνει τάγμα θανάτου, το οποίο σκότωνε εγκληματίες. Πρώην διοικητής της αστυνομίας, συνεργάτης τότε του νυν...
«Συμμετείχα στο τάγμα θανάτου του Ντουτέρτε»
ΑΣΙΑ/ΕΙΡΗΝΙΚΟΣ
Οι εκατό μαύρες μέρες που αιματοκύλησαν τις Φιλιππίνες
Χιλιάδες νεκρούς, ντίλερ αλλά και αθώους πολίτες, ακόμη και παιδιά, μετρά η εκστρατεία ενάντια στα ναρκωτικά του ανεκδιήγητου προέδρου-τιμωρού Ντουτέρτε, που αποκαλεί «γιους πουτάνας» τον Μπ. Ομπάμα και τον...
Οι εκατό μαύρες μέρες που αιματοκύλησαν τις Φιλιππίνες
ΑΣΙΑ/ΕΙΡΗΝΙΚΟΣ
Βρήκε μιμητή ο Ντουτέρτε στον αιματηρό πόλεμο κατά των ναρκωτικών
Οι εξωδικαστικές εκτελέσεις υπόπτων, οι δολοφονίες εν ψυχρω και το προγκρόμ εναντίονακόμη και αθώων, στο πλαίσιο του πολέμου του Φιλιππινέζου προέδρου Ντουτέρτε κατά των ναρκωτικών, που έχει κοστίσει χιλιάδες...
Βρήκε μιμητή ο Ντουτέρτε στον αιματηρό πόλεμο κατά των ναρκωτικών
ΑΣΙΑ/ΕΙΡΗΝΙΚΟΣ
«Ναι έχω σκοτώσει»
Ο πρόεδρος των Φιλιππίνων βρίσκεται στο στόχαστρο της κριτικής για το αιματοκύλισμα που έχει επιβάλει στη χώρα του στο όνομα του πολέμου κατά των ναρκωτικών. Τώρα, όμως, κατάφερε να ξεπεράσει ακόμη και τον...
«Ναι έχω σκοτώσει»
ΑΣΙΑ/ΕΙΡΗΝΙΚΟΣ
«Τι είσαι τελικώς: παιδόφιλος ή ομοφυλόφιλος;»
Το ερώτημα απηύθυνε ο πρόεδρος των Φιλιππίνων Ροντρίγκο Ντουτέρτε προς τον επικεφαλής της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της χώρας του, κρίνοντας ότι έχει δώσει... υπερβολική σημασία και αξία στις δολοφονίες...
«Τι είσαι τελικώς: παιδόφιλος ή ομοφυλόφιλος;»
ΑΣΙΑ/ΕΙΡΗΝΙΚΟΣ
Το αιματηρό παρελθόν του προέδρου Ντουτέρτε
«Πετάξτε τους στη θάλασσα ή στο λατομείο. Κάντε το να φανεί καθαρό. Να βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχουν ίχνη από τα πτώματα». Σκληρά λόγια τα οποία προέρχονται από τον άνθρωπο που αυτή τη στιγμή είναι πρόεδρος των...
Το αιματηρό παρελθόν του προέδρου Ντουτέρτε

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας