Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
«Πικνίκ» όπως διαδήλωση στο Χονγκ Κονγκ
AP Photo/Vincent Yu

«Πικνίκ» όπως διαδήλωση στο Χονγκ Κονγκ

  • A-
  • A+
Το κίνημα διαμαρτυρίας που χρησιμοποίησε εφαρμογές ανταλλαγής μηνυμάτων και πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης για να οργανωθεί ενάντια στην προωθούμενη νομοθεσία για την έκδοση πολιτών στην ηπειρωτική Κίνα βλέπει τώρα αυτή η τεχνολογία να χρησιμοποιείται εναντίον του. Διαδηλωτές προσπαθούν να προστατευτούν από την παρακολούθηση των αρχών και διατηρούν χαμηλό προφίλ στο διαδίκτυο.

Στις αρχές του μήνα ο 22χρονος Άιβαν Ιπ. συμμετείχε σε μια συνομιλία με άλλους τουλάχιστον 30.000 ανθρώπους στο Τελέγκραμ με την ονομασία «Parade 69», η οποία αφορούσε τη μαζική διαδήλωση της περασμένης Κυριακής στο Χονγκ Κονγκ για ενάντια στο επίμαχο σχέδιο νόμου. Σύμφωνα με την ίδιο, που είναι ένας από τους διαχειριστές της ομάδας η οποία πλέον δεν υφίσταται, ανέφεραν μεταξύ άλλων ότι θα έπρεπε να φέρουν αντηλιακό, νερό και ομπρέλες.

Δύο μέρες μετά την τεράστια πορεία, η οποία εκτιμάται ότι συγκέντρωσε περίπου ένα διαδηλωτές, αστυνομικοί χτύπησαν την πόρτα του διαμερίσματος του 22χρονου, εισέβαλαν στο δωμάτιό του και για τις επόμενες οκτώ ώρες τον ανέκριναν στο σπίτι του και στο αστυνομικό τμήμα, καθώς είχαν ένταλμα σύλληψης σε βάρος του.

Αφού τον ανάγκασαν να ξεκλειδώσει το τηλέφωνό του, τον ανέκριναν ως δημιουργό της συνομιλίας και τον ρώτησαν για το σκοπό του φόρουμ όπως και εάν γνώριζε άλλες ομάδες για το σχεδιασμό «ριζοσπαστικών ενεργειών».

Ο νεαρός απελευθερώθηκε με εγγύηση τα ξημερώματα της 12ης Ιουνίου, αλλά αντιμετωπίζει τον κίνδυνο να καταδικαστεί με ποινή φυλάκισης έως επτά χρόνων, την οποία επισύρει η κατηγορία της υποκίνησης σε δημόσιες ταραχές.

«Είναι πρωτόγνωρο το γεγονός ότι το Χονγκ Κονγκ ασκεί τόσο μεγάλη πίεση στην ελευθερία του λόγου. Οι άνθρωποι μπαίνουν στο “αθόρυβο"», όπως θέλει το καθεστώς », ανέφερε ο ίδιος κάνοντας λόγο για «λευκό τρόμο» αλλά και προσθέτοντας ότι εκείνος όπως και άλλοι πολίτες δεν αποθαρρύνονται.

Βέβαια η σύλληψη του 22χρονου αποτελεί μια από τις πολλές περιπτώσεις που προκάλεσαν κύμα ανησυχίας μεταξύ των διαδηλωτών στην ημιαυτόνομη κινεζική επικράτεια, όπου οι κάτοικοι δεν έχουν περιορισμούς στην ελευθερία του λόγου και στην πρόσβαση στο Διαδίκτυο, σε αντίθεση με όσους βρίσκονται στην ηπειρωτική χώρα.

Γι' αυτό οι περισσότεροι κρατούν σήμερα χαμηλό προφίλ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, επικοινωνώντας μόνο μέσω ασφαλών εφαρμογών ανταλλαγής μηνυμάτων, διαγράφοντας συνομιλίες σχετικά με τις διαμαρτυρίες και χρησιμοποιώντας κάρτες SIM προπληρωμένες που δεν συνδέονται με τα προσωπικά τους στοιχεία.

Άλλοι απενεργοποιούν την «τοποθεσία» από τα τηλέφωνά τους και αγοράζουν εισιτήρια του μετρό με μετρητά και όχι με τις κάρτες τους. Μάλιστα, ορισμένοι άρχισαν να χρησιμοποιούν συνθηματικά. Σε ένα διαδικτυακό κάλεσμα, ακτιβιστές προέτρεψαν τους πολίτες να συμμετάσχουν σε ένα «πικνίκ» σε ένα πάρκο το βράδυ της 11ης Ιουνίου.

Επίσης, συνιστούν στους κατοίκους να φορούν μάσκες προσώπου κατά τη διάρκεια των κινητοποιήσεων, ώστε να μην μπορούν να αναγνωριστούν και να ταυτοποιηθούν σε φωτογραφίες. Πολλοί αρνήθηκαν να δώσουν στοιχεία τους σε δημοσιογράφους, φοβούμενοι ότι οι πληροφορίες τους θα μπορούσαν να καταλήξουν στα χέρια της αστυνομίας.

Οι μέθοδοι θυμίζουν αυτές στην «μητέρα» Κίνα, όπου πολίτες κρατούνται για σχόλια στα κοινωνικά μέσα και η επικοινωνία των αντιφρονούντων συχνά παρακολουθείται.

«Οι άνθρωποι είναι πολύ προσεκτικοί τώρα», δήλωσε ο Μπίλι Λι, συνδιοργανωτής της Προοδευτικής Ομάδας Δικηγόρων του Χονγκ Κονγκ.

Άλλωστε υπάρχει προηγούμενο αφού κατά τη διάρκεια κινητοποιήσεων το 2014, οι περισσότεροι νέοι, προχώρησαν σε δίμηνο «λουκέτο» της πόλης μέσω πλατφορμών της Facebook, του Twitter και του WhatsApp. Μάλιστα, ορισμένοι από τους τότε διοργανωτές συνελήφθησαν και καταδικάστηκαν.

Το Τέλεγραμ ανακοίνωσε προχθές ότι υπέστη ισχυρές επιθέσεις άρνησης υπηρεσιών (DDoS), που προέρχονται από την Κίνα. Ο ιδρυτής της πλατφόρμας, Πάβελ Ντούροφ, δήλωσε ότι οι αυτές συνέπεσαν με την ημέρα των διαδηλώσεων στο Χονγκ Κονγκ.

Όπως σημειώνει ο Guardian, ειδικοί εκφράζουν επίσης ανησυχία για το τι κάνουν οι αρχές του Χονγκ Κονγκ με τα προσωπικά δεδομένα των διαδηλωτών. Η αστυνομία είναι εξοπλισμένη με κάμερες, δεδομένα των συλληφθέντων συλλέγονται και δεν είναι σαφές πόσο καιρό διατηρούνται, σύμφωνα με τον Κρέγκ Χόι, δικηγόρο προστασίας δεδομένων.

Τέλος, προειδοποίησε και για έναν άλλο κίνδυνο, αυτόν να δοθεί στο Πεκίνο πρόσβαση στα προσωπικά δεδομένα των κατοίκων του Χονγκ Κονγκ που συμμετείχαν στις διαμαρτυρίες. «Δεν υπάρχει περιορισμός στη διασυνοριακή μεταφορά δεδομένων. Όλα αυτά μπορούν να σταλούν στην Κίνα χωρίς περιορισμούς» είπε.

Με πληροφορίες από The Guardian

ΑΣΙΑ/ΕΙΡΗΝΙΚΟΣ
Χάος καταστολής στο Χονγκ Κονγκ
Αν και στη χθεσινή κινητοποίηση τραυματίστηκαν πάνω από 70 διαδηλωτές, το κίνημα από τη βάση στο Χονγκ Κονγκ υπόσχεται να παλέψει μέχρι τέλους ενάντια στην προωθούμενη νομοθεσία για την έκδοση πολιτών στην...
Χάος καταστολής στο Χονγκ Κονγκ
ΑΣΙΑ/ΕΙΡΗΝΙΚΟΣ
Λαοθάλασσα αντίδρασης στους δρόμους του Χονγκ Κονγκ
Αιτία των διαδηλώσεων ένα αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο που θα επιτρέπει την έκδοση υπόπτων προς όλες τις δικαστικές αρχές με τις οποίες δεν υπάρχει καμία διμερής συμφωνία, μεταξύ αυτών και στην ηπειρωτική Κίνα.
Λαοθάλασσα αντίδρασης στους δρόμους του Χονγκ Κονγκ
ΑΣΙΑ/ΕΙΡΗΝΙΚΟΣ
Μέσα καταστολή, έξω υποκρισία...
Προετοιμάζοντας την τριακοστή επέτειο της σφαγής η κινεζική κυβέρνηση φυλάκισε αντικαθεστωτικούς, επέβαλε ακόμα μεγαλύτερη λογοκρισία και γέμισε την πόλη αστυνομικούς και οδοφράγματα.
Μέσα καταστολή, έξω υποκρισία...
ΑΣΙΑ/ΕΙΡΗΝΙΚΟΣ
Σοβαρές υλικές ζημιές σε σταθμό του μετρό του Χονγκ Κονγκ
Αψηφώντας τις απαγορεύσεις, οι διαδηλωτές βγήκαν και πάλι στους δρόμους διαμαρτυρόμενοι για τον αυξανόμενο, όπως υποστηρίζουν, έλεγχο του Πεκίνου στη μητρόπολη.
Σοβαρές υλικές ζημιές σε σταθμό του μετρό του Χονγκ Κονγκ
ΑΣΙΑ/ΕΙΡΗΝΙΚΟΣ
Κατακραυγή για τις συλλήψεις 750 ανηλίκων στο Χονγκ Κονγκ
Οργή προκαλεί η ανακοίνωση των τοπικών αρχών ότι το ένα τρίτο των συλληφθέντων διαδηλωτών στους τέσσερις μήνες μαζικών διαδηλώσεων υπέρ της δημοκρατίας είναι κάτω των 18 ετών.
Κατακραυγή για τις συλλήψεις 750 ανηλίκων στο Χονγκ Κονγκ
ΑΣΙΑ/ΕΙΡΗΝΙΚΟΣ
Πύραυλοι στο Πεκίνο, σφαίρες στο Χονγκ Κονγκ
Ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη στο Πεκίνο η στρατιωτική παρέλαση για την 70ή επέτειο από την ίδρυση της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, επεισόδια σημειώνονταν στην πρώην βρετανική αποικία κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων.
Πύραυλοι στο Πεκίνο, σφαίρες στο Χονγκ Κονγκ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας