Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Χημικά και αντλίες νερού κατά των διαδηλωτών στο Χονγκ Κονγκ

Πολλές δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτών έχουν αποκλείσει το κτίριο της νομοθετικής συνέλευσης στο Χονγκ Κονγκ

AP Photo/Kin Cheung

Χημικά και αντλίες νερού κατά των διαδηλωτών στο Χονγκ Κονγκ

  • A-
  • A+

Σοβαρά επεισόδια και αστυνομική καταστολή έξω από το κτίριο της νομοθετικής συνέλευσης του Χονγκ Κονγκ όπου δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές έχουν συγκεντρωθεί διαμαρτυρόμενοι για το νομοσχέδιο για έκδοση υπόπτων στην Κίνα.

Οι ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας κάνουν χρήση χημικών και προσπαθούν να απωθήσουν τους διαδηλωτές με αντλίες νερού. Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες υπάρχει τουλάχιστον ένας τραυματίας από πυρά αστυνομικών.

Η μεγάλη συγκέντρωση ανάγκασε την κυβέρνηση να αναβάλει την έναρξη της συζήτησης για κύρωση του νόμου. Πολίτες, νεαρής ηλικίας κυρίως έχουν κατακλύσει τους δρόμους γύρω από το κτίριο, διέλυσαν τα οδοφράγματα και έχουν αποκλείσει το κτίριο της νομοθετικής συνέλευσης.

Η κινητοποίηση έρχεται σε συνέχεια της τεράστιας διαδήλωσης της Κυριακής, όπου συγκεντρώθηκαν περίπου ένα εκατομμύριο πολίτες της ημιαυτόνομης περιφέρειας της Κίνας. Η γραμματεία της συνέλευσης, η οποία επρόκειτο να ξεκινήσει τις εργασίες της και την κατ’ άρθρο συζήτηση του νομοσχεδίου στις 11 το πρωί τοπική ώρα (6 το πρωί ώρα Ελλάδας), ανακοίνωσε ότι «προσωρινά αναβάλλεται η συνεδρίαση» και ότι τα μέλη της συνέλευσης θα ενημερωθούν αργότερα για το πότε θα ξεκινήσει η διαδικασία.

Διαδήλωση στο Χονγκ Κονγκ

AP Photo/Vincent Yu

Το αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο, αν εγκριθεί, θα επιτρέψει την έκδοση υπόπτων προς όλες τις δικαστικές αρχές με τις οποίες δεν υπάρχει καμία διμερής συμφωνία, συμπεριλαμβανομένων αυτών στην ηπειρωτική Κίνα. Η κατάθεσή του έχει προκαλέσει την κατακραυγή μέρους της κοινωνίας του Χονγκ Κονγκ, που καταγγέλλει τον αδιαφανή και πολιτικοποιημένο ρόλο της κινεζικής δικαιοσύνης.

Οι διαδηλωτές δηλώνουν αποφασισμένοι να μείνουν εκεί, έξω από το κτίριο της συνέλευσης έως ότου αποσυρθεί πλήρως το νομοσχέδιο, το οποίο η διορισμένη κυβέρνηση χαρακτηρίζει «πολύ σημαντικό διότι θα επιτρέψει στο Χονγκ Κονγκ να συμμορφωθεί με το διεθνές δίκαιο». Έτσι θα «θριαμβεύσει η δικαιοσύνη» είπε η πρωθυπουργός Κάρι Λαμ.

Ωστόσο η κοινή γνώμη υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση έχει ήδη κάνει πολλές υποχωρήσεις για να εγγυηθεί τον σεβασμό των ελευθεριών που έχει αποκλειστικά το Χονγκ Κονγκ και για να είναι συμβατό το κείμενο αυτό με τις διεθνείς αξιώσεις όσον αφορά το θέμα της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

«Πρέπει να αγωνιστούμε για τα δικαιώματα και τις ελευθερίες μας, αλλιώς θα τα χάσουμε», δήλωσε στο Associated Press μια διαδηλώτρια. Ενώ ένας συνοδοιπόρος της στην κινητοποίηση είπε στον Guardian: «Έχουμε μια πρωθυπουργό-μαριονέτα του Πεκίνου. Θα κάνει ό,τι μπορεί να περάσει ο νόμος».

Διαδήλωση στο Χονγκ Κονγκ

AP Photo/Vincent Yu

Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί ότι όσο περνούν οι μέρες η κινητοποίηση λαμβάνει και άλλα κοινωνικά χαρακτηριστικά, με τους νέους που διαδηλώνουν να διαμαρτύρονται και για άλλα θέματα, όπως η ανεργία και το υψηλό κόστος διαβίωσης και στέγασης.

Φοβούμενοι δε τη σύλληψη και άλλες διώξεις, οι οποίες έχουν ενταθεί στο άλλοτε φιλελεύθερο Χονγκ Κονγκ, πολλοί διαδηλωτές φορούν υγειονομικές μάσκες, ώστε να μην αναγνωρίζονται.

Το ημι-αυτόνομο καθεστώς που έχει το Χονγκ Κονγκ έναντι της Κίνας, στην οποία επεστράφη το 1997 από τη Βρετανία, επιτρέπει στην πόλη-κράτος των περίπου 7,5 εκατομμυρίων κατοίκων να διατηρήσει για 50 χρόνια το δικό του κοινωνικό, νομικό και πολιτικό σύστημα. Ωστόσο σταδιακά το Πεκίνο επιβάλλει μέσω των διορισμένων κυβερνήσεων αλλαγές στα συστήματα αυτά, αυξάνοντας τον έλεγχό του στην ημι-αυτόνομη περιοχή.

ΑΣΙΑ/ΕΙΡΗΝΙΚΟΣ
Το Χονγκ Κονγκ επιμένει στον νόμο για έκδοση υπόπτων στην Κίνα
Μία μέρα μετά την τεράστια διαδήλωση στο Χονγκ Κονγκ, κατά του νομοσχεδίου με το οποίο θα επιτρέπεται η έκδοση υπόπτων στην ηπειρωτική Κίνα, η κυβέρνηση, η οποία πρόσκειται στο Πεκίνο, ανακοίνωσε ότι δεν...
Το Χονγκ Κονγκ επιμένει στον νόμο για έκδοση υπόπτων στην Κίνα
ΑΣΙΑ/ΕΙΡΗΝΙΚΟΣ
Ένα εκατομμύριο διαδηλωτές κατά του νόμου για εκδόσεις στην Κίνα
Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο πολίτες διαμαρτυρήθηκαν στο Χονγκ Κονγκ εκφράζοντας την κάθετη αντίθεσή τους στο σχέδιο της κυβέρνησης να επιτρέψει τις εκδόσεις υπόπτων προς την ηπειρωτική Κίνα.
Ένα εκατομμύριο διαδηλωτές κατά του νόμου για εκδόσεις στην Κίνα
ΑΣΙΑ/ΕΙΡΗΝΙΚΟΣ
Λαοθάλασσα αντίδρασης στους δρόμους του Χονγκ Κονγκ
Αιτία των διαδηλώσεων ένα αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο που θα επιτρέπει την έκδοση υπόπτων προς όλες τις δικαστικές αρχές με τις οποίες δεν υπάρχει καμία διμερής συμφωνία, μεταξύ αυτών και στην ηπειρωτική Κίνα.
Λαοθάλασσα αντίδρασης στους δρόμους του Χονγκ Κονγκ
ΑΣΙΑ/ΕΙΡΗΝΙΚΟΣ
Σοβαρά επεισόδια και δεκάδες τραυματίες μεταξύ διαδηλωτών στο Χονγκ Κονγκ
Πλαστικές σφαίρες, δακρυγόνα και βία είναι τα μέσα με τα οποία προσπαθεί η αστυνομία να διαλύσει τους διαδηλωτές στο Χονγκ Κονγκ που διαμαρτύρονται για το νομοσχέδιο που θα επιτρέπει την έκδοση υπόπτων στην...
Σοβαρά επεισόδια και δεκάδες τραυματίες μεταξύ διαδηλωτών στο Χονγκ Κονγκ
ΑΣΙΑ/ΕΙΡΗΝΙΚΟΣ
Μια ανθρώπινη αλυσίδα υπέρ της δημοκρατίας στο Χονγκ Κονγκ
Χιλιάδες αντικυβερνητικοί διαδηλωτές στο Χονγκ Κονγκ στάθηκαν ο ένας πίσω από τον άλλο κατά μήκος τριών οδικών αρτηριών στο νησί Χονγκ Κονγκ, όπως επίσης στο Νιου Τεριτόρις και τη χερσόνησο Καουλούν,...
Μια ανθρώπινη αλυσίδα υπέρ της δημοκρατίας στο Χονγκ Κονγκ
ΑΣΙΑ/ΕΙΡΗΝΙΚΟΣ
Χονγκ Κονγκ: Οι διαδηλωτές ζητούν διεθνή παρέμβαση προς το Πεκίνο
Μεγάλες διαδηλώσεις έξω από τα προξενεία των ΗΠΑ και χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης πραγματοποιούνται στο Χονγκ Κονγκ, με τους διαδηλωτές να ζητούν να τεθεί το θέμα της νομοθεσίας για τις εκδόσεις υπόπτων στην...
Χονγκ Κονγκ: Οι διαδηλωτές ζητούν διεθνή παρέμβαση προς το Πεκίνο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας