• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 12.5°C / 15.2°C
  0 BF
  75%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 10.8°C / 13.9°C
  1 BF
  86%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 12.1°C / 15.4°C
  2 BF
  89%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 8.9°C / 9.4°C
  1 BF
  88%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 9.1°C / 9.9°C
  0 BF
  81%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.4°C / 10.1°C
  1 BF
  92%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  6°C 6.4°C / 6.4°C
  1 BF
  93%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 12.4°C / 12.4°C
  1 BF
  93%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 10.8°C / 12.2°C
  2 BF
  87%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 10.1°C / 11.9°C
  2 BF
  66%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 12.4°C / 13.4°C
  1 BF
  64%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 11.2°C / 11.2°C
  3 BF
  72%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 15.7°C / 15.7°C
  4 BF
  82%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 11.8°C / 12.8°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 11.5°C / 13.8°C
  0 BF
  82%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 14.8°C / 15.4°C
  3 BF
  71%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 12.8°C / 14.9°C
  0 BF
  73%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 9.3°C / 11.6°C
  2 BF
  83%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.8°C / 13.9°C
  1 BF
  100%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 8.1°C / 8.1°C
  1 BF
  88%
AP PHOTO / R.S. Iyer

Ο εργένης θεός και το «Τείχος των Γυναικών»

 • A-
 • A+

Δεν έγραψαν τη δική τους ιστορία, έγραψαν Ιστορία για τις γυναίκες της πατρίδας τους συνολικά.

Κι αυτή τη φορά αιτία δεν στάθηκε ένας ακόμη αποτρόπαιος βιασμός που ήρθε να συσσωρευτεί στα αμέτρητα -και συνήθως ατιμώρητα- εγκλήματα σεξουαλικής βίας κατά μικρών κοριτσιών και γυναικών στην Ινδία, αλλά μια θρησκευτική παράδοση αιώνων, η οποία μετουσιώθηκε σε νόμο το 1972 για να αρθεί (όχι τελεσίδικα προσώρας) με απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου τον περασμένο Σεπτέμβρη.

Οι δύο Ινδές από το νότιο κρατίδιο της Κεράλα, Μπίντου Αμίνι και Κανάκα Ντούργκα, αμφότερες γύρω στα 40, κατάφεραν να σπάσουν το ταμπού της απαγόρευσης εισόδου για τις γυναίκες στον ινδουιστικό ναό Σαμπαριμάλα και να εισέλθουν στο εσωτερικό του για να προσευχηθούν στην ινδουιστική θεότητα Αγιάπα.

Μόνο που το αναχρονιστικό έθιμο των ινδουιστών -που εδράζεται στη δοξασία πως ο Αγιάπα είναι ορκισμένος εργένης- δεν επιτρέπει σε καμία απολύτως γυναίκα που έχει μπει στην έμμηνο ρύση και διανύει το 10ο έως το 50ό έτος της ηλικίας της να εισέλθει στον ναό για να μη «σκανδαλίσει» τη θεότητα.

Μικρή επανάσταση

Το «βέβηλο» κατόρθωμα μπορεί να μοιάζει εκ πρώτης αμελητέο, συνιστά όμως μια πραγματική μικρή επανάσταση απέναντι στις προαιώνιες ακραίες διακρίσεις που υπομένουν δεκάδες εκατομμύρια γυναίκες στην -ταχύτατα αναπτυσσόμενη, κατά τα λοιπά- Ινδία, λόγω θρησκευτικών πιστεύω και κοινωνικής κάστας.

Ο συνδυασμός έγινε ακόμα πιο εκρηκτικός εξαιτίας της στήριξης που παρέχει στις δύο πιστές η κομμουνιστική κυβέρνηση της Κεράλα και συνακόλουθα η τοπική αστυνομία, μέλη της οποίας τις βοήθησαν μάλιστα να εισέλθουν στον ναό κρυφά, τη νύχτα της Τρίτης προς Τετάρτη, για να πραγματοποιήσουν το όνειρό τους.

Οργανώσεις φανατικών ινδουιστών ξεσηκώθηκαν πάραυτα και βγήκαν χθες στους δρόμους, αξιώνοντας την παραδειγματική τιμωρία τους.

Οι δύο πιστές δέχονται ήδη απειλές για τη ζωή τους κι έχουν τεθεί υπό αστυνομική προστασία.

Χθες ξέσπασαν συμπλοκές στην πρωτεύουσα και άλλες πόλεις του κρατιδίου ανάμεσα σε υποστηρικτές του Κομμουνιστικού (Μαρξιστικού) Κόμματος της Ινδίας και της εθνικιστικής ινδουιστικής παράταξης Μπαρατίγια Τζανάτα (BJP) του Ινδού πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι, που θεωρεί πως η υπόθεση είναι αμιγώς θρησκευτική και δεν αφορά την ισότητα των φύλων...

Δυνάμεις ασφαλείας διέλυσαν τα πλήθη των διαδηλωτών με δακρυγόνα και εκτοξευτήρες νερού, νέες πανεθνικές πλέον κινητοποιήσεις διοργανώνονται σήμερα, ενώ ο ναός ξανάνοιξε μόνο για τους άντρες ύστερα από τελετή «εξαγνισμού».

Εκατομμύρια άνθρωποι στον δρόμο

Είχε προηγηθεί μια στιβαρή και μαζικότατη απάντηση. Υπό την προτροπή των αρχών της Κεράλα, μια λαοθάλασσα σχεδόν 5,5 εκατομμυρίων γυναικών, μαζί με τοπικούς αξιωματούχους, δημοσίους υπαλλήλους και φοιτητές του κρατιδίου που είχαν λάβει ειδική άδεια για να συμμετάσχουν στη διαμαρτυρία, σχημάτισαν την Τρίτη μια τεράστια ανθρώπινη αλυσίδα μήκους 620 χιλιομέτρων, την οποία ονόμασαν συμβολικά «Τείχος των Γυναικών».

Χθες, αντίστοιχη εκδήλωση αλληλεγγύης, αν και μικρότερης κλίμακας, έγινε στην οικονομική πρωτεύουσα της Ινδίας, Μουμπάι.

Τα... χούγια βέβαια δεν ξεριζώνονται εύκολα, ειδικά εν όψει των γενικών εκλογών του Μαΐου, στις οποίες ο εθνικιστής ινδουιστής πρωθυπουργός Μόντι επιδιώκει φυσικά νίκη του BJP και ανανέωση της θητείας του κόντρα στο αντίπαλο δέος του Κόμματος του Κογκρέσου.

Πνέοντας... αντικομμουνιστικά μένεα, ο τοπικός πρόεδρος του BJP στην Κεράλα είδε «μια συνωμοσία των άθεων κυβερνητών [του κρατιδίου] προκειμένου να καταστραφούν οι ινδουιστικοί ναοί», ζητώντας να «στηριχθούν οι αγώνες ενάντια στη διάλυση της πίστης από τους κομμουνιστές»!

Σ’ ένα σπάνιο δείγμα σύμπνοιας, πόσο μάλλον σε προεκλογική περίοδο, ο αντιπρόεδρος του Κόμματος του Κογκρέσου στην Κεράλα κατήγγειλε «προδοσία», απαιτώντας «να πληρώσει η [τοπική] κυβέρνηση την παραβίαση του εθίμου»...

Οι κομμουνιστικές αρχές του κρατιδίου υπερασπίστηκαν την απόφασή τους να προστατεύσουν τις δύο θαρραλέες γυναίκες που μπήκαν στον ναό, τονίζοντας πως πάνω απ’ όλα η διαμάχη αφορά θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα.

Η Κεράλα βρίσκεται σε αναβρασμό γι’ αυτό το θέμα από το φθινόπωρο και τώρα τα μάτια όλων είναι στραμμένα ξανά στο Ανώτατο Δικαστήριο, το οποίο στις 22 Γενάρη θα εξετάσει τις δεκάδες προσφυγές που κατατέθηκαν με στόχο να ακυρωθεί η πρότερη απόφασή του για άρση της απαγόρευσης του «άβατου» για τις γυναίκες στον επίμαχο ναό.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΑΣΙΑ/ΕΙΡΗΝΙΚΟΣ
Ινδός πιστός έκοψε τη γλώσσα του ως «θυσία» σε ινδουιστική θεά
Η γυναίκα εξήγησε στους αστυνομικούς ότι ο σύζυγός της «θυσίασε» τη γλώσσα του για να κατευνάσει μια θεά, χωρίς να δώσει άλλες διευκρινίσεις. O άνδρας ακούμπησε τη γλώσσα του στην πύλη του ναού, ανέφερε η...
Ινδός πιστός έκοψε τη γλώσσα του ως «θυσία» σε ινδουιστική θεά
ΑΣΙΑ/ΕΙΡΗΝΙΚΟΣ
Ίσα δικαιώματα για γυναίκες αξιωματούχους στον ινδικό στρατό
Ιστορική μέρα για το στρατό της Ινδίας καθώς το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας διέταξε την ομοσπονδιακή κυβέρνηση της χώρας να δίνει μόνιμες θέσεις σε γυναίκες αξιωματικούς του στρατού ανδρών.
Ίσα δικαιώματα για γυναίκες αξιωματούχους στον ινδικό στρατό
ΑΣΙΑ/ΕΙΡΗΝΙΚΟΣ
Εκεί που πιστεύουν ότι το σεξ με παρθένες γιατρεύει το AIDS
Μια παλιά δοξασία, της κάθαρσης μέσω του σεξ με παρθένα κορίτσια για τη θεραπεία σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων, αυξάνει τη μετάδοση του AIDS στη Δ. Βεγγάλη. Σε έναν κόσμο που κυριαρχείται από τις...
Εκεί που πιστεύουν ότι το σεξ με παρθένες γιατρεύει το AIDS
ΑΣΙΑ/ΕΙΡΗΝΙΚΟΣ
Φονικές συγκρούσεις μετά την καταδίκη Ινδού γκουρού για βιασμούς
Σοβαρά επεισόδια, τα οποία οδήγησαν στον θάνατο 29 ατόμων, ξέσπασαν σε δύο κρατίδια της Ινδίας, μετά την καταδίκη για βιασμούς εις βάρος πνευματικού ηγέτη με εκατομμύρια οπαδούς. Ο Ραμ Ραχίμ Σινγκ εκτός από...
Φονικές συγκρούσεις μετά την καταδίκη Ινδού γκουρού για βιασμούς
ΑΣΙΑ/ΕΙΡΗΝΙΚΟΣ
Αιτία διαζυγίου η έλλειψη εσωτερικής τουαλέτας στην Ινδία
Δικαστήριο στην Ινδία επέτρεψε σε μια γυναίκα να πάρει διαζύγιο καταδικάζοντας τον σύζυγό της για απάνθρωπη συμπεριφορά, διότι αρνούνταν να κατασκευάσει τουαλέτα στο σπίτι τους. Σύμφωνα με τον δικαστή, το...
Αιτία διαζυγίου η έλλειψη εσωτερικής τουαλέτας στην Ινδία
ΑΣΙΑ/ΕΙΡΗΝΙΚΟΣ
Ενας «Ανέγγιχτος» εκλέχτηκε πρόεδρος της Ινδίας
Για δεύτερη φορά από το 1997, ένας «Ανέγγιχτος» από την «κατώτατη» κοινωνική κάστα των Ντάλιτ, με βάση την κοινωνική διαστρωμάτωση της ινδουιστικής παράδοσης, εκλέχτηκε πρόεδρος της Ινδίας -όχι απευθείας από...
Ενας «Ανέγγιχτος» εκλέχτηκε πρόεδρος της Ινδίας

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας