Παράταση μίας ημέρας στις έρευνες για τους αγνοούμενους έδωσαν οι αρχές της Ινδονησίας μετά τις πιέσεις των συγγενών τους.
Την ώρα που 5.000 άνθρωποι εξακολουθούν να αγνοούνται στην Ινδονησία μετά τον πολύνεκρο σεισμό των 7,5 Ρίχτερ και το τσουνάμι της 28ης Σεπτεμβρίου, οι αρχές της χώρας έδωσαν εντολή τερματισμού των ερευνών, ωστόσο αναγκάστηκαν να υπαναχωρήσουν για μία ημέρα, έως το απόγευμα της Παρασκευής, λόγω των πιέσεων των συγγενών τους.
Οι νεκροί της φοβερής αυτής φυσικής καταστροφής έχουν φτάσει τους 2.073, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό, κυρίως στην περιοχή της πόλης Πάλου στο νησί Σουλαουέζι.
Αν και επισήμως οι καταγεγραμμένοι αγνοούμενοι είναι 680, οι αρχές εκτιμούν ότι φτάνουν τις 5.000 χιλιάδες, καθώς χιλιάδες σπίτια έχουν θαφτεί κάτω από τη λάσπη.
1.500 παιδιά
Σύμφωνα με την οργάνωσης Save the Children, μεταξύ των αγνοουμένων είναι περίπου 1.500 παιδιά.
Όπως εξήγησε η επικεφαλής της οργάνωσης στην Ινδονησία Σελίνα Σούμπουνγκ, «αυτό είναι ένα γεγονός που έχουνε αποδεχθεί με βαριά καρδιά».
Ωστόσο, όπως εξήγησε, «τα παιδιά είναι τα πιο ευάλωτα μέλη του πληθυσμού σε περιπτώσεις καταστροφών».
Ανάγκη για βοήθεια
Περίπου 200.000 άνθρωποι χρήζουν επείγουσας ανθρωπιστικής βοήθειας στην περιοχή, καθώς υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις σε τρόφιμα και πόσιμο νερό, ενώ πολλοί είναι αυτοί που έχασαν τα πάντα και εξαρτώνται από τη βοήθεια για να επιζήσουν.
Επίσης, 80.000 άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί από τη φυσική καταστροφή και έχουν βρει προσωρινά καταφύγιο σε αυτοσχέδιους καταυλισμούς.
«Οι επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης για τα θύματα θα ολοκληρωθούν σήμερα το απόγευμα (Πέμπτη)», δήλωσε ο Μπαμπάνγκ Σούριο, υπεύθυνος των ερευνών στο Πάλου.
Το Πάλου και τα περίχωρά του υπέστησαν τεράστιες καταστροφές από τον σεισμό των 7,5 βαθμών και το τσουνάμι, όπου περισσότερες από 2.000 σοροί έχουν ανασυρθεί από τα ερείπια.
Οι αρχές πιστεύουν ότι εξακολουθεί να αγνοείται η τύχη 5.000 ανθρώπων, οι οποίοι βρίσκονται θαμμένοι στα ερείπια των κτιρίων που κατέρρευσαν.
Η κυβέρνηση της Ινδονησίας εξετάζει το ενδεχόμενο να αφήσει τα πράγματα ως έχουν μετά τη μεγάλη καταστροφή στις περιοχές Πετόμπο και Μπαλαρόα, έξω από το Πάλου, που αφανίστηκαν.
Οι επιζήσαντες των δύο κοινοτήτων καλούνται να αποφασίσουν αν θα κάνουν ομαδικές κηδείες, αν θα εγερθεί κάποιο μνημείο στη μνήμη των θυμάτων ή αν οι περιοχές τους θα μετατραπούν σε πάρκα.
Εκτίμηση των ζημιών
Στο μεταξύ, οι αρχές προχωρούν στην εκτίμηση των ζημιών της φυσικής καταστροφής, ενώ υπολογίζουν ότι η πλήρης αποκατάσταση της ζωής στο νησί Σουλαουέζι θα είναι εφικτή τουλάχιστον έπειτα από δύο χρόνια.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής της εθνικής υπηρεσίας διαχείρισης καταστροφών, Σουτόπο Πούρβο Νουγκρόχο, η περίοδος ανακατασκευής των πληγεισών περιοχών θα διαρκέσει ολόκληρο το 2019 και το 2020, ενώ αναμένουν «πλήρη αποκατάσταση» μέσα στο 2021.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας