Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Σβήνουν οι ελπίδες για τους 1.000 αγνοούμενους στην Ινδονησία

Οι διασώστες δηλώνουν μία εβδομάδα μετά τη φονική καταστροφή ότι έχουν αρχίσει να απογοητεύονται

AP Photo/Aaron Favila

Σβήνουν οι ελπίδες για τους 1.000 αγνοούμενους στην Ινδονησία

  • A-
  • A+

Συνεχίζεται χωρίς διακοπή ο αγώνας ανεύρεσης των αγνοουμένων μία εβδομάδα μετά τον καταστροφικό σεισμό των 7,5 Ρίχτερ και το τσουνάμι που ακολούθησε στην Ινδονησία. Οι αρχές εκτιμούν ότι ο αριθμός τους ξεπερνά τους 1.000 ανθρώπους, ενώ οι νεκροί είναι περισσότεροι από 1.500.

Σύμφωνα με την υπηρεσία που διαχειρίζεται τις επιχειρήσεις διάσωσης, «περισσότερα από 1.000 σπίτια έχουν καταπλακωθεί από τη λάσπη, επομένως υπάρχουν ακόμη ίσως περισσότεροι από 1.000 άνθρωποι που αγνοούνται (...) μολονότι υπάρχει πιθανότητα ορισμένοι να έχουν καταφέρει να βγουν».

Οι προσπάθειες ανεύρεσης επιζώντων συνεχίζονται και μέχρι σήμερα, μολονότι οι πιθανότητες να βρεθούν επιζώντες στα ερείπια μια εβδομάδα μετά την καταστροφή είναι ελάχιστες.

Ο τελευταίος απολογισμός που ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του στρατού του Παλού, Μουχαμάντ Τοχίρ, ανέρχεται σε 1.558 νεκρούς, ενώ έγινε η εκταφή εκατοντάδων σορών από ομαδικό τάφο για να αποτραπεί ο κίνδυνος μετάδοσης ασθενειών.

Οι διασώστες έχουν επικεντρώσει τις προσπάθειές τους σε έξι περιοχές, μεταξύ των οποίων μια παραλία και η συνοικία Μπαλαρόα, η οποία ισοπεδώθηκε σε μια στιγμή από τον ισχυρό σεισμό.

AP Photo/Aaron Favila

Χθες είχαν εντοπίσει έναν επιζώντα κάτω από τα ερείπια χάρη σε εκπαιδευμένους σκύλους και σκάνερ, αλλά σήμερα όταν ξανάρχισαν τις έρευνές τους δεν έβλεπαν πλέον σημάδια ζωής.

Μολονότι τα τεχνολογικά αυτά μέσα με τα οποία εντοπίζονται οι επιζώντες κάτω από τα ερείπια δεν είναι αλάνθαστα, ο Φιλίπ Μπεσόν φαινόταν πολύ απογοητευμένος: «Σίγουρα είμαστε απογοητευμένοι».

Ανθρωπιστική βοήθεια

Η διεθνής βοήθεια στο νησί Σουλαουέζι που χτυπήθηκε περισσότερο από όλα από τον σεισμό και το τσουνάμι άρχισε να φτάνει με πολύ αργούς ρυθμούς, ενώ σχεδόν 200.000 άνθρωποι χρειάζονται επείγουσα ανθρωπιστική βοήθεια. Οι δίοδοι πρόσβασης και το αεροδρόμιο έχουν υποστεί πολύ μεγάλες ζημιές και καθυστερούν την παροχή της βοήθειας. Το αεροδρόμιο της πόλης Παλού άρχισε να λειτουργεί και για τις εμπορικές πτήσεις, ωστόσο λίγες πραγματοποιούνται ώστε να δίνεται προτεραιότητα στην άφιξη της ανθρωπιστικής βοήθειας.

Αρχικά, η ινδονησιακή κυβέρνηση είχε αρνηθεί τη διεθνή βοήθεια, διαβεβαιώνοντας ότι ο στρατός της μπορούσε να ανταποκριθεί στην κατάσταση. Ωστόσο όταν αποκαλύφθηκε το μέγεθος της καταστροφής, ο πρόεδρος Τζόκο Ουιντόντο δέχθηκε τις διεθνείς ανθρωπιστικές οργανώσεις και την υποστήριξη ξένων κυβερνήσεων.

AP Photo/Dita Alangkara

Είκοσι εννέα χώρες δεσμεύτηκαν για τη χορήγηση βοήθειας. Τα Ηνωμένα Έθνη δεσμεύτηκαν να χορηγήσουν βοήθεια ύψους 15 εκατομμυρίων δολαρίων. Ωστόσο λόγω των επιμελητειακών δυσκολιών και τον αρχικό δισταγμό της Τζακάρτας, η βοήθεια αυτή δεν έχει φτάσει μέχρι στιγμής στους πληγέντες.

Η κατάσταση για τους ανθρώπους αυτούς είναι τόσο κακή, ώστε οι επιζώντες λεηλάτησαν καταστήματα για να εξασφαλίσουν τα προς το ζην.

Αρχικά οι αρχές είχαν δείξει ανοχή, ωστόσο πλέον η αστυνομία προχωρά σε συλλήψεις, ενώ προειδοποίησε ότι θα πυροβολεί όποιον συλλαμβάνεται να κλέβει.

Μια εβδομάδα μετά την καταστροφή, πολλοί δρόμοι εξακολουθούσαν να είναι αποκλεισμένοι, ενώ ερείπια από τον σεισμό και το τσουνάμι βρίσκονται παντού. Πολλοί κάτοικοι της Παλού κοιμούνται ακόμη στην ύπαιθρο φοβούμενοι νέο ισχυρό σεισμό.

Ωστόσο υπάρχουν και σημάδια επιστροφής στους φυσιολογικούς ρυθμούς της καθημερινότητας στην πόλη: παιδιά που παίζουν στους δρόμους, επανήλθε η ηλεκτροδότηση σε ορισμένες συνοικίες, οι άνθρωποι προσπαθούν να βρουν τους ρυθμούς τους.

ΑΣΙΑ/ΕΙΡΗΝΙΚΟΣ
6,8 Ρίχτερ στην Ινδονησία: τέσσερις νεκροί και τεράστιες καταστροφές
Τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 223 σπίτια υπέστησαν σοβαρές ζημιές από τον ισχυρότατο σεισμό των 6,8 Ρίχτερ που σημειώθηκε χθες στα ανοιχτά των νήσων Σουμάτρα και Ιάβα της Ινδονησίας.
6,8 Ρίχτερ στην Ινδονησία: τέσσερις νεκροί και τεράστιες καταστροφές
ΑΣΙΑ/ΕΙΡΗΝΙΚΟΣ
Ινδονησία: Μεγάλες ζημιές και τουλάχιστον 2 νεκροί από τα 7,3 Ρίχτερ
Ισχυροί μετασεισμοί ακολούθησαν τον σεισμό των 7,3 Ρίχτερ που χτύπησε την Κυριακή την Ινδονησία, προκαλώντας καταστροφές σε σπίτια και άλλα οικήματα, τον θάνατο τουλάχιστον δύο ανθρώπων και αρκετούς...
Ινδονησία: Μεγάλες ζημιές και τουλάχιστον 2 νεκροί από τα 7,3 Ρίχτερ
ΑΣΙΑ/ΕΙΡΗΝΙΚΟΣ
Μονοήμερη παράταση ερευνών για τους αγνοούμενους στην Ινδονησία
Παράταση μίας ημέρας στις έρευνες για τους αγνοούμενους έδωσαν οι αρχές της Ινδονησίας. Περίπου 5.000 άνθρωποι, εκ των οποίων 1.500 παιδιά αγνοούνται μετά τον πολύνεκρο σεισμό και το τσουνάμι. Οι νεκροί της...
Μονοήμερη παράταση ερευνών για τους αγνοούμενους στην Ινδονησία
ΑΣΙΑ/ΕΙΡΗΝΙΚΟΣ
Σταματούν οι έρευνες στην Ινδονησία, λιγοστεύουν οι ελπίδες
Στους 2.045 ανέβηκε ο αριθμός των νεκρών από τον καταστροφικό σεισμό και το τσουνάμι που ακολούθησε στο Σουλαουέζι της Ινδονησίας, σύμφωνα με τον τελευταίο επίσημο απολογισμό. Αγνοούμενοι παραμένουν περίπου...
Σταματούν οι έρευνες στην Ινδονησία, λιγοστεύουν οι ελπίδες
ΑΣΙΑ/ΕΙΡΗΝΙΚΟΣ
Σχεδόν 2.000 οι νεκροί στην Ινδονησία, 5.000 οι αγνοούμενοι
Στους 1.944 ανέρχεται ο αριθμός των νεκρών απ' τον καταστροφικό σεισμό των 7,5 Ρίχτερ και το τσουνάμι που ακολούθησε στο νησί Σουλαουέζι της Ινδονησίας, σύμφωνα με τον τελευταίο επίσημο απολογισμό, που...
Σχεδόν 2.000 οι νεκροί στην Ινδονησία, 5.000 οι αγνοούμενοι
ΑΣΙΑ/ΕΙΡΗΝΙΚΟΣ
Βρέθηκαν ζωντανοί 31 εγκλωβισμένοι μαθητές στην Ινδονησία
Οκτώ ημέρες μετά τον καταστροφικό και φονικό σεισμό της Ινδονησίας και το τσουνάμι, τα συνεργεία διάσωσης ανέσυραν ζωντανοί 31 έφηβοι που είχαν εγκλωβιστεί σε δύο σχολεία. Ο αριθμός των νεκρών έχει φτάσει τους...
Βρέθηκαν ζωντανοί 31 εγκλωβισμένοι μαθητές στην Ινδονησία

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας