Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ο ΟΗΕ καλεί την Κίνα να κλείσει στρατόπεδα κράτησης Ουιγούρων
AP Photo/Seth Wenig

Ο ΟΗΕ καλεί την Κίνα να κλείσει στρατόπεδα κράτησης Ουιγούρων

  • A-
  • A+

Η Επιτροπή για την Εξάλειψη των Φυλετικών Διακρίσεων του ΟΗΕ αναφέρει ότι δεκάδες χιλιάδες Κινέζοι μουσουλμάνοι κρατούνται σε στρατόπεδα με την αιτιολογία αντιμετώπισης της τρομοκρατίας και στόχο την «επανεκπαίδευσή» τους. Ο ΟΗΕ με ανακοίνωσή του καλεί την Κίνα να σταματήσει αυτή την πρακτική, με την απειλή κυρώσεων, καθώς παραβιάζονται βασικά δικαιώματα των Ουιγούρων, που στη συντριπτική πλειονότητά τους ζουν στην επαρχία Ξινγιάνγκ.

Σύμφωνα με την Επιτροπή κατά των Φυλετικών Διακρίσεων, που ερευνά την υπόθεση από το 2009, ο αριθμός των Ουιγούρων που κρατούνται στα «στρατόπεδα επανεκπαίδευσης» μπορεί να κυμαίνεται από δεκάδες χιλιάδες έως και ένα εκατομμύριο ανθρώπους.

Αν και το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών αρνείται τις κατηγορίες, υποστηρίζοντας ότι οφείλονται σε αντικινεζική προπαγάνδα, ανεξάρτητοι ερευνητές αναφέρουν ότι στη διάρκεια της έρευνας ήρθαν στην κατοχή τους αξιόπιστες πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες μέλη της μειονότητας των Ουιγούρων κρατούνται σε μέρη τα οποία «μπορούν να περιγραφούν σαν μυστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης», όπου δεν εξασφαλίζεται κανένα ανθρώπινο δικαίωμα.

Όπως αναφέρει το Associated Press, που έκανε συνεντεύξεις με πρώην κρατούμενους των στρατοπέδων αυτών, στους χώρους αυτούς ένοπλοι στρατιώτες έχουν αναλάβει τη φύλαξή τους, ενώ τους επιβάλλεται να απαρνηθούν το θρήσκευμά τους, να ασκούν κριτική στον εαυτό τους και τους συγγενείς και φίλους τους και να δηλώνουν ευχαριστίες προς το Κομμουνιστικό Κόμμα. Επίσης καταγγέλλουν ξυλοδαρμούς, ακόμη και μέχρι θανάτου.

Άλλες πληροφορίες μιλούν για παρακολούθηση των Ουιγούρων με ηλεκτρονικά μέσα, αυξημένη παρουσία αστυνομικών και αυστηρούς κανονισμούς εναντίον των θρησκευτικών ηθών και του τρόπου ένδυσης.

Η Κίνα αρνείται την ύπαρξη των στρατοπέδων κράτησης, ωστόσο υποστηρίζει ότι άτομα που έχουν υποπέσει σε μικρά αδικήματα «στέλνονται σε κέντρα εκπαίδευσης και επανένταξης».

Ο εκπρόσωπος της Κίνας κατέθεσε στην Επιτροπή κατά των Φυλετικών Διακρίσεων στη Γενεύη ότι «το επιχείρημα ότι ένα εκατομμύριο Ουιγούροι κρατούνται σε στρατόπεδα συγκέντρωσης είναι αναληθές», ενώ την ίδια στιγμή η Κίνα είναι αντιμέτωπη με σοβαρή ισλαμιστική απειλή. Επίσης, υποστήριξε ότι υπάρχουν αυτονομιστές οι οποίοι επιθυμούν μέσω συνωμοσιών να προκαλέσουν εντάσεις μεταξύ της μειονότητας των Ουιγούρων και της κινεζικής κοινωνίας.

Παρ' όλα αυτά η επιτροπή του ΟΗΕ τονίζει ότι ανησυχεί «από τις πολυπληθείς αναφορές για την κράτηση Ουιγούρων και άλλων ατόμων που ανήκουν σε μουσουλμανικές μειονότητες στην Κίνα, χωρίς να τους απαγγέλλονται κατηγορίες και με την πρόφαση της καταπολέμησης της τρομοκρατίας ή του θρησκευτικού εξτρεμισμού».

Επιπλέον, αναφέρει ότι δεν υπάρχουν επίσημα στοιχεία για τον ακριβή αριθμό των κρατουμένων με κατηγορίες οι οποίες βασίζονται σε απλές καθημερινές συνήθειες, όπως οι μουσουλμανικοί χαιρετισμοί μεταξύ των μελών της κοινότητας των Ουιγούρων.

Επίσης, εκτός από τους συνεχείς ελέγχους της αστυνομίας σε μέλη της μουσουλμανικής μειονότητας και τα αυστηρά μέτρα ασφαλείας στις περιοχές όπου ζουν, υπάρχουν καταγγελίες ότι «πολλοί Ουιγούροι πυ διέφυγαν στο εξωτερικό, έχουν επιστρέψει με “καταναγκαστικό” τρόπο στην Κίνα και παρά τη θέλησή τους».

Επίσης η Επιτροπή κάλεσε την Κίνα να σεβαστεί τα δικαιώματα των Θιβετιανών στη γλώσσα, τη θρησκεία, και να επιτρέψει τη χρήση της θιβετιανής διαλέκτου στην εκπαίδευση, τα ΜΜΕ και το δικαστικό σύστημα.

Μάλιστα, η Επιτροπή απευθύνθηκε στις ΗΠΑ, καλώντας τες να επιβάλουν κυρώσεις στην Κίνα με αφορμή την καταπάτηση των δικαιωμάτων των Ουιγούρων στην επαρχία Ξινγιάνγκ.

 

ΑΣΙΑ/ΕΙΡΗΝΙΚΟΣ
Το Μπανγκλαντές μεταφέρει ένα εκατομμύριο πρόσφυγες Ροχίνγκια σε νησί
Το νησί Μπασάν Σαρ στον κόλπο της Βεγγάλης, όπου μεταφέρονται, πλήττεται συχνά από κυκλώνες με αποτέλεσμα να καταγράφονται πλημμύρες. Αντιδράσεις από τον ΟΗΕ.
Το Μπανγκλαντές μεταφέρει ένα εκατομμύριο πρόσφυγες Ροχίνγκια σε νησί
ΑΣΙΑ/ΕΙΡΗΝΙΚΟΣ
Αμερικανικές κυρώσεις κατά της πρωθυπουργού του Χονγκ Κονγκ
Η απόφαση, που αυξάνει την πίεση προς το Πεκίνο, ελήφθη με επιχείρημα την καταστολή των διαδηλώσεων και την εφαρμογή του νέου νόμου που περιορίζει την αυτονομία του Χονγκ Κονγκ.
Αμερικανικές κυρώσεις κατά της πρωθυπουργού του Χονγκ Κονγκ
ΑΣΙΑ/ΕΙΡΗΝΙΚΟΣ
Στα άκρα η σύγκρουση Πεκίνου-Λονδίνου για το Χονγκ Κονγκ
Με αντίμετρα απειλεί τη Βρετανία η Κίνα για την απόφαση της κυβέρνησης Τζόνσον να δώσει ειδικά διαβατήρια και άδεια παραμονής στη Βρετανία σε 3 εκατ. κατοίκους του Χονγκ Κονγκ, μετά την επιβολή του νόμου για...
Στα άκρα η σύγκρουση Πεκίνου-Λονδίνου για το Χονγκ Κονγκ
ΑΣΙΑ/ΕΙΡΗΝΙΚΟΣ
ΟΗΕ: «Προς διερεύνηση ο ρόλος της Αούνγκ Σαν Σου Κι στις διώξεις των Ροχίνγκια»
Εξακολουθεί να παραμένει ανοιχτό το ζήτημα των ευθυνών της προέδρου της Μιανμάρ, Αούνγκ Σαν Σου Κι, για τις ακρότητες εναντίον των μουσουλμάνων Ροχίνγκια, σύμφωνα με τον ΟΗΕ. Εκτιμά ότι μπορεί ο στρατός να δρα...
ΟΗΕ: «Προς διερεύνηση ο ρόλος της Αούνγκ Σαν Σου Κι στις διώξεις των Ροχίνγκια»
ΑΣΙΑ/ΕΙΡΗΝΙΚΟΣ
Χονγκ Κονγκ: Αστυνομικές δυνάμεις διέλυσαν τους διαδηλωτές στο αεροδρόμιο
Μεγάλη επιχείρηση για τη διάλυση των διαδηλωτών που για δεύτερη μέρα έκαναν κατάληψη του αεροδρομίου του Χονγκ Κονγκ έκανε η αστυνομία με αποτέλεσμα να σημειωθούν σοβαρά επεισόδια με αρκετούς τραυματίες.
Χονγκ Κονγκ: Αστυνομικές δυνάμεις διέλυσαν τους διαδηλωτές στο αεροδρόμιο
ΑΣΙΑ/ΕΙΡΗΝΙΚΟΣ
Αποσύρεται -προσωρινά- ο νόμος για τις εκδόσεις υπόπτων στο Χονγκ Κονγκ
Η μεγάλη κινητοποίηση των πολιτών στο Χονγκ Κονγκ, έφερε αποτέλεσμα και η πρωθυπουργός της ημιαυτόνομης περιοχής αναγκάστηκε να αποσύρει επ’ αόριστον το αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο για έκδοση υπόπτων στην Κίνα και...
Αποσύρεται -προσωρινά- ο νόμος για τις εκδόσεις υπόπτων στο Χονγκ Κονγκ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας