Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Οι τρεις γάμοι της 18χρονης Καντίτζα που είναι δύο φορές χήρα

Η μοίρα των γυναικών στο Αφγανιστάν ορίζεται από τις πατριαρχικές παραδόσεις των Παστούν και τον πόλεμο με τους Ταλιμπάν

Dreamstime

Οι τρεις γάμοι της 18χρονης Καντίτζα που είναι δύο φορές χήρα

  • A-
  • A+

Στα 18 της είναι δύο φορές χήρα, παντρεμένη με δύο αδέλφια που σκοτώθηκαν, στο Αφγανιστάν, και τώρα παντρεύτηκε τον τρίτο αδελφό. Η ιστορία του πολέμου εναντίον των Ταλιμπάν, που έχει χωρίσει οικογένειες στα δύο, αλλά και των τοπικών παραδόσεων της κοινωνίας των Παστούν, στη ασιατική χώρα μέσα από την ιστορία της Καντίτζα.

Η Καντίτζα, από την επαρχία Μάρτζα, όπου οι αγρότες ζουν από την παραγωγή οπίου για το οποίο πληρώνουν φόρους στους Ταλιμπάν, δεν είχε καν γεννηθεί όταν οι γονείς της την «αρραβώνιασαν» με τον ξάδελφό της Ζία Ουλ Χακ -γιο του αδελφού του πατέρα της. Τον παντρεύτηκε στα 6 της, υπό τον όρο ότι δεν θα την αγγίξει αν δεν φτάσει την «ώριμη» ηλικία των 11 ετών. Δεν έζησαν παρά ελάχιστα μαζί -ο Ζία ακολούθησε τους Ταλιμπάν.

Ο Ζία, σκοτώθηκε σε μάχη εναντίον αμερικανικών δυνάμεων όταν η Καντίτζα ήταν 10 ετών. Τη σορό του συζύγου της έφεραν μια νύχτα στο σπίτι άλλοι Ταλιμπάν συμπολεμιστές του.

Καθώς δεν είχε άλλη επιλογή, παντρεύτηκε τον μεγαλύτερο αδελφό του Ζία, Αμινουλάχ, 22 ετών τότε και αστυνομικό.

«Μου φερόταν καλά», λέει η Καντίτζα, «μου υποσχέθηκε ότι θα βγάλω την μπούργκα».

«Τον παντρεύτηκα γιατί ήξερα ότι αυτό ήθελαν ο πατέρας και ο θείος μου», συμπληρώνει. «Ήταν ο μόνος άνδρας που με φίλησε και κάναμε μαζί ένα παιδί, ένα αγόρι. Κάθε φορά που έφευγε από το σπίτι, περίμενα στην πόρτα έως ότους να γυρίσει».

Αλλά ο Αμινουλάχ ήταν στόχος των Ταλιμπάν και λίγα χρόνια μετά το γάμο του έπεσε από τα πυρά τους. Είχε δεχθεί απειλές και για το παιδί του.

Η Καντίτζα έμεινε πάλι χήρα, στα 14 της με ένα παιδί και έγκυος στο δεύτερο, ένα κορίτσι. Ο γιος της θέλει να γίνει αστυνομικός.

Η οικογένεια αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την Μάρτζα και να φύγει στην Λασκάρ Γκαχ. Οι Ταλιμπάν έκαψαν το σπίτι τους και δεν μπορούν να γυρίσουν πίσω.

Τώρα στα 18, είναι πάλι παντρεμένη με τον άλλο ξάδελφό της, τον Σαμσουντίν, που εργάστηκε για ένα διάστημα ως διερμηνέας των Αμερικανών. Παντρεύτηκαν το 2015, περίπου ένα χρόνο μετά τη γέννηση της κόρης της.

Ο Σαμσουντίν, που πλέον για να συντηρήσει την οικογένειά του -και οικογένεια του αδελφού του- οδηγεί ένα ρικσό -τοπικό ταξί- στη Λασκάρ Γκαρ, εξηγεί ότι κανείς δεν ανάγκασε την Καντίτζα να τον παντρευτεί, «αν και θα μπορούσαμε να το έχουμε κάνει. Άλλωστε κι εγώ άλλη ήθελα να παντρευτώ, αλλά δεν είχα επιλογή. Ήταν η χήρα του αδελφού μου. Δεν υπήρχε επιλογή».

Η Καντίτζα συμπληρώνει: «Αυτό ορίζει η παράδοση των Παστούν. Δεν μπορούσα να κάνω κάτι διαφορετικό».

Κι ας είχε όνειρα να σπουδάσει. «Ήθελα να είμαι μια ανεξάρτητη γυναίκα που θα στέκεται στα πόδια της. Αλλά δεν είχα κανένα περιθώριο. Το μόνο που προσεύχομαι είναι ο θεός να έχει καλά τον σύζυγό μου».

«Ναι, είχα όνειρα, αλλά είμαι γυναίκα και δεν μου επιτρέπεται να μιλώ γι' αυτά.

Ακόμη και σήμερα, η οικογένειά της δέχεται απειλές από τους Ταλιμπάν, λόγω του Αμινουλάχ. Και ο Σαμσουντίν αναγνωρίζει στην Καντίτζα μια δύναμη που άλλοι άνθρωποι δεν έχουν.

«Άλλο άνθρωπος δεν θα είχε αντέξει, δεν θα είχε επιβιώσει με όσα έζησε. Και παρόλο που πιστεύω ότι αν μια γυναίκα δεν υπακούει τον σύζυγό της, εκείνος έχει δικαίωμα να τη δείρει, εγώ δεν χρειάστηκε ποτέ να το κάνω. Την σέβομαι, ίσως και για χάρη των αδελφών μου».

Δεν την έχει αγγίξει ποτέ ως σύζυγος. «Είναι αρκετά όμορφη, αλλά δεν ζούμε σαν σύζυγοι. Είμαστε φίλοι, περνάμε καλά μαζί, αλλά δεν την αγαπάω ούτε με αγαπάει. Εγώ ήθελα να παντρευτώ τη Χαλίμα. Με πονάει το στήθος μου γι' αυτήν».

Αλλά ούτε η Χαλίμα είναι ελεύθερη. Παντρεύτηκε, έχασε τον σύζυγό της στον πόλεμο και ο άντρας της έχει 10 αδέλφια. Δεν μπορεί παρά να παντρευτεί έναν από αυτούς.

Τώρα ο Σαμσουντίν θέλει να γίνει κι αυτός αστυνομικός. Κυρίως για τον καλύτερο μισθό. Αλλά φοβάται να το πει στη μητέρα και τη σύζυγό του.

Άλλωστε ο Σαμσουντίν είναι ο τελευταίος επιζών από τα 11 παιδιά του θείου της. Άλλα σκοτώθηκαν στον πόλεμο, πολεμώντας είτε στο πλευρό της κυβέρνησης είτε στο πλευρό των Ταλιμπάν, άλλα χάθηκαν λόγω ασθενειών, άλλα υπήρξαν παράπλευρες απώλειες των μαχών και των βομβαρδισμών.

Η μητέρα του και η σύζυγός του φοβούνται, αλλά αν το αποφασίσει, θα μείνουν να προσεύχονται γι' αυτόν.

Πηγή: The New York Times

ΑΣΙΑ/ΕΙΡΗΝΙΚΟΣ
Απόπειρα δολοφονίας κατά ακτιβίστριας για τα δικαιώματα των γυναικών στο Αφγανιστάν
Ένοπλη επίθεση δέχθηκε η Φαουζία Κούφι, μια από τις γνωστότερες αγωνίστριες για τα δικαιώματα των γυναικών στο Αφγανιστάν. Η Κούφι, είναι μέλος της διαπραγματευτικής ομάδας στις επικείμενες ειρηνευτικές...
Απόπειρα δολοφονίας κατά ακτιβίστριας για τα δικαιώματα των γυναικών στο Αφγανιστάν
Έγκυοι γυναίκες
ΑΣΙΑ/ΕΙΡΗΝΙΚΟΣ
Εσείς σε τι επίπεδο ικανότητας τεκνοποίησης βρίσκεστε;
Διαρροή των προσωπικών δεδομένων 1,8 εκατομμυρίων γυναικών έγινε στην Κίνα, όπως αποκάλυψε Ολλανδός ερευνητής. Το προκλητικό, πέρα από το γεγονός ότι τα στοιχεία τους είναι προσβάσιμα σε όλους, είναι ότι...
Εσείς σε τι επίπεδο ικανότητας τεκνοποίησης βρίσκεστε;
ΑΣΙΑ/ΕΙΡΗΝΙΚΟΣ
Γυναίκα κυβερνήτης στο Αφγανιστάν, μια ιστορική νίκη
Το Αφγανιστάν, μια ισλαμική, συντηρητική κοινωνία, όπου η θέση της γυναίκας περιορίζεται στα οικιακά καθήκοντα, έχει την πρώτη γυναίκα κυβερνήτη επαρχίας. Είναι η Μασούμα Μουράντι, η οποία εκτός από τα...
Γυναίκα κυβερνήτης στο Αφγανιστάν, μια ιστορική νίκη
ΑΣΙΑ/ΕΙΡΗΝΙΚΟΣ
Διάσκεψη δωρητών στη Γενεύη για το Αφγανιστάν
Εκκληση του Ύπατου Αρμοστή του ΟΗΕ στη διεθνή κοινότητα για το Αφγανιστάν, την ώρα που η βία στη χώρα αυξάνεται, οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις έχουν περιέλθει σε τέλμα και επίκειται απόσυρση των...
Διάσκεψη δωρητών στη Γενεύη για το Αφγανιστάν
ΑΣΙΑ/ΕΙΡΗΝΙΚΟΣ
Εγκλήματα πολέμου από Αυστραλούς στο Αφγανιστάν, διαπιστώνει έρευνα
Κρατούμενοι εκτελέστηκαν και παράνομες δολοφονίες συγκαλύφθηκαν από τις ειδικές δυνάμεις της Αυστραλίας, που εμπλέκονται στον βίαιο θάνατο 39 Αφγανών αμάχων, διαπιστώνει έρευνα από στρατιωτικό δικαστή.
Εγκλήματα πολέμου από Αυστραλούς στο Αφγανιστάν, διαπιστώνει έρευνα
ΑΣΙΑ/ΕΙΡΗΝΙΚΟΣ
Αυστραλία: Εν αναμονή διώξεων για εγκλήματα πολέμου σε στρατιώτες στο Αφγανιστάν
Από το 2016, η Αυστραλιανή Αμυντική Δύναμη διεξήγαγε κλειστή έρευνα σχετικά με καταγγελίες για παράνομες συμπεριφορές που σχετίζονται με τις ανώτερες στρατιωτικές μονάδες που υπηρετούν στο Αφγανιστάν.
Αυστραλία: Εν αναμονή διώξεων για εγκλήματα πολέμου σε στρατιώτες στο Αφγανιστάν

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας