Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Κίνα: Στον δρόμο της ευημερίας οδηγεί τη χώρα ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ

Ο Σι ανέλαβε την προεδρία πριν από πέντε χρόνια, δεσμευόμενος να προωθήσει τον μεγάλο αγώνα του σοσιαλισμού με κινεζικά χαρακτηριστικά και να αγωνιστεί για τη μεγάλη ανανέωση του κινεζικού έθνους

Lan Hongguang/Xinhua via AP

Κίνα: Στον δρόμο της ευημερίας οδηγεί τη χώρα ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ

  • A-
  • A+

Από τα μεγάφωνα στη Μεγάλη Αίθουσα του Λαού άρχισε να ακούγεται η χαρακτηριστική τελετουργική μουσική και ο Σι Τζινπίνγκ πήρε τη θέση του στο βάθρο. Η μουσική σταμάτησε, καθώς ο Σι έπιασε ένα μεγάλο κόκκινο αντίτυπο του Συντάγματος της χώρας.

Ο 64χρονος ηγέτης, φορώντας ένα σκούρο κοστούμι, ακούμπησε το αριστερό του χέρι στο Σύνταγμα και ύψωσε το δεξί σε γροθιά. «Υπόσχομαι πίστη στο Σύνταγμα», ξεκίνησε ο Σι.

«Να προστατεύσω την εξουσία του Συντάγματος, να εκπληρώσω τις νομικές μου υποχρεώσεις, να είμαι πιστός στη χώρα και τον λαό, να είμαι ταγμένος και ειλικρινής στο καθήκον μου, να αποδεχτώ την εποπτεία από τον λαό και να εργαστώ σκληρά για μια μεγάλη σύγχρονη σοσιαλιστική χώρα που είναι ευημερούσα, ισχυρή, δημοκρατική, πολιτιστικά προηγμένη, αρμονική και όμορφη».

Ο Σι υποκλίθηκε και οι σχεδόν 3.000 αντιπρόσωποι του Εθνικού Λαϊκού Συνέδριο (NPC) ξέσπασαν σε χειροκροτήματα. Ήταν η πρώτη φορά που ένας Κινέζος πρόεδρος πήρε τέτοιο όρκο κατά την ανάληψη των καθηκόντων του. Την τελετή παρακολούθησαν δεκάδες εκατομμύρια Κινέζων στην τηλεόραση ή στα smartphones τους.

Το Σάββατο, ο Σι εξελέγη ομόφωνα πρόεδρος της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας και πρόεδρος της Κεντρικής Στρατιωτικής Επιτροπής της ΛΔΚ.

Ο Σι ανέλαβε για πρώτη φορά την προεδρία πριν από πέντε χρόνια, δεσμευόμενος να προωθήσει τον μεγάλο αγώνα του σοσιαλισμού με κινεζικά χαρακτηριστικά και να αγωνιστεί για τη μεγάλη ανανέωση του κινεζικού έθνους.

Η Κίνα έχει σημειώσει ιστορικά επιτεύγματα και έχει γίνει ισχυρότερη υπό την ηγεσία του Σι. Το μέγεθος της οικονομίας έχει αυξηθεί σε πάνω από 82 τρισεκ. γιουάν (περίπου 13 τρισ. δολάρια) από 54 τρισ. γιουάν τα τελευταία πέντε χρόνια, με ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 7,1% κατά μέσο όρο. Πάνω από 66 εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίας έχουν δημιουργηθεί στα αστικά κέντρα.

Η οικονομία είναι πιο υγιής. Οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις απέδωσαν. Η κατανάλωση έχει γίνει ένας σημαντικός παράγοντας ανάπτυξης, συμβάλλοντας πέρυσι κατά 58,8% στην οικονομική ανάπτυξη, από 54,9% πριν από πέντε χρόνια. Το μερίδιο του τομέα των υπηρεσιών έχει ανέλθει στο 51,6% από 45,3%.

Οι άνθρωποι ζουν μια πιο άνετη ζωή. Περισσότεροι από 68 εκατομμύρια άνθρωποι βγήκαν από τη φτώχεια. Το προσωπικό εισόδημα αυξήθηκε κατά 7,4% ετησίως κατά μέσο όρο. Το προσδόκιμο ζωής φθάνει τα 76,7 χρόνια, το υψηλότερο στις αναπτυσσόμενες χώρες.

Το περιβάλλον βελτιώνεται καθώς εφαρμόζονται αυστηροί κανόνες για τον έλεγχο της ρύπανσης του νερού, του εδάφους και της ατμόσφαιρας. Μια αξιοσημείωτη αλλαγή: κατά τη διάρκεια των πέντε ετών, ο αριθμός των ημερών με βαριά ατμοσφαιρική ρύπανση στις μεγάλες πόλεις μειώθηκε κατά το ήμισυ.

Ο Σι τα πέτυχε αυτά μέσω μεταρρυθμίσεων. Θεωρείται ο βασικός αρχιτέκτονας. Την πενταετία αυτή, εκδόθηκαν περισσότερα από 1.500 μεταρρυθμιστικά μέτρα, επηρεάζοντας τον οικονομικό, πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό, περιβαλλοντικό τομέα, την εθνική άμυνα και τη δομή του Κόμματος. Η κρατική γραφειοκρατία μειώθηκε. Οι ξένες επενδύσεις έγιναν ευκολότερες.

Κατά την άποψη του Σι, το κλειδί για να επιτύχει η Κίνα τους στόχους της νέας εποχής είναι το Κόμμα να έχει ηγετικό ρόλο σε κάθε τομέα. Σε ό,τι αφορά το ίδιο το Κόμμα, ξεκίνησε μια πρωτοφανή εκστρατεία κατά της διαφθοράς, διερευνώντας 440 ανώτερους αξιωματούχους. Συνολικά, περισσότεροι από 1,5 εκατομμύριο αξιωματούχοι τιμωρήθηκαν.

«Εάν δεν γινόμασταν δυσάρεστοι για εκατοντάδες διεφθαρμένους αξιωματούχους, θα είχαμε γίνει δυσάρεστοι για 1,3 δισεκ. Κινέζους πολίτες», δήλωσε ο Σι.

Στόχος, μια εκσυγχρονισμένη οικονομία

Με επικεφαλής τον Σι, η Κίνα βάζει πλώρη προς μια εκσυγχρονισμένη οικονομία. Η Wall Street Journal ανέφερε ότι η Κίνα κατέστησε τα «Xiconomics» κατευθυντήρια αρχή, με το βάρος να δίδεται στην καινοτομία και την ανάπτυξη υψηλής ποιότητας.

Οι τομείς για την εμβάθυνση των μεταρρυθμίσεων περιλαμβάνουν τους δημόσιους θεσμούς, τις κρατικές επιχειρήσεις, τα βιομηχανικά μονοπώλια, την προστασία των δικαιωμάτων ιδιοκτησίας, τη φορολογία, τη χρηματοδότηση, την αγροτική ανάπτυξη, την κοινωνική ασφάλιση και την οικολογία. Ο στόχος είναι μια εκσυγχρονισμένη οικονομία.

Οι ομιλίες του Σι κατά τα «δύο συνελεύσεις» -όπως είναι γνωστές οι ετήσιες συνεδριάσεις του Εθνικού Λαϊκού Συνεδρίου και της Πολιτικής Συμβουλευτικής Διάσκεψης του Κινεζικού Λαού- αφορούσαν και άλλους τομείς εκτός από την οικονομία, από την δομή του κόμματος, το κράτος δικαίου, τη μείωση της φτώχειας έως την προστασία του περιβάλλοντος και την κοινωνική διακυβέρνηση.

Ο πρόεδρος του κολοσσού του διαδικτύου Tencent Πόνι Μα δήλωσε ότι οι ομιλίες του Σι ήταν τόσο πλούσιες που κράτησε έξι ολόκληρες σελίδες με σημειώσεις. «Ο γενικός γραμματέας είπε ότι πρέπει να κάνουμε την καινοτομία ισχυρό κινητήριο μοχλό της ποιοτικής ανάπτυξης και νομίζω ότι είναι μια διορατική παρατήρηση», ανέφερε. «Θα είναι μια νέα ευκαιρία για τις καινοτόμες επιχειρήσεις μας».

Συνεισφορά στην ανθρωπότητα

Οι άνθρωποι είναι περίεργοι για τις αλλαγές που θα φέρει ο Σι στην Κίνα και στον υπόλοιπο κόσμο.

Τα τρία χρόνια μέχρι το 2020 είναι κρίσιμα. Η Κίνα επιδιώκει να ολοκληρώσει μέχρι τότε την οικοδόμηση μιας κοινωνίας με μέτρια ευημερίας. Η ακραία φτώχεια θα ανήκει στο παρελθόν.

Η Κίνα επιδιώκει ουσιαστικά να επιτύχει τον εκσυγχρονισμό μέχρι το 2035 και να οικοδομήσει μια μεγάλη σύγχρονη σοσιαλιστική χώρα έως τα μέσα του αιώνα.

Η 89χρονη Σεν Τζιλάν είναι μάρτυρας των αλλαγών που έχουν επιτευχθεί. Γεννημένη σε αγροτική περιοχή της Επαρχίας Σανσί, η Σεν εξελέγη για πρώτη φορά στο Εθνικό Λαϊκό Συνέδριο το 1954 και επανεξελέγη 12 φορές στη σειρά. Η ίδια μιλά συχνά για το πόσο έχει αλλάξει η μετακίνησή της προς τη Μεγάλη Αίθουσα του Λαού όλα αυτά τα χρόνια. Το 1954, ήθελε τέσσερις ημέρες ταξιδιού πάνω σε έναν γάιδαρο, ύστερα στην καρότσα ενός φορτηγού και μετά σε ένα τρένο για να φθάσει στο Πεκίνο. Σήμερα, η πρωτεύουσα βρίσκεται σε απόσταση μόλις τριών ωρών με τρένο υψηλής ταχύτητας.

Οι φετινές «δύο συνελεύσεις» συγκέντρωσαν παγκόσμιο ενδιαφέρον. Η Κίνα είναι μια οικονομική δύναμη για τον κόσμο. Ξεπερνώντας το 30%, η ετήσια συνεισφορά της Κίνας στην παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη είναι μεγαλύτερη από αυτή των ΗΠΑ, της Ιαπωνίας και της ευρωζώνης μαζί.

Η Κίνα αντιπροσωπεύει περισσότερο από το 70% της παγκόσμιας μείωσης της φτώχειας. Αποστέλλει τη μεγαλύτερη ομάδα ειρηνευτικών δυνάμεων μεταξύ των πέντε μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και έχει τη δεύτερη μεγαλύτερη συνεισφορά στον προϋπολογισμό του ΟΗΕ για τις ειρηνευτικές επιχειρήσεις.

Η Κίνα παρουσίασε επίσης την πρωτοβουλία Belt and Road και άλλες σημαντικές προτάσεις για την προώθηση της παγκόσμιας διακυβέρνησης, του ελεύθερου εμπορίου και μιας ανοιχτής παγκόσμιας οικονομίας.

Στις 9 Μαρτίου, ο Σι είχε μια τηλεφωνική συνομιλία με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ. Συζήτησαν την κατάσταση στην Κορεατική Χερσόνησο και τις διμερείς σχέσεις. Ο Τραμπ δήλωσε ότι ο πρόεδρος Σι είχε δίκιο να επιμείνει σε διάλογο μεταξύ των ΗΠΑ και της Βόρειας Κορέας.

Η αμερικανική πλευρά εκτιμά ιδιαίτερα τον σημαντικό ρόλο της Κίνας στην επίλυση του προβλήματος της κορεατικής χερσονήσου και είναι πρόθυμη να ενισχύσει την επικοινωνία και τον συντονισμό με την Κίνα σχετικά με το θέμα, σύμφωνα με τον Τραμπ.

Η διπλωματία τύπου Σι επιδοκιμάζεται ιδιαίτερα καθώς οικοδόμησε έναν νέο τύπο σχέσεων μεταξύ των μεγάλων χωρών και μια «κοινότητας με κοινό μέλλον για την ανθρωπότητα»

Ο Βλαντίμιρ Πετρόφσκι, ερευνητής στο Ινστιτούτο Σπουδών Άπω Ανατολής της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών, δήλωσε ότι ένα χαρακτηριστικό της διπλωματίας μεγάλων χωρών με κινέζικα χαρακτηριστικά είναι ότι η Κίνα κατέθεσε προτάσεις χωρίς συγκρουσιακό χαρακτήρα, οι οποίες συνέβαλαν στη βελτίωση της υφιστάμενης διεθνούς τάξης.

Τους τελευταίους μήνες, ο Σι είχε συνομιλίες με τον Τραμπ για τις διμερείς σχέσεις, τη συνεργασία Κίνας-ΗΠΑ σε περιφερειακό και διεθνές επίπεδο. Έχει επιτευχθεί σημαντική πρόοδος και συναίνεση.

Ο Σι διατήρησε στενές επαφές σε υψηλό επίπεδο με τη Ρωσία, ενώ μετά το 19ο Συνέδριο του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος πέρυσι, υποδέχθηκε μεταξύ άλλων τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και τη Βρετανίδα πρωθυπουργό Τερέζα Μέι.

Τον Δεκέμβριο, το Πεκίνο πραγματοποίησε μια υψηλού επιπέδου συνάντηση για τον Διάλογο του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος (ΚΚΚ) με πολιτικά κόμματα από όλα τον κόσμο, προσελκύοντας πάνω από 600 αντιπροσώπους από σχεδόν 300 πολιτικά κόμματα και οργανώσεις από περισσότερες από 120 χώρες. Ο Σι δήλωσε τότε ότι οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο πρέπει να είναι μια οικογένεια, με ανοικτή αγκαλιά, να κατανοούν ο ένας τον άλλον και να οικοδομούν μια κοινότητα με κοινό μέλλον.

Έχει πει στους Κινέζους διπλωμάτες ότι το ΚΚΚ θεωρεί βασική του αποστολή το να εργαστεί για την ευτυχία του κινεζικού λαού και για τη μεγαλύτερη συμβολή του στην ανθρωπότητα.

Στη μεγάλη αίθουσα του λαού, με τον Σι εκλεγμένο ως πρόεδρο, η ιστορία άνοιξε ένα νέο κεφάλαιο.

• Από το ΑΠΕ-ΜΠΕ και το Κινεζικό Πρακτορείο Ειδήσεων «Σινχουά»

ΑΣΙΑ/ΕΙΡΗΝΙΚΟΣ
Ισόβιος πρόεδρος και με τη βούλα του Κογκρέσου
Ισόβιος πρόεδρος της Κίνας μπορεί πλέον να είναι ο Σι Τζιπίνγκ, αφότου το νομοθετικό σώμα της χώρας, το Λαϊκό Κογκρέσο, ενέκρινε με ομοφωνία την επανεκλογή του στον προεδρικό θώκο για απεριόριστο αριθμό...
Ισόβιος πρόεδρος και με τη βούλα του Κογκρέσου
ΑΣΙΑ/ΕΙΡΗΝΙΚΟΣ
Κίνα: Η σημασία της καινοτομίας για την ενίσχυση της οικονομίας
Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ ζήτησε από υψηλόβαθμους αξιωματούχους της χώρας να «καταστήσουν την καινοτομία άξονα της ανάπτυξης», σύμφωνα με ομιλία που δημοσιεύθηκε σήμερα στη Λαϊκή Ημερησία.
Κίνα: Η σημασία της καινοτομίας για την ενίσχυση της οικονομίας
ΑΣΙΑ/ΕΙΡΗΝΙΚΟΣ
Οργή και απειλές από το Πεκίνο για τις κυρώσεις των ΗΠΑ στο Χονγκ Κονγκ
Καταδικασμένα να αποτύχουν είναι οι κυρώσεις και τα μέτρα που εξήγγειλε ο Αμερικανός πρόεδρος εις βάρος του Χονγκ Κονγκ, σύμφωνα με το Πεκίνο, το οποίο διεμήνυσε ότι δεν πρόκειται να υποχωρήσει ενώ απειλεί με...
Οργή και απειλές από το Πεκίνο για τις κυρώσεις των ΗΠΑ στο Χονγκ Κονγκ
ΑΣΙΑ/ΕΙΡΗΝΙΚΟΣ
Πέθανε ο Λι Ρούι, γραμματέας του Μάο και επικριτής του ΚΚ Κίνας
Σε ηλικία 101 ετών έφυγε από τη ζωή ο γραμματέας του Μάο Τσετούνγκ Λι Ρούι. Ο Λι έγινε επικριτής του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος, καθώς κατήγγειλε την αποτυχία του «Μεγάλου Άλματος Προς Τα Εμπρός»,...
Πέθανε ο Λι Ρούι, γραμματέας του Μάο και επικριτής του ΚΚ Κίνας
ΑΣΙΑ/ΕΙΡΗΝΙΚΟΣ
Νέος κύκλος διαπραγματεύσεων ΗΠΑ-Κίνας
Διαπραγματευτές από τις ΗΠΑ μεταβαίνουν στην Κίνα την επόμενη εβδομάδα, για εμπορικές συνομιλίες στοχεύοντας στην επίτευξη μιας διμερούς συμφωνίας, ώστε να αποφευχθεί η επιβολή νέων αμερικανικών δασμών στις...
Νέος κύκλος διαπραγματεύσεων ΗΠΑ-Κίνας
ΑΣΙΑ/ΕΙΡΗΝΙΚΟΣ
Ο Τραμπ τις φέρνει ένα βήμα πιο κοντά
Προσφυγή στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου κατά των ΗΠΑ και του προαναγγελθέντος δεύτερου γύρου αμερικανικών δασμών σε κινεζικά προϊόντα ανακοίνωσε ότι υπέβαλε χθες το υπουργείο Εμπορίου της Κίνας, μεσούντος...
Ο Τραμπ τις φέρνει ένα βήμα πιο κοντά

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας