Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Με στειρώσεις προσπαθεί να λύσει το προσφυγικό το Μπανγκλαντές

AP Photo/Zakir Hossain Chowdhury

Με στειρώσεις προσπαθεί να λύσει το προσφυγικό το Μπανγκλαντές

  • A-
  • A+

Με σκοπό τον έλεγχο των γεννήσεων το Μπανγκλαντές σχεδιάζει προγράμματα εθελοντικής στείρωσης με υστερεκτομή και περίδεση σαλπίγγων σε στρατόπεδα προσφύγων, όπου ζουν σχεδόν 1 εκατομμύριο άνθρωποι.

Κάθε μήνα 250 γυναίκες υποβάλλονται σε στείρωση στη συνοριακή πόλη Cox’s Bazar, όπου βρίσκονται οι υπερπληθυσμένοι καταυλισμοί. Πρόσφυγες που μένουν εκεί είπαν ότι η αντισύλληψη είναι ενάντια στις αρχές του Ισλάμ.

Αλλά οι αρχές οικογενειακού σχεδιασμού ξεκίνησαν μια προσπάθεια να παράσχουν αντισύλληψη. Όμως, όπως ανέφεραν μέχρι στιγμής κατάφεραν να διανείμουν μόνο 549 πακέτα προφυλακτικών στους πρόσφυγες, οι οποίοι δεν είναι πρόθυμοι να τα χρησιμοποιήσουν.

Μία εθελόντρια σε στρατόπεδο των Ροχίνγκια δήλωσε ότι πολλές από τις γυναίκες στις οποίες μίλησε θεωρούν ότι ο έλεγχος των γεννήσεων είναι αμαρτία.

«Στην Ρακίν δεν μίλησαν στις αρχές οικογενειακού προγραμματισμού, φοβούμενες ότι οι αρχές της Μιανμάρ θα έδιναν φάρμακα, που θα έβλαπταν τις ίδιες ή τα παιδιά τους» πρόσθεσε η ίδια.

Οι περισσότερες γυναίκες πήγαν για συμβουλές σχετικά με τις επιπλοκές της εγκυμοσύνης ή τη βοήθεια με τα νεογέννητα. Η Σαμπίρα, μητέρα επτά παιδιών, δήλωσε ότι ο σύζυγός της πιστεύει ότι θα μπορούσαν να υποστηρίξουν μια μεγάλη οικογένεια.

«Μίλησα με το σύζυγό μου για τα μέτρα ελέγχου των γεννήσεων. Αλλά δεν είναι πεπεισμένος. Του δόθηκαν δύο προφυλακτικά αλλά δεν τα χρησιμοποίησε. Μου είπε ότι χρειαζόμαστε περισσότερα παιδιά, καθώς έχουμε γη και περιουσία (στην Ρακίν). Δεν θα ανησυχούμε για να τα ταΐσουμε», είπε.

Στη χώρα έχουν φτάσει πάνω από 600.000 Ροχίνγκια από τα τέλη Αυγούστου, μετά το κύμα στρατιωτικής βίας και το πογκρόμ εναντίον 1,1 εκατ. ανθρώπων από τις αρχές της γειτονικής Μιανμάρ.

Οι τελευταίες αφίξεις είναι κυρίως από την πολιτεία Ρακίν, όπου η μουσουλμανική μειονότητα έχει υποστεί δεκαετίες διωγμών, σύμφωνα με διεθνή μέσα ενημέρωσης.

Οι περισσότεροι ζουν σε απελπιστικές συνθήκες με περιορισμένη πρόσβαση σε τρόφιμα, χωρίς στέγη, τουαλέτες, και βασική υγιεινή.

Πολλοί πρόσφυγες δήλωσαν στο γαλλικό πρακτορείο ότι θεωρούν ότι μια μεγάλη οικογένεια θα βοηθούσε την επιβίωση στα στρατόπεδα, όπου δίνεται καθημερινή μάχη για νερό και τρόφιμα, ενώ συχνά τα παιδιά στέλνονται για να μεταφέρουν τις προμήθειες. 

Όμως, τοπικοί αξιωματούχοι φοβούνται ότι οι γεννήσεις θα περιορίσουν ακόμα περισσότερο τους πόρους. Επικεφαλής της υπηρεσίας οικογενειακού προγραμματισμού στο Cox's Bazar δήλωσε ότι υπήρξε ελάχιστος έλεγχος των γεννήσεων μεταξύ των Ροχίνγκια.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι μεγάλες οικογένειες είναι κανόνας στα στρατόπεδα, όπου ορισμένοι γονείς έχουν έως και 19 παιδιά και πολλοί άνδρες Ροχίνγκια περισσότερες από μία συζύγους.

Το Μπαγκλαντές έχει εδώ και χρόνια ένα εγχώριο πρόγραμμα στείρωσης, προσφέροντας 2300 taka (28 δολάρια) και ένα παραδοσιακό ένδυμα σε κάθε άτομο που συμφωνεί να υποβληθεί στη διαδικασία.

Πηγή: The Guardian

[ad-slot]

ΑΣΙΑ/ΕΙΡΗΝΙΚΟΣ
Η Αυστραλία εξετάζει τη χορήγηση ασύλου στην 18χρονη που αποκήρυξε το Ισλάμ
Η κυβέρνηση της Αυστραλίας θα εξετάσει το αίτημα της Ράφαχ Μοχάμεντ αλ-Κούνουν που βρίσκεται υπό την προστασία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους...
Η Αυστραλία εξετάζει τη χορήγηση ασύλου στην 18χρονη που αποκήρυξε το Ισλάμ
ΑΣΙΑ/ΕΙΡΗΝΙΚΟΣ
Άσυλο στην Ταϊλάνδη για τη 19χρονη που ξέφυγε από την οικογένειά της
Άσυλο στην Ταϊλάνδη πήρε η 18χρονης Ράφαχ Μοχάμεντ αλ-Κούνουν από τη Σαουδική Αραβία, η οποία συνελήφθη την Κυριακή, στο αεροδρόμιο της Μπανγκόγκ. Η...
Άσυλο στην Ταϊλάνδη για τη 19χρονη που ξέφυγε από την οικογένειά της
ΑΣΙΑ/ΕΙΡΗΝΙΚΟΣ
Ροχίνγκια πωλούνται και υποχρεώνονται σε καταναγκαστική εργασία
Τουλάχιστον 99 περιπτώσεις εμπορίας ανθρώπων, μεταξύ των οποίων κυρίως κορίτσια και νεαρές γυναίκες της μειονότητας των Ροχίνγκια έχει ταυτοποιήσει...
Ροχίνγκια πωλούνται και υποχρεώνονται σε καταναγκαστική εργασία