Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Πόλεμος όχι, κυρώσεις ναι

Διπλωματική κόντρα για την κρίση στη Βόρεια Κορέα - Διχασμός και αντικρουόμενα συμφέροντα

(AP Photo/Wong Maye-E)

Πόλεμος όχι, κυρώσεις ναι

  • A-
  • A+

«Δεν θα ξεσπάσει πόλεμος» διαβεβαίωσε ο πρόεδρος της Νοτίου Κορέας Μουν Τζάε Ιν, ωστόσο το σκέλος των κυρώσεων είναι μία... άλλη ιστορία. Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους ετοιμάζονται να επιβάλλουν νέα μέτρα στην Βόρεια Κορέα, ωστόσο η διαδικασία αποδεικνύεται δύσκολη, καθώς υπάρχουν αντικρουόμενα συμφέροντα στις διάφορες πλευρές.

Αυτόνομες κυρώσεις ετοιμάζει η ΕΕ

Σήμερα οι υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας της ΕΕ θα συναντηθούν στο Ταλίν για να συζητήσουν το ενδεχόμενο επιβολής νέων κυρώσεων στην Πιονγιάνγκ.

«Σήμερα αντιμετωπίζουμε ένα διαφορετικό επίπεδο απειλής, που είναι ξεκάθαρη μια απειλή κατά της παγκόσμιας ειρήνης και ασφάλειας. Θα προτείνω στους υπουργούς σήμερα την ενίσχυση της οικονομικής μας πίεσης κατά της Βόρειας Κορέας» δήλωσε χαρακτηριστικά η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής Φεντερίκα Μογκερίνι.

Η Μογκερίνι είπε επίσης, ότι η ΕΕ πρέπει να εναρμονιστεί με το ενδεχόμενο επιβολής νέων κυρώσεων από τον ΟΗΕ κατά της Βόρειας Κορέας, αλλά και να εφαρμόσει και ευρωπαϊκές κυρώσεις, χωρίς ωστόσο, να γνωστοποιήσει περισσότερες λεπτομέρειες. Σήμερα δεν αναμένονται επίσημες αποφάσεις.

Οι Ευρωπαίοι εξετάζουν το ενδεχόμενο να επιβάλουν κυρώσεις στους τομείς της οικονομίας της Πιονγκγιάνγκ που επιτρέπουν ακόμη την εισαγωγή ξένων κεφαλαίων στη χώρα και άρα στο καθεστώς να χρηματοδοτεί τις πυρηνικές του δραστηριότητες, όπως είναι τα λιμάνια και η αλιεία, ή ακόμη και ένα εμπάργκο στις εξαγωγές πετρελαίου, σύμφωνα με ευρωπαϊκή διπλωματική πηγή.

Μια άλλη επιλογή θα ήταν να περιληφθεί στον μαύρο κατάλογο της ΕΕ ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν, κάτι που σημαίνει ότι θα παγώσουν τα περιουσιακά του στοιχεία στην Ένωση και δεν θα μπορεί να ταξιδεύει ή να περνά από το έδαφός της, διευκρίνισε η ίδια πηγή.

Χτύπημα στο πετρέλαιο θέλει ο Τραμπ

Οι ΗΠΑ, από την πλευρά τους, επιθυμούν να χτυπήσουν τον Κιμ Γιονγκ Ουν στο ενεργειακό κομμάτι και ανάμεσα στις προτάσεις του Ντόναλντ Τραμπ είναι να κλείσουν οι κάνουλες του πετρελαίου προς τη Βόρεια Κορέα.

Μια τέτοια κίνηση θα φέρει σε δύσκολη θέση την Πιονγκιάνγκ, ωστόσο οι ΗΠΑ θα πρέπει να πείσουν το Πεκίνο, το οποίο εμφανίζεται κάθετα αντίθετο σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Ο λόγος είναι ότι η Κίνα έχει στενές οικονομικές σχέσεις με τη Βόρεια Κορέα και είναι από τους κύριους προμηθευτές πετρελαίου.

Πυραυλική ασπίδα, διαμαρτυρίες και διαδηλώσεις

Την ίδια στιγμή η απόφαση της Σεούλ να μεταφέρει τμήματα του αμερικανικού αντιπυραυλικού συστήματος σε ένα χωριό της Νότιας Κορέας προκάλεσε αντιδράσεις και δυναμικές διαδηλώσεις.

Περισσότεροι από 30 διαδηλωτές τραυματίστηκαν, όταν περίπου 8.000 αστυνομικοί διαπέρασαν το μπλόκο που είχαν στήσει περίπου 300 χωρικοί, αλλά και μέλη ομάδων πολιτών που αντιδρούν στην εγκατάσταση του THAAD, σύμφωνα με τα στοιχεία των τοπικών αρχών.

Η απόφαση για την ανάπτυξη του αναφερόμενου αντιπυραυλικού συστήματος, έχει προκαλέσει τη σοβαρή αντίδραση της Κίνας, με αφορμή το ισχυρό ραντάρ που ενισχύει την δυνατότητα επιτήρησης της περιοχής που καλύπτει. Το Πεκίνο ανησυχεί ότι η Νότια Κορέα και οι ΗΠΑ θα έχουν εικόνα σε άμεσο χρόνο για τις μετακινήσεις στρατιωτικών δυνάμεών του, στο εσωτερικό της Κίνας. Παράλληλα, η Κίνα υποστηρίζει ότι η ανάπτυξη και επιχειρησιακή αξιοποίηση του THAAD διαταράσσει την υφιστάμενη περιφερειακή ισορροπία αμυντικής ασφάλειας.

Διάλογο θέλουν Πεκίνο και Μόσχα

Ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών, Ουάνγκ Γι, κάλεσε εκ νέου το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να αντιδράσει υιοθετώντας τα απαραίτητα μέτρα απέναντι στη Βόρεια Κορέα.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον ίδιο, «οι κυρώσεις και η πίεση» στο καθεστώς του Κιμ Γιονγκ Ουν αποτελούν μόνο «τη μισή λύση», με την υπόλοιπη να περνά από «τον διάλογο και τις διαπραγματεύσεις».

Από την πλευρά του ο Βλαντιμίρ Πούτιν τονίζει ότι η κρίση μπορεί να λυθεί με διπλωματικά μέσα, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ φαίνεται να επιθυμεί να αποκλιμακωθεί η ένταση με τη Βόρεια Κορέα.

Σύμφωνα με τον Ρώσο πρόεδρο, η υποδαύλιση της στρατιωτικής υστερίας γύρω από την κρίση είναι αντιπαραγωγική, τονίζοντας ότι η Πιονγκγιάνγκ δεν πρόκειται να εγκαταλείψει το βαλλιστικό και πυρηνικό της πρόγραμμα, διότι τα θεωρεί ως το μόνο μέσο που διαθέτει για την αυτοάμυνά της.

«Είναι αδύνατο να τους τρομάξουμε», υπογράμμισε ο Πούτιν, ενώ εξήγησε ότι ως κίνητρο για το πάγωμα των προγραμμάτων αυτών προσφέρεται στην Πιονγκγιάνγκ η άρση των κυρώσεων που της έχουν επιβληθεί. Όμως τα οικονομικά οφέλη στα μάτια της Βόρειας Κορέας δεν αντισταθμίζουν τους κίνδυνους για την ασφάλειά της.

«Τους λέμε ότι δεν θα επιβάλουμε κυρώσεις, γεγονός που σημαίνει ότι θα ζήσετε καλύτερα, θα έχετε νόστιμο και καλό φαγητό στο τραπέζι σας, θα ντύνεστε καλύτερα, όμως το επόμενο βήμα, πιστεύουν, θα είναι μια πρόσκληση στο νεκροταφείο. Και δεν θα συμφωνήσουν ποτέ σε αυτό», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Πούτιν.

 

ΑΣΙΑ/ΕΙΡΗΝΙΚΟΣ
«Μοντέλο Ιράν» στη Β. Κορέα
Προϊόν σκληρού «παζαριού» μεταξύ Ουάσινγκτον και Πεκίνου, αλλά και αναγκαστική λύση αποτελεί το τελικό -τροποποιημένο και σίγουρα αρκετά πιο «στρογγυλεμένο» από το αρχικό- σχέδιο απόφασης, που κατέθεσαν χθες...
«Μοντέλο Ιράν» στη Β. Κορέα
ΑΣΙΑ/ΕΙΡΗΝΙΚΟΣ
Άνοιγμα Κιμ -υπό όρους- για διαπραγματεύσεις με Ουάσιγκτον
Η Βόρεια Κορέα δηλώνει πρόθυμη να καθίσει ξανά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τις ΗΠΑ, μόλις μία ημέρα μετά τη δήλωση του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, ότι ελπίζει ότι θα αρχίσουν ξανά οι...
Άνοιγμα Κιμ -υπό όρους- για διαπραγματεύσεις με Ουάσιγκτον
ΑΣΙΑ/ΕΙΡΗΝΙΚΟΣ
«Παρασκηνιακές διαβουλεύσεις» για νέα συνάντηση Τραμπ-Κιμ
Ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας, Μουν Τζε-Ιν, γνωστοποίησε ότι αξιωματούχοι των ΗΠΑ και τη Βόρειας Κορέας πραγματοποιούν «παρασκηνιακές διαβουλεύσεις» με αντικείμενο μια νέα συνάντηση κορυφής μεταξύ Ντόναλντ...
«Παρασκηνιακές διαβουλεύσεις» για νέα συνάντηση Τραμπ-Κιμ
ΑΣΙΑ/ΕΙΡΗΝΙΚΟΣ
Προειδοποιήσεις Πιονγιάνγκ προς ΗΠΑ για το πυρηνικό πρόγραμμα
Ευθύνες στις ΗΠΑ για την κατάρρευση των διαπραγματεύσεων για το πυρηνικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας έριξε η Πιονγιάνγκ, η οποία προειδοποίησε ότι το ζήτημα αυτό δεν μπορεί να επιλυθεί αν η Ουάσιγκτον δεν...
Προειδοποιήσεις Πιονγιάνγκ προς ΗΠΑ για το πυρηνικό πρόγραμμα
ΑΣΙΑ/ΕΙΡΗΝΙΚΟΣ
Ο Κιμ θα ξαναδεί τον Τραμπ «αν οι ΗΠΑ αλλάξουν τη νοοτροπία τους»
Όρους για νέα συνάντηση με τον πρόεδρο των ΗΠΑ έθεσε ο Κιμ Γιονγκ Ουν, ο οποίος ωστόσο σημείωσε ότι για να γίνει μια νέα σύνοδος κορυφής, ο Ντόναλντ Τραμπ θα πρέπει «να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο μετράει...
Ο Κιμ θα ξαναδεί τον Τραμπ «αν οι ΗΠΑ αλλάξουν τη νοοτροπία τους»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας