Επόμενος σταθμός, το Γκουάμ. Ο πύραυλος που πέρασε προχθές πάνω από την Ιαπωνία δεν ήταν παρά ένα πρελούδιο για τον πραγματικό στόχο: το νησί του Ειρηνικού που αποτελεί έδαφος των ΗΠΑ και φιλοξενεί στρατιωτικές βάσεις.
Αυτό διεμήνυσε χθες ο Κιμ Γιονγκ Ουν μέσω του κρατικού ειδησεογραφικού πρακτορείου της Βόρειας Κορέας αφήνοντας τη σαφέστατη απειλή ότι «θα το ξαναπατήσει» και μάλιστα στοχευμένα.
«Οι συνομιλίες δεν είναι η απάντηση», ήταν η μάλλον «συγκρατημένη» αντίδραση του Ντόναλντ Τραμπ, η οποία ωστόσο προκάλεσε μια μικρή ψυχρολουσία σε όσους προσδοκούσαν ότι παρά τις εκατέρωθεν φανφάρες η διπλωματία θα έχει τον πρώτο λόγο.
Προηγουμένως, ο ΟΗΕ στο Συμβούλιο Ασφαλείας που συγκλήθηκε εκτάκτως αργά το βράδυ της Τρίτης, είχε καταλήξει σε ομόφωνη απόφαση στην οποία καταδίκαζε «έντονα» την εκτόξευση του βαλλιστικού πυραύλου και καλούσε όλα τα μέλη του «να εφαρμόσουν αυστηρά και πλήρως τις αποφάσεις του ΟΗΕ, εκ των οποίων εκείνες που επιβάλλουν οικονομικές κυρώσεις στη Βόρεια Κορέα».
Aκόμα και η Κίνα, ο βασικός διπλωματικός σύμμαχος και ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Βόρειας Κορέας δήλωσε ότι «φυσικά δεν εγκρίνει» την εκτόξευση του πυραύλου, «η οποία παραβίασε τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας και επέφερε πλήγμα στη συνθήκη μη διάδοσης των πυρηνικών όπλων».
Εξαμερείς συνομιλίες
Επανέλαβε, ωστόσο, την πρότασή της για «εξαμερείς συνομιλίες» (ανάμεσα σε Βόρεια και Νότια Κορέα, ΗΠΑ, Κίνα, Ρωσία και Ιαπωνία), που έχουν διακοπεί από το 2009 και ζήτησε από όλες τις πλευρές «να αποφύγουν κάθε μέτρο που θα συμβάλει στην κλιμάκωση της έντασης».
Ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας, Μουν Τζε Ιν, και ο Ιάπωνας πρωθυπουργός, Σίνζο Αμπε, δήλωσαν χθες την πεποίθησή τους ότι «η πίεση προς τη Βόρεια Κορέα πρέπει να φτάσει στο όριο έτσι ώστε να προσέλθει οικειοθελώς στο τραπέζι του διαλόγου».
Χθες, μάλιστα, ο Αμπε είχε και νέα τηλεφωνική συνομιλία με τον Τραμπ στην οποία εξέφρασαν τη «συνεχή, στενή συνεργασία τους» στο πρόβλημα των νέων προκλήσεων από το καθεστώς του Κιμ.
Χθες πάντως, εκτός από την απειλή προς το Γκουάμ την οποία είχε επαναλάβει και στις αρχές του μήνα, η Πιονγιάνγκ εξήγησε και τους λόγους για τους οποίους αποφάσισε να εκτοξεύσει τον πύραυλο τη δεδομένη χρονική στιγμή.
Το πάτημα του κουμπιού, όπως είπε, συνέπεσε με την 110η επέτειο της προσάρτησης της κορεατικής χερσονήσου από την Ιαπωνία το 1907.
Πρόσθεσε επίσης ότι ήθελε να στείλει ένα μήνυμα στις ΗΠΑ και τη Νότια Κορέα που αυτές τις μέρες πραγματοποιούν κοινές στρατιωτικές ασκήσεις στη «γειτονιά» της και τις οποίες θεωρεί προετοιμασία για επίθεση.
O Αμερικανός πρόεδρος, ο οποίος αρχικά είχε αντιδράσει στην εκτόξευση του βορειοκορεατικού πυραύλου με γραπτό ανακοινωθέν από τον Λευκό Οίκο, τελικά δεν κρατήθηκε.
«Οι ΗΠΑ μιλούσαν στη Βόρεια Κορέα και της πλήρωναν λύτρα επειδή εκβίαζε επί 25 χρόνια. Οι συνομιλίες δεν είναι η απάντηση!», έγραψε χθες στο τουίτερ χωρίς, τουλάχιστον, να απειλήσει αυτή τη φορά με «φωτιά και οργή».
«Ειρηνική πίεση»
Ωστόσο, το επιτελείο του δεν φαίνεται να συμφωνεί. «Οχι. Δεν ξεμένουμε ποτέ από διπλωματικές λύσεις. Συνεχίζουμε να συνεργαζόμαστε και ο υπουργός κι εγώ μοιραζόμαστε την ευθύνη να φροντίσουμε για την προστασία των χωρών μας, των λαών μας και των συμφερόντων μας», είπε στους δημοσιογράφους ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ Τζέιμις Μάτις ύστερα από συνάντηση που είχε στο Πεντάγωνο με τον Νοτιοκορεάτη ομόλογό του Κουάν-Τζιν.
Την περασμένη εβδομάδα, μάλιστα, ο υπουργός Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον είχε δηλώσει στο κανάλι Fox: «Θα συνεχίσουμε την τακτική της ειρηνικής πίεσης, καθώς και τη συνεργασία με τους συμμάχους για να δούμε αν μπορούμε να φέρουμε το καθεστώς της Πιονγιάνγκ στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων».
Το ερώτημα είναι αν αυτή η διγλωσσία είναι αποτέλεσμα στρατηγικής ή ασυνεννοησίας. «Η ιδέα ότι όλο αυτό εντάσσεται στο πλαίσιο της τακτικής του “καλού και του κακού μπάτσου” μοιάζει σαν να θέλει να δικαιολογήσει την πραγματικότητα για το χάος που επικρατεί στην κυβέρνηση Τραμπ σε σχέση με τη Βόρεια Κορέα», σχολίασε στο CNN o πρώην υφυπουργός Αμυνας στην κυβέρνηση Ομπάμα, Αμπράμ Ντένμαρκ, αρμόδιος για θέματα Ανατολικής Ασίας.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας