Ο αιγυπτιακός στρατός βρήκε 290 χλμ. βόρεια της Αλεξάνδρειας κομμάτια από συντρίμμια του αεροσκάφους Α320 της Egyptair που εξαφανίστηκε χθες, καθώς και αντικείμενα επιβατών, μετέδωσε η κρατική αιγυπτιακή τηλεόραση. Επίσης, πετρελαιοκηλίδα στην περιοχή εντοπίστηκε από δορυφόρο.
Ο εκπρόσωπος του αιγυπτιακού στρατού, Μοχάμεντ Σαμίρ, ανήρτησε στο facebook ότι πλοία και αεροπλάνα του Πολεμικού Ναυτικού που συμμετέχουν στις έρευνες εντόπισαν «προσωπικά αντικείμενα των επιβατών και κομμάτια από τα συντρίμμια του αεροπλάνου», 180 μίλια (290 χιλιόμετρα) βόρεια της Αλεξάνδρειας.
Περισσότερες πληροφορίες έδωσε λίγο αργότερα ο υπουργός Άμυνας, Πάνος Καμμένος σε συνέντευξη Τύπου.
Πριν από λίγες ώρες οι αιγυπτιακές αρχές εντόπισαν ένα ανθρώπινο μέλος, δύο καθίσματα και βαλίτσες στην περιοχή όπου διεξάγονταν έρευνες, λίγο νοτιότερα από το σημείο απώλειας στίγματος του αεροσκάφους, είπε ο κ. Καμμένος.
Στην περιοχή επιχειρούν συμμαχικά αεροσκάφη που φαίνεται ότι έχουν εντοπίσει κι άλλα ευρήματα, πρόσθεσε.
Ο υπουργός Άμυνας είπε, επίσης, ότι οι ένοπλες δυνάμεις της Ελλάδας, η ΝΑΤΟϊκή βάση της Σούδας και τα αεροδρόμια της Κρήτης έχουν τεθεί στη διάθεση των ερευνών.
Πλέον οι έρευνες επικεντρώνονται στον εντοπισμό των μαύρων κουτιών.
Και πετρελαιοκηλίδα
Επίσης, όπως ανακοινώθηκε από την Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία (ESA), ευρωπαϊκός δορυφόρος εντόπισε πετρελαιοκηλίδα, η οποία πιθανόν προέρχεται από το αεροσκάφος της EgyptAir.
Στη φωτογραφία του δορυφόρου Sentinel-1A, από τις 19.00 ώρα Ελλάδας χθες Πέμπτη, απεικονίζεται πετρελαιοκηλίδα μήκους περίπου 2 χιλιομέτρων, σε απόσταση 40 χιλιομέτρων νοτιοανατολικά από το τελευταίο στίγμα του αεροσκάφους.
Δεύτερη, σημερινή φωτογραφία, από τις 07.00 ώρα Ελλάδας, δείχνει ότι η πετρελαιοκηλίδα έχει μετατοπιστεί περίπου 5 χιλιόμετρα.
Πάντως η ESA αναφέρει ότι έχει διαβιβάσει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες και τα στοιχεία στις αρμόδιες αρχές, ωστόσο ότι δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι η πετρελαιοκηλίδα προέρχεται από το αεροσκάφος της EgyptAir.
Ανοιχτά όλα τα σενάρια
Την ίδια ώρα, παραμένουν ανοιχτά όλα τα σενάρια για τη συντριβή του αεροπλάνου έπειτα από «τρελή» καθοδική πορεία και έχοντας ήδη εισέλθει στον αιγυπτιακό εναέριο χώρο.
Το πρωί έφτασαν στο διεθνές αεροδρόμιο του Καΐρου τρεις Γάλλοι ερευνητές και ένας τεχνικός εμπειρογνώμονας του Airbus για να συμμετάσχουν στην επιτροπή έρευνας που έχει συστήσει η Αίγυπτος ως η χώρα κατασκευής του αεροσκάφους και προέλευσης των 15 από τους 66 επιβαίνοντες στο αεροσκάφος.
Σε Ερυθραία και Τυνησία το προηγούμενο 24ωρο
Η μοιραία πτήση MS804 της EgyptAir είχε ξεκινήσει στις 23.09 από το αεροδρόμιο «Σαρλ ντε Γκολ» του Παρισιού, με προορισμό το Κάιρο.
Σχεδόν τρεις ώρες αργότερα, στις 02.30 τα ξημερώματα της Πέμπτης, το Airbus χάθηκε από τα ραντάρ χωρίς να εκπέμψει σήμα κινδύνου, όπως είχαν αναφέρει αρχικά οι αιγυπτιακές αρχές.
Οι αλλοπρόσαλλοι στροβιλισμοί του στον αέρα και η απότομη πτώση του από τα 37.000 στα 10.000 πόδια καταδεικνύουν κάποιο βίαιο και ξαφνικό συμβάν, που έκανε τους πιλότους να χάσουν τον έλεγχο του αεροσκάφους.
Οι καιρικές συνθήκες ήταν καλές, ο κυβερνήτης θεωρούνταν έμπειρος με 6.275 ώρες πτήσης στο ενεργητικό του, ενώ το Airbus είχε κατασκευαστεί το 2003 και είχε εκτελέσει 48.000 ώρες πτήσης. Ωστόσο, η πτήση Παρίσι – Κάιρο ήταν η πολλοστή που εκτελούσε μέσα σε ένα 24ωρο, μια εντατική αλλά συνήθης πρακτική με βάση τους κανόνες της πολιτικής αεροπορίας.
Σύμφωνα με την ιστοσελίδα FlightRadar24, που παρακολουθεί και καταγράφει τα δεδομένα πτήσεων, το αεροσκάφος είχε ξεκινήσει τη νύχτα της Τετάρτης από την πρωτεύουσα της Ερυθραίας Ασμάρα στην Αφρική με προορισμό το Κάιρο.
Λίγες ώρες αργότερα αναχώρησε για την Τύνιδα της Τυνησίας, επέστρεψε ξανά στο Κάιρο κι από εκεί απογειώθηκε για το Παρίσι.
Τα πιθανότερα σενάρια
«Δεν υπάρχει κανένα στοιχείο» για τα αίτια της συντριβής», δήλωσε σήμερα (France 2) ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Ζαν-Μαρκ Ερό.
«Εξετάζονται όλες οι υποθέσεις, αλλά καμία δεν υπερισχύει, διότι δεν έχουμε κανένα στοιχείο για τα αίτια», πρόσθεσε ο ίδιος προσθέτοντας ότι θα συναντηθεί αύριο με τις οικογένειες των επιβατών και αξιωματούχους «για να τους μεταφέρει τις περισσότερες δυνατές πληροφορίες με απόλυτη διαφάνεια».
Εμπειρογνώμονες υποβαθμίζουν το ενδεχόμενο τεχνικής βλάβης, αφού οι κυβερνήτες θα κατέβαλλαν πάραυτα προσπάθειες να μη χάσουν τον έλεγχο του αεροπλάνου και θα είχαν εκπέμψει σήμα κινδύνου.
Δεν αποκλείουν λοιπόν το σενάριο είτε της αεροπειρατείας ακολουθούμενης από κάποιου είδους μάχη στο πιλοτήριο, είτε της ανατίναξης βομβιστή καμικάζι, είτε της τοποθέτησης εκρηκτικού μηχανισμού -ήδη από το έδαφος- σε κάποιο σημείο της ατράκτου.
Αυτή, άλλωστε, ήταν η αιτία της τραγικής συντριβής ρωσικού αεροσκάφους με 224 επιβαίνοντες πέρσι τον Οκτώβρη πάνω από τη Χερσόνησο του Σινά στην Αίγυπτο, που αποδόθηκε σε δολιοφθορά από μέλη του προσωπικού εδάφους. Την ευθύνη είχε αναλάβει το «Ισλαμικό κράτος».
Κι ενώ ελέγχεται εξονυχιστικά το παρελθόν των επιβαινόντων στο Airbus για τυχόν σχέσεις με εξτρεμιστικές οργανώσεις, κανείς δεν μπορεί προς το παρόν να αποκλείσει την πιθανότητα μια βόμβα να «φυτεύτηκε» στο μοιραίο αεροσκάφος στα αεροδρόμια της Ασμάρα, της Τύνιδας, του Καΐρου ή ακόμα και του Παρισιού.
Οι Γάλλοι υποστηρίζουν πάντως πως τα μέτρα ασφαλείας στο «Σαρλ ντε Γκολ» και τα άλλα αεροδρόμια της χώρας έχουν ήδη αυξηθεί σημαντικά μετά τις πολύνεκρες τρομοκρατικές επιθέσεις στη γαλλική πρωτεύουσα κι ενόψει της διοργάνωσης του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος ποδοσφαίρου τον Ιούνιο.
Επικοινωνία του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της Αιγύπτου
Τα συλλυπητήριά του για το αεροπορικό συμβάν εξέφρασε ο Αλέξης Τσίπρας στον Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι.
Στην επικοινωνία που είχε ο πρωθυπουργός με τον Αιγύπτιο πρόεδρο, τον διαβεβαίωσε ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να συμβάλει με κάθε μέσο και να συνεργαστεί με την Αίγυπτο προκειμένου να διερευνηθούν τα αίτια της τραγωδίας.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας