Αθήνα, 25°C
Αθήνα
Αίθριος καιρός
25°C
26.3° 24.5°
3 BF
23%
Θεσσαλονίκη
Αίθριος καιρός
24°C
24.3° 22.6°
2 BF
35%
Πάτρα
Αίθριος καιρός
24°C
23.8° 23.8°
3 BF
52%
Ιωάννινα
Αραιές νεφώσεις
18°C
17.6° 17.6°
3 BF
46%
Αλεξανδρούπολη
Αίθριος καιρός
20°C
20.5° 20.5°
3 BF
61%
Βέροια
Αίθριος καιρός
24°C
23.7° 23.7°
2 BF
42%
Κοζάνη
Αίθριος καιρός
19°C
18.7° 18.7°
2 BF
37%
Αγρίνιο
Αίθριος καιρός
23°C
22.5° 22.5°
2 BF
38%
Ηράκλειο
Αίθριος καιρός
24°C
24.9° 24.1°
4 BF
48%
Μυτιλήνη
Αίθριος καιρός
21°C
21.5° 21.1°
1 BF
53%
Ερμούπολη
Αίθριος καιρός
24°C
23.5° 23.5°
2 BF
45%
Σκόπελος
Αίθριος καιρός
24°C
24.2° 24.2°
1 BF
37%
Κεφαλονιά
Αίθριος καιρός
20°C
20.2° 20.2°
3 BF
49%
Λάρισα
Αίθριος καιρός
23°C
23.1° 23.1°
2 BF
30%
Λαμία
Αίθριος καιρός
26°C
25.6° 23.4°
2 BF
30%
Ρόδος
Αίθριος καιρός
22°C
21.6° 21.6°
3 BF
79%
Χαλκίδα
Αίθριος καιρός
26°C
25.5° 25.5°
2 BF
11%
Καβάλα
Αίθριος καιρός
19°C
19.4° 19.4°
2 BF
63%
Κατερίνη
Αίθριος καιρός
23°C
22.6° 22.6°
3 BF
34%
Καστοριά
Αίθριος καιρός
20°C
20.2° 20.2°
2 BF
38%
ΜΕΝΟΥ
Κυριακή, 18 Μαΐου, 2025
nigeria
Φωτογραφία από την παρουσία του στρατού στις κινητοποιήσεις του Αυγούστου | (AP Photo/Sunday Alamba, File)

Τουλάχιστον 40 νεκροί από επίθεση ενόπλων σε χωριά της Νιγηρίας

Αιματηρά επεισόδια ανάμεσα σε εθνικές και θρησκευτικές ομάδες ξεσπούν συχνά • Τα βοσκοτόπια συρρικνώνονται εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής και οι συγκρούσεις αυξάνονται

Ένοπλοι σκότωσαν τουλάχιστον σαράντα ανθρώπους σε επιθέσεις την Τετάρτη στην κεντρική Νιγηρία, που σπαράσσεται από φονικές, επαναλαμβανόμενες συγκρούσεις μεταξύ κοινοτήτων, ενημέρωσαν χθες Παρασκευή το Γαλλικό Πρακτορείο οι αρχές και ο Ερυθρός Σταυρός.

Οι επιθέσεις διαπράχτηκαν στην πολιτεία Πλατό, ανάμεσα στον κατά πλειονότητα μουσουλμανικό βορρά και στον κατά πλειονότητα χριστιανικό νότο της πολυπληθέστερης χώρας της Αφρικής. 

Αιματηρά επεισόδια ανάμεσα σε εθνικές και θρησκευτικές ομάδες ξεσπούν συχνά και τις επιδεινώνουν διενέξεις για τους πόρους -τη γη, το νερό- μεταξύ των γεωργών, που είναι κυρίως χριστιανοί, και κτηνοτρόφων, που είναι κυρίως μουσουλμάνοι.

Εκπρόσωπος της τοπικής κυβέρνησης δήλωσε χθες ότι προχθές Πέμπτη έγιναν 30 κηδείες και ότι συνολικά εντοπίστηκαν 48 πτώματα έπειτα από τη σειρά επιθέσεων εναντίον χωριών.

Αξιωματούχος του νιγηριανού Ερυθρού Σταυρού μίλησε για απολογισμό θυμάτων που «ξεπερνά τους 40 νεκρούς», διευκρινίζοντας πως στην πλειονότητά τους τα θύματα ήταν «γυναίκες και παιδιά».

Ο στρατός γνωστοποίησε πως «καταδιώκει» τους δράστες για να τους συλλάβει. Η αστυνομία στην πολιτεία δεν έχει σχολιάσει ως αυτό το στάδιο. Ο εκπρόσωπος των πολιτειακών αρχών απέδωσε την επίθεση σε μουσουλμάνους κτηνοτρόφους που ανήκουν στη φυλή Πελ.

Με την αύξηση του πληθυσμού, η επιφάνεια των γαιών που εκμεταλλεύονται γεωργοί αυξάνεται, ενώ τα βοσκοτόπια συρρικνώνονται εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, που πλήττει ειδικά τη βορειοδυτική και την κεντρική Νιγηρία.

Η μονοπώληση γαιών, οι πολιτικές εντάσεις και η παράνομη εξόρυξη κάνουν τα πράγματα ακόμα χειρότερα.

Οι αλληλουχίες φόνων και αντιποίνων συνδέονται με τη γενικότερη κλιμάκωση της εγκληματικότητας στην περιοχή με συμμορίες που βάζουν στο στόχαστρο χωριά, προχωρούν σε μαζικές απαγωγές και λεηλασίες.

Σε επίθεση σε χωριό στα τέλη του περασμένου μήνα σκοτώθηκαν τουλάχιστον δέκα άνθρωποι, σύμφωνα με τοπικό αιρετό.

Η ένταση στην πολιτεία Πλατό έχει ανέβει κατακόρυφα από τον Δεκέμβριο του 2023, όταν κάπου 200 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε έφοδο εναντίον χωριού με κατά πλειονότητα χριστιανικό πληθυσμό.

Τον Μάιο της περασμένης χρονιάς επίσης περίπου 40 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε έφοδο εναντίον κοινότητας, όπου πυρπολήθηκαν επίσης πολλά σπίτια.

Το συνεχιζόμενο κύμα βίας στην πολιτεία Πλατό συγκαταλέγεται στις πολλαπλές προκλήσεις ασφαλείας με τις οποίες παραμένει αντιμέτωπη η κυβέρνηση του πρόεδρου της Νιγηρίας, του Μπόλα Άχμεντ Τινούμπου.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Τουλάχιστον 40 νεκροί από επίθεση ενόπλων σε χωριά της Νιγηρίας

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας