Ο Νιγηριανός Μπόλα Τινούμπου ορκίστηκε πρόεδρος της πολυπληθέστερης χώρας της Αφρικής σε μια περίοδο τεράστιων προκλήσεων για τη χώρα, αφήνοντας ορισμένους πολίτες αισιόδοξους για μια καλύτερη ζωή και άλλους με το φόβο ότι η κυβέρνησή του δε θα τα πάει καλύτερα από την προηγούμενη.
Ο 71χρονος πρώην κυβερνήτης του Λάγος, της οικονομικής πρωτεύουσας της Νιγηρίας, ορκίστηκε πρόεδρος στην Αμπούτζα, την πρωτεύουσα της χώρας, παρουσία χιλιάδων πολιτών και αρκετών αρχηγών περιφερειών. Διαδέχεται τον Πρόεδρο Μουχαμάντου Μπουχάρι και θα ηγηθεί μιας χώρας που μέχρι το 2050 προβλέπεται να γίνει το τρίτο πιο πολυπληθές έθνος στον κόσμο, στην ίδια θέση με τις ΗΠΑ μετά την Ινδία και την Κίνα.
Υποσχέθηκε να αξιοποιήσει τις πολιτικές του Μπουχάρι για να προσφέρει δημοκρατικά μερίσματα στους πολίτες σε μια χώρα όπου οι θανατηφόρες κρίσεις ασφάλειας, η εκτεταμένη φτώχεια και η πείνα έχουν αφήσει πολλούς πολίτες απογοητευμένους και θυμωμένους. Και καθώς η εκλογή του εξακολουθεί να αμφισβητείται στο δικαστήριο από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, και μεταξύ πολλών νεαρών Νιγηριανών, ο Τινούμπου έχει επίσης δεσμευτεί να επανενώσει τη χώρα.
Σύμβολο της μετάβασης της εξουσίας και της πίστης στον νέο πρόεδρο, ο στρατηγός Λάκι Ίραμπορ ο αρχηγός του επιτελείου άμυνας της Νιγηρίας, παρέδωσε παλιές εθνικές και αμυντικές σημαίες της Νιγηρίας στον απερχόμενο Μπουχάρι και έλαβε νέες από τον Τινούμπου, ο οποίος έχει πλέον και το ρόλο του επικεφαλής των Ενόπλων Δυνάμεων.
Μετά τις εθνικές εκλογές του Φεβρουαρίου, οι νεοεκλεγείς κυβερνήτες ορκίστηκαν επίσης σήμερα σε πολλές πολιτείες της Νιγηρίας.
Στον χώρο της τελετής δεν έδωσε το παρόν κανένας από τους δύο βασικούς υποψηφίους της αντιπολίτευσης που αμφισβήτησαν την εκλογή του Τινούμπου στο δικαστήριο και πολλοί Νιγηριανοί εξέφρασαν τη διαμαρτυρία τους στο Twitter αναφορικά με την εκλογή του νέου προέδρου. Το αποτέλεσμα της δικαστικής προσφυγής αναμένεται σε περίπου τρεις εβδομάδες. Εάν οι αντιρρήσεις της αντιπολίτευσης γίνουν δεκτές, θα είναι η πρώτη φορά στην ιστορία της Νιγηρίας που προεδρικές εκλογές ακυρώνονται από δικαστήριο.
Το μανιφέστο του Τινούμπου για την «ανανεωμένη ελπίδα» δίνει προτεραιότητα στη δημιουργία επαρκών θέσεων εργασίας και την ενίσχυση της τοπικής παραγωγής αγαθών, τις επενδύσεις στη γεωργία και στις δημόσιες υποδομές, την παροχή οικονομικών ευκαιριών στους φτωχότερους και πιο ευάλωτους καθώς και τη δημιουργία μιας αναβαθμισμένης και αρχιτεκτονικής για τη διευρυμένη εθνική ασφάλεια.
Ωστόσο, τα φιλόδοξα σχέδια του Τινούμπου θα τεθούν υπό διακύβευμα τις πρώτες 100 μέρες της εξουσίας του, από την ανασφάλεια έως τη δημοσιονομική κρίση, τη φτώχεια και την εντεινόμενη δημόσια δυσαρέσκεια προς το κράτος, δήλωσε ο Mucahid Durmaz, Ανώτερος Αναλυτής Δυτικής Αφρικής στην εταιρεία διαχείρισης πληροφοριών ασφαλείας Verisk Maplecroft.
Ορισμένοι αναλυτές λένε επίσης ότι οι υποσχέσεις που έδωσε ο Τινούμπου και η ελπίδα που δημιουργούν θυμίζουν την περίοδο που ο Μπουχάρι εξελέγη για πρώτη φορά το 2015. Οι προτεραιότητές του ήταν να καταπολεμήσει την ανασφάλεια και να οικοδομήσει την οικονομία, αλλά κατέληξε να μην ανταποκρίνεται στις προσδοκίες μεγάλης μερίδας πολιτών.
Στην Αμπούτζα, οι ντόπιοι ορίζουν τις οικονομικές δυσκολίες και την ανασφάλεια ως τις μεγαλύτερες προκλήσεις που έπρεπε να αντιμετωπίσουν κατά τη διάρκεια της οκταετούς διακυβέρνησης του Μπουχάρι. «Οι άνθρωποι υπέφεραν πραγματικά (κατά τη διάρκεια) αυτής της περιόδου. Πολλοί πεθαίνουν λόγω έλλειψης χρημάτων και ελπίζω να μην ξαναζήσουμε τέτοιου είδους καταστάσεις υπό τον νέο πρόεδρο», δήλωσε στο Associated Press η Princess Taiwo, μία μανάβισσα.
Πολύ πριν ανέβει ο Μπουχάρι στην εξουσία, η ανάπτυξη της Νιγηρίας επιβραδύνθηκε για πολλά χρόνια υπό το βάρος της κακής διακυβέρνησης και της ενδημικής διαφθοράς, στερώντας από τους πολίτες τη δυνατότητα να επωφεληθούν από τα υψηλά κέρδη της χώρας ως η κορυφαία παραγωγός πετρελαίου της Αφρικής.
Αν και ο Μπουχάρι κατάφερε να περιορίσει τη δύναμη των ισλαμιστών εξτρεμιστών στα βορειοανατολικά και να δημιουργήσει βασικές υποδομές με τη βοήθεια ξένων δανείων, πολλοί πιστεύουν ότι η ποιότητα ζωής και το βιοτικό επίπεδο στη Νιγηρία έχουν επιδεινωθεί υπό τη διακυβέρνησή του.
Η αντιπολίτευση κατηγορεί την προηγούμενη κυβέρνηση για ένταση της ανασφάλειας σε άλλα μέρη της χώρας, αυξανόμενη φτώχεια καθώς και για ποσοστά ρεκόρ στην ανεργία, τον πληθωρισμό, που άγγιξε υψηλό 18 ετών στο 22,2%, και το αυξανόμενο χρέος.
Προερχόμενος από το κυβερνών κόμμα του Κογκρέσου των Προοδευτικών, το οποίο έχει κατηγορηθεί για διαφθορά, η ανάδειξη του Τινούμπου ως εκλεγμένου προέδρου της Νιγηρίας έχει προκαλέσει επίσης ανησυχίες για το πόσο διαφανής θα είναι η διακυβέρνησή του.
Με πληροφορίες από το Associated Press