Σε τουλάχιστον 169 ανέρχεται ο αριθμός των θυμάτων από τις πλημμύρες και τις κατολισθήσεις που έπληξαν τις προηγούμενες μέρες την ευρύτερη περιοχή της Κινσάσα, της πρωτεύουσας της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό, σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση του Γραφείου του ΟΗΕ για τον Συντονισμό Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA).
Οι ισχυρές βροχοπτώσεις προκάλεσαν εκτεταμένες πλημμύρες και κατολισθήσεις από το βράδυ της Δευτέρας μέχρι το πρωί της Τρίτης, καταστρέφοντας περισσότερα από 280 σπίτια στη συνοικία Μοντ Ενγκαφούλα και ένα μεγάλο τμήμα του αυτοκινητοδρόμου Ν1 που συνδέει την πρωτεύουσα Κινσάσα με το λιμάνι Ματάντι.
Εικόνες χρητστών στο Twitter αποτυπώνουν την τραγική κατάσταση που επικρατεί την τελευταία βδομάδα στην πρωτεύουσα μετά από μόνο λίγες ώρες καταρρακτώδους βροχής. Γκρεμισμένες γέφυρες, βυθισμένα αυτοκίνητα και διαλυμμένα σπίτια είναι μερικές από τις εικόνες που συνθέτουν την καταστροφή που έπληξε εκατομμύρια κατοίκους.
Βίντεο που αναρτήθηκε πριν μερικές μέρες στο Twitter δείχνει λεωφορείο να παρασύρεται από την ορμή τψν υδάτων σε πλημμυρισμένο δρόμο, έχοντας χάσει πλήρως τον έλεγχο
Κλιμάκιο του OCHA και του υπουργείου Κοινωνικών Υποθέσεων της ΛΔ του Κονγκό επισκέφθηκε τις πληγείσες περιοχές για να αποτιμήσει την έκταση της καταστροφής από την κακοκαιρία.
To αρμόδιο γραφείο του ΟΗΕ εξέδωσε ανακοίνωση την Παρασκευή, στην οποία αναφέρει ότι τερματίστηκε το τριήμερο πένθος που κηρύχθηκε στη χώρα για τους εκατοντάδες νεκρούς Κονγκολέζους και παράλληλα σημείωσε ότι η κυβέρνηση δεσμεύθηκε να μεριμνήσει για τον αξιοπρεπή ενταφιασμό των θυμάτων.
Η πρωτεύουσα Κινσάσα έχει σχηματισθεί σε βάθος χρόνου από ένα σύμπλεγμα διάσπαρτων ψαροχωριών στις όχθες του ποταμού Κονγκό σε μια μητρόπολη 15 εκατομμυρίων κατοίκων. Ωστόσο, η άναρχη δόμησή της έχει καταστήσει την περιοχή εκτεθειμένη σε πλημμύρες και κατολισθήσεις κάθε φορά που σημειώνεται κακοκαιρία, με τη συχνότητα των φαινομένων να έχει διογκωθεί ως αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής.
Παραδόξως, το Κονγκό όπως και δεκάδες ακόμη αφρικανικές χώρες και χώρες της Ασίας και της Λατινικής Αμερικής βιώνουν τον σοβαρότερο αντίκτυπο της κλιματικής κρίσης έχοντας όμως συμβάλλει απειροελάχιστα στη δημιουργία της, όπως έχει επισημάνει επανειλημμένα ο ΟΗΕ και αποδέχθηκε και η COP27, στην Αύγυπτο.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας