• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  6°C 3.7°C / 6.9°C
  3 BF
  66%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C 2.0°C / 5.7°C
  3 BF
  54%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  4°C 0.0°C / 4.4°C
  2 BF
  62%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  0°C -3.1°C / -0.1°C
  1 BF
  55%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  -2°C -2.1°C / 0.2°C
  0 BF
  86%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  5°C 1.0°C / 5.4°C
  2 BF
  48%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  -3°C -2.6°C / 1.8°C
  2 BF
  59%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  -2°C -1.5°C / -1.5°C
  2 BF
  64%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 7.2°C / 8.8°C
  5 BF
  77%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  7°C 4.0°C / 6.9°C
  3 BF
  70%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 7.3°C / 8.8°C
  3 BF
  70%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  4°C 4.0°C / 4.0°C
  6 BF
  55%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C 3.9°C / 3.9°C
  2 BF
  70%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  -2°C -2.1°C / 2.3°C
  0 BF
  86%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  4°C 0.5°C / 3.9°C
  2 BF
  69%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 8.8°C / 8.8°C
  4 BF
  53%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  5°C 5.0°C / 7.1°C
  3 BF
  56%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  5°C -1.7°C / 4.9°C
  2 BF
  57%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  4°C 3.6°C / 6.1°C
  2 BF
  56%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  -1°C -0.9°C / -0.9°C
  2 BF
  63%
AP Photo/Peter Dejong

Ελάχιστη πρόοδος στην COP27 μία βδομάδα μετά την έναρξη της

 • A-
 • A+

Ελάχιστη πρόοδος φαίνεται να έχει σημειωθεί μόλις μία βδομάδα μετά την ένταξη των συνομιλιών της φετινής διάσκεψης του ΟΗΕ για το Κλίμα (COP27) στην Αίγυπτο, με τις πλουσιότερες χώρες να μην έχουν συνθέσει θέσεις με τις φτωχότερες σχετικά με την κατάρτιση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Κεντρικό ζήτημα αντιπαράθεσης που δεν έχει λυθεί παραμένει η χρηματοδότηση εκ μέρους των πιο ανεπτυγμένων στις πιο αδύναμες χώρες, με τις πρώτες να ευθύνονται για τον κύριο όγκο της κλιματικής καταστροφής, την οποία βιώνουν εντονότερα οι τελευταίες. Παραδόξως όλοι συμφωνούν ότι πρέπει να μειωθούν οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, όμως οι βασικοί υπεύθυνοι για το φαινόμενο φαίνεται να αρνούνται να πληρώσουν το «μάρμαρο», καθώς θα σημειωθούν αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομική τους ανάπτυξη, που βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στα ορυκτά καύσιμα.

Στη διάρκεια της περσινής διάσκεψης για το Κλίμα στη Γλασκώβη (COP26) περίπου 200 χώρες δεσμεύθηκαν να «διατηρήσουν ζωντανό» τον πιο φιλόδοξο στόχο της Συμφωνίας του Παρισιού, του 2015, για το Κλίμα, δηλαδή να συγκρατήσουν μέχρι το τέλος του αιώνα την άνοδο της θερμοκρασίας της Γης στον 1,5 βαθμό Κελσίου σε σχέση με την προβιομηχανική εποχή, δεσμευόμενοι σε να λάβουν αυστηρότερα μέτρα στη φετινή COP.

Ωστόσομ από αυτές ούτε 30 δεν είναι οι χώρες που έχουν σημειώσει ουσιαστικά βήματα σε αυτή την κατεύθυνση τον τελευταίο χρόνο με αποτέλεσμα το μέλλον του κλίματος να φαντάζει άκρως δυσοίωνο, καθώς η υφιστάμενη κατάσταση αφήνει περιθώρια για άνοδο της πλανητικής θερμοκρασίας κατά 2,4 βαθμούς Κελσίου. Στη διάρκεια της πρώτης εβδομάδας της COP27 δεν έγιναν πολλές ανακοινώσεις σε σχέση με αυτή την καταστροφική προοπτική, με εξαίρεση αυτή του Μεξικού.

«Όλοι φαίνεται τώρα να περιμένουν τους άλλους», σχολίασε ο Πιέρ Κανέ της WWF.

Σύμφωνα με πολλούς αναλυτές, η Κίνα και η Σαουδική Αραβία εξέφρασαν τις διαχρονικές επιφυλάξεις τους σχετικά με την υιοθέτηση της διατύπωσης για τον κλιματικό στόχο του 1,5 βαθμού Κελσίου στο τελικό κείμενο της COP27, επιμένοντας στον βασικό στόχο της Συμφωνίας του Παρισιού, που είναι και πιο χαλαρός. Σύμφωνα με αυτόν η αύξηση της θερμοκρασίας της Γης πρέπει να συγκρατηθεί κάτω από τους 2 βαθμούς Κελσίου.

Πρέπει να σημειωθούν πολλά βήματα ακόμα

«Οι περισσότερες χώρες εδώ δεν έχουν την πρόθεση να πάνε προς τα πίσω», υπογράμμισε ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για το Κλίμα Τζον Κέρι, ενώ η η Αίγυπτος που προεδρεύει της φετινής  COP27 ζήτησε «να πάμε ακόμη και ακόμη και ακόμη πιο μακριά».

Καθώς οι αποφάσεις λαμβάνονται ομόφωνα, αρκεί η άσκηση βέτο από μία μόνο χώρα για να μπλοκαριστεί η οποιασδήποτε τελική απόφαση.

Πέρυσι, ένα αίτημα τελευταίας στιγμής που κατέθεσαν Κίνα και Ινδία παρέτεινε κατέληξε να οδηγεί σε παράταση της COP26. Ειδικότερα, υπό την πίεση των δύο χωρών οι αντιπρόσωποι των υπόλοιπων χωρών επέλεξαν να υιοθετήσουν μια πιο μετριοπαθή αναφορά για τα ορυκτά καύσιμα, κάνοντας λόγο για «εντατικοποίηση των προσπαθειών με στόχο τη μείωση» του διοξειδίου του άνθρακα χωρίς να ορίζονται σαφείς στόχο με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης στο δρόμο για την COP27.

Τα ορυκτά καύσιμα είναι ένα από τα κεντρικά ζητήματα που απασχολούν και φέτος της συνομιλίες, ενώ ορισμένοι αντιπρόσωποι ζητούν να υπάρξει πιο συγκεκριμένη διατύπωση φέτος, προκειμένου τα μέτρα που θα προωθηθούν να αφορούν και] το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο, καθώς και ο ορισμός ενός χρονοδιαγράμματος οριστικής εγκατάλειψης της ενέργειας ορυκτών καυσίμων, σύμφωνα με ευρωπαϊκή πηγή.

Παράλληλα από το Πακιστάν, που επλήγη από πρωτοφανείς πλημμύρες το περασμένο καλοκαίρι, ως τα νησιωτικά κράτη του Ειρηνικού, που απειλούνται από την άνοδο της στάθμης της θάλασσας, οι αναπτυσσόμενες χώρες ζητούν από τις πλούσιες χώρες, που δεν έχουν τηρήσει τις δεσμεύσεις τους σε ο,τι αφορά τη χρηματοδότηση, να παρέχουν 100 δισ. δολάρια ετήσιας χρηματοδότησης για τη μείωση των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα και για την προσαρμογή στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Επίσης ζητούν ένα συγκεκριμένο μηχανισμό για να αντεπεξέλθουν στις «απώλειες και τις ζημιές» που έχουν ήδη υποστεί. Ωστόσο αντιμετωπίζουν την επιφύλαξη των πλούσιων χωρών.

«Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η έλλειψη πολιτικής βούλησης, η επιφυλακτικότητα να δούμε πόσο επείγουσα είναι η κλιματική αλλαγή», εκτίμησε η υπουργός Περιβάλλοντος των Μαλδίβων Αμινάθ Σόνα. «Δεν θέλω να φύγω από αυτή την COP με άδεια χέρια», τόνισε.

Από αύριο οι υπουργοί των χωρών θα προσπαθήσουν να καταλήξουν σε μια τελική ανακοίνωση, η οποία αναμένεται την Παρασκευή, την τελευταία ημέρα της διάσκεψης. Εξάλλου αυτή την εβδομάδα αναμένεται στη διάσκεψη ο εκλεγμένος πρόεδρος της Βραζιλίας Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα.

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΑΦΡΙΚΗ
«Συνεργασία ή κατάληξη στην κλιματική κόλαση» το τελεσίγραφο Γκουτέρες στην COP27
Σε δριμείς και δραματικούς τόνους απευθύνθηκε σήμερα ο επικεφαλής του ΟΗΕ στους ηγέτες των χωρών κατά τη διάρκεια της έναρξης των διαδικασιών της COP27, στην Αίγυπτο. «Συλλογικό σύμφωνο ή συλλογική...
«Συνεργασία ή κατάληξη στην κλιματική κόλαση» το τελεσίγραφο Γκουτέρες στην COP27
ΕΥΡΩΠΗ
Απόπειρες σύγκλισης στην κλιματική ατζέντα εντός της ΕΕ εν όψει της COP27
Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι η τρίτη μεγαλύτερη πηγή εκπομπής αερίων, με αποτέλεσμα να δέχεται πιέσεις από τις αναπτυσσόμενες χώρες να εγκρίνει τη δημιουργία διεθνούς ταμείου αποζημιώσεων για τις πληγείσες περιοχές.
Απόπειρες σύγκλισης στην κλιματική ατζέντα εντός της ΕΕ εν όψει της COP27
ΚΟΣΜΟΣ
«Στο χείλος της κλιματικής καταστροφής» ο κόσμος και μετά την COP27
Ειδικοί και ακτιβιστές χαιρετίζουν τη συμφωνία για τη δημιουργία ταμείου αποζημιώσεων, αλλά επιμένουν ότι οι μεγαλύτερες οικονομίες πρέπει να δεσμευτούν για πιο πολλές περικοπές στις εκπομπές άνθρακα.
«Στο χείλος της κλιματικής καταστροφής» ο κόσμος και μετά την COP27
ΑΦΡΙΚΗ
Συναινεί η Ε.Ε. για αποζημίωση των φτωχών χωρών - Πήρε παράταση η COP27
Καταρχήν απόφαση της Ε.Ε. για τη δημιουργία ενός «ταμείου απάντησης στις απώλειες και ζημιές» • Το μπαλάκι πλέον σε ΗΠΑ και Κίνα, που αμφότερες έχουν αντιταχθεί στη χρηματοδότηση των φτωχών χωρών.
Συναινεί η Ε.Ε. για αποζημίωση των φτωχών χωρών - Πήρε παράταση η COP27
ΑΦΡΙΚΗ
COP27: Ο πρόεδρος της Βραζιλίας θέλει την επόμενη διάσκεψη στην Αμαζονία
Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος της Βραζιλίας ανακοίνωσε σήμερα στο Σαρμ ελ-Σέιχ την επιθυμία του να φιλοξενήσει τη διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα το 2025 στην Αμαζονία.
COP27: Ο πρόεδρος της Βραζιλίας θέλει την επόμενη διάσκεψη στην Αμαζονία

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας