Χιλιάδες πολίτες βγήκαν και την Παρασκευή στους δρόμους του Χαρτούμ, μία μέρα μετά τον θάνατο εννέα διαδηλωτών από τις δυνάμεις ασφαλείας. Οι αστυνομικές δυνάμεις αντιμετώπισαν ακόμη μία φορά τους πολίτες που ζητούν από τον στρατό να παραδώσει την εξουσία, με δακρυγόνα και ακραία καταστολή.
«Ο λαός θέλει την πτώση του στρατηγού Άμπντελ Φάταχ αλ Μπουρχάν», ήταν ένα από τα βασικά συνθήματα των διαδηλωτών στην πρωτεύουσα του Σουδάν, ενώ κρατούσαν φωτογραφίες των θυμάτων της αστυνομικής βίας.
Οι Σουδανοί διαδηλώνουν κάθε Πέμπτη κατά του στρατιωτικού πραξικοπήματος του Οκτωβρίου 2021, ωστόσο η χθεσινή διαδήλωση είχε συμβολικό χαρακτήρα, καθώς ήταν η επέτειος του πραξικοπήματος της 30ής Ιουνίου του 1989, από τον Όμαρ αλ Μπεσίρ, ο οποίος εκδιώχθηκε από την εξουσία το 2019 από τον στρατό έπειτα από λαϊκή εξέγερση.
Ο στρατός, αν και αρχικά είχε δεχθεί να μοιραστεί την εξουσία με πολίτες, στις 25 Οκτωβρίου του 2021, ο αρχηγός του στρατού, ο στρατηγός Μπουρχάν, έβαλε τέλος σε αυτή την εύθραυστη κατανομή της εξουσίας, συλλαμβάνοντας τους πολίτες συγκυβερνώντες του. Στη συνέχεια αφέθηκαν ελεύθεροι, με τον στρατό να παραμένει στην εξουσία.
Από τότε και έως χθες Πέμπτη, που σκοτώθηκαν 9 άνθρωποι, 113 διαδηλωτές, εκ των οποίων 18 παιδιά, έχουν σκοτωθεί, ενώ χιλιάδες έχουν τραυματιστεί. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, οι δυνάμεις της τάξης ανοίγουν τακτικά πυρ με αληθινά πυρά κατά του πλήθους. Από τα 9 άτομα που σκοτώθηκαν από τις δυνάμεις ασφαλείας, τα επτά –συμπεριλαμβανομένου ενός παιδιού– είχαν δεχθείαπό σφαίρες «στον θώρακα» ή «στο κεφάλι», ανέφεραν γιατροί, που κατήγγειλαν επίσης ότι οι δυνάμεις ασφαλείας έριξαν, για πολλοστή φορά, δακρυγόνα μέσα σε νοσοκομείο.
Τα πολιτικά κόμματα, πλέον, λόγω της χρήσης βίας από τον στρατό, αντιτίθενται σε νέα σύμπραξη στρατού και πολιτών στην εξουσία και αρνούνται να διαπραγματευτούν με τη στρατιωτική δικτατορία.
Την Πέμπτη εκτός από το Χαρτούμ και τα προάστιά του, διαδηλωτές βρήκαν επίσης στους δρόμους στην Ουάντ Μαντάνι (νότια), στο Νταρφούρ (δυτικά) και σε αρκετές πόλεις στο παραθαλάσσιο ανατολικό Σουδάν.
Από την 25η Οκτωβρίου 2021, που έγινε το στρατιωτικό πραξικόπημα, η διεθνής κοινότητα ανέστειλε την οικονομική βοήθεια προς το Χαρτούμ, που αναλογούσε στο 40% του προϋπολογισμού του Σουδάν. Ωστόσο, οι οικονομικές κυρώσεις δεν έκαμψαν τους στρατηγούς, αλλά βύθισαν την οικονομία: η λίρα του Σουδάν κατέρρευσε, ο πληθωρισμός απογειώθηκε και ξεπερνά το 200%.
Χειρότερα ακόμη, αρχίζει να διαγράφεται το φάσμα του λιμού. Το ένα τρίτο των Σουδανών αντιμετωπίζει «οξεία διατροφική ανασφάλεια», δυνητικά θανατηφόρα, και ως τον Σεπτέμβριο το ποσοστό αυτό αναμένεται κατά τον ΟΗΕ να έχει φτάσει το 50%.
Στις αρχές Ιουνίου, η ΜΚΟ Save the Children ανακοίνωνε τους θανάτους δύο παιδιών εξαιτίας ασιτίας.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας