Μάχες ξέσπασαν σήμερα ανάμεσα σε ένοπλες ομάδες και σφοδρά πυρά ακούστηκαν στην πρωτεύουσα της Λιβύης, λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση της διορισμένης από το κοινοβούλιο κυβέρνησης για την άφιξή της στην πόλη, έδρα της αντίπαλης κυβέρνησης.
Η υπηρεσία ενημέρωσης της κυβέρνησης του Φάτι Μπασάγα ανέφερε ότι ο πρωθυπουργός και «αρκετοί υπουργοί» έφτασαν «στην πρωτεύουσα Τρίπολη για να αρχίσουν τις εργασίες τους» εκεί.
Ωστόσο, αργότερα ανακοίνωσε πως ο Μπασάγα και πολλοί από τους υπουργούς «εγκατέλειψαν την Τρίπολη προκειμένου να διαφυλάξουν την ασφάλεια (…) των πολιτών».
Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Αμπντουλχαμίντ αλ Ντμπάιμπα, που έχει την έδρα της στην Τρίπολη και σχηματίστηκε έπειτα από πολιτική διαδικασία που υποστηρίχθηκε από τον ΟΗΕ στις αρχές του 2020, δεν έχει αντιδράσει μέχρι στιγμής στην ανακοίνωση.
Η λιβυκή Βουλή, η οποία εδρεύει στο ανατολικό τμήμα της χώρας, ονόμασε νέο πρωθυπουργό τον Μπασάγα τον Φεβρουάριο. Το κοινοβούλιο υποστηρίζεται από τον στρατάρχη Χάφταρ, τον ισχυρό άνδρα της ανατολικής Λιβύης, τα στρατεύματα του οποίου είχαν αποπειραθεί να κυριεύσουν την πρωτεύουσα το 2019.
Ο Αμπντουλχαμίντ αλ Ντμπάιμπα, ο επικεφαλής της κυβέρνησης στην Τρίπολη και επιχειρηματίας, αρνήθηκε να παραχωρήσει την εξουσία, κάτι που προκάλεσε εκ νέου μακρά διένεξη ανάμεσα στις δύο παράλληλες κυβερνήσεις.
Η κυβέρνηση Ντμπάιμπα είχε βασική αποστολή να οργανώσει βουλευτικές και προεδρικές εκλογές, που υποτίθεται ότι θα διεξάγονταν τον Δεκέμβριο του 2021. Όμως, οι συνεχείς διενέξεις ανάμεσα σε τοπικούς ηγέτες, ειδικά για τη νομική βάση της εκλογικής διαδικασίας, οδήγησαν στην αναβολή επ’ αόριστον των εκλογών.
Πολιτικοί αντίπαλοι του Ντμπάιμπα θεωρούν ότι η θητεία του έλαβε τέλος μετά τη ματαίωση των εκλογών στη χώρα, που παραμένει βυθισμένη στο πολιτικό χάος μετά τις συγκρούσεις για την εξουσία και την εμφύλια σύρραξη, που κρατάει πλέον πάνω από μια δεκαετία, από την ανατροπή του καθεστώτος του Μουάμαρ Καντάφι το 2011.
Η παραγωγή πετρελαίου, που αποτελεί τη βασική πηγή εσόδων, είναι εκ νέου σε «ομηρεία» εξαιτίας των πολιτικών διαφωνιών, με κύμα αναγκαστικών κλεισιμάτων κοιτασμάτων και τερματικών σταθμών. Ομάδες που βρίσκονται πίσω από τους αποκλεισμούς πετρελαϊκών εγκαταστάσεων και θεωρούνται προσκείμενες στο πολιτικό στρατόπεδο της ανατολικής Λιβύης, αξιώνουν να παραδοθεί η εξουσία στον Μπασάγα και να υπάρξει δικαιότερη κατανομή από τις πωλήσεις.
Στα τέλη του Απριλίου, το διχασμένο Συμβούλιο Ασφαλείας, διχασμένο για το ζήτημα, υιοθέτησε πρόταση που καταρτίστηκε από τη Βρετανία και παρέτεινε για μόλις τρεις μήνες την εντολή της πολιτικής αποστολής του ΟΗΕ στη Λιβύη. Η Ρωσία αρνήθηκε να εγκρίνει την παράτασή της για μεγαλύτερο διάστημα προτού ονομαστεί νέος ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ στη Λιβύη.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας