• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  25°C 22.5°C / 26.2°C
  3 BF
  37%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  24°C 21.6°C / 26.4°C
  0 BF
  58%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  26°C 22.0°C / 26.0°C
  3 BF
  35%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.9°C / 18.6°C
  1 BF
  94%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.3°C / 21.9°C
  3 BF
  49%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  23°C 21.0°C / 23.2°C
  1 BF
  59%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  17°C 17.4°C / 19.5°C
  1 BF
  59%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.6°C / 24.6°C
  2 BF
  31%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.3°C / 24.8°C
  5 BF
  59%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.2°C / 21.9°C
  3 BF
  56%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 22.2°C / 22.8°C
  5 BF
  73%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.8°C / 21.8°C
  5 BF
  62%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.7°C / 26.7°C
  2 BF
  45%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.9°C / 21.2°C
  0 BF
  67%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  24°C 17.5°C / 24.0°C
  0 BF
  35%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  25°C 23.8°C / 24.9°C
  2 BF
  60%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.7°C / 26.0°C
  2 BF
  43%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  24°C 18.3°C / 24.4°C
  1 BF
  51%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  24°C 20.7°C / 23.9°C
  1 BF
  43%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.5°C / 18.5°C
  1 BF
  82%
Nitsuki | Dreamstime.com

Η κλιματική αλλαγή πολλαπλασιάζει τα φαινόμενα ξηρασίας λέει ο ΟΗΕ

 • A-
 • A+

Η συχνότητα και η διάρκεια των ξηρασιών θα συνεχίσουν να αυξάνονται εξαιτίας της ανθρωπογενούς κλιματικής αλλαγής, με τη λειψυδρία να πλήττει ήδη δισεκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, προειδοποίησε ο ΟΗΕ με σχετική έκθεση που δημοσίευσε σήμερα.

Η υπηρεσία του ΟΗΕ για την απερήμωση, υπό την αιγίδα της οποίας γίνεται αυτή τη στιγμή μία κλιματική διάσκεψη στο Αμπιτζάν στην Ακτή Ελεφαντοστού, εκτιμά ότι περίπου το ένα τρίτο του παγκόσμιου πληθυσμού -περί τα 2,3 δισεκατομμύρια άνθρωποι- αντιμετωπίζει ήδη λειψυδρία, με τον αριθμό να αναμένεται να διπλασιαστεί μέχρι το 2050.

Παρότι όλες οι ήπειροι επηρεάζονται στον ένα ή τον άλλο βαθμό από την ξηρασία, η έκθεση σημείωσε ότι η Αφρική είναι αυτή που έχει πληγεί περισσότερο, με την Αμερική, την Ινδία και την Αυστραλία να επισημαίνονται επίσης ως περιοχές ιδιαίτερης ανησυχίας σε τρέχοντα και μελλοντικό χρόνο.

Η επίμονη οξεία ξηρασία στα ανατολικά και το Κέρας της Αφρικής χαρακτηρίσθηκε μία από τις «δραματικές συνέπειες» της κλιματικής αλλαγής από την υπηρεσία του ΟΗΕ. Η αφρικανική ήπειρος υπέστη 134 καταγεγραμμένες ξηρασίες τον περασμένο αιώνα, με περισσότερες από τις μισές να σημειώνονται στην Ανατολική Αφρική.

«Παλιότερα μπορούσαμε να καλλιεργήσουμε αρκετές ντομάτες ώστε να μπορούμε να τρεφόμαστε για 8 μήνες τουλάχιστον», δήλωσε ο Κενυάτης αγρότης Kheira Osman Yusuf, του οποίου οι σοδειές δεν είδαν βροχή για περισσότερο από ένα χρόνο. «Είχαμε συνηθίσει να έχουμε πλούσια δέντρα μάνγκου και παπάγιας». Πρόσθεσε ότι οι πηγές τροφίμων έχουν λιγοστέψει σημαντικά, ενώ η προσβασιμότητα σε πόσιμο νερό είναι πολύ περιορισμένη. Μάλιστα, το πρόβλημα είναι τόσο σοβαρό ώστε οι καλλιεργητές αναγκάστηκαν σε ορισμένες περιπτώσεις να πίνουν από τη δεξαμενή νερού για τα ζώα, διατρέχοντας τον κίνδυνο να αρρωστήσουν.

Στο μεταξύ, η Ινδία σημείωσε συρρίκνωση 5% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος της λόγω ξηρασίας μεταξύ 1998 και 2017 και η αγροτική παραγωγή της Αυστραλίας μειώθηκε κατά 18% μεταξύ 2002 και 2010 ως συνέπεια της ξηρασίας. Η χώρα κινδυνεύει επιπλέον να βιώσει περαιτέρω δασικές πυρκαγιές αντίστοιχης κλίμακας αυτών που ξέσπασαν στα τέλη του 2019 και στις αρχές του 2020, οι οποίες προκλήθηκαν από την έλλειψη βροχοπτώσεων, προειδοποίησε η έκθεση.

Το ίδιο ισχύει και για τον Αμαζόνιο, ανέφερε η υπηρεσία του ΟΗΕ, όπου οι τρεις ξηρασίες που σημειώθηκαν από την αλλαγή του αιώνα οδήγησαν σε δασικές πυρκαγιές, με την κλιματική αλλαγή και την αποψίλωση των δασών επίσης να αποτελούν βασικούς παράγοντες. Ο οργανισμός εκτιμά ότι το 16% των εναπομεινάντων δασών της περιοχής θα καεί μέχρι το 2050, εάν η αποψίλωση των δασών συνεχιστεί με τους σημερινούς ρυθμούς.

Βέβαια, με τη σωστή και στοεχυμένη λήψη μέτρων η λειψυδρία σε ολόκληρο τον κόσμο μπορεί να περιοριστεί, ανέφερε η έκθεση. Προτείνει εξυπνότερες γεωργικές τεχνικές που χρησιμοποιούν λιγότερο νερό ενώ παράγουν περισσότερα αγαθά, σχέδια δράσης για την ξηρασία και μεγαλύτερες επενδύσεις στην υγεία του εδάφους. Οι νέες τεχνολογίες και τα συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης μπορούν επίσης να συμβάλουν στη μείωση των ελλείψεων σε τρόφιμα και νερό.

«Πρέπει να προσανατολιστούμε σε λύσεις λύσεις αντί να συνεχίσουμε με καταστροφικές ενέργειες», είπε ο Ιμπραήμ Τιάο, εκτελεστικός γραμματέας της υπηρεσίας ερημοποίησης. «Πρέπει να οικοδομήσουμε και να ξαναχτίσουμε τα τοπία μας καλύτερα, μιμούμενοι τη φύση όπου είναι δυνατόν και δημιουργώντας λειτουργικά οικολογικά συστήματα», συμπλήρωσε.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΦΡΙΚΗ
Ξηρασία και πείνα θερίζουν τις χώρες της Αφρικής
Δυναμώνουν οι κραυγές αγωνίας σε χώρες της Αφρικής όπως η Σομαλία, η Αιθιοπία και η Κένυα, την ώρα που δεκάδες εκατομμύρια άνθρωποι βρίσκονται αντιμέτωποι με οξεία πείνα εξαιτίας της χειρότερης ξηρασίας των...
Ξηρασία και πείνα θερίζουν τις χώρες της Αφρικής
ΑΦΡΙΚΗ
ΟΗΕ: Σφοδρή ξηρασία απειλεί δύο εκατ. παιδιά με θάνατο από πείνα στο Κέρας της Αφρικής
«Καμπανάκι» για τη διεθνή κοινότητα χτύπησε ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μάρτιν Γκρίφιθς, καθώς χώρες όπως η Σομαλία, η Κένυα και η Αιθιοπία αντιμετωπίζουν τη χειρότερη ξηρασία της τελευταίας...
ΟΗΕ: Σφοδρή ξηρασία απειλεί δύο εκατ. παιδιά με θάνατο από πείνα στο Κέρας της Αφρικής
ΚΟΣΜΟΣ
ΟΗΕ: Μόνο με ταχεία και εκτεταμένη αποκατάσταση της φύσης μπορεί να σωθεί η γη
Οι άνθρωποι πρέπει να επιτρέψουν να αναπτυχθεί επιφάνεια άγριας φύσης ίση όση η έκταση της Κίνας, ώστε ο πλανήτης να σωθεί από την κλιματική αλλαγή και τις συνέπειές της. Ο ΟΗΕ επισημαίνει ότι αυτό θα πρέπει...
ΟΗΕ: Μόνο με ταχεία και εκτεταμένη αποκατάσταση της φύσης μπορεί να σωθεί η γη
ΕΥΡΩΠΗ
Βόνη: οι ηγέτες των αυτόχθονων κοινοτήτων στη σύνοδο για το κλίμα
«Η γη για μας είναι ιερή». Αυτό είναι το μότο των ηγετών των ιθαγενών της Λατινικής Αμερικής που περιοδεύουν με ένα λεωφορείο στην Ευρώπη για να κινητοποιήσουν τον κόσμο υπέρ της προστασίας των δασών του...
Βόνη: οι ηγέτες των αυτόχθονων κοινοτήτων στη σύνοδο για το κλίμα
ΚΟΣΜΟΣ
Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κήρυξαν τα Ηνωμένα Έθνη τους ωκεανούς
Περίπου 7.000 άνθρωποι αναμένεται να συμμετάσχουν στη Διάσκεψη του ΟΗΕ για τους Ωκεανούς που διεξάγεται στη Λισαβόνα, ανάμεσα στους οποίους αρχηγοί κρατών, επιστήμονες και μη κυβερνητικές οργανώσεις.
Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κήρυξαν τα Ηνωμένα Έθνη τους ωκεανούς
ΕΥΡΩΠΗ
Στο έλεος της κλιματικής κρίσης η Νότια Ευρώπη
Έκτακτα μέτρα σε ισχύ στη Γαλλία για το πρωτοφανές σε πρωιμότητα κύμα καύσωνα στα νοτιοδυτικά ● Στις φλόγες απ' άκρη σ' άκρη η Ισπανία ● Με δελτίο το νερό στην κοιλάδα του Πάδου στην Ιταλία που «στεγνώνει».
Στο έλεος της κλιματικής κρίσης η Νότια Ευρώπη

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας