Πρώην επικεφαλής πολιτοφυλακής θα γίνει σήμερα το πρώτο πρόσωπο που δικάζεται ενώπιον του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ) για τις ωμότητες που διαπράχθηκαν πριν σχεδόν 20 χρόνια στο Νταρφούρ. Οι επίσημες εκτιμήσεις αναφέρουν ότι σκοτώθηκαν 300.000 άνθρωποι και άλλα 2,5 εκατομμύρια εκτοπίστηκαν, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.
Η σύγκρουση είχε ξεσπάσει όταν μέλη μειονοτήτων πήραν τα όπλα εναντίον του καθεστώτος στο Χαρτούμ, στο οποίο κυριαρχούσαν οι Άραβες. Το Χαρτούμ απάντησε στέλνοντας τους «Τζαντζαουίντ». Οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν καταγγείλει ότι αυτή η πολιτοφυλακή διεξήγαγε μια «συστηματική εκστρατεία εθνοκάθαρσης» εναντίον των φυλών Φουρ, Μασαλίτ και Ζαγκάουα.
Την προηγούμενη εβδομάδα, τουλάχιστον 45 άνθρωποι σκοτώθηκαν, στη διάρκεια συγκρούσεων μεταξύ φυλών στην επαρχία αυτή του δυτικού Σουδάν, όπου σημειώνονται συχνά βίαια επεισόδια, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές.
Τον Απρίλιο του 2007 το ΔΠΔ εξέδωσε ένταλμα σύλληψης εναντίον του Άλι Μουχάμαντ Άλι Άμπντ αλ Ράχμαν, συνεργάτη του πρώην προέδρου του Σουδάν Όμαρ αλ Μπασίρ, και επικεφαλής της πολιτοφυλακής «Τζαντζαουίντ», που στήριζε την κυβέρνηση του Σουδάν. Ο 72χρονος σήμερα άνδρας, γνωστός και ως Άλι Κοσέιμπ, κατηγορείται για 31 εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας τα οποία διαπράχθηκαν το 2003 και το 2004 στο Νταρφούρ.
Είχε διαφύγει στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία τον Φεβρουάριο του 2020, όταν η νέα κυβέρνηση του Σουδάν ανακοίνωσε ότι προτίθεται να συνεργαστεί με τους ερευνητές του ΔΠΔ. Παραδόθηκε τον Ιούνιο του 2020 στο ΔΠΔ και αρνείται όλες τις κατηγορίες εις βάρος του.
«Συνταγματάρχης των συνταγματαρχών»
Σύμφωνα με τους εισαγγελείς του ΔΠΔ, ο επικεφαλής της πολιτοφυλακής, την οποία στήριζε ο κυβερνητικός στρατός, διεξήγαγε επιθέσεις εναντίον χωριών στην περιοχή Ουάντι Σάλιχ του Νταρφούρ τον Αύγουστο του 2003.
Στη διάρκεια των επιθέσεων φονεύθηκαν τουλάχιστον 100 χωρικοί, γυναίκες και κορίτσια έπεσαν θύματα βιασμού και μέλη της φυλής Φουρ εκτοπίστηκαν αναγκαστικά και υπέστησαν διώξεις.
Ο «συνταγματάρχης των συνταγματαρχών», όπως τον αποκαλούσαν, κατηγορείται επίσης ότι στρατολόγησε, όπλισε και προσέφερε εφόδια στους «Τζαντζαουίντ».
Η δίκη του «αποτελεί μια σπάνια και πολυαναμενόμενη ευκαιρία για τα θύματα και τις κοινότητες που τρομοκρατήθηκαν από τους Τζαντζαουίντ να δουν έναν επικεφαλής τους να λογοδοτεί», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW).
Το ΔΠΔ ζητεί εδώ και δέκα χρόνια τη σύλληψη του Όμαρ αλ Μπασίρ, που κυβερνούσε το Σουδάν με σιδηρά πυγμή επί τρεις δεκαετίες και εκδιώχθηκε από την εξουσία τον Απρίλιο του 2019 έπειτα από μήνες διαδηλώσεων, όπως και δύο άλλων ηγετών με την κατηγορία της «γενοκτονίας» και της διάπραξης εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας στο Νταρφούρ.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας