• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C -0.3°C / 5.2°C
  0 BF
  63%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  3°C 1.0°C / 3.8°C
  2 BF
  60%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  2°C 0.0°C / 5.7°C
  1 BF
  43%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  -2°C -2.1°C / 0.3°C
  0 BF
  74%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  -1°C -1.1°C / -0.4°C
  1 BF
  74%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  2°C 0.7°C / 3.2°C
  1 BF
  62%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  -2°C -2.0°C / -1.6°C
  3 BF
  55%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  0°C -0.4°C / 4.6°C
  1 BF
  50%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 5.5°C / 7.7°C
  4 BF
  73%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C -0.1°C / 3.9°C
  2 BF
  52%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 6.4°C / 8.5°C
  3 BF
  70%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  4°C 4.0°C / 4.0°C
  5 BF
  52%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  7°C 6.7°C / 6.7°C
  2 BF
  48%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  -1°C -1.1°C / -0.5°C
  0 BF
  59%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  1°C -1.1°C / 2.3°C
  1 BF
  75%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 3.8°C / 6.6°C
  2 BF
  45%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C 1.0°C / 5.4°C
  1 BF
  69%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  3°C 2.1°C / 3.3°C
  1 BF
  51%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  3°C 0.5°C / 3.9°C
  1 BF
  61%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  -1°C -1.2°C / -1.2°C
  2 BF
  63%
Dreastime.com
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Οι πλούσιες χώρες θερίζουν όσα έσπειραν

 • A-
 • A+
Ενα άτυπο απαρτχάιντ υφίστανται οι χώρες της νότιας Αφρικής όπου έγινε ο εντοπισμός της παραλλαγής Ομικρον, στρατηγική που αντί να «ευχαριστεί» τις χώρες για τον συναγερμό που σήμαναν στον κόσμο, τις στιγματίζει και τις οδηγεί στην οικονομική εξόντωση. ● Στην Αφρική έχει εμβολιαστεί μόνο το 6% του πληθυσμού καθώς ουδέποτε μοιράστηκαν δίκαια τα εμβόλια.

«Η απαγόρευση των ταξιδιών δεν δικαιολογείται από την επιστήμη, ούτε θα είναι αποτελεσματική στην αποφυγή εξάπλωσης της παραλλαγής [Ομικρον]. Το μόνο που θα κάνει είναι να βλάψει ακόμα περισσότερο τις οικονομίες των πληττόμενων χωρών και να υπονομεύσει την ικανότητά τους να ανταποκριθούν και να ανακάμψουν από την πανδημία. Αυτοί οι περιορισμοί είναι αδικαιολόγητοι και κάνουν άδικα διακρίσεις σε βάρος της χώρας μας και των αδερφών χωρών μας στον Νότο της Αφρικής».

Στον βρόντο έπεσε η έκκληση που απηύθυνε ο πρόεδρος της Νότιας Αφρικής, Σίριλ Ραμαπόζα, στα κράτη του κόσμου -κυρίως τα πλούσια και ισχυρά της Δύσης- να αποσύρουν τις σπασμωδικές, όσο και επιστημονικά αστήρικτες ταξιδιωτικές απαγορεύσεις που επέβαλαν σε αφρικανικά κράτη -με πρώτα την ίδια τη Νότια Αφρική και τη γειτονική Μποτσουάνα-, στιγματίζοντας και τιμωρώντας τα επειδή έδειξαν αντανακλαστικά, διαφάνεια και αλληλεγγύη, όταν έσπευσαν να ενημερώσουν την υπόλοιπη υφήλιο για την εμφάνιση της παραλλαγής Ομικρον.

Το τρέχον σύστημα «δίνει αντικίνητρα στις χώρες να ειδοποιούν τις άλλες για απειλές που αναπόφευκτα θα καταλήξουν στα εδάφη τους», διαπίστωνε χθες πικρά με τη σειρά του ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, καταγγέλλοντας ότι «η Νότια Αφρική και η Μποτσουάνα θα έπρεπε να δέχονται ευχαριστίες για τον εντοπισμό, την αλληλούχιση του γονιδιώματος και την αναφορά αυτής της παραλλαγής - όχι να υφίστανται κυρώσεις». Με περισσή υποκρισία δε, οι υπουργοί Υγείας της G7 παίνεσαν στα λόγια την «υποδειγματική δουλειά» της Νότιας Αφρικής, στην πράξη όμως κράτησαν άθικτη τη μαύρη ταξιδιωτική λίστα κρατών στη Μαύρη Ηπειρο.

Αυτοκαταστροφική απληστία

Μόνο που τα αναπτυσσόμενα και φτωχά αυτά κράτη καταδικάστηκαν πρακτικά σε εμβολιαστικό απαρτχάιντ ακριβώς από τις πλούσιες και ισχυρές χώρες, οι οποίες, αγνοώντας τα αλλεπάλληλα ηχηρά καμπανάκια των ειδικών, θερίζουν τώρα την κραυγαλέα εμβολιαστική ανισότητα που έσπειραν με την (αυτοκαταστροφική εν τέλει) απληστία τους να συσσωρεύουν υπερβολικά μεγάλες ποσότητες εμβολίων - σε βαθμό να λήγουν αζήτητα στα ψυγεία.

Οι όποιες δωρεές μάλιστα δεν είναι απλά σταγόνα στον ωκεανό των παγκόσμιων εμβολιαστικών αναγκών, αλλά προέρχονται από περισσεύματα. Οι αναπτυγμένες χώρες τώρα πληρώνουν την ύβρη τους ακριβά, με νέο γύρο επιβολής περιορισμών και πιθανώς στο κοντινό μέλλον με χιλιάδες αποτρέψιμους θανάτους, αφού ήταν θέμα χρόνου, λένε οι εμπειρογνώμονες, να αναδυθεί ένα ακόμα απειλητικό στέλεχος του νέου κορονοϊού σε κάποια ανεμβολίαστη γωνιά του πλανήτη, όπως συνέβη με την παραλλαγή Δέλτα στην Ινδία.

Μόλις 6% του 1,2 δισεκατομμυρίου κατοίκων της Αφρικής έχει εμβολιαστεί προς το παρόν, αφού έπεσαν στο… τείχος ανοσίας των πλούσιων χωρών τα δραματικά καλέσματα έγκριτων επιστημόνων αλλά και του ίδιου του ΠΟΥ για προσωρινό μορατόριουμ στη χορήγηση τρίτης δόσης, προς όφελος του εμβολιασμού με πρώτη δόση ενός μικρού έστω μέρους του αφρικανικού πληθυσμού.

Μέχρι το ΔΝΤ και η Παγκόσμια Τράπεζα έχουν προειδοποιήσει ρητά τις αναπτυγμένες χώρες ότι το τέλος της πανδημίας και η οικονομική ανάκαμψη διεθνώς εξαρτώνται άμεσα από τον ταχύτερο δυνατό εμβολιασμό όχι μόνο των πλούσιων αλλά και των φτωχών κατοίκων του πλανήτη. Στον βρόντο επίσης.

Να μη μιλήσουμε δε για την άλλη πονεμένη ιστορία με την άρση προστασίας των πατεντών των εμβολίων, ιδίως μετά την (ωφελιμιστική κατά βάθος και γιατί όχι;) συναίνεση της κυβέρνησης Μπάιντεν προκειμένου να αυξηθεί η παγκόσμια παραγωγή και διανομή των σωτήριων σκευασμάτων. Κόντρα στα παχιά λόγια τους περί εμβολιαστικού αλτρουισμού, Ε.Ε. και Βρετανία είναι μεταξύ των χωρών που εξακολουθούν σκανδαλωδώς να μπλοκάρουν την πρόταση στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου.

«Παρά τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις της υγειονομικής ηγεσίας, η αποτυχία μας να βάλουμε εμβόλια στα μπράτσα των ανθρώπων στον αναπτυσσόμενο κόσμο επιστρέφει τώρα να μας στοιχειώσει», έγραφε εύστοχα τις προάλλες σε άρθρο του στην Guardian ο Εργατικός πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας και πρέσβης στον ΠΟΥ, Γκόρντον Μπράουν.

Οι ανησυχίες των ειδικών

Κάποιοι ειδικοί επισημαίνουν ιδιαίτερα τον κίνδυνο επαναμόλυνσης ιαθέντων, που δείχνει να εγκυμονεί το στέλεχος Ομικρον. Κάποιοι άλλοι ανησυχούν όχι μόνο για τον πρωτόγνωρο συνδυασμό 32 μεταλλάξεων που φέρει στην πρωτεΐνη-ακίδα, αλλά για τον συνδυασμό ορισμένων εκ των πιο «προβληματικών» μεταλλάξεων που φέρουν και οι πρότερες παραλλαγές Αλφα, Βήτα και Γάμμα. «Δεν είναι εξέλιξη της Δέλτα, όπως αναμενόταν, αλλά μια νέα παραλλαγή βασισμένη γύρω από μεταλλάξεις που είχαμε δει παλιότερα, αλλά τώρα έχουν αναμιχθεί σε έναν ιό», υπογραμμίζει ο Ράβι Γκούπτα, καθηγητής κλινικής μικροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ. «Αυτό με ανησυχεί. Είχε μεγάλο διάστημα να προσαρμοστεί και έκανε ξεκάθαρα καλή δουλειά, αν δούμε τη ραγδαία διασπορά στη Νότια Αφρική. Χωρίς συντονισμένη διεθνή δράση τώρα, μας περιμένουν πολλές ακόμα χαμένες ζωές παγκοσμίως εξαιτίας αυτής της παραλλαγής».

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΦΡΙΚΗ
Ευρύτατη διασπορά χωρίς βαριά νόσηση στη Νότια Αφρική
Τα κρούσματα που έχουν καταγραφεί στη Νότια Αφρική την τελευταία βδομάδα έχουν εκτοξευτεί μεν κατά 255% μόλις 6% των κλινών στις ΜΕΘ όμως είναι κατειλημμένες από ασθενείς με Covid-19.
Ευρύτατη διασπορά χωρίς βαριά νόσηση στη Νότια Αφρική
ΚΟΣΜΟΣ
Ο πλανήτης νοσεί βαριά από ανισότητα
Ο επικεφαλής του Οργανισμού δρ Γκεμπρεγεσούς επανέλαβε πως η ανισότητα στη διανομή εμβολίων ανά τις χώρες είναι σκανδαλώδης, καθώς το 75% των δόσεων έχει διανεμηθεί σε μόλις 10 χώρες.
Ο πλανήτης νοσεί βαριά από ανισότητα
ΑΦΡΙΚΗ
Pfizer: Η νοτιοαφρικανική παραλλαγή ίσως μειώνει σημαντικά την προστασία του εμβολίου
Εργαστηριακή μελέτη υποστηρίζει ότι η παραλλαγή από τη Νότια Αφρική μπορεί να μειώσει την προστασία των αντισωμάτων από το εμβόλιο Pfizer Inc / BioNTech SE κατά τα δύο τρίτα και δεν είναι σαφές εάν θα είναι...
Pfizer: Η νοτιοαφρικανική παραλλαγή ίσως μειώνει σημαντικά την προστασία του εμβολίου
ΕΥΡΩΠΗ
Ρεκόρ μολύνσεων με ελαφρύτερη νόσηση
Λιγότερο φονική χαρακτηρίζουν τη μετάλλαξη «Ομικρον» Βρετανοί και Νοτιοαφρικανοί επιστήμονες με τους τελευταίους να προβλέπουν ότι η διασπορά της θα εκτοπίσει τη «Δέλτα».
Ρεκόρ μολύνσεων με ελαφρύτερη νόσηση
ΕΥΡΩΠΗ
Η Πρωτοχρονιά γράφεται με «Ο»
Πρωτοφανή ημερήσια ρεκόρ κρουσμάτων φέρνει η νέα παραλλαγή του ιού σε Βρετανία, Γαλλία και Ιταλία με την τελευταία μόνο να λαμβάνει πρόσθετα μέτρα.
Η Πρωτοχρονιά γράφεται με «Ο»
ΕΥΡΩΠΗ
Φόβοι για «τσουνάμι» λόγω Ομικρον
Το ένα αρνητικό ρεκόρ κρουσμάτων μετά το άλλο σπάει στο Ηνωμένο Βασίλειο, αποτέλεσμα των παράλληλων επιδημιών των παραλλαγών Δέλτα και Ομικρον.
Φόβοι για «τσουνάμι» λόγω Ομικρον

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας