Τουλάχιστον 22 άμαχοι σκοτώθηκαν χθες σε νέα επίθεση εναντίον καταυλισμού εκτοπισμένων στην Ιτούρι, στο βορειοανατολικό τμήμα της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό, προτού συμπληρωθεί μια εβδομάδα από τη διάπραξη πανομοιότυπης επίθεσης με 29 νεκρούς σε άλλο, κοντινό καταυλισμό, ενημέρωσε ο τοπικός Ερυθρός Σταυρός.
«Μετά την επίθεση εναντίον καταυλισμού εκτοπισμένων στην Ίβο την Κυριακή (σ.σ. χθες), ενταφιάστηκαν 20 πτώματα σε δύο ομαδικούς τάφους, κατόπιν δύο τραυματίες που υπέκυψαν ενταφιάστηκαν επίσης, αυξάνοντας στους 22» τον αριθμό των θυμάτων της επίθεσης, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Μαμπό Μπαπού Μανς, συντονιστής του Ερυθρού Σταυρού στη Ντζουγκού, στην περιοχή Ιτούρι, κατηγορώντας για τη σφαγή παραστρατιωτικούς της οργάνωσης που αυτοαποκαλείται Συνεταιρισμός για την Ανάπτυξη του Κονγκό (Coopérative pour le développement du Congo, CODECO).
Ειδικοί του Βαρομέτρου Ασφαλείας του Κίβου (KST), που έχει παρατηρητές στην περιοχή, έδωσαν τον ίδιο απολογισμό στο Γαλλικό Πρακτορείο.
Ο εκπρόσωπος των ένοπλων δυνάμεων στην περιοχή, ο υπολοχαγός Ζιλ Νγκονγκό, είπε από την πλευρά του πως «τα επιτιθέμενα μέλη της CODECO απωθήθηκαν», χωρίς να δώσει κανέναν απολογισμό θυμάτων.
Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ, κάλεσε από τη δική του πλευρά να υπάρξει «αποφασιστική» αντίδραση.
«Η Ευρωπαϊκή Ένωση καταδικάζει τις νέες φρικιαστικές επιθέσεις που διαπράχθηκαν από παραστρατιωτικούς εναντίον άμαχου πληθυσμού, ιδίως ανθρώπων εκτοπισμένων στο εσωτερικό της χώρας», ανέφερε μέσω Twitter. Αξίωσε «αυστηρότητα έναντι των δραστών» και «υποστήριξη και δικαιοσύνη για τα θύματα», κάτι απαραίτητο «για να υπάρξει διαρκής ειρήνη στην περιοχή».
Η περιοχή Ιτούρι, όπου υπάρχουν κοιτάσματα χρυσού, μαστίζεται εκ νέου από βίαια επεισόδια από το τέλος του 2017, όταν άρχισε να δρα η παραστρατιωτική οργάνωση CODECO, που διατείνεται ότι υπερασπίζεται τα συμφέροντα των Λεντού, των μελών φυλής της περιοχής.
Σε άλλες επιθέσεις, τη νύχτα του Σαββάτου προς Κυριακή, «πέντε άμαχοι σκοτώθηκαν» στην περιοχή Ιρούμου, ενώ «τέσσερις πολίτες» σκοτώθηκαν κοντά στην Μπουνία, την πρωτεύουσα της Ιτούρι, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ισαάκ Νιακουκλιντά, στέλεχος μη κυβερνητικής οργάνωσης.
Από τον Μάιο, η Ιτούρι και η γειτονική επαρχία Βόρειο Κίβου κηρύχθηκαν σε κατάσταση πολιορκίας, μέτρο εξαίρεσης προορισμένο να διευκολύνει τον αγώνα εναντίον των ένοπλων οργανώσεων. Οι πολιτικές αρχές αντικαταστάθηκαν από αξιωματικούς του στρατού και της αστυνομίας.
Μολαταύτα, οι σφαγές και οι απαγωγές αμάχων δεν έχουν σταματήσει. Στην Ιτούρι, το προηγούμενο μακελειό ευρείας κλίμακας καταγράφηκε μόλις την περασμένη Δευτέρα, με απολογισμό 29 νεκρούς μεταξύ των εκτοπισμένων στον καταυλισμό του Ντροντρό, όχι μακριά από αυτόν του Ίβο.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας