• Αθήνα
  Αυξημένες νεφώσεις
  4°C 1.4°C / 5.2°C
  4 BF
  84%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  1°C -1.2°C / 2.2°C
  5 BF
  49%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 3.3°C / 5.5°C
  3 BF
  58%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  1°C 0.9°C / 0.9°C
  3 BF
  44%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  1°C 0.9°C / 1.9°C
  5 BF
  80%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  1°C -1.0°C / 1.5°C
  3 BF
  47%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  -5°C -4.6°C / -2.1°C
  4 BF
  50%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  2°C 1.8°C / 1.8°C
  2 BF
  73%
 • Ηράκλειο
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 5.5°C / 8.8°C
  7 BF
  82%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  4°C 0.7°C / 3.9°C
  5 BF
  87%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 6.6°C / 7.4°C
  8 BF
  64%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 6.2°C / 6.2°C
  6 BF
  64%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 7.2°C / 7.2°C
  3 BF
  47%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  2°C 1.7°C / 1.9°C
  3 BF
  55%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  2°C 1.2°C / 2.7°C
  3 BF
  70%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 7.8°C / 7.8°C
  4 BF
  76%
 • Χαλκίδα
  Αυξημένες νεφώσεις
  2°C 1.6°C / 3.8°C
  6 BF
  87%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  3°C 1.3°C / 3.3°C
  3 BF
  41%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  1°C 0.8°C / 2.2°C
  3 BF
  56%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  -4°C -3.9°C / -3.9°C
  3 BF
  65%

Ο πρωθυπουργός της Αιθιοπίας Αμπιι Αχμέντ 
 

AP Photo / Mulugeta Ayene
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Μήπως να βραβευτεί με Νόμπελ Πολέμου;

 • A-
 • A+
Εναν χρόνο μετά την έναρξη της εμφύλιας σύγκρουσης στην Αιθιοπία μεταξύ του κυβερνητικού στρατού και των ανταρτών της επαρχίας Τιγκράι, ο -βραβευμένος με Νόμπελ Ειρήνης- πρωθυπουργός της χώρας, Αμπιι Αχμεντ, υπόσχεται να... θάψει τον (εσωτερικό) εχθρό στην πρωτεύουσα Αντίς Αμπέμπα, όπου αναμένεται η πιο κρίσιμη μάχη εντός μερικών εβδομάδων.

«Θα θάψουμε τον εχθρό με το αίμα και τα κόκαλά μας», διακήρυξε χθες ο -κατά τα λοιπά βραβευθείς με Νόμπελ Ειρήνης το 2019- πρωθυπουργός της Αιθιοπίας, Αμπιι Αχμεντ. Οχι τυχαία, εκφώνησε την ομιλία του από βήματος του γενικού αρχηγείου του στρατού στην Αντίς Αμπέμπα.

Αφορμή ήταν η συμπλήρωση ενός χρόνου από την έναρξη του πολύνεκρου -λόγω άγριων μαχών, πλέον όμως και του λιμού- εμφυλίου στη βόρεια επαρχία Τιγκράι, που άρχισε με επίθεση του κυβερνητικού στρατού και πλέον εξαπλώνεται στη χώρα, απειλώντας με διάχυση της κρίσης στο Κέρας της Αφρικής.

Αιτία για τις νέες πρωθυπουργικές απειλές είναι τώρα η κοινή πλέον προέλαση των ανταρτών του Λαϊκού Απελευθερωτικού Μετώπου του Τιγκράι (TPLF) και του Στρατoύ Απελευθέρωσης Ορόμο (OLA) προς την αιθιοπική πρωτεύουσα. Η κατάληψη της Αντίς Αμπέμπα είναι «θέμα μηνών, αν όχι εβδομάδων», υποστήριξε εκπρόσωπος του OLA. Χαρακτήρισε μάλιστα την πτώση του Αιθίοπα πρωθυπουργού «προδιαγεγραμμένη».

Εχοντας εδώ και καιρό απαξιώσει έμπρακτα το Νόμπελ Ειρήνης (που του απονεμήθηκε για τις προσπάθειες εξομάλυνσης των σχέσεων με την Ερυθραία, ενώ στο εσωτερικό της χώρας του ακύρωνε εκλογές, τη μια μετά την άλλη), ο Αμπιι Αχμεντ κατηγορεί τώρα τους αντάρτες ότι μετατρέπουν την Αιθιοπία σε Λιβύη ή Συρία.

Η πρωτεύουσα θα γίνει «ο τόπος όπου θα θαφτεί ο εχθρός», είναι το νέο μήνυμά του. Από προχθές, μάλιστα, κήρυξε την Αιθιοπία σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ανοίγοντας τον δρόμο για επιστράτευση πολιτών σε μάχιμη ηλικία και επιβολή «σιγής ασυρμάτου» σε ΜΜΕ που -κατά την κρίση της κυβέρνησης- υποστηρίζουν τους αντάρτες.

Εκπρόσωπος του TPLF χαρακτήρισε τα μέτρα «λευκή επιταγή για τον φόνο ή τη φυλάκιση των κατοίκων του Τιγκράι». Ηδη, πάνω από 400.000 εξ αυτών είναι αντιμέτωποι με το φάσμα του λιμού, καθώς ο κυβερνητικός στρατός εμποδίζει εδώ και μήνες τη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας. Χιλιάδες έχουν σκοτωθεί στο μεσοδιάστημα στις άγριες συγκρούσεις. Τουλάχιστον δύο εκατομμύρια είναι οι εκτοπισμένοι.

«Βάσιμες ενδείξεις» για «παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, του Διεθνούς Ανθρωπιστικού Δικαίου και των διεθνών συμβάσεων για τους πρόσφυγες» από όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές ανέφερε χθες η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (OHCHR), σε έκθεση που συνέταξε για τη σύγκρουση στο Τιγκράι, πλην όμως σε συνεργασία με τη (συσταθείσα από την ίδια την κυβέρνηση της Αντίς Αμπέμπα) Αιθιοπική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Παραθέτοντας και μαρτυρίες, καταγγέλλει «τυφλές επιθέσεις» εναντίον αμάχων και σφαγές, εξωδικαστικές εκτελέσεις, βασανιστήρια, απαγωγές, αυθαίρετες κρατήσεις, σεξουαλική βία, ομαδικούς βιασμούς, λεηλασίες. Υπογραμμίζει επίσης την εμπλοκή στρατευμάτων της Ερυθραίας, που στήριξαν τις δυνάμεις της Αντίς Αμπέμπα και απώθησαν εξαθλιωμένους πρόσφυγες, στρέφοντάς τους πίσω στην Αιθιοπία.

«Η σοβαρότητα των καταγεγραμμένων παραβιάσεων υπογραμμίζει την ανάγκη να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι, από όποια πλευρά κι αν προέρχονται», τόνισε η ύπατη αρμοστής του ΟΗΕ, Μισέλ Μπατσελέτ. «Η κυβέρνηση της Αιθιοπίας μάς έχει διαβεβαιώσει ότι έχουν ξεκινήσει έρευνες και γίνονται διώξεις, με κάποιους δράστες να έχουν ήδη δικαστεί και καταδικαστεί», προσέθεσε. «Υπάρχει, ωστόσο, ανησυχητική έλλειψη διαφάνειας»…

Για «μεροληπτική μεθοδολογία, που αμαυρώνει τη φήμη» της Υπατης Αρμοστείας έκανε λόγο το TPLF. Υποκριτικά, η κυβέρνηση της Αιθιοπίας ανέφερε πως η συνεργασία με τον ΟΗΕ δείχνει τη «σοβαρότητα» με την οποία αντιμετωπίζει το ζήτημα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Στο μεσοδιάστημα, είχε ήδη απελάσει ένα από τα μέλη της ερευνητικής ομάδας της OHCHR, μαζί με άλλους αξιωματούχους του διεθνούς οργανισμού.

«Κανένας αξιόπιστος παρατηρητής δεν πιστεύει ότι μπορεί να υπάρξει μόνιμη στρατιωτική λύση στις πολλαπλές συγκρούσεις, οι οποίες διαλύουν το κράτος της Αιθιοπίας», παρατηρεί σε πρόσφατη ανάλυσή του το αμερικανικό ινστιτούτο Council of Foreign Relations. Προσώρας, τον λόγο έχουν τα όπλα και οι ένθεν κακείθεν γενικόλογες εκκλήσεις για τερματισμό του εμφυλίου και εξεύρεση βιώσιμης λύσης μέσω διαπραγματεύσεων συνεχίζουν να πέφτουν στο κενό.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΑΦΡΙΚΗ
Ξένοι πολίτες και οι οικογένειες εργαζομένων του ΟΗΕ φεύγουν επειγόντως από την Αιθιοπία
Η εμφύλια σύρραξη στην Αιθιοπία λαμβάνει διαρκώς μεγαλύτερες διαστάσεις, με αποτέλεσμα ο ΟΗΕ να ανακοινώνει ότι απομακρύνει κατεπειγόντως τις οικογένειες των υπαλλήλων του από τη χώρα, ενώ και η Γαλλία κάλεσε...
Ξένοι πολίτες και οι οικογένειες εργαζομένων του ΟΗΕ φεύγουν επειγόντως από την Αιθιοπία
ΑΦΡΙΚΗ
Ο στρατός της Αιθιοπίας ελέγχει την πόλη Μεκέλε
Τον «πλήρη έλεγχο» της πρωτεύουσας της βόρειας επαρχίας Τιγκράι, Μεκέλε, από τον στρατό της Αιθιοπίας ανακοίνωσαν ο πρωθυπουργός Αμπίι Αχμεντ και ο αρχηγός του στρατιωτικού επιτελείου της αφρικανικής χώρας.
Ο στρατός της Αιθιοπίας ελέγχει την πόλη Μεκέλε
ΑΦΡΙΚΗ
Έδωσαν τα χέρια για τερματισμό των συγκρούσεων στην Αιθιοπία
Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Αιθιοπίας και οι εκπρόσωποι των ανταρτών του Τιγκράι υπέγραψαν συμφωνία για τον τερματισμό των εχθροπραξιών.
Έδωσαν τα χέρια για τερματισμό των συγκρούσεων στην Αιθιοπία
ΑΦΡΙΚΗ
Ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις ανταρτών-κυβέρνησης Αιθιοπίας για το Τιγκράι
Στο τραπέζι των συζητήσεων σε ουδέτερο έδαφος, στη Νότια Αφρική, κάθισαν σήμερα οι δύο πλευρές με στόχο να βρεθεί μία «ειρηνική και βιώσιμη λύση» για τον τερματισμό του πολύμηνου εμφυλίου πολέμου.
Ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις ανταρτών-κυβέρνησης Αιθιοπίας για το Τιγκράι
ΑΦΡΙΚΗ
Νέα αιματοκυλίσματα στην επαρχία Τιγκράι
Eσπασε μετά πέντε μήνες η ανθρωπιστική εκεχειρία που είχε κηρυχτεί στην επαρχία Τιγκράι της Αιθιοπίας, αναζωπυρώνοντας έναν ανελέητο εμφύλιο πόλεμο που η λεγόμενη διεθνής κοινότητα έχει γραμμένο στα παλιά της...
Νέα αιματοκυλίσματα στην επαρχία Τιγκράι
ΑΦΡΙΚΗ
Φόβοι νέου εμφυλίου
Η έκρηξη της λαϊκής οργής έγινε στο απόηχο ακόμη ενός ανεπιτυχούς γύρου συνομιλιών μεταξύ των δύο αντίπαλων πολιτικών πλευρών, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ στη Γενεύη.
Φόβοι νέου εμφυλίου

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας