Συνεχίζονται οι διεθνείς αντιδράσεις για το στρατιωτικό πραξικόπημα στο Σουδάν, με την έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ενώ οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι διακόπτουν την οικονομική βοήθεια 700 εκατ. δολαρίων που προοριζόταν για τη μετάβαση της χώρας στη δημοκρατία. Στο μεταξύ, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της αφρικανικής χώρας, στη διάρκεια των διαδηλώσεων κατά των πραξικοπηματιών, επτά άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 140 τραυματίστηκαν καθώς οι δυνάμεις ασφαλείας αντιμετώπισαν τους πολίτες με πραγματικά πυρά.
Σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Χάνταθ, που ανήκει σε σαουδαραβικά συμφέροντα, σήμερα έχουν διακοπεί όλες οι τηλεπικοινωνίες στη χώρα, πληροφορία που πάντως δεν έχει επισήμως επιβεβαιωθεί, ούτε διαψευσθεί.
Οργανώσεις και παρατάξεις που πρωτοστάτησαν στις μαζικές κινητοποιήσεις πριν από δύο και πλέον χρόνια κάλεσαν τους Σουδανούς να βγουν στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν και να συνεχίσουν τις ενέργειες πολιτικής ανυπακοής ενάντια στο πραξικόπημα του στρατηγού Άμπντελ Φάταχ αλ Μπουρχάν, ο οποίος τη Δευτέρα διέλυσε το μεικτό σώμα, αποτελούμενο από στρατιωτικούς και πολίτες, που είχε αναλάβει να οδηγήσει τη χώρα στη δημοκρατία μετά την ανατροπή του Όμαρ Ελ Μπασίρ έπειτα τον ξεσηκωμό του λαού το 2019.
Ο Μπουρχάν επέβαλε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, υποσχόμενος τη διεξαγωγή εκλογών το 2023 και πως η εξουσία θα παραδοθεί στην εκλεγμένη πολιτική κυβέρνηση τότε.
Ο αντιπολιτευόμενος συνασπισμός του Σουδάν, η συμμαχία Δυνάμεις Ελευθερίας και Αλλαγής ανέφερε μέσω του Twitter ότι θα χρησιμοποιήσει κάθε είδους ειρηνική, επαναστατική κλιμάκωση, όπως διαδηλώσεις, αποκλεισμούς δρόμων και πολιτική ανυπακοή. Πρόσθεσε ότι είναι σε εξέλιξη οι ενέργειες ώστε να γεμίσει τους δρόμους με διαδηλωτές, σε αριθμούς «άνευ προηγουμένου».
Συγκαλείται εκτάκτως το Σ.Α. του ΟΗΕ
Στο μεταξύ ανακοινώθηκε ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα συνεδριάσει σήμερα εκτάκτως κεκλεισμένων των θυρών για να συζητηθεί το στρατιωτικό πραξικόπημα στο Σουδάν, κατόπιν αιτήματος έξι χωρών: Βρετανίας, Ιρλανδίας, Νορβηγίας, ΗΠΑ, Εσθονίας και Γαλλίας.
Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μέσω βιντεοδιάσκεψης από το Χαρτούμ, ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ στο Σουδάν, ο Φόλκερ Πέρτες, ανέφερε ότι αναμένει να κληθεί να εκθέσει τη νέα κατάσταση που διαμορφώνεται στο Σουδάν σήμερα στο Σ.Α., εκφράζοντας την ελπίδα ότι τα 15 κράτη μέλη θα δείξουν εκ νέου ενότητα, τονίζοντας πως οι ανακοινώσεις του Συμβουλίου τα τελευταία δυο χρόνια «λαμβάνονται υπόψη μάλλον σοβαρά» από τους παράγοντες στο Σουδάν.
Σύμφωνα με διπλωμάτες, μέλη του ΣΑ σκοπεύουν να ζητήσουν να υιοθετηθεί κοινή ανακοίνωση, ωστόσο το κείμενο δεν αναμένεται να φθάσει στη ρητή καταδίκη του πραξικοπήματος, όπως έκανε γ.γ. του Οργανισμού, Αντόνιο Γκουτέρες, αλλά πιθανόν θα περιοριστεί να εκφράσει απλά την ανησυχία του Συμβουλίου. Αιτία, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, το γεγονός ότι δεν είναι σίγουρο εάν θα το εγκρίνουν η Ρωσία και η Κίνα.
Η Μόσχα έχει διαφοροποιηθεί από τη γενική διεθνή κατακραυγή, σημειώνοντας ότι το στρατιωτικό πραξικόπημα ήταν «το λογικό αποτέλεσμα μιας αποτυχημένης πολιτικής» που συνοδεύτηκε από «ευρεία ξένη ανάμιξη», αψηφώντας την «απελπισία και την αξιοθρήνητη κατάσταση του μεγαλύτερου μέρους του πληθυσμού».
Οι ΗΠΑ παγώνουν οικονομική βοήθεια
Στο μεταξύ οι ΗΠΑ, που έχουν καταδικάσει την ανατροπή της πολιτικής κυβέρνησης από τον στρατό του Σουδάν και αξίωσε την «άμεση αποκατάστασή της» στην εξουσία, ανακοίνωσε την αναστολή της χορήγησης οικονομικής βοήθειας 700 εκατομμυρίων δολαρίων με σκοπό να βοηθηθεί η μετάβαση της αφρικανικής χώρας στη δημοκρατία.
Όπως δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μππλίνκεν: «Απορρίπτουμε πλήρως τη διάλυση της πολιτικής μεταβατικής κυβέρνησης και των θεσμών της και καλούμε να υπάρξει άμεση αποκατάστασή της» στην εξουσία. «Η σύλληψη του πρωθυπουργού Αμπντάλα Χάμντοκ και άλλων πολιτών ηγετών είναι απαράδεκτη. Οι ένοπλες δυνάμεις οφείλουν να εγγυηθούν την ασφάλειά τους και να τους απελευθερώσουν αμέσως», πρόσθεσε.
«Υπό το φως των εξελίξεων αυτών, οι ΗΠΑ ανέστειλαν» τη χορήγηση της βοήθειας 700 εκατομμυρίων δολαρίων που ήταν αφιερωμένη στην προώθηση της διαδικασίας εκδημοκρατισμού, σημείωσε ο Άντονι Μπλίνκεν.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας