Οχι ότι δεν τα ξέρουμε προ πολλού, μέσω τεκμηριωμένων ερευνών από διεθνείς οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ΜΜΕ. Τώρα όμως ήρθε κι ο ΟΗΕ να τα επαληθεύσει, έστω καθυστερημένα.
«Εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας -συμπεριλαμβανομένων φόνων, βασανιστηρίων, υποδουλώσεων, εξωδικαστικών εκτελέσεων και βιασμών- έχουν διαπραχθεί στη Λιβύη από το 2016, διαπιστώνει έρευνα των Ηνωμένων Εθνών», έγραφε χαρακτηριστικά η Guardian. Είχε προηγηθεί η δημοσιοποίηση χθες των αρχικών ευρημάτων ανεξάρτητης αποστολής στη βορειοαφρικανική χώρα, κατόπιν ανάθεσης από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ με την υποστήριξη, θεωρητικά, της τρέχουσας λιβυκής κυβέρνησης.
Θύματα τέτοιων εγκλημάτων έχουν πέσει κυρίως πρόσφυγες και μετανάστες, που αποπειράθηκαν να φτάσουν στην Ευρώπη αλλά αναχαιτίστηκαν και επαναπροωθήθηκαν στη Λιβύη από την εγχώρια ακτοφυλακή -η οποία, θυμίζουμε, έχει εκπαιδευτεί και εξοπλιστεί από την Ε.Ε., ιδίως την Ιταλία-, με αποτέλεσμα να καταλήγουν έγκλειστοι σε φυλακές-κολαστήρια.
«Μετανάστες, αιτούντες άσυλο και πρόσφυγες υφίστανται σωρεία κακοποιήσεων στη θάλασσα, σε κέντρα κράτησης και στα χέρια διακινητών», ανέφερε ο Τσαλόκα Μπεγιάνι, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Δικαίου στο London School of Economics και μέλος της αποστολής του ΟΗΕ. «Οι έρευνές μας δείχνουν ότι παραβιάσεις κατά μεταναστών διαπράττονται σε ευρεία κλίμακα από κρατικούς και μη κρατικούς παράγοντες, με υψηλό επίπεδο οργάνωσης και με την ενθάρρυνση του κράτους - όλα τα ευρήματα των οποίων είναι δηλωτικά εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας».
«Η αυθαίρετη κράτηση σε μυστικές φυλακές κι οι αφόρητες συνθήκες κράτησης χρησιμοποιούνται εκτενώς από το κράτος και πολιτοφυλακές εναντίον οποιουδήποτε θεωρείται απειλή για τα συμφέροντα ή τις θέσεις τους», τόνισε η Τρέισι Ρόμπινσον, νομικός και ομοίως μέλος της αποστολής. «Η βία στις λιβυκές φυλακές διαπράττεται σε τέτοια κλίμακα και με τέτοιο επίπεδο οργάνωσης, που επίσης ενδέχεται να ισοδυναμεί δυνητικά με εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας».
«Οι έρευνές μας έχουν εξακριβώσει πως όλες οι πλευρές της σύρραξης, συμπεριλαμβανομένων ξένων μαχητών και μισθοφόρων από τρίτες χώρες, έχουν παραβιάσει το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο», επισήμανε από την πλευρά του ο επικεφαλής της αποστολής και πρώην υπουργός Δικαιοσύνης του Μαρόκου, Μοχάμεντ Αουάζαρ. «Κάποιοι έχουν επίσης διαπράξει εγκλήματα πολέμου», συμπλήρωσε, αναφερόμενος σε μισθοφόρους της ρωσικής ιδιωτικής εταιρείας Wagner, για τους οποίους υπάρχουν «βάσιμοι λόγοι να πιστέψουμε» ότι σκότωσαν αμάχους με ευθείες βολές πυρών. Δεν υπήρξε πάντως συγκεκριμένη αναφορά στους μισθοφόρους και ξένους μαχητές που έχει στείλει στη Λιβύη η Τουρκία.
Τα μέλη της αποστολής έχουν ζητήσει παράταση της εντολής τους για άλλον έναν χρόνο, καθώς έχουν ταυτοποιήσει άτομα και ομάδες -και από τη Λιβύη και από το εξωτερικό- που πιθανότατα ευθύνονται για τις φρικαλεότητες. Ο κατάλογος ονομάτων ωστόσο θα παραμείνει εμπιστευτικός, έως ότου κοινοποιηθεί στους κατάλληλους μηχανισμούς λογοδοσίας. Σημαντικό το ειδικό βάρος της αργόσυρτης έρευνας, τα συμπεράσματά της πάντως είναι «μάλλον επιφανειακά», εκτίμησε μιλώντας στο Al Jazeera η Κλαούντια Γκατζίνι, αναλύτρια για τη Λιβύη στο International Crisis Group. «Δεν ονοματίζουν άτομα, δεν παραπέμπουν σε συγκεκριμένες χώρες», εξήγησε. «Δεν υπάρχει το επίπεδο της λεπτομέρειας που απαιτείται για να υπάρξει συνέχεια».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας