Φόβους για νέο κύμα συγκρούσεων στην Αίγυπτο εκφράζουν οι αναλυτές μετά τη χθεσινή απόφαση δικαστηρίου να επικυρώσει τη θανατική καταδίκη του ανατραπέντος πρόεδρου Μοχάμεντ Μόρσι, με τη Μουσουλμανική Αδελφότητα να χαρακτηρίζει τις αποφάσεις για τον Μόρσι και τους άλλους καταδικασθέντες «άκυρες», ενώ με ανάρτησή της στη σελίδα της στο Facebook καλεί σε «λαϊκή εξέγερση» μεθαύριο Παρασκευή.
Οι κατηγορίες για τις οποίες καταδικάστηκε σε θάνατο ο Μόρσι, τις οποίες είχε εισηγηθεί από τον Μάιο το δικαστήριο, αφορούν ηθική αυτουργία σε δολοφονίες και απαγωγές αστυνομικών, επιθέσεις σε εγκαταστάσεις της αστυνομίας και απόδραση από τις φυλακές Βαντί Νατρούν στη διάρκεια της λαϊκής εξέγερσης του 2011 που οδήγησε στην ανατροπή, έπειτα από 30 χρόνια, του Χόσνι Μουμπάρακ.
Σε θάνατο καταδικάστηκαν επίσης ο πνευματικός ηγέτης της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, Μοχάμεντ Μπαντίε, και άλλα τέσσερα κορυφαία στελέχη της, ενώ περισσότεροι από 100 κατηγορούμενοι καταδικάστηκαν σε θάνατο ερήμην. Νωρίτερα χθες το δικαστήριο καταδίκασε τον Μόρσι σε ισόβια σε μια ξεχωριστή υπόθεση για συνωμοσία με την παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς. Πάντως όλοι οι καταδικασθέντες μπορούν να εφεσιβάλουν τις αποφάσεις του δικαστηρίου, ενώ είναι βέβαιο ότι πριν από την εκδίκαση της έφεσης καμία ποινή δεν πρόκειται να εκτελεστεί.
Ο Μόρσι δεν αναγνωρίζει τη νομιμότητα του δικαστηρίου και έχει χαρακτηρίσει τη νομική διαδικασία σε βάρος του επακόλουθο του πραξικοπήματος του πρώην αρχηγού των ενόπλων δυνάμεων και σημερινού προέδρου της χώρας Αμπντελ Φάταχ αλ Σίσι το 2013.
Η όλη διαδικασία διεξήχθη σε κτίριο της Αστυνομικής Ακαδημίας σε προάστιο του Καΐρου, με τον Μόρσι και τους συγκατηγορούμενούς του να είναι κλεισμένοι σε ένα κλουβί από σίδερο και γυαλί φορώντας τις στολές της φυλακής. Κατά την είσοδό τους οι κατηγορούμενοι φώναξαν «Κάτω ο στρατιωτικός νόμος», ενώ την ίδια ώρα στην Κωνσταντινούπολη σε συνέντευξη Τύπου ο Γιαχία Χαμίντ, πρώην υπουργός στην κυβέρνηση Μόρσι και επικεφαλής των διεθνών σχέσεων της Αδελφότητας, σχολίασε την απόφαση κάνοντας λόγο «για καρφί στο φέρετρο της δημοκρατίας» στην Αίγυπτο.
Η θανατική ποινή που επιβλήθηκε στον ανατραπέντα πρόεδρο της Αιγύπτου, Μοχάμεντ Μόρσι, και σε ηγέτες της Μουσουλμανικής Αδελφότητας είναι «κατακρεούργηση του νόμου και των θεμελιωδών δικαιωμάτων» σχολίασε χθες ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών Τσαβούσογλου υποστήριξε ότι «η απόφαση βασίστηκε στην πολιτική και όχι στον νόμο».
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας