Ραγδαίες εξελίξεις συνταράσσουν τη νεαρή τυνησιακή δημοκρατία, αφού πρόεδρος της χώρας, Κάις Σαϊέντ, ανέστειλε τη λειτουργία του κοινοβουλίου για 30 ημέρες και να αναλάβει ο ίδιος την άσκηση της εκτελεστικής εξουσίας, έπειτα από μια ημέρα που σημαδεύτηκε από μαζικές κινητοποιήσεις στη χώρα εναντίον κυρίως της βασικής συνιστώσας της κυβέρνησης, του «Ενάχντα», το οποίο κατήγγειλε «πραξικόπημα» από τον αρχηγό του κράτους.
Για παραβίαση του Συντάγματος και πραξικόπημα, που αν πετύχει θα επιδεινώσει κι άλλο της οικονομικές και υγειονομικές συνθήκες, έκανε λόγο και ο πρώην πρόεδρος της χώρας, Μονσέφ Μαρζουκί, κατηγορώντας τον Σαϊέντ ότι έδωσε στον εαυτό του όλες τις εξουσίες
O στρατός έχει αναπτυχθεί γύρω από το πρωθυπουργικό μέγαρο στην παλιά πόλη της Τύνιδας και εμποδίζει τους εργαζόμενους να εισέλθουν, ενώ ο πρωθυπουργός Χισάμ Μασίσι, που αποπέμφθηκε επίσης με απόφαση του Σαϊέντ παραμένει στο σπίτι του και δεν έχει συλληφθεί.
Ακόμα, η αστυνομία εισέβαλε στα γραφεία του τηλεοπτικού δικτύου Al Jazeera, που έχει την έδρα του στο Κατάρ, και έδιωξε το προσωπικό του.
Νωρίτερα το πρωί ξέσπασαν συγκρούσεις μπροστά από τη Βουλή, μετά την αιφνιδιαστική απόφαση του προέδρου που διόρισε τον Χάλεντ Γιαχιάουι, γενικό διευθυντή της προεδρικής φρουράς, επικεφαλής του υπουργείου Εσωτερικών.
Υποστηρικτές του Σαϊέντ πετώντας μπουκάλια και πέτρες μπόδισαν υποστηρικτές του «Ενάχντα», να πλησιάσουν τον πρόεδρο της Βουλής Ρασίντ Γανούσι, ο οποίος πραγματοποιεί καθιστική διαμαρτυρία έξω από το κτίριο του κοινοβουλίου αφού παρέμεινε επί ώρες παρέμεινε επί ώρες στο αυτοκίνητό του, αφού στρατιώτες τον εμπόδιζαν
Στο πλευρό το «Ενάχντα» έχουν σταθεί και δύο άλλα κόμματα του συνασπισμού του, το Καλμπ Τούνες και το εθνικιστικό, ισλαμιστικό κίνημα Καράμα, τα οποία καταδίκασαν την απόφαση του προέδρου της χώρας.
Το Δημοκρατικό Ρεύμα, ένα σοσιαλδημοκρατικό κόμμα που έχει στηρίξει επανειλημμένα τον Τυνήσιο πρόεδρο, επέκρινε την κίνηση του, όμως απέδωσε την ευθύνη «για τη λαϊκή ένταση και την κοινωνική, οικονομική και υγειονομική κρίση (…) στην κυβέρνηση υπό το Ενάχντα».
Τι ζητούν οι διαδηλωτές
Τα σημερινά γεγονότα ακολούθησαν τις μαζικές κινητοποιήσεις σε πολλές πόλεις της χώρας χθες λόγω της έξαρσης της πανδημίας και της επιδείνωσης της κατάστασης της κοινωνίας και της οικονομίας ζητώντας «διάλυση του κοινοβουλίου» και παραίτηση του πρωθυπουργού, παρά την ανάπτυξη μεγάλων δυνάμεων της αστυνομίας.
Πολλοί προσάπτουν επίσης στην κυβέρνηση ότι ήταν εντελώς απροετοίμαστη και επέδειξε παντελή έλλειψη συντονισμού μπροστά στην υγειονομική κρίση· η Τυνησία είναι πλέον αντιμέτωπη με τεράστιες ελλείψεις, ιδίως οξυγόνου.
Οι πολίτες διαμαρτύρονται επίσης για την έντονη αντιπαράθεση μεταξύ του Γανούσι και του Σαϊέντ εδώ και έξη μήνες, η οποία έχει παραλύσει την κυβέρνηση και έχει αποδιοργανώσει τον κρατικό μηχανισμό.
Η επανάσταση του 2011, η πρώτη της λεγόμενης Αραβικής Άνοιξης, είχε οδηγήσει στον διωγμό από την εξουσία του Ζιν ελ Αμπιντίν Μπεν Αλί, βάζοντας την Τυνησία στον δρόμο του εκδημοκρατισμού, που συνέχισε να ακολουθεί παρά τις πολλές προκλήσεις, κοινωνικές, αλλά και ως προς την ασφάλεια.
Όμως, μετά την ανάδειξη το 2019 ενός κοινοβουλίου με την ισχύ κατακερματισμένη κι ενός ακκομάτιστου προέδρου, που εκλέχθηκε εξαιτίας της δυσαρέσκειας έναντι της πολιτικής τάξης που βρέθηκε στην εξουσία από το 2011 κι έπειτα, η χώρα βυθίστηκε σε εξαιρετικά δυσεπίλυτη πολιτική κρίση.
Η λειτουργία της δημοκρατίας βασίζεται από το 2014 σ’ ένα Σύνταγμα που αποτέλεσε προϊόν συμβιβασμού, με μεικτό κοινοβουλευτικό σύστημα βάσει του οποίου ο πρόεδρος θεωρητικά δεν διατηρούσε παρά μόνο μερικά προνόμια στους τομείς της διπλωματίας και της εθνικής ασφάλειας.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας