Ανέβηκε περαιτέρω ο αριθμός των ανθρώπων που σκοτώθηκαν από την επίθεση ενόπλων στο χωριό Σολχάν στην Μπουρκίνα Φάσο, η οποία βρίσκεται στην επαρχία Γιάγκα που συνορεύει με τον Νίγηρα.
Προηγούμενος απολογισμός χθες το βράδυ έκανε λόγο για 138 νεκρούς. Σύμφωνα με την κυβέρνηση της χώρας (που έχει κηρύξει εθνικό πένθος), οι ένοπλοί πυρπόλησαν και έκαψαν σπίτια του χωριού και την τοπική αγορά, κατά τη διάρκεια της ολονύκτιας επιδρομής που έγινε το βράδυ της Παρασκευής.
Συνολικά «160 πτώματα θάφτηκαν χθες (Σάββατο) σε τρεις τάφους για τον ντόπιο πληθυσμό (...) εκ των οποίων και καμιά εικοσαριά πτώματα παιδιών», δήλωσε ένας αξιωματούχος της περιοχής. Ο απολογισμός επιβεβαιώθηκε και από μια ακόμη ντόπια πηγή.
Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ δήλωσε «εξοργισμένος» από τη δολοφονία των κατοίκων, μεταξύ των οποίων ήταν και πολλά παιδιά.
Προς το παρόν καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για τη σφαγή. Διεθνή μέσα σημειώνουν πως οι ισλαμιστικές επιθέσεις είναι όλο και πιο συχνές στη χώρα, ειδικά στις παραμεθόριες περιοχές.
Οι επιθέσεις τζιχαντιστών, που συνδέονται με την αλ Κάιντα και το Ισλαμικό κράτος στην περιοχή Σαχέλ της Δυτικής Αφρικής έχουν αυξηθεί ραγδαία από την αρχή του χρόνου και ειδικά στη Μπουρκίνα Φάσο, το Μαλί και τον Νίγηρα και το τίμημα πληρώνουν άμαχοι.
Η βία στην Μπουρκίνα Φάσο έχει εκτοπίσει πάνω από 1,14 εκατομμύριο ανθρώπους σε μόλις δύο χρόνια, ενώ η φτωχή αυτή χώρα φιλοξενεί και περί τους 20.000 πρόσφυγες από το γειτονικό Μαλί, οι οποίοι αναζητούν ασφαλές καταφύγιο για να γλιτώσουν από τις τζιχαντιστικές επιθέσεις.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας