Οι αρχές της Νιγηρίας επιβεβαίωσαν χθες Τετάρτη το βράδυ ότι 136 μαθητές κορανικού ιεροδιδασκαλείου στην πολιτεία του Νίγηρα απήχθησαν την Κυριακή.
"Η κυβέρνηση της πολιτείας του Νίγηρα επιβεβαίωσε ότι ο αριθμός των μαθητών που απήχθησαν από ενόπλους από το μουσουλμανικό σχολείο Salihu Tanko στην πόλη Τεγκίνα ανέρχεται σε 136", επεσήμανε στον λογαριασμό της στο Twitter. “Η κυβέρνηση καταβάλλει κάθε προσπάθεια για να διασφαλίσει την ασφαλή επιστροφή των παιδιών, όπως ενημέρωσε τους γονείς τους”, συνέχισε.
Οι δυνάμεις ασφαλείας “κάνουν ό,τι μπορούν για να διασφαλίσουν την ασφαλή επιστροφή των παιδιών”, τόνισε και η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Νιγηρίας, όμως προχωρούν “με σύνεση στην αναζήτηση των ενόπλων προκειμένου να αποφευχθούν παράπλευρες απώλειες”. Οι αρχές της πολιτείας του Νίγηρα ζήτησαν επίσης βοήθεια από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση προκειμένου να “εξοπλίσουν καλύτερα” τις δυνάμεις ασφαλείας, ώστε να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τους ενόπλους.
Την Κυριακή το απόγευμα πολλοί ένοπλοι άνδρες έφτασαν με μοτοσικλέτες στην πόλη Τεγκίνα και άρχισαν να πυροβολούν, με αποτέλεσμα να σκοτώσουν έναν κάτοικο και να τραυματίσουν ακόμη ένα, προτού αρπάξουν τα παιδιά.
Περίπου 200 παιδιά βρίσκονται στο σχολείο την ώρα της επίθεσης. Κάποια κατάφεραν να διαφύγουν, ενώ οι δράστες άφησαν ελεύθερα πολλά από αυτά, ηλικίας 4 με 12 ετών, “που ήταν πολύ μικρά για να περπατήσουν”, είχαν δηλώσει υπεύθυνοι του σχολείου.
Η επίθεση αυτή είναι η πιο πρόσφατη από μια σειρά μαζικών απαγωγών μαθητών ή σπουδαστών που έχουν σημειωθεί τους τελευταίους μήνες στην κεντρική και τη βορειοδυτική Νιγηρία. Εκτός από τους μαθητές που απήχθησαν την Κυριακή, τουλάχιστον 730 παιδιά και έφηβοι έχουν απαχθεί από τον Δεκέμβριο του 2020.
Ένοπλες οργανώσεις ευθύνονται για τις απαγωγές. Εδώ και μια δεκαετία αυτές τρομοκρατούν τους κατοίκους της κεντροδυτικής και βορειοδυτικής Νιγηρίας, λεηλατώντας χωριά, κλέβοντας ζώα και κάνοντας μαζικές απαγωγές ζητώντας λύτρα.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας