Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Παραιτήθηκε ο πρόεδρος του Μαλί - Εκλογές υπόσχονται οι στασιαστές στρατιωτικοί

Στρατιώτες και πολίτες συγκεντρωμένοι έξω από την κατοικία του παραιτηθέντος προέδρου Κεϊτά, στο Μπαμάκο

AP Photo

Παραιτήθηκε ο πρόεδρος του Μαλί - Εκλογές υπόσχονται οι στασιαστές στρατιωτικοί

  • A-
  • A+

Οι στρατιωτικοί οι οποίοι κατέλαβαν την Τρίτη την εξουσία στο Μαλί κι εξώθησαν σε παραίτηση τον πρόεδρο της χώρας Ιμπραήμ Μπουμπακάρ Κεϊτά υποσχέθηκαν, τα ξημερώματα της Τετάρτης, ότι θα προωθήσουν διαδικασία «πολιτικής μετάβασης» και ότι θα φροντίσουν να διεξαχθούν προεδρικές και βουλευτικές εκλογές σε «εύλογο χρονικό διάστημα».

Μερικές ώρες μετά το τηλεοπτικό διάγγελμα του Κεϊτά με το οποίο ενημέρωσε τους πολίτες για την «απόφασή του να εγκαταλείψει όλα τα καθήκοντά (του)», έπειτα από τη στάση στρατιωτικών που μετατράπηκε σε πραξικόπημα, ένστολοι εμφανίστηκαν στην οθόνη της κρατικής τηλεόρασης ORTM.

«Εμείς, οι πατριωτικές δυνάμεις που συμμετέχουμε στην Εθνική Επιτροπή Σωτηρίας του Λαού (ΕΕΣΛ), αποφασίσαμε να αναλάβουμε τις ευθύνες μας ενώπιον του λαού κι ενώπιον της ιστορίας», δήλωσε ο σμήναρχος Ισμαήλ Ουαγκέ, που παρουσιάστηκε ως εκπρόσωπος των στασιαστών.

«Η χώρα μας, το Μαλί, βυθίζεται ημέρα την ημέρα στο χάος, στην αναρχία και στην ανασφάλεια, εξαιτίας των σφαλμάτων των ανθρώπων που ανέλαβαν να ορίσουν την μοίρα της», κατήγγειλε ο αξιωματικός της Πολεμικής Αεροπορίας.

Στηλίτευσε το «πελατειακό πολιτικό σύστημα» και την «οικογενειοκρατία στη διαχείριση των κρατικών υποθέσεων», την «αποδιοργάνωση», την «κλοπή» δημόσιου πλούτου, την «αυθαιρεσία» στον κρατικό μηχανισμό, τη δικαιοσύνη που έχει «διαφορά φάσης με τους πολίτες», το σύστημα παιδείας που «τσαλαβουτάει στα ρηχά», αλλά και τις σφαγές χωρικών, «την τρομοκρατία και τον εξτρεμισμό».

«Προσκαλούμε την κοινωνία των πολιτών και κοινωνικοπολιτικά κινήματα να ενωθούν μαζί μας, προκειμένου, μαζί, να δημιουργήσουμε τις καλύτερες δυνατές συνθήκες για μια πολιτική μετάβαση που θα οδηγήσει σε αξιόπιστες γενικές εκλογές, για ένα δημοκρατικό εγχείρημα, μέσω του οποίου θα καταρτιστεί οδικός χάρτης για να μπουν τα θεμέλια για ένα νέο Μαλί», πρόσθεσε ο σμήναρχος.

Ο Ουαγκέ ζήτησε από τους διεθνείς και περιφερειακούς οργανισμούς να «συνοδεύσουν» αυτή τη διαδικασία «για το καλό του Μαλί».

Η αποστολή του ΟΗΕ, η MINUSMA, η γαλλική αντιτζιχαντιστική δύναμη Μπαρχάν, η δύναμη G5 πέντε κρατών της περιφέρειας, η αποστολή Τακούμπα, ειδικές δυνάμεις ευρωπαϊκών χωρών που βοηθούν τους στρατιώτες του Μαλί στις επιχειρήσεις τους, θα πρέπει να «γίνουν εταίροι μας», κατά τον ίδιο αξιωματικό.

«Όλες οι συμφωνίες που έχουν εγκριθεί» θα τηρηθούν, πρόσθεσε, διαβεβαιώνοντας πως οι στρατιωτικοί θα παραμείνουν «προσηλωμένοι στη διαδικασία του Αλγερίου», τη συμφωνία ειρήνης που είχε υπογραφεί το 2015, ανάμεσα στο Μπαμακό και ένοπλες οργανώσεις που δρουν στο βόρειο τμήμα της χώρας.

«Δεν θα κρατήσουμε την εξουσία, όμως θα διατηρήσουμε τη σταθερότητα της χώρας, κάτι που θα μας επιτρέψει να οργανώσουμε σε εύκολο χρονικό διάστημα γενικές εκλογές, ώστε το Μαλί να μπορέσει να αποκτήσει ισχυρούς θεσμούς», υποστήριξε ο σμήναρχος Ουαγκέ.

Νωρίτερα, κατά το σύντομο διάγγελμά του που μεταδόθηκε απευθείας από την κρατική τηλεόραση ORTM, ο Κεϊτά είχε δηλώσει ότι εκτός από τον ίδιο, θα εγκαταλείψει την εξουσία η κυβέρνησή του και θα διαλυθεί η Βουλή της αφρικανικής χώρας.

«Θα ήθελα αυτή τη συγκεκριμένη στιγμή, αφού ευχαριστήσω τον λαό του Μαλί διότι με συνόδευσε όλα αυτά τα χρόνια και για τη θέρμη της στοργής του, να σας ενημερώσω για την πρόθεσή μου να παραιτηθώ από τα καθήκοντά μου, όλα τα καθήκοντά μου, από αυτή τη στιγμή. Δεν θέλω να χυθεί αίμα για να παραμείνω στην εξουσία», εξήγησε ο Κεϊτά, μερικές ώρες μετά τη σύλληψη του αρχηγού του κράτους, του πρωθυπουργού Μπουμπού Σισέ και άλλων μελών του υπουργικού συμβουλίου από στασιαστές στρατιωτικούς.

Ο συνασπισμός που οργάνωνε τις τελευταίες ημέρες μαζικές κινητοποιήσεις στο Μαλί, ζητώντας την παραίτηση του Κεϊτά, υποστηρίζει ότι η σύλληψη του προέδρου από τους στασιαστές «δεν είναι στρατιωτικό πραξικόπημα, αλλά λαϊκή εξέγερση». «Ο Κεϊτά δεν ήθελε να ακούσει τον λαό. Προτείναμε εναλλακτικές λύσεις, αλλά εκείνος απάντησε με δολοφονίες», είπε ο Νουχούμ Τόγκο, ένας εκπρόσωπος του συνασπισμού M5-RFP.

►Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ συνεκλήθη εκτάκτως, ώστε να συζητηθούν οι τελευταίες εξελίξεις στη χώρα. Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες δήλωσε ότι «καταδικάζει κατηγορηματικά αυτές τις ενέργειες και ζητά την άμεση αποκατάσταση της συνταγματικής τάξης και του κράτους δικαίου στο Μαλί».

«Την απόπειρα πραξικοπήματος» καταδίκασε και ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ε.Ε. για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας Ζοζέπ Μπορέλ, όπως και ο πρόεδρος της Επιτροπής της Αφρικανικής Ένωσης (AU) Μούσα Φάκι Μαχάματ.

 

ΑΦΡΙΚΗ
Ανακαλεί την παραίτηση ο Σαράτζ στη Λιβύη
Ο επικεφαλής της διεθνώς αναγνωρισμένης Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας (GNA) της Λιβύης δήλωσε ότι αποσύρει την παραίτησή του «για να αποφευχθεί ένα πολιτικό κενό».
Ανακαλεί την παραίτηση ο Σαράτζ στη Λιβύη
ΑΦΡΙΚΗ
Συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στη Λιβύη
Τα εμπόλεμα μέρη στη Λιβύη υπέγραψαν συμφωνία για «μόνιμη κατάπαυση του πυρός σε όλες τις περιοχές της Λιβύης», ανακοίνωσε η αποστολή του ΟΗΕ στην αφρικανική χώρα.
Συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στη Λιβύη
ΑΦΡΙΚΗ
24ωρη απαγόρευση κυκλοφορίας στο Λάγος μετά από πυρά στρατιωτών σε διαδηλωτές
24ωρη απαγόρευση κυκλοφορίας επιβλήθηκε σήμερα, Τετάρτη, στην πρωτεύουσα Λάγος της Νιγηρίας, μετά από πυροβολισμούς στρατιωτών σε ευθεία βολή κατά διαδηλωτών σε πύλη διοδίων.
24ωρη απαγόρευση κυκλοφορίας στο Λάγος μετά από πυρά στρατιωτών σε διαδηλωτές
ΑΦΡΙΚΗ
Διαδηλωτές έπεσαν νεκροί από αστυνομικά πυρά στη Νιγηρία
Διαδηλωτές που πραγματοποιούσαν ειρηνική συγκέντρωση έχασαν τη ζωή τους από σφαίρες των δυνάμεων ασφαλείας χθες βράδυ στο Λάγκος, σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία, ενώ οι κινητοποιήσεις συνεχίστηκαν σε πολλές...
Διαδηλωτές έπεσαν νεκροί από αστυνομικά πυρά στη Νιγηρία

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας