Τους 61 έφτασαν οι νεκροί από το ναυάγιο της περασμένης Πέμπτης, στα ανοικτά της Τυνησίας, με τις αρχές να αναζητούν ακόμη αγνοούμενους, καθώς δεκάδες πρόσφυγες και μετανάστες, κυρίως υπήκοοι χωρών της υποσαχάριας Αφρικής, είχαν επιβιβαστεί στο πλοιάριο με προορισμό την Ιταλία.
Η νέα αυτή τραγωδία αποτέλεσε «αναπόφευκτη συνέπεια της περιοριστικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως προς τη μετανάστευση», καθώς οι Βρυξέλλες επικεντρώνονται περισσότερο «στην ασφάλεια» των κρατών μελών τους, παρά στην ανθρωπιστική αντιμετώπιση του προβλήματος «με δεδομένη την κατάσταση» στην εμπόλεμη Λιβύη, επεσήμανε η μη κυβερνητική οργάνωση Τυνησιακό Φόρουμ για τα Οικονομικά και Κοινωνικά Δικαιώματα.
Στο μεταξύ, την κραυγή αγωνίας και των προσφύγων που το τελευταίο διάστημα, πολύ συχνότερα θαλασσοδέρνονται στο Αιγαίο, «μπαλάκι» ανάμεσα στο ελληνικό και τουρκικό λιμενικό, μεταφέρει η οργάνωση Watch the Med.
Το σκάφος είχε αποπλεύσει από το νησί Κερκένα, το περασμένο Σαββατοκύριακο, με σκοπό να φθάσει στις ακτές της Ιταλίας. Από την Πέμπτη, οι τυνησιακές αρχές έχουν κηδέψει δεκάδες από τα θύματα του ναυαγίου.
Μεταξύ των πτωμάτων που ανέσυρε η ακτοφυλακή, είναι και ενός βρέφους, σύμφωνα με αξιωματούχο της Πολιτικής Προστασίας. Ο προηγούμενος απολογισμός, που είχε ανακοινωθεί την Παρασκευή, έκανε λόγο για 55 νεκρούς.
Πέρυσι, 86 Αφρικανοί πρόσφυγες και μετανάστες είχαν πνιγεί, όταν το πλεούμενο στο οποίο είχαν επιβιβαστεί για να φθάσουν στην Ευρώπη από τη Λιβύη, βυθίστηκε στα ανοικτά των τυνησιακών ακτών. Επρόκειτο για ένα από τα χειρότερα ναυάγια που κλήθηκαν να διαχειριστούν οι αρχές της Τυνησίας.
Νέο ναυάγιο ανοιχτά της Λιβύης
12 άνθρωποι αγνοούνται μετά το ναυάγιο της βάρκας στην οποία είχαν επιβιβαστεί πρόσφυγες και μετανάστες που ήλπιζαν να φθάσουν στην Ευρώπη από τη Λιβύη, δήλωσαν επιζήσαντες χθες Σάββατο.
Το ναυάγιο έγινε στα ανοικτά της πόλης Ζαουίγια, δυτικά της λιβυκής πρωτεύουσας Τρίπολης. Περίπου 20 από τους μετανάστες διασώθηκαν, ενημέρωσε ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ), που ανήκει στο σύστημα του ΟΗΕ.
Οι επιζήσαντες είπαν πως 12 μετανάστες αγνοούνται, συμπλήρωσε ο ΔΟΜ μέσω Twitter, χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.
Τα τελευταία χρόνια, η Λιβύη, όπου επικρατεί χάος μετά την πτώση του καθεστώτος του Μουάμαρ Καντάφι το 2011, έχει μετατραπεί σε μαγνήτη για τους μετανάστες που αποπειρώνται να φθάσουν στην Ευρώπη δια θαλάσσης, συχνά με κίνδυνο της ζωής τους, καθώς επιβιβάζονται σε κάθε άλλο παρά αξιόπλοα σκάφη.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας