Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Σχέδια «ειρήνευσης» ως πρόσχημα για μεγαλύτερη στρατιωτική εμπλοκή στη Λιβύη
Αp photo

Σχέδια «ειρήνευσης» ως πρόσχημα για μεγαλύτερη στρατιωτική εμπλοκή στη Λιβύη

  • A-
  • A+
Έωλη αιγυπτιακή πρωτοβουλία για «εκεχειρία» στη χώρα, τη στιγμή που η Μόσχα φέρεται να ενισχύει τις δυνάμεις μισθοφόρων στην εμπόλεμη ζώνη κατά παράβαση της συμφωνίας για το εμπάργκο όπλων. Απορρίπτει την πρωτοβουλία Σίσι ο Σαράτζ και προελαύνει για τη Σίρτη.

Επίθεση στη Σίρτη εξαπέλυσαν οι δυνάμεις προσκείμενες στην Κυβέρνηση Εθνική Συμφωνία (GNA) του Φάγεζ αλ Σαράτζ, που απορρίπτει την πρόταση του Καΐρου για κατάπαυση του πυρός, την οποία υποστηρίζει ο Χαλίφα Χαφτάρ μετά την απώλεια κρίσιμων εδαφών τις τελευταίες εβδομάδες.

Οι αεροπορικές επιδρομές έγιναν χθες με στόχο την κατάληψη της στρατηγικής πόλης. «Η πολεμική αεροπορία έχει πραγματοποιήσει πέντε επιθέσεις στα περίχωρα της Σίρτης», δήλωσε εκπρόσωπος της GNA για να προσθέσει το εξής: «Έχουν δοθεί εντολές στις δυνάμεις μας να επιτεθούν συστηματικά σε όλες τις θέσεις των ανταρτών».  «Δεν ξεκινήσαμε αυτόν τον πόλεμο, αλλά θα επιλέξουμε την ώρα και τον τόπο που θα τελειώσει» σχολίασε αναφερόμενος εμμέσως στην αιγυπτιακή πρωτοβουλία. 

Χθες, ο πρόεδρος Αμπντέλ Φατάχ Ελ-Σίσι, ένας από τους βασικότερους υποστηρικτές του Χαφτάρ, ανακοίνωσε σχέδιο για ειρηνευτικές συνομιλίες και εκεχειρία από την ερχόμενη Δευτέρα 8 Ιουνίου προτρέποντας την απόσυρση «ξένων μισθοφόρων από όλα τα εδάφη της Λιβύης».

Η Γαλλία και η Ελλάδα εξέφρασαν την υποστήριξή τους στην πρόταση παραπάνω Καΐρου. Το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας μας την χαιρέτησε τονίζοντας πως «αναδεικνύει τις βασικές αρχές της διεθνούς κοινότητας όπως προβλέπονται στις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και στα Συμπεράσματα του Βερολίνου, δηλαδή το σεβασμό της ενότητας, της ακεραιότητας και της ανεξαρτησίας της Λιβύης».

Εκατοντάδες προσλήψεις μισθοφόρων 

Και η Ρωσία συμφώνησε με το σχέδιο, αλλά την ίδια ώρα ενισχύει τις δυνάμεις μισθοφόρων στην αφρικανική χώρα, κατά παράβαση της συμφωνίας για το εμπάργκο όπλων στη Λιβύη που περιλαμβάνει τη μετακίνηση μαχητών.

Σύμφωνα με αποκλειστικό δημοσίευμα του Reuters, η εργολαβική εταιρία Wagner Group προσέλαβε τον Μαΐο εκατοντάδες Σύρους μισθοφόρους, υπό την εποπτεία του ρωσικού στρατού, προκείμενου να πολεμήσουν στο πλευρό του πλευρό του Χαφτάρ, Πρόκειται για 300 μαχητές από την Χομς, μεταξύ των οποίων πρώην μέλη του Ελεύθερου Συριακού Στρατού και περίπου 320 από τα νοτιοδυτικά, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το ειδησεογραφικό πρακτορείο. 

Οι μαχητές εκπαιδεύονται σε βάση στην ομώνυμη επαρχία της δυτικής Συρίας πριν πάνε στη Λιβύη και παίρνουν μισθούς, που κυμαίνονται από 1.000 έως 2.000 ευρώ το μήνα. Όπως σημείωσε άλλη πηγή, η ενίσχυση των δυνάμεων με τις παραπάνω προσλήψεις γίνεται την ώρα που η ένταση των μαχών στην Λιβύη αυξάνεται και στη Συρία μειώνεται.

Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, περισσότεροι από 900 Σύριοι προσλήφθηκαν από τη Ρωσία για να πολεμήσουν στη Λιβύη τον περασμένο μήνα. Επίσης, εμπιστευτική έκθεση του OHE αναφέρει ότι ο ιδιωτικός όμιλος έχει στείλει έως και 1.200 άτομα στην εμπόλεμη ζώνη και πρώην μέλος της Wagner Group δήλωσε ότι ο όμιλος έστειλε για πρώτη φορά Σύρους στη Λιβύη το 2019.

Από την πλευρά του, εκπρόσωπος του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA) του Χαφτάρ αρνήθηκε ότι είχε στρατολογήσει Σύρους μαχητές. Και η Μόσχα έχει αρνηθεί ότι έχει δυνάμεις στη Λιβύη με τον Βλαντιμίρ Πούτιν να απαντάει σε σχετική ερώτηση τον Ιανουάριο ότι εάν υπάρχουν Ρώσοι στη Λιβύη, δεν εκπροσωπούν το ρωσικό κράτος, ούτε πληρώνονται από το αυτό.

Ωστόσο, ο ίδιος παραδέχτηκε ότι Ρώσοι ιδιώτες στρατιωτικοί εργολάβοι από την εταιρεία Wagner Group έχουν το δικαίωμα να εργάζονται και να εξυπηρετούν τα συμφέροντά τους οπουδήποτε στον κόσμο, εφόσον δεν παραβιάζουν τη ρωσική νομοθεσία.

Ενισχύει τη στήριξη στον Σαράτζ ο Ερντογάν 

Στο αντίπαλο στρατόπεδο οι δυνάμεις της GNA έχουν εφοδιαστεί με drone και μηχανισμούς αεροπορικής άμυνας, όπως και συμβούλους από την Τουρκία. «Η Τουρκία είναι η μόνη χώρα που ήταν πρόθυμη να μας βοηθήσει να τερματίσουμε την ευρεία κλίμακα πολιτικών δολοφονιών και καταστροφών από τα ΗΑΕ, τη Ρωσία και άλλους», είπε ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας του GNA.

Στο μεταξύ ο Ταγίπ Ερντογάν δεσμεύτηκε την Πέμπτη να αυξήσει την υποστήριξη την σύμμαχό της Τουρκίας στη Λιβύη για να «κλειδώσει» τα κέρδη. Άλλωστε, έχει συνάψει τα αμφισβητούμενα μνημόνια με τον Σαράτζ τόσο για τη θαλάσσια δικαιοδοσία όσο για την στρατιωτική συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.

Θυμίζουμε ότι το τελευταίο διάστημα ο Χάφταρ έχει δεχτεί ισχυρό πλήγμα από αυτές του Σαράτζ χάνοντας πολλά από τα κέρδη, τα οποία αποκόμισε από πέρυσι, με αποτέλεσμα να επεκτείνεται ο έλεγχος της GNA στα βορειοδυτικά. Ωστόσο, οι δυνάμεις του στρατάρχη και οι συμμαχικές ομάδες εξακολουθούν να ελέγχουν το ανατολικό τμήμα και το μεγαλύτερο μέρος του νότου, όπως επίσης και τις περισσότερες πετρελαϊκές περιοχές της χώρας.

Ειδικοί προειδοποιούν η ανάμειξη της Άγκυρας και της Μόσχας στη Λιβύη αντηχεί στον πόλεμο της Συρίας, όπου επίσης υποστηρίζουν αντιμαχόμενες πλευρές, με κίνδυνο να επιδεινωθεί η σύγκρουση και εκεί.

ΑΦΡΙΚΗ
Λιβύη: ομιχλώδες τοπίο σε στρατιωτικό και διπλωματικό επίπεδο
Η Ρωσία διέψευσε τις κατηγορίες του αρχηγείου των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων στην Αφρική ότι η Μόσχα απέστειλε μαχητικά αεροσκάψη τύπου Mig-29 και Sukhoi-24 προς ενίσχυση του Χαλίφα Χάφταρ.
Λιβύη: ομιχλώδες τοπίο σε στρατιωτικό και διπλωματικό επίπεδο
ΑΦΡΙΚΗ
Ρωσική οπισθοχώρηση με ερωτηματικό στη Λιβύη
Σύμφωνα με συγκεχυμένες πληροφορίες, εκατοντάδες Ρώσοι μισθοφόροι που μάχονται στο πλευρό των δυνάμεων του Χαλίφα Χάφταρ, αποχώρησαν από τα μέτωπα της Τρίπολης με προορισμό προπύργια του LNA στην κεντρική...
Ρωσική οπισθοχώρηση με ερωτηματικό στη Λιβύη
ΑΦΡΙΚΗ
Άμαχοι σκοτώθηκαν από επίθεση με ρουκέτες σε πάρκο της Τρίπολης
Τουλάχιστον πέντε άμαχοι σκοτώθηκαν και άλλοι 12 τραυματίστηκαν χθες, όταν πέντε ρουκέτες έπληξαν πάρκο στην πρωτεύουσα της Λιβύης, ανακοίνωσε η Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας.
Άμαχοι σκοτώθηκαν από επίθεση με ρουκέτες σε πάρκο της Τρίπολης
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Αποσύρονται δυνάμεις του Χάφταρ από περιοχές της Τρίπολης
Έναν χρόνο μετά την έναρξη της επιχείρησης του ΛΕΣ για την πολιορκία της Τρίπολης, δυνάμεις του αποσύρθηκαν από περιοχές της, ύστερα από ισχυρό πλήγμα που δέχτηκαν με την κατάληψη αεροπορικής βάσης από το...
Αποσύρονται δυνάμεις του Χάφταρ από περιοχές της Τρίπολης
ΑΦΡΙΚΗ
Χάφταρ... μαινόμενος, τινάζει στον αέρα τις διπλωματικές προσπάθειες
Τις οξείες αντιδράσεις της διεθνούς κοινότητας προκάλεσε η αιφνιδιαστική διακήρυξη του στρατάρχη ότι «αποδέχεται την εντολή του λαού» και αναλαμβάνει μονομερώς να κυβερνήσει την πολύπαθη χώρα.
Χάφταρ... μαινόμενος, τινάζει στον αέρα τις διπλωματικές προσπάθειες
ΑΦΡΙΚΗ
Οι εμπόλεμοι δεν... τηρούν τις αποστάσεις!
Συνεχίζονται ακατάπαυστα οι εχθροπραξίες ανάμεσα στον Λιβυκό Εθνικό Στρατό υπό τον Χάφταρ και τις κυβερνητικές, τουρκόφιλες δυνάμεις, οι οποίες είχαν και τις περισσότερες απώλειες εσχάτως.
Οι εμπόλεμοι δεν... τηρούν τις αποστάσεις!

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας