Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Σε καραντίνα η Αίγυπτος στο Ιντ αλ Φιντρ, με νέο ρεκόρ κρουσμάτων

Ιμάμης σε μουσουλμανικό τέμενος της Αιγύπτου, άδειο από πιστούς, την περίοδο του Ραμαζανιού, λόγω των απαγορευτικών μέτρων για τον Covid-19

AP Photo/Nariman El-Mofty

Σε καραντίνα η Αίγυπτος στο Ιντ αλ Φιντρ, με νέο ρεκόρ κρουσμάτων

  • A-
  • A+

Σκληραίνει η Αίγυπτος τα περιοριστικά μέτρα για την αντιμετώπιση του Covid-19, καθώς πλησιάζει η λήξη του Ραμαζανιού και η μεγάλη μουσουμανική γιορτή του Ιντ αλ Φιντρ και η χώρα καταγράφει νέο ρεκόρ σε κρούσματα από τον νέο κορονοϊό.

Το τελευταίο 24ωρο, οι ιατρικές αρχές της χώρας ανακοίνωσαν  510 νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά της νόσου, με τον συνολικό αριθμό τους να φτάνει τις 12.229.

Τα θύματα, με ακόμη 18 ανθρώπους που προστέθηκαν  το τελευταίο 24ωρο, ανέρχονται πλέον στους 630.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Υγείας, 3.172 άτομα έχουν αναρρώσει πλήρως, ενώ 3.742 άτομα παρουσιάζονται αρνητικοί στα τεστ για τον COVID-19.

Όπως δήλωσε την Κυριακή ο πρωθυπουργός της Αιγύπτου, από τις 24 Μαΐου και σε όλη τη διάρκεια των εξαήμερων εορτασμών για το τέλος του ιερού μήνα του Ραμαζανιού, η ήδη επιβληθείσα απαγόρευση της κυκλοφορίας θα ξεκινάει τέσσερις ώρες νωρίτερα, από τις πέντε το απόγευμα, ενώ θα απαγορεύεται και η κυκλοφορία των λεωφορείων, στο πλαίσιο της προσπάθειας για τον περιορισμό της εξάπλωσης του νέου κορονοϊού.

Καταστήματα, εμπορικά κέντρα, εστιατόρια, παραλίες και πάρκα θα παραμείνουν κλειστά στις διακοπές για τη λύση του Ραμαζανιού, ενώ οι περιορισμοί στις μετακινήσεις των πολιτών θα παραταθούν και για άλλες δύο εβδομάδες μετά τους εορτασμούς, σύμφωνα με τις δηλώσεις του Μουσταφά Μαντμπουλί .

Παράλληλα, ο κ. Μαντμπούλι σκιαγράφησε και το πώς θα είναι η καθημερινότητα των Αιγυπτίων πολιτών μετά τις 29 Μαΐου, τονίζοντας ότι ένα από τα χαρακτηριστικά πλέον στη ζωή των Αιγυπτίων θα είναι η χρήση της προστατευτικής μάσκας, μέτρο που από όποιον δεν τηρείται, θα επισύρει πρόστιμα. Έτσι, όλοι θα είναι υποχρεωμένοι να φορούν μάσκες προφύλαξης σε δημόσιους κλειστούς χώρους, στα ιδιωτικά και δημόσια μέσα μαζικής μεταφοράς. Επίσης, κατά το διάστημα αυτό θα απαγορεύεται η μετακίνηση μεταξύ γεωγραφικών περιφερειών της χώρας.

Από τις 30 Μαΐου και έπειτα, θα ανοίξουν και πάλι τα εμπορικά κέντρα, ενώ θα μειωθεί και πάλι η μερική απαγόρευση της κυκλοφορίας, μέχρι τις 14 Ιουνίου, αυτή τη φορά από τις 8 μ.μ. έως τις 6 π.μ.

Λίγες ημέρες αργότερα, στις 21 Ιουνίου, θα αρχίσουν οι απολυτήριες εξετάσεις της Γ΄ Λυκείου των αιγυπτιακών σχολείων. Από τα μέσα Ιουνίου, θα αρχίσουν και πάλι τα ανοίγουν σταδιακά και τα αθλητικά κέντρα.

Επίσης, από το δεύτερο 15νθήμερο του Ιουνίου, θα αρχίσουν να λειτουργούν με αυστηρά μέτρα τα εστιατόρια, ενώ πάλι με αυστηρά μέτρα προφύλαξης αναμένεται από το διάστημα αυτό και έπειτα, να ανοίξουν στους πιστούς τους οι ναοί της Κοπτικής Εκκλησίας και τα μουσουλμανικά τεμένη.

Παίρνει και δίνει οικονομική βοήθεια 

Η Παγκόσμια Τράπεζα αποφάσισε να χορηγήσει 50 εκατομμύρια δολάρια στην Αίγυπτο, προκειμένου να συμβάλλει στις προσπάθειες της χώρας για την αντιμετώπιση της πανδημίας του Covid-19.

Η έκτακτη αυτή οικονομική στήριξη από την Παγκόσμια Τράπεζα αποσκοπεί στην ενίσχυση των προληπτικών μέτρων, στην ανίχνευση λοιμώξεων και στην αντιμετώπιση της επιδημίας στην Αίγυπτο. Θα συμβάλει επίσης, στη χρηματοδότηση της αγοράς και διανομής ιατρικού εξοπλισμού, των προμηθειών που απαιτούνται για την αντιμετώπιση του ιού, της κατάρτισης ιατρικού προσωπικού, της καραντίνας και των κέντρων θεραπείας, ενισχύοντας το έργο ομάδων ταχείας εξακρίβωσης κρουσμάτων, προστατεύοντας περισσότερες οικογένειες που πλήττονται από τις αρνητικές οικονομικές επιπτώσεις του ιού

Τον περασμένο Μάρτιο, η Παγκόσμια Τράπεζα είχε ανακοινώσει μια πρόσθετη χρηματοδότηση για την Αίγυπτο, ύψους 500 εκατομμυρίων δολαρίων, για να υποστηρίξει τις συνεχιζόμενες προσπάθειες για τη διευκόλυνση της πρόσβασης σε προσιτές μονάδες στέγασης για οικογένειες χαμηλού εισοδήματος και προγράμματα υποστήριξης χρηματοδότησης ακινήτων.

Στο μεταξύ, με απόφαση του προέδρου της χώρας, Άμπντελ Φατάχ Αλ Σίσι, η αιγυπτιακή κυβέρνηση, ανακοίνωσε ένα πρώτο μέτρο οικονομικής στήριξης της EgyptAir, για να μετριάσει τις επιπτώσεις που υφίσταται από την κρίση της παγκόσμιας πανδημίας του κορονοϊού, παρέχοντας στον εθνικό της αερομεταφορέα δάνειο ύψους 2 δισ. αιγυπτιακών λιρών, που αναλογεί περίπου στα 118 εκατ. ευρώ.

Με τα αεροπλάνα της να τελούν μόνον πτήσεις εσωτερικού από τις 19 Μαρτίου, ο εθνικός αερομεταφορέας της Αιγύπτου μετράει μέχρι σήμερα απώλειες της τάξεως περίπου 2 δισ. ευρώ, με 279.800 θέσεις εργασίας να τίθενται σε κίνδυνο, αλλά και να δημιουργούνται απώλειες στην εγχώρια οικονομία, ύψους 3 δισ. ευρώ, αναφέρει η «Egypt Independent».

ΑΦΡΙΚΗ
ΟΗΕ: Η πανδημία μπορεί να οδηγήσει σε ακραία φτώχεια εκατομμύρια Αφρικανούς
Ο ΓΓ του ΟΗΕ καλεί σε «διεθνή αλληλεγγύη» προς την ήπειρο, ενώ σχολίασε πως οι ανεπτυγμένες χώρες θα όφειλαν να πάρουν «μαθήματα» από τα «πολύ θαρραλέα προληπτικά μέτρα» που πήραν κάποιες αφρικανικές χώρες.
ΟΗΕ: Η πανδημία μπορεί να οδηγήσει σε ακραία φτώχεια εκατομμύρια Αφρικανούς
ΑΦΡΙΚΗ
Αίγυπτος: Νέες υπερεξουσίες Σίσι με πρόσχημα την πανδημία
Επιπλέον αρμοδιότητες σε στρατό και αστυνομία παραχωρεί ο Πρόεδρος της Αιγύπτου εν μέσω πανδημίας, με οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων να μιλούν για «νέες καταπιεστικές εξουσίες».
Αίγυπτος: Νέες υπερεξουσίες Σίσι με πρόσχημα την πανδημία
ΑΦΡΙΚΗ
850 παραβιάσεις της εκεχειρίας στη Λιβύη, από τον Ιανουάριο, καταγγέλλει ο ΟΗΕ
«Mόνο κατ’ όνομα» εφαρμόζεται η εκεχειρία στη Λιβύη, αποκάλυψε η ειδική απεσταλμένη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, κάνοντας λόγο για εκατοντάδες παραβιάσεις της κι εκφράζοντας ανησυχία για μια καταγγελία περί...
850 παραβιάσεις της εκεχειρίας στη Λιβύη, από τον Ιανουάριο, καταγγέλλει ο ΟΗΕ
ΑΦΡΙΚΗ
Αφρική και καραντίνα: Γιατί δεν πρέπει να επιβληθούν περιοριστικά μέτρα
Ερευνητές σε θέματα γύρω από την Αφρική εξηγούν γιατί τα μέτρα καραντίνας ίσως δεν είναι η κατάλληλη απάντηση στον Covid-19 και πώς μπορεί να φανεί χρήσιμη η εμπειρία από άλλες επιδημίες.
Αφρική και καραντίνα: Γιατί δεν πρέπει να επιβληθούν περιοριστικά μέτρα
ΑΦΡΙΚΗ
Δεν άφηναν να ταφεί γιατρός-θύμα του κορονοϊού για να μη μολυνθούν
Η πανδημία δημιουργεί πρωτόγνωρες καταστάσεις που αποτυπώνονται όχι μόνο στις καθημερινές συνήθεις των ανθρώπων αλλά και στη συμπεριφορά τους. 
Δεν άφηναν να ταφεί γιατρός-θύμα του κορονοϊού για να μη μολυνθούν
ΑΦΡΙΚΗ
Oxfam: Η πανδημία απειλεί να βυθίσει στη φτώχεια επιπλέον μισό δισεκατομμύριο ανθρώπους 
Η ΜΚΟ προειδοποιεί ότι η κρίση μπορεί να γυρίσει σε παγκόσμια κλίμακα 10 χρόνια πίσω τον αγώνα για την καταπολέμηση της φτώχειας, ακόμα και 30 χρόνια πίσω σε ορισμένες περιοχές, όπως η υποσαχάρια Αφρική, η...
Oxfam: Η πανδημία απειλεί να βυθίσει στη φτώχεια επιπλέον μισό δισεκατομμύριο ανθρώπους 

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας