Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Οδικό χάρτη για ειρήνη στη Λιβύη ψηφίζει το ΣΑ του ΟΗΕ

Φωτογραφία Αρχείου

AP Photo/Mohamed Ben Khalifa

Οδικό χάρτη για ειρήνη στη Λιβύη ψηφίζει το ΣΑ του ΟΗΕ

  • A-
  • A+

Κείμενο απόφασης που εγκρίνει οδικό χάρτη 55 σημείων για τη λήξη του πολέμου στη Λιβύη και καταδικάζει την τελευταία έκρηξη βίας στην αφρικανική χώρα, πρόκειται να ψηφίσει σήμερα Τετάρτη το Συμβούλιο Ασφαλείας (ΣΑ) του ΟΗΕ. 

Σύμφωνα με το βρετανικής προέλευσης σχέδιο απόφασης, οι αντιμαχόμενες πλευρές  - η Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (GNA) και ο Λιβυκός Εθνικός Στρατός (LNA) - «καλούνται να δεσμευτούν σε μια διαρκή κατάπαυση πυρός» και να συμμορφωθούν πλήρως με το εμπάργκο όπλων που είχαν εγκρίνει στις 19 Ιανουαρίου, στο Βερολίνο, οι ηγέτες 12 παγκοσμίων δυνάμεων και αλλών σημαντικών χωρών και το οποίο έκτοτε παραβιάζεται επανειλημμένα. 

Το σχέδιο υπενθυμίζει επίσης τη δέσμευση των συμμετεχόντων στη Διάσκεψη του Βερολίνου, να αποφύγουν παρεμβάσεις στην εμφύλια σύγκρουση της Λιβύης και στις εσωτερικές της υποθέσεις και εκφράζει ανησυχία «για την αυξανόμενη εμπλοκή μισθοφόρων στις μάχες που γίνονται εκεί».

Την προηγούμενη εβδομάδα, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ κατήγγειλε τη συνεχιζόμενη παραβίαση της συμφωνίας του Βερολίνου, καθώς εξακολουθούν να φθάνουν όπλα στις αντιμαχόμενες πλευρές και οι συγκρούσεις κλιμακώνονται. Ο Αντόνιο Γκουτέρες έκανε λόγο για «σκάνδαλο», σημειώνοντας ότι οι δεσμεύσεις «προφανώς δόθηκαν, χωρίς πραγματική πρόθεση να γίνουν σεβαστές». 

Αδιευκρίνιστη είναι μέχρι στιγμής η ψήφος της Ρωσίας στη σημερινή διαδικασία. 

Την Τρίτη, το ΣΑ του ΟΗΕ ενέκρινε με ψήφους 14 – 0 το ψήφισμα που επεκτείνει το εμπάργκο όπλων, την απαγόρευση ταξιδίων, τη δέσμευση περιουσιακών στοιχείων και άλλες κυρώσεις στη Λιβύη και τους Λίβυους, μέχρι τις 30 Απριλίου του 2021. Επεξέτεινε επίσης, μέχρι τις 15 Μαΐου 2021, την εντολή στην ειδική ομάδα εμπειρογνωμόνων των ΗΕ για την παρακολούθηση της εφαρμογής των κυρώσεων.  

Η Μόσχα ωστόσο, απείχε από την ψηφοφορία. 

Το σχέδιο ψηφίσματος καταδικάζει παράλληλα τις προσπάθειες παράνομων εξαγωγών πετρελαίου και εξευγενισμένων προϊόντων του από τη Λιβύη και ζητά από τους εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ να υποβάλλουν αναφορά σχετικά με όσες τέτοιες ενέργειες έχουν ήδη γίνει, αλλά και με ενδεχόμενες εισαγωγές  πετρελαίου, συμπεριλαμβανομένου του αργού πετρελαίου και των δυιλισμένων προϊόντων του. Η Ρωσία, δια του πρεσβευτή της στα ΗΕ, Βασίλι Νεμπέντζια, απέρριψε τις αναφορές στις εισαγωγές πετρελαίου.

Εν μέσω πυρών η Τρίπολη

Το βράδυ της Τρίτης, βαριά πυροβόλα έπληξαν κεντρικές γειτονιές της πρωτεύουσας της Λιβύης, που προσπαθεί να κυριεύσει ο αυτοαποκαλούμενος Λιβυκός Εθνικός Στρατός (LNA) από τον Απρίλιο του 2019, δήλωσαν κάτοικοι της Τρίπολης.

Οι δυνάμεις του LNA υπό τον στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ, τον ισχυρό άνδρα της ανατολικής Λιβύης, άρχισαν, πριν από 10 μήνες, ευρείας κλίμακας επιχειρήσεις για να καταλάβουν την πρωτεύουσα, έδρα της διεθνώς αναγνωρισμένης Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας (GNA), όμως δεν έχουν μπορέσει να διαπεράσουν τις αμυντικές θέσεις παραστρατιωτικών οργανώσεων που δηλώνουν πίστη στις αρχές. Η σύρραξη πλήττει ολοένα περισσότερο άμαχους.

Πυροβόλα μεγάλου διαμετρήματος έπληξαν αργά το βράδυ τις κεντρικές συνοικίες Νουφλίν και Σουκ αλ Τζουμάα, που μέχρι σήμερα σπανίως γίνονταν στόχοι.

Τμήματα της Τρίπολης βυθίστηκαν στο σκοτάδι. Το δίκτυο ηλεκτροδότησης της πρωτεύουσας υφίσταται συχνά ζημιές στις εχθροπραξίες.

Οι αρχές δεν έδωσαν καμία πληροφορία για θύματα.

Η σύρραξη στη Λιβύη έχει εκτοπίσει τουλάχιστον 150.000 ανθρώπους, κατά υπολογισμούς του ΟΗΕ.

Οι δυνάμεις του Χάφταρ, που υποστηρίζονται από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Αίγυπτο και την Ιορδανία, έχουν εντάξει στις γραμμές τους μαχητές από το Σουδάν και το Τσαντ και, πιο πρόσφατα, Ρώσους μισθοφόρους. Η Γαλλία έχει επίσης προσφέρει κάποια υποστήριξη στον LNA.

Η Τουρκία προσφέρει υποστήριξη στην GNA του πρωθυπουργού Φαγέζ ας Σαράτζ κι έχει στείλει στην Τρίπολη δεκάδες στρατιωτικούς της σε ρόλο συμβούλων, διαφόρων ειδών όπλα, καθώς και περίπου 2.000 αντάρτες που είχαν πάρει μέρος στον πόλεμο στη Συρία και υποστηρίζονται από την Άγκυρα, όπως είχε τονίσει αξιωματούχος του ΟΗΕ τον περασμένο μήνα.

Οι δύο πλευρές διεξήγαγαν την περασμένη εβδομάδα συνομιλίες στη Γενεύη, για τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός που σύναψαν. Οι συνομιλίες, ως γνωστόν, όμως κατέληξαν σε αδιέξοδο, με τη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση να προσάπτει απόλυτη αδιαλλαξία τους απεσταλμένους του στρατάρχη Χάφταρ. Οι δύο πλευρές αλληλοκατηγορούνται για τις καθημερινές παραβιάσεις της εκεχειρίας, η οποία τέθηκε σε εφαρμογή πριν από περίπου έναν μήνα.

Με πληροφορίες από Associated Press, Reuters
 

ΑΦΡΙΚΗ
Δεύτερη μέρα σφυροκοπούν την Τρίπολη οι δυνάμεις του Χάφταρ στη Λιβύη
Επιθέσεις στο δίκτυο ύδρευσης και διακοπές ρεύματος και φυσικού αερίου καταγγέλλουν οι κάτοικοι της πολύπαθης πόλης, ενώ η Τουρκία διαμηνύει ότι θα θεωρήσει «νόμιμους στόχους» τις δυνάμεις του Λίβυου στρατηγού
Δεύτερη μέρα σφυροκοπούν την Τρίπολη οι δυνάμεις του Χάφταρ στη Λιβύη
ΑΦΡΙΚΗ
Μια τρύπα στο Βερολίνο
Παρά την υποτιθέμενη συμφωνία, στο έδαφος της Λιβύης συνεχίζονται οι συγκρούσεις με την υπόγεια ενίσχυση των αντιμαχόμενων πλευρών από τους καλοθελητές συμμάχους τους ● Ανοδο στις τιμές του πετρελαίου προκαλεί...
Μια τρύπα στο Βερολίνο
ΑΦΡΙΚΗ
Ρωσική οπισθοχώρηση με ερωτηματικό στη Λιβύη
Σύμφωνα με συγκεχυμένες πληροφορίες, εκατοντάδες Ρώσοι μισθοφόροι που μάχονται στο πλευρό των δυνάμεων του Χαλίφα Χάφταρ, αποχώρησαν από τα μέτωπα της Τρίπολης με προορισμό προπύργια του LNA στην κεντρική...
Ρωσική οπισθοχώρηση με ερωτηματικό στη Λιβύη
ΑΦΡΙΚΗ
Πολιτικός διάλογος για τη Λιβύη χωρίς τους εμπόλεμους στη Γενεύη
Κανονικά θα ξεκινήσουν την Τετάρτη στην ελβετική πόλη οι πολιτικές συνομιλίες για τη λιβυκή κρίση, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, παρά το γεγονός ότι οι δύο αντίπαλες δυνάμεις έχουν δηλώσει ότι αναστέλλουν τη συμμετοχή...
Πολιτικός διάλογος για τη Λιβύη χωρίς τους εμπόλεμους στη Γενεύη
ΑΦΡΙΚΗ
Λιβύη: Σχέδιο απόφασης ζητά αποχώρηση των μισθοφόρων
Το Ηνωμένο Βασίλειο επέδωσε (31/01) στους εταίρους του στο Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών τροποποιημένο σχέδιο απόφασης για τη Λιβύη, το οποίο αξιώνει την αποχώρηση των μισθοφόρων από τη...
Λιβύη: Σχέδιο απόφασης ζητά αποχώρηση των μισθοφόρων
ΑΦΡΙΚΗ
Δύο τουρκικές φρεγάτες ανεβάζουν το θερμόμετρο στη Λιβύη
«Σύννεφα» μαζεύονται εκ νέου πάνω από τη Λιβύη μετά από αναφορές για τουρκικά πλοία στην Τρίπολη, αλλά και την μεταφορά μεγάλου όγκου στρατιωτικού υλικού προς βοήθεια των δυνάμεων του Φαγέντ Αλ Σαράτζ.
Δύο τουρκικές φρεγάτες ανεβάζουν το θερμόμετρο στη Λιβύη

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας

ΚΛΕΙΣΙΜΟ