Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εκβιαστικά παιχνίδια με τον μαύρο χρυσό

Φωτογραφία αρχείου με ενόπλους έξω από τα διυλιστήρια στη Ρας Λανούφ της ανατολικής Λιβύης

AP Photo/Hussein Malla, File
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Εκβιαστικά παιχνίδια με τον μαύρο χρυσό

  • A-
  • A+
Οι επιπτώσεις του αποκλεισμού παραγωγής πετρελαίου με εντολή Χάφταρ • Η Εθνική Επιχείρηση Πετρελαίου της χώρας απαίτησε την «άμεση ακύρωση» της απόφασης του στρατάρχη να κλείσει λιμάνια και πετρελαιοπηγές που βρίσκονται υπό τον έλεγχό του

Mε όπλο τα πλούσια κοιτάσματα μαύρου χρυσού που ελέγχει στη Λιβύη, ο Χαλίφα Χάφταρ δεν δίστασε να προβεί σε υψηλού ρίσκου επίδειξη δύναμης και εκβιαστική άσκηση πίεσης κλείνοντας ουσιαστικά τις στρόφιγγες του πετρελαίου στη σπαρασσόμενη χώρα, καθώς κορυφώνονταν χθες οι διπλωματικές προσπάθειες για πολιτική διευθέτηση της λιβυκής σύρραξης στη διεθνή διάσκεψη του Βερολίνου.

Από την Παρασκευή δυνάμεις πιστές στον Λιβυκό Εθνικό Στρατό (LNA) του Χάφταρ έχουν αποκλείσει τα λιμάνια της ανατολικής Λιβύης Μπρέγκα, Ρας Λανούφ, Χαρίγκα, Ζουεϊτίνα και Ες Σίντερ πέριξ της Σύρτης, που αποτελούν τους βασικούς τερματικούς σταθμούς εξαγωγής μαύρου χρυσού από τη βορειοαφρικανική χώρα.

Παράλληλα χθες η Εθνική Επιχείρηση Πετρελαίου της Λιβύης (NOC) -που εδρεύει στην Τρίπολη και υποστηρίζει πως τηρεί ουδέτερη στάση απέναντι στον LNA και την αναγνωρισμένη από τον ΟΗΕ αντίπαλη κυβέρνηση εθνικής ενότητας (GNA) υπό τον Φάγεζ αλ Σαράτζ- ανακοίνωσε πως υποχρεώθηκε να περιορίσει την παραγωγή στις νοτιοδυτικές πετρελαιοπηγές Ελ Σαράρα και Ελ Φιλ, «επιβεβαιώνοντας πως άτομα από τη Φρουρά Πετρελαϊκών Εγκαταστάσεων, υπό τη διοίκηση του LNA, έχουν κλείσει τον πετρελαιαγωγό Χαμάντα-Ζαουίγια».

Η Ελ Σαράρα, η οποία -βάσει του Reuters- λειτουργεί σε κοινοπραξία της NOC με την ισπανική Repsol, τη γαλλική Total, την αυστριακή OΜV και τη νορβηγική Equinor, παράγει σχεδόν 300.000 βαρέλια ημερησίως.

Η Ελ Φιλ, που λειτουργεί σε κοινοπραξία της NOC με την ιταλική Eni, παράγει περίπου 70.000 βαρέλια τη μέρα. Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο, τα μπλόκα έχουν σταματήσει την παραγωγή μαύρου χρυσού σε όλες τις μεγάλες πετρελαιοπηγές της Λιβύης, «μια κλιμάκωση που απειλεί να στραγγαλίσει την οικονομία της χώρας και να επισκιάσει τη διεθνή διάσκεψη στο Βερολίνο».

Αναστολή εξαγωγών

Η NOC απέδωσε τους αποκλεισμούς σε εντολή του Χάφταρ και προειδοποίησε για κάθετη μείωση της ημερήσιας παραγωγής πετρελαίου κατά 800.000 βαρέλια (από περίπου 1,3 εκατομμύριο), με κίνδυνο να προκληθούν απώλειες εσόδων 55 εκατομμυρίων δολαρίων τη μέρα. Επισήμανε ακόμη πως η αναστολή των εξαγωγών θα εμποδίσει την επιχείρηση από το να παραμείνει συνεπής στα συμβόλαια που έχει υπογράψει με διεθνείς πετρελαϊκές εταιρείες.

«Ο τομέας του πετρελαίου και του φυσικού αερίου είναι η “γραμμή ζωής” της λιβυκής οικονομίας και η μοναδική πηγή εσόδων για τον λιβυκό λαό» τόνισε ο πρόεδρος της NOC, Μουσταφά Σανάλα. «Οι πετρελαϊκές εγκαταστάσεις ανήκουν στον λιβυκό λαό», πρόσθεσε, «και δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται ως χαρτί για πολιτικά παζάρια».

Με επείγουσα επιστολή της στον Αγκίλα Σάλεχ, τον πρόεδρο του κοινοβουλίου στο Τομπρούκ της ανατολικής Λιβύης που στηρίζει τον Χάφταρ, η NOC απαίτησε την «άμεση ακύρωση» της απόφασης του στρατάρχη να κλείσει λιμάνια και πετρελαιοπηγές που βρίσκονται υπό τον έλεγχό του.

Η διακοπή της ροής αργού μέσω του βασικού πετρελαιαγωγού της χώρας, μήκους 350 χιλιομέτρων, θα περιορίσει σοβαρά και την προμήθεια φυσικού αερίου που «τρέχει» από τις ίδιες πετρελαιοπηγές, εγκυμονώντας κινδύνους να υπάρξουν σύντομα διακοπές παροχής ηλεκτρισμού και γκαζιού σε όλη τη χώρα, προειδοποίησε η NOC. Συμπλήρωσε μάλιστα πως οι αποκλεισμοί αφήνουν σε λειτουργική κατάσταση μόνο δύο πετρελαιοπηγές, που παράγουν ενέργεια ικανή να καλύψει μόλις το ένα τέταρτο των αναγκών του λιβυκού πληθυσμού.

Εκπρόσωποι του LNA υποστήριξαν πως τα μπλόκα στήθηκαν προκειμένου οι δυνάμεις στην ανατολική Λιβύη να μπορέσουν να κάνουν τις δικές τους εξαγωγές μαύρου χρυσού, παρακάμπτοντας τη GNA, την οποία κατηγορούν συν τοις άλλοις πως με τα κεφάλαια από την πώληση πετρελαίου χρηματοδοτεί μεταξύ άλλων τους Σύρους μισθοφόρους που έχει ήδη στείλει η Τουρκία για να τη συνδράμει.

Μέσω της κεντρικής τράπεζας της Λιβύης, η NOC διοχετεύει τα έσοδα από τις εξαγωγές μαύρου χρυσού στην GNA στην Τρίπολη, από τα οποία καλύπτεται ωστόσο η μισθοδοσία κάποιων δημοσίων υπαλλήλων και στα ανατολικά της χώρας. Σύμφωνα με διπλωμάτες, ο LNA έχει αποπειραθεί πολλάκις στο παρελθόν να εξάγει μονομερώς πετρέλαιο, αλλά οι προσπάθειες σταμάτησαν με παρέμβαση του ΟΗΕ.

Κατανομή εσόδων

«Η γραμμή μας στα Ηνωμένα Εθνη είναι ξεκάθαρη. Μην παίζετε με το πετρέλαιο, επειδή συνιστά το βιοποριστικό μέσο των Λίβυων» προειδοποιούσε άλλωστε, ώρες πριν στηθούν τα μπλόκα, ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Λιβύη, Γασάν Σαλαμέ, υπογραμμίζοντας πως μια δίκαιη κατανομή των εσόδων από πετρέλαιο θα πρέπει να αποτελέσει μέρος οποιασδήποτε ειρηνευτικής συμφωνίας. Οι αποκλεισμοί εντάσσονται «στη λογική εκβιασμού» εκ μέρους του Χάφταρ, εκτίμησε μιλώντας στο AFP o Τζαλέλ Χαρσάουι, αναλυτής στο Ινστιτούτο Clingendael με έδρα τη Χάγη.

«Μπορεί να πετύχει, ωστόσο υπάρχει επίσης κίνδυνος η Ουάσινγκτον να αντιδράσει άσχημα» σημείωσε, αφού οι ΗΠΑ αντιτίθενται σθεναρά σε οποιαδήποτε ενέργεια θα μπορούσε να ανεβάσει τις τιμές του αργού πετρελαίου. «Αυτή η κίνηση θα μπορούσε να έχει καταστροφικές συνέπειες πρώτα από όλα για τον λιβυκό λαό, που εξαρτάται από την ελεύθερη ροή πετρελαίου για την ευημερία του» ανέφερε σε ανακοίνωσή της και η αποστολή του ΟΗΕ στη Λιβύη, δηλώνοντας «βαθιά ανήσυχη» για τις εξελίξεις.

ΑΦΡΙΚΗ
Φόβοι Σαράτζ για οικονομική κρίση στη Λιβύη
Την έντονη ανησυχία του από τον συνεχιζόμενο αποκλεισμό των πετρελαϊκών εγκαταστάσεων στη Λιβύη εξέφρασε ο πρωθυπουργός της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης στην Τρίπολη.
Φόβοι Σαράτζ για οικονομική κρίση στη Λιβύη
ΑΦΡΙΚΗ
Πολιτικός διάλογος για τη Λιβύη χωρίς τους εμπόλεμους στη Γενεύη
Κανονικά θα ξεκινήσουν την Τετάρτη στην ελβετική πόλη οι πολιτικές συνομιλίες για τη λιβυκή κρίση, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, παρά το γεγονός ότι οι δύο αντίπαλες δυνάμεις έχουν δηλώσει ότι αναστέλλουν τη συμμετοχή...
Πολιτικός διάλογος για τη Λιβύη χωρίς τους εμπόλεμους στη Γενεύη
ΑΦΡΙΚΗ
Οδικό χάρτη για ειρήνη στη Λιβύη ψηφίζει το ΣΑ του ΟΗΕ
Κείμενο απόφασης που εγκρίνει 55 σημεία για τη λήξη του πολέμου στη Λιβύη και καταδικάζει την τελευταία έκρηξη βίας, πρόκειται να ψηφίσει σήμερα το ΣΑ του ΟΗΕ, ενώ τη νύχτα η Τρίπολη από πυρά βαρέων όπλων.
Οδικό χάρτη για ειρήνη στη Λιβύη ψηφίζει το ΣΑ του ΟΗΕ
ΑΦΡΙΚΗ
Δύο τουρκικές φρεγάτες ανεβάζουν το θερμόμετρο στη Λιβύη
«Σύννεφα» μαζεύονται εκ νέου πάνω από τη Λιβύη μετά από αναφορές για τουρκικά πλοία στην Τρίπολη, αλλά και την μεταφορά μεγάλου όγκου στρατιωτικού υλικού προς βοήθεια των δυνάμεων του Φαγέντ Αλ Σαράτζ.
Δύο τουρκικές φρεγάτες ανεβάζουν το θερμόμετρο στη Λιβύη

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας