Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
H Λιβύη βάζει τον λύκο στο μαντρί
Presidential Press Service via AP, Pool
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

H Λιβύη βάζει τον λύκο στο μαντρί

  • A-
  • A+
Η Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας αποδέχτηκε τη στρατιωτική στήριξη του Ερντογάν

Κατόπιν επείγουσας συνεδρίασης -και με τις αντίπαλες δυνάμεις του Εθνικού Λιβυκού Στρατού (LNA) υπό τον Χαλίφα Χάφταρ προ των πυλών της Τρίπολης- η Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας (GNA) της Λιβύης αποφάσισε χθες «ομόφωνα», όπως τονίζει σε σχετική ανακοίνωση, να ενεργοποιήσει το μνημόνιο κατανόησης για την ασφάλεια και τη στρατιωτική συνεργασία που υπέγραψε στα τέλη Νοεμβρίου με την Τουρκία. Πρακτικά, τονίζουν αραβικά ΜΜΕ, η αναγνωρισμένη από τον ΟΗΕ κυβέρνηση υπό τον Φαγέζ αλ Σαράτζ αποφάσισε να αποδεχτεί την πολλάκις δημόσια διατυπωμένη πρόταση της Αγκυρας για στρατιωτική και υλικοτεχνική υποστήριξη. Σύμφωνα δε με το λιβυκό δίκτυο Libya February TV, με έδρα την Τρίπολη, η GNA θα ζητήσει στρατιωτική στήριξη από τις ΗΠΑ, την Ιταλία και τη Βρετανία.

Κατά τη θεώρηση Ερντογάν, η αποστολή στρατευμάτων στη Λιβύη κατόπιν αιτήματος της GNA δεν αντιβαίνει στο εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ -το οποίο κατά τα λοιπά η Αγκυρα έχει, σύμφωνα με την έκθεση εμπειρογνωμόνων των Ηνωμένων Εθνών, συστηματικά παραβιάσει.

«Τα [τουρκικά] στρατεύματα πιθανόν να αποτελούν μέρος μιας ευρύτερης συμφωνίας, μέσω της οποίας η κυβέρνηση της Τρίπολης εκχώρησε δικαιώματά της στη θάλασσα, για να λάβει διπλωματική και στρατιωτική στήριξη από την Τουρκία» γράφει σε ανάλυσή του στην Jerusalem Post ο αρθρογράφός της Σεθ Τζ. Φράντσμαν. «Στόχος της Τουρκίας είναι να αναλάβει μακροπρόθεσμο ρόλο» επισημαίνει. «Θέλει ένα τεράστιο τμήμα της Μεσογείου και διατηρώντας δυνάμεις στη Λιβύη θα έχει το πρόσχημα να περιπολεί παντού».

Πάντως «θα χρειαστεί λίγος καιρός μέχρι να αναπτυχθούν τουρκικές δυνάμεις επί του λιβυκού εδάφους» παρατηρεί σε ανταπόκρισή του από την Κωνσταντινούπολη ο δημοσιογράφος Μοχάμεντ Αντοου του δικτύου Al Jazeera. «Προβλέπεται μια ολόκληρη διαδικασία» εξηγεί.

Επικύρωση

Θα πρέπει πρώτα «να επικυρωθεί το μνημόνιο στρατιωτικής συνεργασίας από την τουρκική εθνοσυνέλευση» προσθέτει -η σχετική ψηφοφορία στην ολομέλεια αναμένεται αύριο Σάββατο, κατά δήλωση του ειδικού απεσταλμένου της Τουρκίας στη Λιβύη, Εμρουλάχ Ισλέρ. «Κι έπειτα όλα θα εξαρτηθούν από ένα επίσημο αίτημα της GNA για την ανάπτυξη στρατευμάτων, το οποίο θα πρέπει να κατατεθεί και πάλι προς ψήφιση στην τουρκική εθνοσυνέλευση» επισημαίνει ο δημοσιογράφος τού Al Jazeera. «Μόνο αφότου η τουρκική Βουλή δώσει εξουσιοδότηση για τον αριθμό των στρατευμάτων και την αποστολή τους στην Τρίπολη, θα είναι δυνατή η ανάπτυξή τους». Αυτό με δεδηλωμένη την αντίθεση των κομμάτων της τουρκικής αντιπολίτευσης στο μνημόνιο στρατιωτικής συνεργασίας με τη Λιβύη…

Στο μεσοδιάστημα οι ζυμώσεις στο παρασκήνιο είναι πυρετώδεις. Επικαλούμενος αιγυπτιακές πηγές ο ειδησεογραφικός ιστότοπος Middle East Μonitor μεταδίδει ότι ο Αιγύπτιος πρόεδρος Αλ Σίσι, «διαβλέποντας σοβαρές προθέσεις από πλευράς Αγκυρας για άμεση στρατιωτική παρέμβαση στη Λιβύη», ενέκρινε ήδη την αποστολή ρωσικής κατασκευής τεθωρακισμένων στις δυνάμεις του LNA υπό τον Χάφταρ (τον οποίο στηρίζουν επίσης ενεργά η Ρωσία, η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα). Η συμφωνία, αναφέρουν, χαρακτηρίζεται «προσωρινή», με πρόβλεψη για επιστροφή των τεθωρακισμένων με το πέρας της μάχης για την κατάληψη της Τρίπολης και με την προσμονή ότι ως εκ τούτου δεν θα θεωρηθεί παραβίαση του εμπάργκο όπλων.

Από τη Μόσχα εν τω μεταξύ και την καθιερωμένη ετήσια συνέντευξη Τύπου ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν τόνισε κάπως γενικόλογα ότι προσβλέπει σε τερματισμό των εχθροπραξιών στη Λιβύη και στην έναρξη διαπραγματεύσεων μεταξύ των άμεσα αντιμαχόμενων πλευρών -σε έναν κατά τα... λοιπά πόλεμο «διά αντιπροσώπων». Οι εξελίξεις, τόνισε, θα συζητηθούν διεξοδικά με την τουρκική αντιπροσωπεία που αναμένεται εντός των προσεχών ημερών στη Μόσχα.

«Αυτό σημαίνει ότι η Ρωσία και η Τουρκία θα μπορούσαν να υπογράψουν μια συμφωνία για τη Λιβύη, όπως έκαναν με τη βόρεια Συρία, όπου η Ρωσία έγινε ο εγγυητής των εξελίξεων» εκτιμά ο Σεθ Τζ. Φράντσμαν στην J. Post, κι ενώ η Μόσχα «επιδιώκει να γίνει ο μεσολαβητής σε διάφορες κρίσεις αναπληρώνοντας το κενό που αφήνουν ΗΠΑ και Ευρώπη».

Παράλληλα «ο Ιταλός ΥΠΕΞ λέει ότι η χώρα του πιθανόν να έχει διαβουλεύσεις με την Τουρκία και τη Ρωσία ως προς τον χειρισμό της λιβυκής διένεξης. Οι -όμορες της Λιβύης- Αίγυπτος και Τυνησία δεν περιλαμβάνονται» επισημαίνει. «Η συνολική εικόνα είναι ότι η Τουρκία προωθείται στη Λιβύη, ώστε ο λόγος της να βαρύνει περισσότερο σε μια τελική συμφωνία για τη χώρα. Θα χρησιμοποιήσει τις ίδιες τακτικές με εκείνες που μεταχειρίστηκε κατά την εισβολή στη βόρεια Συρία, καθώς και τον ίδιο μοχλό πίεσης που έχει στην Ευρώπη [βλ. προσφυγικό] για να αναγκάσει τη Γερμανία ή την Ιταλία ή άλλα κράτη να συμφωνήσουν» καταλήγει (τον Ιανουάριο, σημειωτέον, επίκειται διεθνής διάσκεψη για τη λιβυκή κρίση στο Βερολίνο).

Το χθεσινό μήνυμα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ προς την Τουρκία ήταν πάντως σαφές και αυστηρό. «Οι εξωτερικοί παράγοντες πρέπει να σταματήσουν να τροφοδοτούν τη σύγκρουση. Ολες οι χώρες πρέπει να αποφύγουν να επιδεινώσουν την πολιτική σύγκρουση» τόνισε εκπρόσωπος του αμερικανικού ΥΠΕΞ κληθείς να σχολιάσει το μνημόνιο στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης. Κάλεσε δε σε «έναρξη ενός ενδολιβυκού διαλόγου, αποκλιμάκωση, απόσυρση των εξωτερικών δυνάμεων, κατάπαυση του πυρός και επιστροφή σε μια πολιτική διαδικασία, που διευκολύνεται από τα Ηνωμένα Εθνη».

ΑΦΡΙΚΗ
Τουρκικές απώλειες στη Λιβύη
Δύο τούρκοι στρατιώτες σκοτώθηκαν στη Λιβύη παρά το «σχέδιο συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός» που κατέληξαν οι αντιμαχόμενες πλευρές. «Είχαμε δύο μάρτυρες» δήλωσε την Τρίτη (25/02) ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν.
Τουρκικές απώλειες στη Λιβύη
ΑΦΡΙΚΗ
Ακυρώνει τη στρατιωτική συμφωνία με την Τουρκία η Βουλή της Λιβύης
Η Βουλή των Αντιπροσώπων που ελέγχεται από τις πολιτικές δυνάμεις που πρόσκεινται στον Εθνικό Στρατό της Λιβύης (LNA) του στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ ψήφισε την ακύρωση της στρατιωτικής συμφωνίας με την Τουρκία,...
Ακυρώνει τη στρατιωτική συμφωνία με την Τουρκία η Βουλή της Λιβύης
ΑΦΡΙΚΗ
«Τυχόν εμπλοκή της Τουρκίας στη Λιβύη θα αποσταθεροποιήσει την περιοχή»
Ξεκάθαρα μηνύματα προς τον Ταγίπ Ερντογάν, να μην προχωρήσει σε στρατιωτική παρέμβαση στην αφρικανική χώρα, καθώς η ένταση μπορεί να κορυφωθεί. 
«Τυχόν εμπλοκή της Τουρκίας στη Λιβύη θα αποσταθεροποιήσει την περιοχή»
ΑΦΡΙΚΗ
Η Λιβύη ζητά επισήμως στρατιωτική στήριξη από την Τουρκία
Νωρίτερα, ο υπουργός Εσωτερικών της Λιβύης είχε τονίσει πως η κυβέρνησή του θα προβεί σε επίσημο αίτημα προς την Άγκυρα, εάν η κατάσταση επιδεινωθεί.
Η Λιβύη ζητά επισήμως στρατιωτική στήριξη από την Τουρκία
ΑΦΡΙΚΗ
Η Λιβύη, ο Χάφταρ και η ρωσική «ομάδα Βάγκνερ»
Με τη Λιβύη να βρίσκεται σε εμφύλιο και την Τουρκία να ανακοινώνει τη διάθεσή της να συνδράμει στρατιωτικά τη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της χώρας, πολλαπλασιάζονται τα δημοσιεύματα για τους συμμάχους...
Η Λιβύη, ο Χάφταρ και η ρωσική «ομάδα Βάγκνερ»
ΑΦΡΙΚΗ
Τελεσίγραφο στην Τρίπολη για να το ακούσει (και) η Αγκυρα
Αντίδραση και από τη Μόσχα για την τουρκική παρέμβαση και εριστική απάντηση από τον Τούρκο πρόεδρο, ο οποίος επανέλαβε και την απειλή για αντίμετρα κατά των ΗΠΑ σε περίπτωση κυρώσεων κατά της Τουρκίας, που ήδη...
Τελεσίγραφο στην Τρίπολη για να το ακούσει (και) η Αγκυρα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας