Ανακάλυψαν την απάτη και, αντί να τους επιβραβεύσουν, τους… τιμωρούν. Ο λόγος για την κυβέρνηση των ΗΠΑ, η οποία αποφάσισε χθες, εντελώς αναπάντεχα, να διακόψει δωρεάν βοήθεια που προσφέρει στην Γκάνα, μέσω του ελεγχόμενου από αυτήν οργανισμού ξένης βοήθειας Millennium Challenge Corporation (MCC), επειδή η κυβέρνηση της αφρικανικής χώρας ακύρωσε συμφωνία για την ιδιωτικοποίηση της κρατικής εταιρείας ηλεκτρικής ενέργειας.
Η κυβέρνηση της Γκάνας -ύστερα από έντονες πιέσεις «δωρητών της Δύσης» και των ξένων εταιρειών που επενδύουν στη χώρα, καρπώνονται τη μερίδα του λέοντος από το πετρέλαιο και λοιπό ορυκτό πλούτο της και ταλαιπωρούνται από τις συχνές διακοπές ρεύματος- προχώρησε, πριν από καιρό, σε διεθνή διαγωνισμό, με σκοπό την 20ετή παραχώρηση του κρατικού δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας σε ιδιώτες.
Η ιδιωτικοποίηση αποτελούσε μονόδρομο γι’ αυτήν, καθώς ήταν συνδεδεμένη με δωρεές εκατοντάδων εκατομμυρίων από το εξωτερικό. Κατά της ιδιωτικοποίησης, αντίθετα, πάλεψαν για αρκετά χρόνια εργαζόμενοι, συνδικάτα και πολιτικά κόμματα της αφρικανικής χώρας.
Κοινοπραξία αγοραστών
Τελικά, την περασμένη άνοιξη, κοινοπραξία ιδιωτικών εταιρειών (Power Distribution Services Ghana), επικεφαλής των οποίων ήταν η εταιρεία ηλεκτρικής ενέργειας Meralco από τις Φιλιππίνες, κατάφερε να κερδίσει τον διαγωνισμό.
Η κοινοπραξία -στην οποία συμμετείχαν ακόμη τρεις εταιρείες από την Γκάνα και μία από την Αγκόλα- υποσχέθηκε ότι θα επενδύσει 581 εκατ. δολάρια στα πρώτα πέντε χρόνια της παραχώρησης, προκειμένου να βελτιώσει το εγχώριο δίκτυο διανομής και την αξιοπιστία της προσφοράς ηλεκτρικής ενέργειας στην περιοχή της πρωτεύουσας Ακρα.
Τον περασμένο Ιούλιο, όμως, η κυβέρνηση της Γκάνας ανακάλυψε ότι οι εγγυητικές επιστολές που η εν λόγω κοινοπραξία είχε καταθέσει στο πλαίσιο της συμφωνίας -από την ασφαλιστική εταιρεία του Κατάρ Al Koot- ήταν... μαϊμού.
Σε σχετική επιστολή της προς την γκανέζικη κυβέρνηση, η Al Koot αρνήθηκε την ύπαρξη των εγγυητικών επιστολών και οιαδήποτε υποχρέωση πηγάζει από αυτές, αποκάλυψε ότι στις επιστολές που είχαν στα χέρια τους οι αξιωματούχοι της αφρικανικής χώρας είχαν πλαστογραφηθεί οι υπογραφές και διεμήνυσε ότι θα κινηθεί δικαστικά κατά παντός υπευθύνου.
Μετά την αποκάλυψη, η κυβέρνηση αναγκάστηκε να παγώσει τη συμφωνία και προχώρησε σε διεξαγωγή έρευνας, η οποία επιβεβαίωσε την απάτη και οδήγησε στην οριστική ακύρωση της ιδιωτικοποίησης, την περασμένη Δευτέρα.
Ανάκληση δωρεάς
Δύο εικοσιτετράωρα μετά, η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Ακρα διεμήνυσε ότι δωρεά ύψους 190 εκατ. δολαρίων, που επρόκειτο να προσφερθεί στην Γκάνα με την υπογραφή της 20ετούς παραχώρησης της δημόσιας εταιρείας ηλεκτρισμού, ακυρώνεται, υποστηρίζοντας μάλιστα ότι δεν υπήρξε τίποτα μεμπτό στη συμφωνία.
Ας σημειωθεί ότι η αμερικανική κυβέρνηση, μέσω συμφωνίας δωρεών περίπου μισού δισ. δολαρίων προς την αφρικανική χώρα, από το 2014, κατευθύνει και επί της ουσίας ελέγχει την ιδιωτικοποίηση του τομέα ηλεκτρικής ενέργειας.
Η δημιουργία ενός αξιόπιστου τομέα ηλεκτρικής ενέργειας από ιδιώτες διευκολύνει τον ερχομό και τη δραστηριοποίηση των ξένων επιχειρήσεων εκεί, τονώνει την οικονομική ανάπτυξη και μειώνει τη φτώχεια, υποστηρίζουν οι Αμερικανοί.
Και από κάποια πλευρά φαίνεται να έχουν δίκιο, αφού η Γκάνα έχει καταφέρει να μειώσει, τις τελευταίες δεκαετίες, το ποσοστό της φτώχειας στο μισό.
Ομως αυτό συμβαίνει μόνο στον Νότο της χώρας, όπου οι ξένες επιχειρήσεις δραστηριοποιούνται. Στον αδιάφορο επιχειρηματικά Βορρά, το 70% των κατοίκων συνεχίζει να επιβιώνει με λιγότερο από 1 δολάριο τον μήνα και η ανισότητα συνεχίζει να καλπάζει.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας