Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εκατόμβη νεκρών στο Σουδάν ενώ βαθαίνει η κρίση στη χώρα

Πολίτες προσεύχονται σε τζαμί στο Χαρτούμ για τους νεκρούς της περασμένης Δευτέρας

AP Photo

Εκατόμβη νεκρών στο Σουδάν ενώ βαθαίνει η κρίση στη χώρα

  • A-
  • A+

Τουλάχιστον 100 είναι οι νεκροί της βίαιης επίθεσης των ανδρών της διαβόητης παραστρατιωτικής ομάδας Δυνάμεις Ταχείας Επέμβασης στην καθιστική διαμαρτυρία πολιτών στον πρωτεύουσα του Σουδάν, Χαρτούμ, την περασμένη Δευτέρα. Αυτό καταγγέλλουν οργανώσεις γιατρών και της κοινωνίας των πολιτών που είναι φίλα προσκείμενες στην αντιπολίτευση.

Αν και οι καταγγελίες δεν έχουν επιβεβαιωθεί από ανεξάρτητες πηγές, οι οργανώσεις αναφέρουν ότι τουλάχιστον 40 πτώματα πολιτών έχουν ανασυρθεί σήμερα από τον Νείλο, όπου τους πέταξαν οι στρατιώτες, και ότι ο αριθμός των νεκρών διαρκώς ανεβαίνει έπειτα από τη σοβαρή επίθεση καταστολής των παραστρατιωτικών δυνάμεων που στηρίζουν τον καθαιρεθέντα πρόεδρο Ομάρ Αλ-Μπασίρ.

Το πρωί της Τετάρτης οι πληροφορίες ανέφεραν 35 νεκρούς, στη συνέχεια ο αριθμός τους ανέβηκε στους 60 και πλέον καταγγέλλεται ότι οι θάνατοι ξεπέρασαν τους 100.

Σύμφωνα με πολίτες και τις οργανώσεις οι άνδρες των παραστρατιωτικών δυνάμεων, εκτός από τους φόνους έχουν διαπράξει βιασμούς και άλλες βιαιότητες, ενώ μεταξύ των νεκρών βρίσκονται και μικρά παιδιά.

Οι στρατιωτικοί κυβερνούν το Σουδάν από την 11η Απριλίου, όταν ανέτρεψαν τον πρώην πρόεδρο, Όμαρ Ελ Μπασίρ, έπειτα από τις πολύμηνες μαζικές λαϊκές κινητοποιήσεις εναντίον της τριαντακονταετούς δικτατορίας του και υπέρ της δημοκρατίας στην πρωτεύουσα και άλλες πολλές.

Αποτέλεσμα των γεγονότων της περασμένης Δευτέρας και της διάλυσης της διαμαρτυρίας των πολιτών που ζητούν εκλογές και μετάβαση της χώρας στο δημοκρατικό πολίτευμα ήταν η στρατιωτική χούντα που έχει αναλάβει την εξουσία να ακυρώσει τη συμφωνία στην οποία είχε καταλήξει με το κίνημα διαμαρτυρίας.

Η συμφωνία αυτή μεταξύ άλλων προέβλεπε διεξαγωγή εκλογών σε εννέα μήνες.

Στη συνέχεια βέβαια το πήρε πίσω και κάλεσε την αντιπολίτευση για διάλογο, και ο επικεφαλής της χούντας στρατηγός Άμπντελ Φάταχ αλ Μπουρχάν ανακοίνωσε ότι θα διενεργηθεί έρευνα για τα επεισόδια.

Μάλιστα κάλεσε την αντιπολίτευση ξανά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Ωστόσο οι οργανώσεις των πολιτών αρνούνται κατηγορηματικά να συμμετάσχουν, λέγοντας ότι δεν μπορεί να ασκείται βία εις βάρος τους, να συνωμοτεί εις βάρος τους, πολίτες να χάνουν τη ζωή τους και να διεξάγονται υπό πίεση διαπραγματεύσεις.

Οι στρατιωτικοί κυβερνούν το Σουδάν από την 11η Απριλίου, όταν ανέτρεψαν τον πρώην πρόεδρο, Όμαρ Ελ Μπασίρ, έπειτα από τις πολύμηνες μαζικές λαϊκές κινητοποιήσεις εναντίον της τριαντακονταετούς δικτατορίας του και υπέρ της δημοκρατίας στην πρωτεύουσα και άλλες πολλές. Αρνούνται ότι συμμετείχαν στην επίθεση στην καθιστική διαμαρτυρία, για την οποία κατηγορούν τις Δυνάμεις Ταχείας Επέμβασης. Ωστόσο διαδηλωτές υποστηρίζουν ότι υπήρχαν και στρατιώτες που επιτέθηκαν στους διαδηλωτές.

Η αιματηρή καταστολή χιλιάδων Σουδανών πολιτών προκάλεσε διεθνείς αντιδράσεις.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, καταδίκασε τη χρήση υπέρμετρης βίας εναντίον των διαδηλωτών και ζήτησε να διενεργηθεί ανεξάρτητη έρευνα υπενθυμίζοντας ότι το στρατιωτικό μεταβατικό συμβούλιο είναι υπεύθυνο «για την ασφάλεια» των πολιτών του Σουδάν.

Επίσης, η Βρετανία και η Γερμανία ζήτησαν να συγκληθεί εκτάκτως σήμερα το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για να συζητήσει σχετικά με το Σουδάν.

Από τη Γενεύη, η επικεφαλής της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Μισέλ Μπατσελέτ, δήλωσε ότι το κίνημα διαμαρτυρίας στο Σουδάν είναι πηγή «έμπνευσης» με τις ειρηνικές διαδηλώσεις του και με τον τρόπο που διαπραγματεύθηκε με τους στρατιωτικούς.

Όπως τόνισε, η βία εναντίον των διαδηλωτών «είναι αληθινό πισωγύρισμα. Προτρέπω τις δυνάμεις ασφαλείας να τερματίσουν αμέσως τις επιθέσεις εναντίον των διαδηλωτών και να εγγυηθούν στους πάντες ασφαλή και ανεμπόδιστη πρόσβαση σε ιατρικές φροντίδες», πρόσθεσε.

ΑΦΡΙΚΗ
Συμφωνία χουντικών στρατηγών και αντιπολίτευσης στο Σουδάν
Αισιοδοξία αφενός, σκεπτικισμό αφετέρου προκαλεί η συμφωνία για διαμοιρασμό της εξουσίας που υπέγραψαν χθες στο Σουδάν οι χουντικοί στρατηγοί με την αντιπολίτευση, έπειτα από ολονύχτιες διαπραγματεύσεις.
Συμφωνία χουντικών στρατηγών και αντιπολίτευσης στο Σουδάν
ΑΦΡΙΚΗ
Βία εναντίον ελπίδας στο Χαρτούμ
Με τις «πλάτες» της Αιγύπτου και των Σαουδαράβων, η νέα στρατιωτική χούντα που «διαδέχτηκε» τον δικτάτορα Ομάρ αλ Μπασίρ συνεχίζει την άγρια καταστολή του φιλο-δημοκρατικού λαϊκού κινήματος. Ομως παρά την...
Βία εναντίον ελπίδας στο Χαρτούμ
ΑΦΡΙΚΗ
Ο στρατός κατηγορεί τους πολίτες για την κλιμάκωση στο Σουδάν
Δεύτερη ημέρα πολιτικής ανυπακοής στο Σουδάν, με τους εκπροσώπους της αντιπολίτευσης να καλούν τους πολίτες να κλείσουν ξανά τους δρόμους και να στήσουν οδοφράγματα, αλλά και να αποφύγουν οποιαδήποτε...
Ο στρατός κατηγορεί τους πολίτες για την κλιμάκωση στο Σουδάν
ΑΦΡΙΚΗ
Εξήντα νεκροί στο Σουδάν από τη Δευτέρα
Επιτροπή γιατρών της χώρας ανακοίνωσε ότι οι νεκροί από τη Δευτέρα, όταν δυνάμεις του στρατού διέλυσαν βίαια τους διαδηλωτές που συμμετείχαν στην καθιστική διαμαρτυρία μπροστά στο κτίριο του γενικού...
Εξήντα νεκροί στο Σουδάν από τη Δευτέρα
ΑΦΡΙΚΗ
Σουδάν: Οι πραξικοπηματίες ζητούν εκλογές μετά την αιματοχυσία
Μετά τη χθεσινή κινητοποίηση που βάφτηκε με αίμα, το «μεταβατικό» στρατιωτικό συμβούλιο ανακοίνωσε ότι ακυρώνει τη συμφωνία με το κίνημα διαμαρτυρίας και ότι θα προκηρύξει εκλογές μέσα σε εννέα μήνες.
Σουδάν: Οι πραξικοπηματίες ζητούν εκλογές μετά την αιματοχυσία
ΑΦΡΙΚΗ
Άγρια καταστολή και νεκροί διαδηλωτές στο Σουδάν
Τουλάχιστον δύο διαδηλωτές έχασαν τη ζωή τους στην πρωτεύουσα του Σουδάν, Χαρτούμ, όταν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις άνοιξαν πυρ εναντίον πολιτών που επί μήνες έχουν κατασκηνώσει έξω από το υπουργείο Άμυνας...
Άγρια καταστολή και νεκροί διαδηλωτές στο Σουδάν

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας