Μετά την κινητοποίηση που βάφτηκε με αίμα χθες έξω από το αρχηγείο του στρατού, το «μεταβατικό» στρατιωτικό συμβούλιο ανακοίνωσε σήμερα ότι ακυρώνει τη συμφωνία στην οποία είχε καταλήξει με το κίνημα διαμαρτυρίας και ότι θα προκηρύξει εκλογές, που θα διεξαχθούν μέσα σε εννέα μήνες.
Προηγήθηκε ένα κύμα αιματηρής καταστολής στο Χαρτούμ, καθώς σύμφωνα με γιατρούς τουλάχιστον 35 άνθρωποι σκοτώθηκαν και εκατοντάδες τραυματίστηκαν από σφαίρες διαβόητης παραστρατιωτικής οργάνωσης Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης και του στρατού που έκαναν χρήση πραγματικών πυρών.
Ύστερα, το συμβούλιο «αποφάσισε να σταματήσει να διαπραγματεύεται με τη Συμμαχία για την Ελευθερία και την Αλλαγή», οργάνωση που αποτελεί την αιχμή του δόρατος του κινήματος διαμαρτυρίας, «να ακυρώσει ότι είχε συμφωνηθεί και να διεξαγάγει εκλογές μέσα σε εννέα μήνες», ανέφερε ο επικεφαλής του, στρατηγός Άμπντελ Φάταχ αλ Μπουρχάν, σε διάγγελμα. Ο ίδιος υποστήριξε ότι θα διενεργηθεί έρευνα για τα επεισόδια.
Η Κεντρική Επιτροπή των Σουδανών Γιατρών ότι υπάρχουν «δυσκολίες» ως προς την καταμέτρηση «του πραγματικού αριθμού» των θυμάτων «εξαιτίας της περικύκλωσης των νοσοκομείων» από τις δυνάμεις του στρατού και των σωμάτων ασφαλείας. «Γιατροί υφίστανται ξυλοδαρμούς και συλλαμβάνονται», κατήγγειλε.
Η Ένωση Σουδανών Επαγγελματιών, άλλη μια οργάνωση-κλειδί που συμμετέχει στο κίνημα διαμαρτυρίας, κάλεσε τον πληθυσμό να βγει έξω σήμερα, ημέρα της γιορτής του Έιντ, του τέλους του Ραμαζανιού, προκειμένου να «προσευχηθεί για τους μάρτυρες» και να «διαδηλώσει ειρηνικά» μετά τις προσευχές. Η επίσημη ημερομηνία του Έιντ αλ Φιτρ πάντως έχει οριστεί για αύριο, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SUNA.
Οι στρατιωτικοί κυβερνούν το Σουδάν από την 11η Απριλίου, όταν ανέτρεψαν τον πρώην πρόεδρο, Όμαρ Ελ Μπασίρ, έπειτα από τις πολύμηνες μαζικές λαϊκές κινητοποιήσεις εναντίον της τριαντακονταετούς δικτατορίας του και υπέρ της δημοκρατίας στην πρωτεύουσα και άλλες πολλές.
Στις διαπραγματεύσεις, που είχαν φτάσει σε αδιέξοδο εδώ κι εβδομάδες, είχε συμφωνηθεί να υπάρξει τριετής μεταβατική περίοδος και να σχηματιστεί υπηρεσιακή κυβέρνηση, όμως μήλο της έριδος ήταν εάν στο σώμα αυτό θα πλειοψηφούσαν οι στρατηγοί ή όχι και ποιος θα αναλάμβανε επικεφαλής του.
Έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ
Η αιματηρή καταστολή χιλιάδων Σουδανών πολιτών στην χθεσινή καθιστική διαμαρτυρία προκάλεσε διεθνείς αντιδράσεις. Το στρατιωτικό συμβούλιο από την πλευρά του διέψευσε ότι διέταξε τη «διάλυση διά της βίας» της κινητοποίησης.
Παράλληλα, ο γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, καταδίκασε την χρήση υπέρμετρης βίας εναντίον των διαδηλωτών και ζήτησε να διενεργηθεί ανεξάρτητη έρευνα υπενθυμίζοντας ότι το στρατιωτικό μεταβατικό συμβούλιο είναι υπεύθυνο «για την ασφάλεια» των πολιτών του Σουδάν.
Η Βρετανία και η Γερμανία ζήτησαν να συγκληθεί εκτάκτως το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για να συζητήσει σχετικά με το Σουδάν, ανέφεραν διπλωμάτες. Η συνεδρίαση, κεκλεισμένων των θυρών, προγραμματίζεται να γίνει σήμερα, κατά τις ίδιες πηγές.
Από τη Γενεύη, η επικεφαλής της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, η Μισέλ Μπατσελέτ, δήλωσε ότι το κίνημα διαμαρτυρίας στο Σουδάν είναι πηγή «έμπνευσης» με τις ειρηνικές διαδηλώσεις του και με τον τρόπο που διαπραγματεύθηκε με τους στρατιωτικούς.
«Αυτό είναι αληθινό πισωγύρισμα», έκρινε, αναφερόμενη στην καταστολή. «Προτρέπω τις δυνάμεις ασφαλείας να τερματίσουν αμέσως τις επιθέσεις [εναντίον των διαδηλωτών] και να εγγυηθούν στους πάντες ασφαλή και ανεμπόδιστη πρόσβαση σε ιατρικές φροντίδες», πρόσθεσε.
Οι ελπίδες περί επανέναρξης των συνομιλιών για το ποια θα είναι η σύνθεση της υπηρεσιακής κυβέρνησης που θα κυβερνήσει για μια μεταβατική περίοδο μετά την ανατροπή του Μπασίρ σε κάθε περίπτωση μοιάζουν να διαγράφτηκαν μετά το χθεσινό μακελειό, με τις οργανώσεις των διαδηλωτών να ξεκαθαρίζουν ότι τις αναστέλλουν.
Διεθνής κατακραυγή για την φονική καταστολή
Μετά την απομάκρυνση του Μπασίρ από την εξουσία με το πραξικόπημα των στρατηγών του, οι χιλιάδες διαδηλωτές απαιτούσαν παράδοση της εξουσίας σε πολιτική μεταβατική κυβέρνηση ώστε να οργανωθούν εκλογές και την αποχώρηση των στρατιωτικών από το τιμόνι της χώρας.
Η Διεθνής Αμνηστία προέτρεψε τη διεθνή κοινότητα να εξετάσει «όλες τις ειρηνικές μορφές άσκησης πίεσης, συμπεριλαμβανομένων των στοχευμένων κυρώσεων» στους στρατηγούς, επιρρίπτοντας σε αυτούς την πλήρη ευθύνη για την αιματοχυσία.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση απηύθυνε έκκληση να υπάρξει το ταχύτερο παράδοση της εξουσίας σε πολιτική κυβέρνηση. Το στρατιωτικό μεταβατικό συμβούλιο πρέπει να δείξει «υπευθυνότητα» και να σεβαστεί «το δικαίωμα του λαού να εκφράζει ελεύθερα τις ανησυχίες του, χωρίς απειλές ή χρήση βίας εναντίον του», ανέφερε.
Η αμερικανική κυβέρνηση καταδίκασε τη «βάρβαρη και συντονισμένη» καταστολή και αξίωσε να σχηματιστεί πολιτική κυβέρνηση, που χαρακτήρισε αναγκαία προϋπόθεση για να υπάρξουν καλύτερες διμερείς σχέσεις. Για το Λονδίνο, το στρατιωτικό μεταβατικό συμβούλιο φέρει «ακέραιη την ευθύνη» για τη «σκανδαλώδη» αιματοχυσία.
Αφρικανική Ένωση και Γαλλία κατήγγειλαν «τις βιαιότητες», χωρίς να κατονομάσουν τους στρατηγούς άμεσα, καλώντας να ξαναρχίσει διάλογος.
Η Αίγυπτος και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα απέφυγαν να καταδικάσουν τη βία: το Κάιρο κάλεσε απλώς σε «ψυχραιμία και αυτοσυγκράτηση» και να επαναληφθεί «ο διάλογος» της ηγεσίας του κινήματος διαμαρτυρίας με τους στρατηγούς.
Οι δύο χώρες, όπως και η Σαουδική Αραβία, είναι σαφές ότι υποστηρίζουν το στρατιωτικό μεταβατικό συμβούλιο κι έχουν κατηγορηθεί από μερίδα του κινήματος στο Σουδάν ότι υπέθαλψαν την «αντεπανάσταση» των στρατηγών.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας