Τουλάχιστον 139 κρούσματα χολέρας έχουν καταγραφεί στη Μοζαμβίκη, μετά το καταστροφικό πέρασμα του κυκλώνα Ιντάι, όπως ανακοίνωσε ο διευθυντής του εθνικού συστήματος υγείας, Γιουσέιν Ισέ. Ο αριθμός αυξήθηκε δραματικά, καθώς την Τετάρτη ήταν μόλις 5.
Στο πλαίσιο αυτό και στην προσπάθεια να περιοριστούν τα κρούσματα χολέρας και ελονοσίας, την επόμενη εβδομάδα ξεκινάει εκστρατεία εμβολιασμού στη Μοζαμβίκη, όπου αναμένεται να φτάσουν φορτία με περίπου ένα εκατομμύριο δόσεις. Ταυτόχρονα, εννέα κέντρα θεραπείας της χολέρας έχουν ανοίξει σε περιοχές της πρωτεύουσας αλλά και της επαρχίας, όπως ανακοίνωσε ο Ντέιβιντ Ουίτικ, αξιωματούχος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).
Πέρα από τα κρούσματα χολέρας και ελονοσίας, έχουν καταγραφεί περίπου 2.500 κρούσματα οξείας διάρροιας, καθώς «τα στάσιμα νερά, η έλλειψη υγιεινής, τα πτώματα σε αποσύνθεση και ο υπερπληθυσμός στα κέντρα προσωρινής στέγασης», όπως σχολίασε το Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για την Παιδική Ηλικία (UNICEF), κρούοντας το κώδωνα του κινδύνου και προειδοποιώντας ότι απομένει ελάχιστος χρόνος προτού εξαπλωθούν οι ασθένειες.
Παράλληλα, ο πρόεδρος της Μοζαμβίκης Φιλίπε Νιούζι ανακοίνωσε χθες την λήξη των επιχειρήσεων διάσωσης και τον επίσημο αριθμό των θυμάτων στη χώρα, ο οποίος έφτασε τα 468, ενώ χαρακτήρισε τον κυκλώνα ως «τη χειρότερη ανθρωπιστική καταστροφή» που αντιμετώπισε ποτέ η χώρα.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας