Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Αναβολή των εκλογών στη Νιγηρία λίγο πριν το άνοιγμα της κάλπης

Οι δύο υποψήφιοι Μουχαμαντού Μπουχάρι και Ατίκου Αμπουμπακάρ

AP Photo/Ben Curtis

Αναβολή των εκλογών στη Νιγηρία λίγο πριν το άνοιγμα της κάλπης

  • A-
  • A+

Οι προγραμματισμένες για σήμερα προεδρικές εκλογές στην Νιγηρία αναβλήθηκαν για τις 23 Φεβρουαρίου, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της εκλογικής επιτροπής υποστηρίζοντας πως η καθυστέρηση είναι απαραίτητη για την διεξαγωγή ελεύθερης και δίκαιης ψηφοφορίας.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στην πρωτεύουσα Αμπούζα λίγες ώρες πριν ανοίξουν οι κάλπες, ο πρόεδρος της ανεξάρτητης εθνικής εκλογικής επιτροπής (INEC), Μαχμούντ Γιακούμπου, δήλωσε ότι η διαδικασία, όπως είχε προηγουμένως προγραμματιστεί, δεν είναι πραγματοποιήσιμη.

Η επιτροπή έκανε λόγο για απροσδιόριστες «προκλήσεις» εν μέσω αναφορών ότι το εκλογικό υλικό δεν είχε παραδοθεί σε όλα τα μέρη της χώρας. «Ήταν μια δύσκολη απόφαση που έπρεπε να παρθεί, αλλά είναι απαραίτητη για την επιτυχή διεξαγωγή των εκλογών και την εδραίωση της δημοκρατίας μας», ο Γιακούμπου.

Ο νυν πρόεδρος Μουχαμαντού Μπουχάρι θα αντιμετωπίσει σκληρό ανταγωνισμό σε αυτές της εκλογές σε μία χώρα, που αποτελεί το πολυπληθέστερο έθνος της Αφρικής, τη μεγαλύτερη οικονομία της ηπείρου και κορυφαίο παραγωγό πετρελαίου. Βασικός αντίπαλός του στην αντιπολίτευση ο επιχειρηματίας και πρώην αντιπρόεδρο, Ατίκου Αμπουμπακάρ.

Οι εκλογές θεωρούνται ως ένα δημοψήφισμα για την πρώτη θητεία του Μπουχάρι, η οποία έχει χαρακτηριστεί από την παρατεταμένη απουσία του λόγω ασθένειας και από την αποτυχία της κυβέρνησής του να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τη διαφθορά και την ανασφάλεια.

Όμως τα 84 εκατομμύρια πολιτών, που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους, όταν ξύπνησαν το πρωί έμαθαν ότι δεν θα ψηφίσουν σήμερα, αλλά σε μία εβδομάδα. Πολλοί από αυτούς έχουν ταξιδεύσει στον τόπο καταγωγής τους και ενδέχεται να μην μπορούν να επαναλάβουν το ταξίδι το επόμενο Σαββατοκύριακο. Την Παρασκευή αεροπλάνα στο αεροδρόμιο της Αμπούτζα ήταν γεμάτα από ανθρώπους που πήγαιναν στις ιδιαίτερες πατρίδες τους για να λάβουν μέρος στις εκλογές.

AP Photo/Ben Curtis

Οι εκλογές για τους κυβερνητικούς κυβερνήτες, που θα διεξαχθούν στις 2 Μαρτίου, καθυστέρησαν επίσης κατά μία εβδομάδα, ενώ το κόστος αναμένεται να αυξηθεί από τους μέχρι υπολιγισμούς στα 242 δισεκατομμύρια ναύρα (670 εκατομμύρια δολάρια). Οι προεδρικές εκλογές της χώρας το 2011 και το 2015 καθυστέρησαν επίσης λόγω των ζητημάτων ασφάλειας.

Η απόφαση για καθυστέρηση της φετινής ψηφοφορίας επικρίθηκε από τον πρόεδρο του δημοκρατικού λαϊκού κόμματος της αντιπολίτευσης που μίλησε για μία κίνηση «επικίνδυνη για τη δημοκρατία και απαράδεκτη», ισχυρίζομενος ότι πρόκειται για προσπάθεια του Μπουχάρι να «προσκολληθεί στην εξουσία ακόμα και όταν είναι προφανές γι 'αυτόν ότι οι Νιγηριανοί τον θέλουν».

Το κυβερνών κόμμα All Progressives επέκρινε την εκλογική επιτροπή για την καθυστέρηση ανακοινώνοντας πως ο πρόεδρος «συνεργάστηκε πλήρως με την INEC διασφαλίζοντας ότι όλα όσα απαίτησε για να διεξάγει ελεύθερες και δίκαιες εκλογές ήταν άμεσα διαθέσιμα». «Η νομιμότητα ολόκληρης της διαδικασίας θα τεθεί υπό αμφισβήτηση» πρόσθεσε κυβερνητικός αξιωματούχος.

Από την άλλη, αξιωματούχος της INEC δήλωσε ότι «ορισμένα φύλλα αποτελεσμάτων και ορισμένα ψηφοδέλτια λείπουν. Θέλουμε να εντοπίσουμε κάθε (κομμάτι) του ευαίσθητου υλικού, να κάνουμε απογραφή του τι έχουμε και τι λείπει».

Στην πορεία προς τις κάλπες οι αρχές ενίσχυσαν την ασφάλεια σε μεγάλο μέρος της χώρας τις παραμονές της ψηφοφορίας, αφού στις προηγούμενες εκλογές ψηφοφόροι έπεσαν θύματα βίας και εκφοβισμού .

Μια φραξιά της τρομοκρατικής οργάνωσης Μπόκο Χαράμ επιτέθηκε την Τρίτη κατά ενός κυβερνήτη σκοτώνοντας 4 ανθρώπους και κλέβοντας οχήματα. Σε άλλο περιστατικό 15 άτομα έχασαν τη ζωή τους σε προεκλογική συγκέντρωση του κυβερνώντος κόμματος.

Όπως γράφει ο Guardian, ορισμένοι αναλυτές εξέφρασαν ανησυχίες σχετικά με τον αριθμό των νέων ψηφοφόρων που καταγράφηκαν από τον Ιανουάριο του 2018, καθώς αυξήθηκαν σχεδόν το ίδιο ποσοστό σε κάθε περιοχή της χώρας, ενώ άλλοι υποστήριξαν ότι υπάρχουν πιθανές εξηγήσεις για να σημειώσουν ότι από μόνο του αυτό το στοιχείο δεν αποτελεί ένδειξη εκλογικής νοθείας.

Σε περίπτωση που κάποια από τα ονόματα των νέων ψηφοφόρων είναι ψεύτικα, δεν έχει διαπιστωθεί εάν αυτό θα οφελούσε το κυβερνών κόμμα ή την αντιπολίτευση. Στοιχεία που επικαλείται ο Guardian δείχνουν παρατυπίες και στους καταλόγους των εκλογών του 2015 οι οποίες ανέδειξαν νικητή τον Μπουχάρι.

 

ΑΦΡΙΚΗ
Ματωμένες κάλπες... παρά την τεχνολογία
Επιβεβαιώνοντας τους φόβους αναλυτών και δημοσιογράφων, οι αμφίρροπες βουλευτικές και προεδρικές εκλογές που διεξήχθησαν προχθές στη Νιγηρία, βυθίστηκαν στο αίμα, με τις τελευταίες πληροφορίες να κάνουν λόγο...
Ματωμένες κάλπες... παρά την τεχνολογία
ΑΦΡΙΚΗ
Αυξάνεται η πίεση στον Αλγερινό πρόεδρο, τον εγκαταλείπει το κόμμα του
Πολύ μεγάλο πλήθος κόσμου διαδηλώνει για τέταρτη συνεχόμενη Παρασκευή στην πρωτεύουσα της Αλγερίας, ζητώντας την παραίτηση του προέδρου Αμπντελαζίζ...
Αυξάνεται η πίεση στον Αλγερινό πρόεδρο, τον εγκαταλείπει το κόμμα του
ΑΦΡΙΚΗ
Δεκάδες παιδιά εγκλωβίστηκαν σε κτίριο που κατέρρευσε στη Νιγηρία
Τουλάχιστον οκτώ άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωής τους, ενώ δεκάδες παιδιά φέρονται να έχουν εγκλωβιστεί στα συντρίμμια του κτιρίου. Μέχρι στιγμής, τα σωστικά συνεργεία έχουν διασώσει πενήντα άτομα. 
Δεκάδες παιδιά εγκλωβίστηκαν σε κτίριο που κατέρρευσε στη Νιγηρία
ΑΦΡΙΚΗ
Αναβολή εκλογών στην Αλγερία, δεν θα είναι ξανά υποψήφιος ο πρόεδρος
Ο Αμπντελαζίζ Μπουτεφλίκα αναγκάστηκε να υποχωρήσει στην πίεση των μαζικών διαδηλώσεων και δεν θα είναι υποψήφιος στις επόμενες εκλογές.
Αναβολή εκλογών στην Αλγερία, δεν θα είναι ξανά υποψήφιος ο πρόεδρος
Αλγερία, κινητοποιήσεις κατά του πρόεδρου
ΑΦΡΙΚΗ
Δικαστές, λαός, κληρικοί λαμβάνουν θέσεις κατά του Αλγερινού προέδρου
Με κινητοποιήσεις και διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα ξεκίνησε η εβδομάδα στην Αλγερία, όπου παρατείνεται η πολιτική κρίση μετά την πεισματική άρνηση του 82χρονου και με σοβαρά προβλήματα υγείας προέδρου...
Δικαστές, λαός, κληρικοί λαμβάνουν θέσεις κατά του Αλγερινού προέδρου
Διαδηλώσεις στην Αλγερία
ΑΦΡΙΚΗ
Οι Αλγερινοί επιμένουν με κινητοποιήσεις σε παραίτηση του προέδρου
Νέες κινητοποιήσεις και διαδηλώσεις έχουν προγραμματιστεί στην Αλγερία με αίτημα την παραίτηση του προέδρου Αμπντελαζίζ Μπουτεφλίκα. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης και τα συνδικάτα δηλώνουν ανοιχτά τη στήριξή...
Οι Αλγερινοί επιμένουν με κινητοποιήσεις σε παραίτηση του προέδρου

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας