Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Οι κρίσεις που δεν βρήκαν... χώρο στις ειδήσεις

Πέντε παραγνωρισμένες ανθρωπιστικές καταστροφές με εκατομμύρια θύματα

Φωτογραφία αρχείου AP Photo

Οι κρίσεις που δεν βρήκαν... χώρο στις ειδήσεις

  • A-
  • A+

Υεμένη, Λίμνη Τσαντ, Νότιο Σουδάν, Νιγηρία, Νίγηρας. Περιοχές του πλανήτη όπου ο πόλεμος και η ανθρωπιστική καταστροφή έχουν επηρεάσει εκατομμύρια ανθρώπους, έχουν αφήσει πίσω τους πολλούς νεκρούς, ωστόσο, δεν έχουν «βρει χώρο» στην επικαιρότητα. Επισκιάζονται από τους πολέμους στη Συρία και το Ιράκ και τις τρομοκρατικές επιθέσεις σε ευρωπαϊκές χώρες.

Μια πρόσφατη έρευνα που διεξήχθη από 19 μεγάλους οργανισμούς παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας ανδεικνύε την κρίση στο Τσαντ ως την πιο παραγνωρισμένη του 2016. Ο πόλεμος έχει αφήσει πάνω από 8 εκατομμύρια ανθρώπους πάμφτωχους με πολλούς να βρίσκονται αντιμέτωποι με λιμό.

Την δεύτερη θέση στις κρίσεις που δεν καλύφθηκαν επαρκώς από τα μέσα ενημέρωσης καταλαμβάνει η Υεμένη, όπου τα παιδιά λιμοκτονούν και το Νότιο Σουδάν για το οποίο ο ΟΗΕ έχει εκφράσει φόβους πως επίκειται γενοκτονία.

Έχοντας επισκιαστεί από τους πολέμους στη Συρία και το Ιράκ, τις τρομοκρατικές επιθέσεις στην Ευρώπη και την παγκόσμια κρίση μεταναστών και προσφύγων, η Λίμνη Τσαντ δεν εμφανίστηκε σχεδόν καθόλου στα πρωτοσέλιδα των ειδήσεων φέτος, αλλά οι οργανισμοί βοήθειας είπαν ότι η κρίση ήταν «επικού μεγέθους, με τρομακτικά ποσοστά παιδικού υποσιτισμού».

«Η Συρία μου ράγισε την καρδιά, αλλά για εντελώς ακραίο ανθρώπινο πόνο και σχεδόν μηδενική κάλυψη από τα ΜΜΕ, η κρίση τροφής που ξεκίνησε από την Μπόκο Χαράμ στη Νιγηρία και τον Νίγηρα ήταν η χείριστη όλων», είπε η Σουζάνα Τκάλεκ, διευθύντρια στην οργάνωση Caritas.

Οι μαχητές της Μπόκο Χαράμ έχουν εκτοπίσει 2,4 εκατομμύρια ανθρώπους στη Νιγηρία, το Καμερούν, το Τσαντ και τον Νίγηρα κατά τη διάρκεια της επταετούς επιχείρησης να δημιουργήσουν ένα ισλαμιστικό χαλιφάτο.

Η οργάνωση Oxfam είπε ότι τμήματα της βόρειας Νιγηρίας ήδη λιμοκτονούσαν ενώ η οργάνωση Action Against Hunger προειδοποίησε ότι πολλά παιδιά κινδυνεύουν να πεθάνουν. Υπολογίζεται ότι σχεδόν 7 εκατομμύρια άνθρωποι δεν έχουν τροφή, αλλά η ανασφάλεια δυσκολεύει τις προσπάθειες των οργανώσεων βοήθειας.

Ο διευθυντής προγραμμάτων στην οργάνωση ιατρικών εθελοντών International Medical Corps, Όνιεν Ραντοσάβλιεβιτς, είπε ότι η σφράγιση των συνόρων είχε διαταράξει τις αγορές, η γεωργία βρίσκεται υπό κατάρρευση, και τα τρόφιμα είναι πανάκριβα. «Είναι ζωτικής σημασίας να ξυπνήσει η παγκόσμια κοινότητα για να δει τη φρίκη (...) στην περιοχή αυτή», είπε.

(AP Photo/Wael Qubady)

Υεμένη: Η ντροπή όλων μας

Οι οργανώσεις προειδοποιούν ακόμη για τον κίνδυνο εμφάνισης λιμού στην Υεμένη, όπου ο πόλεμος μεταξύ της σαουδαραβικής συμμαχίας και της κίνησης των Χούτι έχουν οδηγήσει τη χώρα στην κατάρρευση.

Η κρίση, που έχει χειροτερέψει από τους περιορισμούς στις εισαγωγές, έχει θέσει πάνω από τέσσερα πέμπτα του πληθυσμού σε μια καθημερινή πάλη να βρουν αρκετά τρόφιμα και νερό για να επιβιώσουν.

«Αυτό είναι το υψηλότερο επίπεδο ανθρωπιστικής ανάγκης στον κόσμο, και όμως η Υεμένη έχει τύχει μηδαμινής σχεδόν προσοχής από τα ΜΜΕ», είπε η Λόρι Λι, επικεφαλής της οργάνωσης CARE.

Οκτώ στα 10 παιδιά δεν έχουν κανονική ανάπτυξη, και κάθε 10 λεπτά πεθαίνει ένα παιδί από αρρώστιες που μπορούν να προληφθούν, είπαν οι οργανώσεις.

Μερικές έχουν προειδοποιήσει ότι η Υεμένη θα "μείνει" από τρόφιμα μέσα σε λίγους μήνες.

Σου ραγίζει την καρδιά να βλέπεις ήδη παιδιά που λιμοκτονούν», είπε ο Γιάν Έγκελαντ, επικεφαλής του Συμβουλίου Προσφύγων της Νορβηγίας, προσθέτοντας ότι όλες οι πλευρές στον πόλεμο εμποδίζουν την παράδοση ανθρωπιστικού υλικού.

«Πρέπει να θέσουμε τέλος σε αυτήν την καταστροφή ανθρώπινης προέλευσης που μας ντροπιάζει όλους. Εάν η κατάσταση αφεθεί να χειροτερέψει, όλη η Υεμένη θα καταλήξει να λιμοκτονεί το 2017», τόνισε.

(AP Photo/Justin Lynch, File)

Ξυπνούν μνήμες Ρουάντα

Δεν είναι λίγες οι οργανώσεις που κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για το Νότιο Σουδάν, ενώ έχουν γίνει εκκλήσεις προς τον ΟΗΕ να στείλει προστατευτική δύναμη 4.000 στρατιωτών για να σταματήσει μια γενοκτονία που θυμίζει εκείνη της Ρούντα.

«Το Νότιο Σουδάν έχει ξεπεράσει το ένα εκατομμύριο πρόσφυγες φέτος, και όμως αποτελεί μια κρίση που μόλις έχει εμφανιστεί στα πρωτοσέλιδα των ειδήσεων», είπε ο Κρεγκ Ρέντμοντ, διευθυντής της οργάνωσης Mercy Corps, προσθέτοντας ότι το νεότερο κράτος του κόσμου έχει ξεπεράσει το Αφγανιστάν ως ο πιό επικίνδυνος τόπος για τα μέλη μιας ανθρωπιστικής οργάνωσης.

Πάνω από 3 εκατομμύρια άτομα έχουν εγκαταλείψει τις εστίες των από τον εμφύλιο, με 1,2 εκατομμύρια να αποζητούν καταφύγιο σε γειτονικές χώρες.

Οι οργανώσεις είπαν ότι η ανταπόκριση ήταν η χρόνια έλλειψη πόρων, με το τοπικό πρόγραμμα για τους πρόσφυγες να λαμβάνει μόνο ένα τρίτο της υποστήριξης που χρειάζεται.

«Σε τεράστια κλίμακα, έχει αναχθεί στη μεγαλύτερη προσφυγική κρίση της Αφρικής. Και καθώς πλησιάζει το 2017, τα σημάδια είναι δυσοίωνα, (ότι) αναμένονται περισσότερα βάσανα», είπε ο επικεφαλής του προσφυγικού στον ΟΗΕ Φιλίππο Γκράντι.

 

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
SOS για τα εκατομμύρια παιδιά που λιμοκτονούν στην Υεμένη
Σήμα κινδύνου για την ανθρωπιστική κρίση στην Υεμένη λόγω έλλειψης τροφίμων στέλνει η οργάνωση Save the Children, προειδοποιώντας πως στο φάσμα της λιμοκτονίας κινδυνεύουν να προστεθούν ακόμη ένα εκατομμύριο...
SOS για τα εκατομμύρια παιδιά που λιμοκτονούν στην Υεμένη
ΑΦΡΙΚΗ
Σε κατάσταση λιμού το Νότιο Σουδάν
Εξαιτίας του εμφυλίου και της κρίσης, δύο επαρχίες του Ν. Σουδάν κηρύχθηκαν σε κατάσταση λιμού και χιλιάδες άνθρωποι κινδυνεύουν με θάνατο. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, ο κίνδυνος να επεκταθεί το πρόβλημα είναι πολύ...
Σε κατάσταση λιμού το Νότιο Σουδάν
ΑΦΡΙΚΗ
Έκρυθμη κατάσταση στο Ν. Σουδάν: Δεκάδες νεκροί και τραυματίες λόγω εμφυλίου
Τουλάχιστον 70 άνθρωποι σκοτώθηκαν και πολλές δεκάδες τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια συγκρούσεων από το σαββατοκύριακο μέχρι σήμερα μεταξύ δυνάμεων του στρατού του Νοτίου Σουδάν και ένοπλων πολιτοφυλάκων στην...
Έκρυθμη κατάσταση στο Ν. Σουδάν: Δεκάδες νεκροί και τραυματίες λόγω εμφυλίου
ΕΥΡΩΠΗ
Ξεκινά πωλήσεις όπλων στη Σ. Αραβία η Βρετανία αγνοώντας τις επικρίσεις
Πωλήσεις όπλων στο Ριάντ σχεδιάζει η Βρετανία, παρά τον κίνδυνο να χρησιμοποιηθούν στην Υεμένη και το γεγονός ότι απόφαση δικαστηρίου έχει χαρακτηρίσει το εμπόριο όπλων με το Ριάντ «παράνομο» διότι η βρετανική...
Ξεκινά πωλήσεις όπλων στη Σ. Αραβία η Βρετανία αγνοώντας τις επικρίσεις
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Ακόμη 22 θύματα από «ορφανούς» βομβαρδισμούς στην Υεμένη
Δώδεκα παιδιά και δέκα γυναίκες ήταν ο απολογισμός των νεκρών στην Υεμένη, το τελευταίο 48ωρο, σε βομβαρδισμούς που έπληξαν σπίτια αμάχων στην επαρχία Χάτζα, βορειοδυτικά της πρωτεύουσας Σανάα, ανακοίνωσε...
Ακόμη 22 θύματα από «ορφανούς» βομβαρδισμούς στην Υεμένη
Σύνοδος για την Υεμένη
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Έκκληση ΟΗΕ για ανθρωπιστική βοήθεια στην Υεμένη
Λίγες ημέρες μετά τη συμφωνία για ανακωχή στο λιμάνι Χοντέιντα της Υεμένης, ώστε να φτάσει η ανθρωπιστική βοήθεια για τους αμάχους που ζουν στο όριο το λιμού, ο ΟΗΕ πραγματοποιεί σύνοδο για τη συγκέντρωση...
Έκκληση ΟΗΕ για ανθρωπιστική βοήθεια στην Υεμένη

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας