• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  25°C 22.2°C / 26.8°C
  1 BF
  36%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 21.2°C / 24.2°C
  1 BF
  71%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  26°C 24.0°C / 26.5°C
  2 BF
  47%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 18.9°C / 20.9°C
  1 BF
  48%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 20.9°C / 21.3°C
  2 BF
  73%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.7°C / 23.0°C
  2 BF
  95%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  19°C 19.4°C / 19.4°C
  1 BF
  73%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 21.2°C / 21.2°C
  1 BF
  37%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.8°C / 26.6°C
  2 BF
  78%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  24°C 22.3°C / 23.9°C
  2 BF
  50%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.2°C / 23.8°C
  1 BF
  73%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  25°C 24.6°C / 24.6°C
  3 BF
  79%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.9°C / 23.9°C
  3 BF
  69%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  24°C 23.4°C / 24.4°C
  1 BF
  72%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  25°C 21.5°C / 25.5°C
  1 BF
  61%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.9°C / 26.8°C
  3 BF
  49%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  23°C 21.8°C / 26.6°C
  0 BF
  59%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 21.3°C / 21.3°C
  2 BF
  73%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  21°C 21.4°C / 22.7°C
  2 BF
  90%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  15°C 15.2°C / 15.2°C
  2 BF
  87%

Οι εγχάρακτη πινακίδα που μελέτησαν οι επιστήμονες

Πηγή: Science

Οι Βαβυλώνιοι χρησιμοποίησαν πρώτοι εξελιγμένη γεωμετρία

 • A-
 • A+

Η εξελιγμένη γεωμετρία, δηλαδή αυτή η οποία σχετίζεται όχι μόνο με τις χωρικές σχέσεις και τη μελέτη των σχημάτων, αλλά μπορεί να εφαρμοστεί στη φυσική και την αστρονομία μέσω μαθηματικών και αριθμητικών υπολογισμών, χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά από τους αρχαίους Βαβυλώνιους, δηλαδή 1.400 χρόνια νωρίτερα από ό,τι πιστεύαμε μέχρι σήμερα. 

Έως τώρα γνωρίζαμε ότι αυτή η μέθοδος χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά από αστρονόμους τον 14ο αιώνα.

Σύμφωνα με έρευνα μιας ομάδας επιστημόνων υπό τον καθηγητή Ματιέ Όσεντρίτζβερ, του Πανεπιστημίου Χάμπολτ του Βερολίνου, που δημoσιεύεται στο περιοδικό Science, οι αρχαίοι Βαβυλώνιοι έκαναν γεωμετρικούς υπολογισμούς για να μπορούν να εντοπίζουν τη θέση του πλανήτη Δία στον νυχτερινό ουρανό.

Μιλώντας στο BBC, ο Ματιέ Όσεντρίτζβερ εξέφρασε την έκπληξή του για την ανακάλυψη αυτή. «Αυτό ήταν κάτι που δεν περιμέναμε. Είναι μια βασική μέθοδος για τη φυσική και και χρησιμοποιείται από όλους τους κλάδους της επιστήμης σήμερα», είπε.

Ο πολιτισμός των αρχαίων Βαβυλωνίων, που ζούσαν στην περιοχή που εμείς σήμερα ορίζουμε ως Ιράκ και Συρία, εμφανίστηκε περίπου το 1800 π.Χ. 

Σε πήλινους πίνακες που έχουν χαραχτεί με σφηνοειδή γραφή υπάρχουν στοιχεία τα αοποία αποδεικνύουν πόσο εξελιγμένες γνώσεις αστρονομίας είχαν οι Βαβυλώνιοι, ενώ υπάρχει και ένα ορθογώνιο παραλληλόγραμμο με μια λοξή κορυφή, το οποίο δείχνει πώς αλλάζει η ταχύτητα του πλανήτη Δία με την πάροδο του χρόνου.

Πηγή: Science

«Έγραφαν πλήρεις αναφορές όλων όσα έβλεπαν στον ουρανό και μάλιστα για χρονικό διάστημα πολλών αιώνων», ανέφερε ο καθηγητής Ματιέ Όσεντρίτζβερ.

Η ανακάλυψη αυτή αποδεικνύει επίσης ότι είχαν εξελιγμένες γνώσεις και στα μαθηματικά, καθώς χρησιμοποιούσαν καμπύλες για να βρουν τη θέση και να μετρήσουν την ταχύτητα κινούμενων αντικειμένων.

Αυτό που οι αστρονόμοι της Οξφόρδης και του Παρισιού έκαναν το Μεσαίωνα, οι Βαβυλώνιοι το είχαν πετύχει πολύ νωρίτερα, γύρω στο 350 π.Χ.

Η μελέτη πήλινων πινάκων που ήρθαν στο φως έπειτα από ανασκαφές του 19ου αι. έδειξε ότι χρησιμοποιούσαν τραπεζοειδή σχήματα με τέσσερις πλευρές μέσω των οποίων μετρούσαν τη θέση, την ταχύτητα και τις αποστάσεις που διένυε ο πλανήτης Δίας. 

Ο καθηγητής Ματιέ Όσεντρίτζβερ εξηγεί ότι στην πήλινη πινακίδα υπάρχει ένας άξονας, που είναι η οριζόντια πλευρά και αντιπροσωπεύει τον χρόνο, και έναν άλλο άξονα, την κάθετη πλευρά που αντιπροσωπεύει την ταχύτητα.

Η τραπεζοειδής περιοχή του σχήματος δίνει την απόσταση που διανύει ο Δίας στη διάρκεια της περιφοράς του.

Όπως τονίζει ο Ματιέ Όσεντρίτζβερ «αυτό που είναι τόσο σημαντικό με αυτό το σχήμα είναι ότι αυτός ο τόσο αφηρημένος συσχετισμός ταχύτητας και χρόνου, είναι κάτι πραγματικά νέο για την επιστήμη».

Οι αρχαίοι Έλληνες, εξηγεί, χρησιμοποιούσαν μια περισσότερο ξεκάθαρη και απλή μορφή γεωμετρίας, η οποία μελετούσε τις διανυσματικές σχέσεις μεταξύ της Γης και των πλανητών, παρά τη σχέση χρόνου και ταχύτητας.

Ωστόσο, ακόμη οι επιστήμονες δεν μπορούν να γνωρίζουν πόσο διαδεδομένη ήταν αυτή η μέθοδος των Βαβυλωνίων.

«Ίσως αυτό που έχουμε στα χέρια μας να ήταν μια ανακάλυψη από έναν ιδιοφυή μαθηματικό, που ανακάλυψε αυτό τον τρόπο μελέτης του Διαστήματος», λέει ο Ματιέ Όσεντρίτζβερ.

Ωστόσο δεν αποκλείει η μέθοδος να χρησιμοποιούνταν ευρέως.

Ακολουθήστε μας στο Google news
MEDIA
Από τον Καραθεοδωρή και τον «πάπα» στον Κωνσταντίνο Δασκαλάκη...
Με ακόμα ένα επεισόδιο συνεχίζεται απόψε η πρωτότυπη σειρά ντοκιμαντέρ του ΟΤΕ TV «Αυτοί που τόλμησαν» (22.00). Αυτή τη φορά ο φακός εστιάζει σε τρία φωτεινά παραδείγματα Ελλήνων που ξεχώρισαν και ξεχωρίζουν...
Από τον Καραθεοδωρή και τον «πάπα» στον Κωνσταντίνο Δασκαλάκη...
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Οταν η επιστήμη συναντά τον τόπο
Το Θερινό Σχολείο Τζουμέρκων και Νοτιοανατολικής Πίνδου, που διοργάνωσε για τέταρτη χρονιά το Τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, σε συνεργασία με τοπικούς...
Οταν η επιστήμη συναντά τον τόπο
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
Ρομποτικός δύτης σε επικίνδυνες αποστολές
Ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Στάνφορντ στις ΗΠΑ σχεδίασαν τον πρώτο ρομποτικό δύτη που θυμίζει παρά πολύ τους επαγγελματίες δύτες και μπορεί να καταδυθεί έως περίπου τα δυο χιλιόμετρα. Με την ονομασία...
Ρομποτικός δύτης σε επικίνδυνες αποστολές
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Εφυγε ο ιστορικός Βασίλης Σφυρόερας
Ο σπουδαίος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών Βασίλης Σφυρόερας απεβίωσε πλήρης ημερών – 94 ετών. Ο επιφανής ιστορικός κηδεύτηκε χθες από το Β΄ Νεκροταφείο Αθηνών, έχοντας προσφέρει πλούσιο έργο στη...
Εφυγε ο ιστορικός Βασίλης Σφυρόερας
ΒΟΡΕΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗ
Εφυγε ένας «υπέροχος άνθρωπος»...
Ο νομπελίστας μαθηματικός Τζον Νας, ο οποίος ενέπνευσε τη δημιουργία της βραβευμένης με Οσκαρ ταινίας «Ενας υπέροχος άνθρωπος», σκοτώθηκε το Σάββατο μαζί με τη σύζυγό του Αλίσια, σε τροχαίο δυστύχημα στο Νιου...
Εφυγε ένας «υπέροχος άνθρωπος»...
ΕΥΡΩΠΗ
Βέλγιο: Στο εδώλιο 18 μέλη αδελφότητας για τον θάνατο Σενεγαλέζου συμφοιτητή
Ξεκινά σήμερα η δίκη 18 μελών της αδελφότητας «Reuzegom», τα οποία κατηγορούνται για τον θάνατο του 20χρονου φοιτητή μηχανικής Sanda Dia.
Βέλγιο: Στο εδώλιο 18 μέλη αδελφότητας για τον θάνατο Σενεγαλέζου συμφοιτητή

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας