Η σημερινή θλιβερή επέτειος ενός χρόνου από την επίθεση της Χαμάς και του λουτρού αίματος που προκάλεσε συνιστά την κυρίαρχη είδηση στο σύνολο του σημερινού διεθνούς έντυπου τύπου.
Στο Ηνωμένο Βασίλειο ο Guardian γράφει στο πρωτοσέλιδό του : «Ένα χρόνο μετά το Ισραήλ θυμάται τα θύματά του και εντείνει τα αεροπορικά πλήγματα» με το κύριο άρθρο να τονίζει ότι σήμερα θα γίνουν επιμνημόσυνες δεήσεις καθώς ο πόλεμος που εξαπέλυσε σε δύο μέτωπα κλιμακώνεται ενώ μεγάλη είναι η πιθανότητα να πραγματοποιήσει σφοδρούς βομβαρδισμούς εναντίον του Ιράν. Ο Independent από την πλευρά του έχει κεντρικό τίτλο : «365 ημέρες τρόμου από την 7η Οκτωβρίου» και παραθέτει μια σειρά αριθμών που προκαλούν φρίκη. Μεταξύ άλλων τονίζει ότι μέχρι σήμερα 41.870 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί στη Γάζα, ενώ 1.205 είναι οι Ισραηλινοί που δολοφονήθηκαν στις επιθέσεις της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου. Γράφει ακόμη ότι 31 από τα 36 νοσοκομεία καταστράφηκαν από τα ισραηλινά πλήγματα στη Γάζα και ότι 304 εργαζόμενοι σε υπηρεσίες αρωγής έχασαν τη ζωή τους μέσα σε ένα χρόνο καθώς και ότι το 66% των κτηρίων στη Γάζα καταστράφηκαν ή υπέστησαν ζημιές από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς.
Στη Γαλλία η Le Monde έχει πρωτοσέλιδο τίτλο : «Ισραήλ : Ο τραυματισμός χωρίς τέλος της 7ης Οκτωβρίου» με το σχετικό ρεπορτάζ να αναφέρεται στην επίθεση της Χαμάς η οποία κόστισε τη ζωή σε 1200 Ισραηλινούς, των οποίων 815 πολίτες και γράφει ότι οι δημοσιογράφοι της εφημερίδας επέστρεψαν ένα χρόνο μετά στις περιοχές όπου έγινε η σφαγή κοντά στη Γάζα για να κάνουν ρεπορτάζ. Τονίζει ότι βαθιά πληγωμένος ο ισραηλινός λαός εξακολουθεί να διερωτάται για την αποτυχία των υπηρεσιών ασφαλείας να αποτρέψουν τη σφαγή. Το δημοσίευμα επισημαίνει ακόμη ότι καθώς 101 ισραηλινοί όμηροι παραμένουν στα χέρια της Χαμάς και ένα δεύτερο πολεμικό μέτωπο έχει ανοίξει στο Λίβανο ο πρωθυπουργός Νετανιάχου είναι, όσο ποτέ άλλοτε, ο κεντρικός παίκτης αυτής της κρίσης. Η Le Figaro από την πλευρά της για το ίδιο θέμα έχει πρωτοσέλιδο τίτλο : «7 Οκτωβρίου έναν χρόνο μετά τον τρόμο, τα συναισθήματα και ο φόβος».
Στη Γερμανία με αφορμή τη συμπλήρωση ενός έτους από την τρομοκρατική επίθεση στο Ισραήλ η Frankfurter Allgemeine Zeitung αναλύει την στρατιωτική τακτική του Ισραήλ και επισημαίνει : «Λαμβάνοντας υπόψη την ταχύτητα και την ευκολία με την οποία το Ισραήλ αποδυνάμωσε την Χεζμπολάχ -και κατά συνέπεια, εμμέσως, το Ιράν γίνονται συγκρίσεις με ένα ιστορικό ορόσημο: τον «Πόλεμο των Έξι Ημερών» του 1967. Την εποχή εκείνη ο Αιγύπτιος πρόεδρος Νάσερ είχε υποστεί μία εξοντωτική ήττα, η οποία δρομολόγησε όχι μόνο το τέλος της παντοδυναμίας του, αλλά και την κατάρρευση της σοσιαλιστικής ιδεολογίας του Παναραβισμού. Σημειώνει ότι στην πραγματικότητα η στρατιωτική εξασθένηση του Ιράν και των δορυφόρων του δίνει την ευκαιρία για μία ριζική αναδιάταξη των ισορροπιών στη Μέση Ανατολή, που θα ενισχύει την ασφάλεια του Ισραήλ. Ο καλύτερος δρόμος για να συμβεί αυτό, σημειώνει, θα ήταν μία διαρκής και ανθεκτική συμμαχία υπό την αιγίδα των ΗΠΑ με τις αραβικές χώρες που επίσης αισθάνονται να απειλούνται από την Ισλαμική Δημοκρατία (του Ιράν) και την σκιώδη αυτοκρατορία της».
Στην άλλη όχθη του Ατλαντικού τις ΗΠΑ τέλος οι New York Times έχουν πρωτοσέλιδο τίτλο : «Ο πόλεμος ενός χρόνου διαρκεί και απειλείται με διεύρυνση» ενώ σε έτερο άρθρο τονίζει ότι το Ισραήλ και η Χαμάς σβήνουν τις ελπίδες για έναν συμβιβασμό που θα μπορούσε να οδηγήσει στο τέλος του αιματηρού πολέμου. Οι Los Angeles Times έχουν τίτλο για το ίδιο θέμα : «Ζώντας μέσα σε έναν πόλεμο μεταξύ αμέτρητων απωλειών».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας