Αθήνα, 25°C
Αθήνα
Αίθριος καιρός
25°C
25.9° 23.8°
3 BF
68%
Θεσσαλονίκη
Αίθριος καιρός
23°C
24.1° 21.5°
3 BF
66%
Πάτρα
Αίθριος καιρός
25°C
24.9° 24.0°
2 BF
76%
Ιωάννινα
Αραιές νεφώσεις
21°C
20.9° 20.9°
2 BF
68%
Αλεξανδρούπολη
Αίθριος καιρός
21°C
21.3° 20.9°
2 BF
68%
Βέροια
Σποραδικές νεφώσεις
23°C
23.2° 20.7°
2 BF
64%
Κοζάνη
Σποραδικές νεφώσεις
22°C
22.4° 19.5°
3 BF
38%
Αγρίνιο
Αίθριος καιρός
24°C
24.1° 24.1°
2 BF
75%
Ηράκλειο
Αίθριος καιρός
23°C
23.8° 22.5°
3 BF
68%
Μυτιλήνη
Αίθριος καιρός
24°C
24.9° 24.4°
3 BF
41%
Ερμούπολη
Αίθριος καιρός
24°C
24.4° 23.8°
3 BF
64%
Σκόπελος
Αίθριος καιρός
24°C
23.7° 21.2°
1 BF
73%
Κεφαλονιά
Σποραδικές νεφώσεις
25°C
24.9° 24.9°
3 BF
73%
Λάρισα
Ελαφρές νεφώσεις
25°C
24.9° 23.5°
2 BF
53%
Λαμία
Αίθριος καιρός
24°C
25.1° 24.0°
1 BF
59%
Ρόδος
Αίθριος καιρός
24°C
23.8° 23.1°
2 BF
69%
Χαλκίδα
Αίθριος καιρός
26°C
26.1° 23.8°
0 BF
46%
Καβάλα
Αίθριος καιρός
22°C
22.1° 20.3°
2 BF
77%
Κατερίνη
Αίθριος καιρός
22°C
23.9° 21.4°
3 BF
82%
Καστοριά
Σποραδικές νεφώσεις
22°C
21.9° 21.9°
2 BF
60%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 03 Οκτωβρίου, 2024
Σύλληψη Λονδίνο
Φωτογραφία αρχείου | Dreamstime.com © Neacsu Razvan Chirnoaga

Πλούσιες χώρες κουνούν το δάχτυλο, ενώ «φιμώνουν» τη διαμαρτυρία για το κλίμα

Οι πλούσιες, δημοκρατικές, χώρες του παγκόσμιου βορρά χρησιμοποιούν σκληρά και τιμωρητικά μέτρα για να καταστείλουν τις διαμαρτυρίες για το κλίμα, ενώ παράλληλα επικρίνουν παρόμοιες τακτικές από τις αρχές σε χώρες του νότου, σύμφωνα με έκθεση της Διεθνούς Οργάνωσης για τα Δικαιώματα του Κλίματος.

Αυτή αποκαλύπτει την ολοένα και πιο σκληρή μεταχείριση ακτιβιστών για το κλίμα σε Αυστραλία, Γερμανία, Γαλλία, Ολλανδία, Σουηδία, Ηνωμένο Βασίλειο και Ηνωμένες Πολιτείες. Στις χώρες αυτές οι αυστηρές ποινές φυλάκισης, η προληπτική κράτηση και η παρενόχληση- αποτελεί παραβίαση της νομικής ευθύνης των κυβερνήσεων για την προστασία των βασικών δικαιωμάτων της ελευθερίας της έκφρασης, του συνέρχεσθαι και του συνεταιρίζεσθαι.

Η έκθεση επισημαίνει επίσης ότι οι ίδιες κυβερνήσεις επικρίνουν συχνά τα καθεστώτα στις αναπτυσσόμενες χώρες, επειδή δεν σέβονται το δικαίωμα στην ειρηνική διαμαρτυρία. «Οι κυβερνήσεις πολύ συχνά υιοθετούν μια τόσο ισχυρή και με αρχές άποψη σχετικά με το δικαίωμα στην ειρηνική διαμαρτυρία σε άλλες χώρες - αλλά όταν δεν τους αρέσουν ορισμένα είδη διαμαρτυριών στην πατρίδα τους, ψηφίζουν νόμους και αναπτύσσουν την αστυνομία για να τις σταματήσουν», δήλωσε ο Μπραντ Άνταμς, διευθυντής της Climate Rights International.

Σε ολόκληρη την Ευρώπη, τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο, οι αρχές έχουν απαντήσει στις μη βίαιες διαμαρτυρίες για το κλίμα με μαζικές συλλήψεις και δρακόντειους νόμους, που οδήγησαν σε μακροχρόνιες ποινές φυλάκισης. Σε ορισμένες περιπτώσεις όσοι συμμετείχαν έχουν χαρακτηριστεί ως χούλιγκαν, σαμποτέρ ή οικοτρομοκράτες από πολιτικούς και Μέσα ενημέρωσης.

Ακτιβιστές υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του περιβάλλοντος εξέφρασαν ανησυχίες για την καταστολή και κάλεσαν τις κυβερνήσεις να προστατεύσουν το δικαίωμα στη μη βίαιη διαμαρτυρία. «Αυτοί οι υπερασπιστές ουσιαστικά προσπαθούν να σώσουν τον πλανήτη και με αυτόν τον τρόπο να σώσουν την ανθρωπότητα», δήλωσε πέρυσι στον Guardian η Mary Lawlor, ειδική εισηγήτρια του ΟΗΕ για τους υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. «Πρόκειται για ανθρώπους που θα έπρεπε να προστατεύουμε, αλλά θεωρούνται από τις κυβερνήσεις και τις εταιρείες ως απειλή που πρέπει να εξουδετερωθεί».

Η κλιματική κρίση έχει ως αποτέλεσμα να σημειωθούν θερμοκρασίες ρεκόρ σε όλο τον κόσμο το 2024, οδηγώντας σε θανατηφόρες πυρκαγιές και πλημμύρες,  ελλείψεις τροφίμων, μαζικές μετακινήσεις ανθρώπων και οικονομικά προβλήματα.

Αλλά η έκθεση διαπίστωσε ότι αντί να λάβουν επείγοντα μέτρα για την ταχεία μείωση της χρήσης ορυκτών καυσίμων και την αναχαίτιση της οικολογικής κατάρρευσης, πολλές σχετικά πλούσιες χώρες έχουν επικεντρωθεί σε εκείνους που προσπαθούν να σταματήσουν όσους κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου.

«Δεν χρειάζεται να συμφωνείτε με τις τακτικές των ακτιβιστών για το κλίμα για να καταλάβετε τη σημασία της υπεράσπισης των δικαιωμάτων τους στη διαμαρτυρία και στην ελευθερία του λόγου», δήλωσε ο Άνταμς. «Αντί να φυλακίζουν τους διαδηλωτές για το κλίμα και να υπονομεύουν τις πολιτικές ελευθερίες, οι κυβερνήσεις θα πρέπει να λάβουν υπόψη τους την έκκλησή τους να αναλάβουν επείγουσα δράση για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης».

Οι συντάκτες της έκθεσης υπογράμμισαν αρκετά παραδείγματα ανεπτυγμένων χωρών, που επαινούν τη σημασία του δικαιώματος διαμαρτυρίας στη διεθνή σκηνή, την ίδια στιγμή που προβαίνουν σε σκληρές και τιμωρητικές καταστολές στο εσωτερικό τους. Στην έκθεση καταγράφονται επίσης τα εξής:

  • Ρεκόρ ποινών φυλάκισης για μη βίαιη διαμαρτυρία σε αρκετές χώρες, όπως η Βρετανία, η Γερμανία και οι ΗΠΑ
  • Προληπτικές συλλήψεις και κρατήσεις για όσους είναι ύποπτοι για το σχεδιασμό ειρηνικών διαδηλώσεων
  • Νέους νόμους που ψηφίστηκαν για να καταστήσουν παράνομη τη συντριπτική πλειοψηφία των ειρηνικών διαμαρτυριών
  • Μέτρα με στόχο να σταματήσουν οι ένορκοι να ακούνε για τα κίνητρα των διαδηλωτών κατά τη διάρκεια δικαστικών υποθέσεων 

Η Διεθνής Οργάνωση για τα Δικαιώματα του Κλίματος κάλεσε τις δημοκρατικές κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο να σταματήσουν την αυταρχική καταστολή και να προστατεύσουν τα δικαιώματα των ανθρώπων στη διαμαρτυρία.

«Οι κυβερνήσεις θα πρέπει να βλέπουν τους διαδηλωτές και τους ακτιβιστές για το κλίμα ως συμμάχους στον αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής και όχι ως εγκληματίες», δήλωσε ο Άνταμς. «Η καταστολή των ειρηνικών διαδηλώσεων δεν αποτελεί μόνο παραβίαση των βασικών τους δικαιωμάτων, αλλά μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί από τις καταπιεστικές κυβερνήσεις ως πράσινο φως για να κυνηγήσουν τους υπερασπιστές του κλίματος, του περιβάλλοντος και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στις χώρες τους».

Πηγή: The Guardian 

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Πλούσιες χώρες κουνούν το δάχτυλο, ενώ «φιμώνουν» τη διαμαρτυρία για το κλίμα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας