Περισσότεροι από 114 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια και τις εστίες τους εξαιτίας των πολέμων και των εμφύλιων συγκρούσεων σε όλο τον κόσμο, σύμφωνα με τον Φίλιπο Γκράντι. Ο ύπατος αρμοστής του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες επισήμανε ότι ο αριθμός των προσφύγων διαρκώς αυξάνεται, ενώ απέδωσε ευθύνες στο Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού, γιατί απέτυχε να χρησιμοποιήσει τη φωνή και τη δύναμή του για να σταματήσουν οι πόλεμοι στη Γάζα, την Ουκρανία, το Σουδάν, το Κονγκό, τη Μιανμάρ και άλλα μέρη του πλανήτη.
Επίσης, ο Φίλιπο Γκράντι, στην ομιλία του στο Συμβούλιο Ασφαλείας, επέκρινε πολλές χώρες, χωρίς πάντως να τις κατονομάζει, ότι λαμβάνουν «κοντόφθαλμες αποφάσεις εξωτερικής πολιτικής, που συχνά βασίζονται σε διπλά μέτρα και σταθμά», επισημαίνοντας ότι «ακούγονται ωραία λόγια περί συμμόρφωσης με το δίκαιο, αλλά δεν ασκείται ισχύς από το ΣΑ για να υποστηρίξουν πραγματικά το δίκαιο και — μαζί του — την ειρήνη και την ασφάλεια».
Επισήμανε δε ότι η μη συμμόρφωση με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο σημαίνει ότι «τα μέρη στις συγκρούσεις - όλο και περισσότερο παντού, σχεδόν όλα - έχουν πάψει να σέβονται τους κανόνες του πολέμου», αν και κάποιοι προσποιούνται ότι το κάνουν, με αποτέλεσμα περισσότερους θανάτους αμάχων, τη χρήση της σεξουαλικής βίας ως όπλο πολέμου, τις επιθέσεις σε νοσοκομεία, σχολεία και άλλες αστικές υποδομές, που καταστρέφονται.
Δηλώνοντας ο ίδιος «απογοητευμένος ανθρωπιστής», επέκρινε τα 15 μέλη του Σ.Α. μιλώντας για «κακοφωνία, που αντί για πρόοδο, οδηγεί σε ευρύτερο κακοφωνία χάος σε όλο τον κόσμο».
«Είναι πολύ αργά»
Ο ύπατος αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες είπε επίσης ότι ήδη είναι πολύ αργά για τις δεκάδες χιλιάδες που έχουν σκοτωθεί στη Γάζα, την Ουκρανία, το Σουδάν και σε άλλες συγκρούσεις, «αλλά δεν είναι πολύ αργά να εστιάσετε την ενέργειά σας στις κρίσεις και τις συγκρούσεις που παραμένουν άλυτες, ώστε να μην επιτραπεί να φουσκώσουν και να εκραγούν ξανά. Δεν είναι πολύ αργά για να ενισχυθεί η βοήθεια για τα εκατομμύρια που έχουν εκτοπιστεί βίαια, για να τους επιτραπεί να επιστρέψουν στα σπίτια τους με ασφάλεια και αξιοπρέπεια».
«Δεν είναι επίσης πολύ αργά για να σωθούν εκατομμύρια άνθρωποι από τη μάστιγα του πολέμου», είπε ο Φίλιπο Γκράντι, απευθυνόμενος στο πολωμένο Συμβούλιο Ασφαλείας, καθώς τα πέντε μόνιμα μέλη του που έχουν δικαίωμα βέτο διαρκώς συγκρούοντα, με τις ΗΠΑ, τη Βρετανία και τη Γαλλία να αντιτίθενται συχνά στις απόψεις της Ρωσίας και της Κίνας.
Εξαιτίας της στάσης των ΗΠΑ, σταθερού συμμάχου του Ισραήλ, που άσκησε βέτο, το Σ.Α. δεν ζήτησε κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, ενώ και στην περίπτωση του πολέμου στην Ουκρανία το ψήφισμα δεν πέρασε, λόγω του ρωσικού βέτο.
Αναφερόμενος στον πόλεμο στη Γάζα, στην επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, αλλά και στην σφαγή που επακολούθησε στον παλαιστινιακό θύλακα από τον ισραηλινό στρατό, ο Φίλιπο Γκράντι, είπε ότι είναι ακριβώς το παράδειγμα «βίαιης συμπεριφοράς» και εχθροπραξιών που αποσκοπούν όχι μόνο στην καταστροφή αλλά και στην τρομοκρατία εις βάρος των αμάχων, οι οποίοι όλο και πιο συχνά δεν έχουν άλλη επιλογή από το να τραπούν σε φυγή.
Και τόνισε ότι όσα συμβαίνουν στη Γάζα είναι «μια τραγική υπενθύμιση του τι συμβαίνει όταν οι συγκρούσεις (και κατ' επέκταση μια προσφυγική κρίση) μένουν χωρίς επιτήρηση» για δεκαετίες. Θύμισε επίσης την περίπτωση του πολέμου στη Συρία, όπου έπειτα από 13 χρόνια σύγκρουσης, 5,6 εκατομμύρια Σύροι πρόσφυγες παραμένουν σε γειτονικές χώρες, συμπεριλαμβανομένου του Λίβανου και της Ιορδανίας, που φιλοξενούν επίσης Παλαιστίνιους πρόσφυγες.
Ο Γκράντι είπε ότι οι παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου, συμπεριλαμβανομένου του εξαναγκασμού των ανθρώπων σε φυγή, έχουν καταστροφικές επιπτώσεις στους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.
Όσον αφορά τη Μιανμάρ, περισσότεροι από 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί λόγω των μαχών από τον Οκτώβριο, ανεβάζοντας το σύνολο σε πάνω από 3 εκατομμύρια, «με πολλούς να προσπαθούν να αναζητήσουν καταφύγιο σε γειτονικές χώρες», είπε ο ύπατος αρμοστής του ΟΗΕ, ενώ τόνισε ότι το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο παραβιάζεται καθημερινά στην Ουκρανία, με τις ρωσικές επιθέσεις στα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας, τα σπίτια και άλλες μη στρατιωτικές υποδομές της χώρας.
«Επαίσχυντη κηλίδα για την ανθρωπότητα»
Στο Κονγκό, είπε ο Φίλιπο Γκράντι, «η ένοπλη βία είναι τόσο συνηθισμένη, που κανένα άλλο μέρος στη Γη δεν είναι τόσο επικίνδυνο για τις γυναίκες και τα παιδιά όσο τα ανατολικά αυτής της χώρας».
Και τόνισε: «Αλλά πώς μπορούν τα μέλη των Ηνωμένων Εθνών, πώς μπορούμε “εμείς οι λαοί” να δίνουμε τόσο λίγη προσοχή και να είμαστε τόσο αδρανείς, όταν σε ένα μέρος όπως εκεί το σεξ με ένα παιδί μπορεί να αγοραστεί με λιγότερα χρήματα από όσο κοστίζει ένα αναψυκτικό; Τι επαίσχυντη κηλίδα για την ανθρωπότητα!».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας